Arama

Analitik Geometri

Güncelleme: 7 Mayıs 2011 Gösterim: 5.534 Cevap: 1
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
25 Şubat 2007       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Analitik geometri

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Analitik geometri (Osmanlıca Tahlili hendese, Fransızca Géometri analytique), Geometrik çalışmaya cebrik analizi tatbik eden ve cebrik problemlerin çözümünde geometrik kavramları kullanan bir matematik dalı. Bütün bunlar kartezyen sistem denilen bir koordinat sisteminin kullanılmasıyla mümkündür. Kartezyen kelimesi, batıda analitik geometride ilk bilimsel çalışmayı yapan René Descartes'tan gelmektedir.
Fransız düşünürü Descartes'ın çok önemli bir buluşudur. Descartes'a gelinceye kadar geometri problemleri ayrı ayrı yöntemlerle, sistemsiz olarak ve anlak gücüyle çözümleniyordu. Descartes'ın Kartezyen koordinat sistemini kullanarak ve cebir dilini geometriye uygulayarak bulduğu bu yöntemle geometri problemleri cebir denklemelerine çevrildi ve cebirle çözümlendikten sonra geometri diliyle açıklandı. Birçok fizik probleminin çözümü de bu yöntemle kolaylaşmış oldu.
Uzay analitik geometride temel bir konu, bir eğrinin veya belirli şartlar altında herhangi bir doğru veya noktanın kendi hareketiyle meydana getirdiği yüzeyin denklemidir. Denklem, eğriyi meydana getiren her bir nokta kümesi tarafından sağlanan sayısal terimlerle ifade edilir. r, dairenin yarıçapı ise daire denklemi:
x² + y² = r2 Mesela, merkezi başlangıçta olan birim yarıçaplı daire, başlangıçtan, birim uzaklıktaki noktalar kümesidir. Bir çember üzerindeki herhangi bir nokta (x,y) koordinatlarına sahipse, birim yarıçaplı çemberin denklemi :
x² + y² = 1 olur. Bu denklem, çember üzerindeki her noktanın koordinatları tarafından sağlanır. Benzer şekilde x² + y²= 4 denklemi merkezi başlangıçta ve yarıçapı iki birim olan çemberin denklemidir.
Bazı geometrik ifadeler eşitsizliklerle ifade edilebilir. Mesela;
x² + y² < 1 yukarıda tarif edilen çemberin içindeki bütün noktaları;
x² + y² > 1 denklemi de dışındaki bütün noktaları ifade eder.
1 < x² + y² < 4 eşitsizliği x² + y² = 1 ve x² + y² = 4 denklemi bu iki çember arasındaki alanın noktalarını gösterir. Analitik geometri, x ve y eksenlerine bir noktada dik olan üçüncü bir z ekseni ile genişletilir. x, y ve z eksenleriyle gösterilen bir denklem yüzey ifade eder. Mesela,
x² + y² + z² = 1 merkezi başlangıçta yarıçapı bir birim olan kürenin denklemidir. Yüzeylerin ve eğrilerin önemli özelliklerini araştırmada kullanılan analitik geometri metatlarson üç asırda bilimin en önemli araçlarından biri haline gelmiştir.
Son düzenleyen _KleopatrA_; 26 Ocak 2010 22:51 Sebep: açık linkler kapatılmıştır.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Analitik Geometri
Sponsorlu Bağlantılar

Geometrik nicelikleri cebirsel formüllerle gösteren ve geometri problemlerini cebirsel yöntemlerle çözmeyi amaçlayan matematik dalı.

R. Descartes tarafından kurulmuştur (1637). Analitik düzlem ya da koordinat düzlemini esas alır. Analitik düzlemde, "ayrık iki noktadan tek bir doğru geçer" aksiyomuna uygun olarak, örneğin P (4;2) ve Q (5;3) gibi iki nokta verildiğinde PQ doğru parçasının denklemi y-2 =[(3-2)/(5-4)](x-4) şeklinde yazılır. İşlemler yapılınca bu denklem y=x-2 hâline gelir. Genel olarak doğru denklemi y=mx+n gibi, birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem biçiminde verilir. Bu yazılışta m doğrunun eğimi, n de ordinat eksenini kestiği noktanın ordinatıdır. Doğrunun eğimi, yani m sıfır ise, doğru denklemi sabit bir fonksiyondur. Sıfırdan büyükse doğru denklemi artan, sıfırdan küçükse, azalan bir fonksiyondur. Doğru parçasının orta noktasının koordinatları, kendisini belirleyen noktaların koordinatlarının aritmetik ortalamasıdır. Örneğin A (-4;0) ve B (0;3) noktalarınca belirlenen AB doğru parçasının orta noktası P (-2;3/2)'dir; uzunluğu ise, koordinatlar farkının karelerinin toplamının kareköküne eşittir (bu örnekte AB = 5). Analitik geometri, iki doğrunun paralel olması için eğimlerinin aynı olmasını, birbirlerine dik olmaları için de eğimleri çarpımının -1 olmasını şart koşar. Örneğin y=3x+4 doğrusu y=3x-2 doğrusuna paralel, y=-(1/3)x+2 doğrusuna diktir. Diklik kuralı, eksenler için geçerli değildir (apsis ekseninin eğimi sıfır, ordinat ekseninin eğimi sonsuz olup çarpımları O.oo şeklindeki belirsizliktir, bunların dikliği kabullenilmiştir). Analitik düzlemde noktalar kümesi olarak eğrisel fonksiyonlar da gösterilir ve bunlarla ilgili uygulamalar analitik geometride geniş bir bölüm oluşturur.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

7 Ağustos 2010 / Mystic@L Felsefe
4 Kasım 2017 / Miriel Kimya
16 Ocak 2010 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
23 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap
27 Kasım 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri