Arama

Açıortay

Güncelleme: 6 Nisan 2011 Gösterim: 7.351 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Açıortay
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir üçgende açıortay
Ad:  triangleabcwithbisector.png
Gösterim: 273
Boyut:  5.9 KB
Açıortay, geometride bir açıyı iki eşit açı şeklinde bölen doğru parçasıdır. Bir açıya teğet tüm çemberler çizilerek merkezleri birleştirilirse, o açının açıortayı elde edilir. Bu nedenle açıortaylardan açının kollarına indirilen dikmeler, o çemberlerden birinin merkezinden teğetlere inilen yarıçap dikmeleri olacağından, dikmeler birbirine eşit olur. Her iki kolda oluşan üçgenler de birbirine eşit olacağından, dikmelerin açıortay kollarını kestiği noktalar ile açının bulunduğu köşeye olan uzaklıklar eşit olur.
Sponsorlu Bağlantılar

Üçgende İç Açıortay
Bir üçgende iç açıortaylar bir noktada kesişir. Bu nokta üçgenin iç teğet çemberinin merkezidir. Bu noktanın iç teğet çemberi olmasının sebebi ise,iç açıortayların kesişim noktasından kenarlara inilen dikmelerin birbirine eşit olmasıdır (Çemberde merkezden teğetlere çizilen doğru parçaları teğete diktir ve hepsi yarıçaptır).
Bir üçgende açıortayla ilgili iki önemli bağıntı vardır. Bunlardan birisi açıortay teoremidir. Bu teorem bir tür orandır. Bu teoreme göre üçgenin bir kenar uzunluğu ve o kenar tarafındaki köşe ile açıortayın kenarı kestiği nokta arasındaki uzaklığın oranı, diğer kenarın uzunluğu ve o kenar tarafındaki köşe ile açıortayın kenarı kestiği nokta arasındaki uzaklığın oranına eşittir.
Ad:  aciortay.png
Gösterim: 244
Boyut:  833 Byte
Bu teoremin yanında diğer teorem ise açıortay uzunluğu teoremidir. Buna göre:
Ad:  aciortay2.png
Gösterim: 256
Boyut:  823 Byte

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
4 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Açıortay
Sponsorlu Bağlantılar

Bir açıyı iki eş açıya bölen ışın.

İletki dışında pergel ve cetvel kullanarak da çizilir. Bunun için açının köşesinden çizilen bir yayın kenarları kestiği noktalardan aynı pergel açıklığıyla çizilen iki yayın kesim noktası cetvelle köşeye birleştirilir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Nisan 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Açıortay Teoremi:

"bir üçgende üç iç açıortay aynı noktada; iki dış açıortayla üçüncü açının iç açıortayı bir noktada kesişir ve herhangi bir iç açıortayın karşı kenarda ayırdığı parçaların, ilişkin oldukları yan kenarların uzunluklarına oranları eşittir" biçimindeki üç teoreme verilen addır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
4 Mart 2009 / asdfghjklmn Cevaplanmış
11 Nisan 2015 / Quienne Soru-Cevap