Arama

Matematikte Grafik Kullanımı ve Grafik Çeşitleri

Güncelleme: 23 Nisan 2018 Gösterim: 73.182 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

grafik

Ad:  grafik3.JPG
Gösterim: 8628
Boyut:  34.6 KB

istatistiksel verilerin ya da değişkenler arasındaki fonksiyonel bağıntıların çizimsel gösterilimi.
Sponsorlu Bağlantılar

Grafik, verilerin nicel davranışına ilişkin genel eğilimleri ortaya koymak açısından yararlıdır, bu nedenle öngörü işlevi de görürler. Ama yalnızca yaklaşık bir gösterilim olduklarından, doğruyu yansıtmayabilirler, hatta yanıltıcı olabilirler.

Grafiklerde genellikle iki eksen bulunur; yatay eksen bağımsız değişkenleri, düşey eksen ise bağımlı değişkenleri gösterir. En yaygın grafik türü, kırık çizgili grafiktir. Bu tür grafiklerde bağımsız değişken genellikle zamandır ve verilere karşılık gelen noktalar ikişer ikişer birbirine bağlanarak yaklaşık bir eğri elde edilir. Satış eğilimlerindeki mevsimlik dalgalanmaları gösteren bir grafik bu tür grafiklere örnek olarak gösterilebilir. Böyle bir grafikte veri noktalarının birbirine bağlanmaları da gerekmez; deneysel fizik ve kimyada sıkça karşılaşılan grafiklerde olduğu gibi, bu noktalar, ortadan geçen bir eğri çevresinde kümelenmiş olabilirler.

Bağımsız değişkenin zaman olmadığı durumlarda, kesikli (ayrık) değişken değerlerinin birbirleriyle ilişkisi çubuk grafiklerle gösterilebilir. Örneğin çeşitli ülkelerin nüfuslarını karşılaştırmalı olarak göstermek üzere, yan yana paralel sütunlardan (çubuklardan) oluşan bir grafikten yararlanılır. Böyle bir grafikte her çubuğun uzunluğu, simgelediği ülkenin nüfusuyla orantılıdır. Bir nüfusbilimci, böyle bir grafiğe bir bakışta, örneğin Çin’in nüfusunun, nüfus sıralamasında kendisinden sonra gelen Hindistan’a göre yüzde 50 daha fazla olduğunu görebilir.

Aynı bilgi dairesel bir grafik aracılığıyla parça-bütün ilişkisinden yararlanılarak da gösterilebilir. Böyle bir grafikte bir daire, her birinin merkez açısı, dolayısıyla büyüklüğü, bütünün yüzdesiyle orantılı olan dilimlere bölünmüştür. Dilimli grafik adı verilen bu grafik türünde çubuk grafikte olduğu gibi, ülkelerin göreli nüfusları hemen görülebilir; dilimli grafik, buna ek olarak, dünya nüfusunun dörtte birinin Çin’de yaşadığını da gösterir. Bu tür grafikler çoğunlukla bütçe ya da harcama kalemlerinin dökümünü göstermekte kullanılır.

Analitik geometride iki değişken arasındaki ilişkiyi belirleyen bir fonksiyonun gösterilmesi amacıyla yatay x ekseni (apsis) ile düşey y ekseninden (ordinat) oluşan kartezyen koordinat sisteminden yararlanılır. Burada eksenler birer gerçek sayı doğrusudur, eksenlerin kesişme noktası başlangıç noktası (orijin) olarak adlandırılır. Böylece bir grafik, belirli bir fonksiyonu sağlayan (x, y) noktalarının geometrik yeridir.

Çizimi en kolay olan fonksiyonlar birinci dereceden (doğrusal) fonksiyonlardır; bunların en yalını da y=x denklemidir. Bu denklemin grafiği başlangıç noktasından eksenlerle 45°’lik açı yaparak sol alt ve sağ üst dörtlüklerden çaprazlama geçen bir doğrudur. Parabol, hiperbol, çember ve elips, ikinci dereceden denklemlerin grafikleri olan eğrilerdir. Bu fonksiyonların, doğrusal olmayan başka fonksiyonların, özellikle de üstel fonksiyonların grafikleri kimi zaman logaritmik eksenli grafik kâğıdına çizilir. Böyle bir grafik kâğıdında eksen üzerindeki nokta değişkenin değerine değil, değişkenin logaritmasının değerine karşılık gelir. Böylece, örneğin kartezyen koordinatlarda grafiği parabol olan bir fonksiyonun logaritmik koordinatlardaki grafiği bir doğru olabilir.

Bazı durumlarda kutupsal koordinat sistemi kullanılması daha elverişli olur. Bu sistemde, noktalar, bir dizi eşmerkezli çember ve bu çemberlerin ortak merkezinden geçen doğrularla belirlenir. Kartezyen ve kutupsal koordinatlar üçüncü bir değişkenin eklenmesiyle üç boyutlu durufrıa getirilebilir. Kartezyen koordinatlarda bu, sisteme üçüncü bir eksenin eklenmesine karşılık gelir; kutupsal koordinatlar ise küresel koordinatlara dönüşür.
kaynak: Ana Britannica
BAKINIZ
Grafik Nedir?
Grafik Sanatlar
Grafik Tasarım

Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 18:36
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
GRAFİKLER, KULLANIM ALANLARI VE
GRAFİK UYGULAMALARI”
Sponsorlu Bağlantılar

GRAFİKLER


A. TANIMI
İstatistik çalışmaları sonucu elde edilen bilgilerin şekil,resim ve çizgilerle gösterilmesine grafik denir. Başlıca kullanılan grafik çeşitleri; şekil grafiği, çizgi grafiği, sütun grafiği ve daire grafiğidir.
B. AMACI
Toplanan bilgileri grafikler ile göstermekteki amaç, göze hitap eden bir teknikyardımıyla sonuçların daha anlaşılır olmasını sağlamaktır.
C. GRAFİKLERİN HAZIRLANMASI
İstatistik, çeşitli alanlarda araştırma yapanların başvurduğu bir bilim dalıdır. İstatistik,bilimsel yöntemler kullanarak elde ettiği bilgileri matematiğe uygulayarak bazı
sonuçlara varır. Varılan bu sonuçların sağlıklı olabilmesi için, elde edilen bilgilerin düzenli, iyi toplanmış ve herhangi bir etki altında kalmamış olması gerekir. Araştırma, yapıldığı birimlerin tümünü incelemeye olanak sağlamıyorsa birimlerden örneklem seçilir. Örneklem seçilerek yapılan bilgi toplama işlemine örnekleme denir. İstatistik için gerekli bilgileri topladıktan ve toplanan istatistik bilgilerin özetini yaptıktan sonra, toplanan bilgilerin toplu olarak görülebilmesi ve kolay anlaşılıp yorumlanabilmesi için grafiklerden yararlanılır.
Grafikler günlük hayatta da çok kullanılan, bilgilerin daha kolay anlaşılır ve daha çabuk yorumlanabilirliğini artıran özelliklere sahiptirler.
Resim, daire, sütun ve çizgi grafiklerini inceleyerek bu grafiklerdeki bilgileri yorumlayabiliriz. Grafikler, çok fazla olan verinin daha kolay anlaşılır olmasını sağlar.
Bilgisayardaki “Microsoft Excel” programındaki “Grafik Sihirbazı“ programı grafik hazırlamada bizlere kolaylıklar sağlıyor.

D. GRAFİK ÖRNEKLERİ
D.1. RESİMLİ (ŞEKİL) GRAFİK VE ÖZELLİKLERİ
Özellikleri: Şekil grafiği, belirtilecek olan verilerin resimle ifadesidir. Ölçüm sonuçları
tablo ile gösterilir. Seçilen bir resim veya sembol belli miktardaki çokluğu belirtir.
Aşağıda, bir kütüphanedeki kitap sayıları ve türleri şekil grafiği ile gösterilmiştir.
Ad:  tab1.JPG
Gösterim: 3843
Boyut:  39.5 KB
HER ŞEKİL 10 TANEYİ GÖSTERİR.

Açıklamalar: Şekil grafiğinde bir resmin belirttiği çokluğa göre verilere uygun olarak resimler hazırlanır. Gösterilen resim sayısına göre belirtilen değerler kolayca
hesaplanabilir. Şekil grafikleri sınıf ve okul mevcutlarında, tarımda, ticarette, işletmecilik ve mühendislikte ölçülen değerlerin ifadesinde kullanılır.

D.2. SÜTUN GRAFİĞİ VE ÖZELLİKLERİ
Özellikleri: Sütun grafiğinde iki eksen vardır. Yatay eksende ve düşey eksende ölçülen değerlerin birbirine göre durumları sütunlarla (çubuklarla) belirtilir. Yatay
eksende incelediğimiz bir değere göre, düşey eksendeki değişimi görebiliriz. Aşağıda veri tablosu hazırlanan bilgilerin sütun grafiği şeklinde gösterilişini
inceleyelim. Bir çocuğun yaşına göre kütlesi ölçülerek tablo hazırlanır.
Ad:  tab2.JPG
Gösterim: 3606
Boyut:  20.5 KBAd:  tab3.JPG
Gösterim: 3668
Boyut:  25.9 KB
Açıklamalar: Sütun grafikleri okullarda, bankalarda, şirketlerde ve verilerin değerlendirilmesinin yapıldığı yerlerde kullanılır.

D.3. ÇİZGİ GRAFİĞİ VE ÖZELLİKLERİ
Özellikleri: Çizgi grafiğinde yatay ve düşey olmak üzere iki tane eksen vardır. Yatay eksende değerlendirilen verilerin isimleri yazılırken düşey eksende bu verilere göre olan değişim değerleri belirtilir. Daha sonra bu değişim değerleri çizgi ile birleştirilir. Aşağıda bir yerleşim yerinin bir haftalık ölçülen sıcaklık değerleri günlere göre belirtilerek çizgi grafiği şeklinde gösterilmiştir.
Ad:  tab4.JPG
Gösterim: 3807
Boyut:  39.8 KB

Açıklamalar: Çizgi grafiği meteorolojide, okullarda, mühendislikte, şirketlerde, işletmecilikte, fiziksel ve kimyasal olayların yorumlanmasında, para piyasalarında,
borsadaki değerlerin ifadesinde kullanılır. Çizgi grafiğinde artan ve azalan değerler net olarak izlenebilir.

D.4. DAİRE GRAFİĞİ VE ÖZELLİKLERİ
Özellikleri: Daire grafiği, gösterilmek istenen büyüklüklerin bir dairenin dilimleri biçiminde sunulmasıdır. Her alana düşen daire diliminin merkez açısı hesaplanarak daire içinde belirtilir.
Ad:  tab5.JPG
Gösterim: 3509
Boyut:  19.1 KBAd:  tab6.JPG
Gösterim: 3545
Boyut:  18.8 KB

Açıklamalar: Daire grafikleri ölçülen değerlerin birbiri ile karşılaştırılması için kullanılır. Nüfus sayımları, seçim sonuçlarının partilere göre değerlendirilmesinde,
okullarda öğrenci başarılarının değerlendirilmesinde daire grafikleri kullanılır.

E. GRAFİKLERLE İLGİLİ ÖRNEKLEMELER
E.1. ANKETLERİN GRAFİKLE GÖSTERİLMESİ
Aşağıdaki cevaplar 4-D sınıfına yaptığımız anket sonucunda oluşturulmuştur.
Sorulan sorulara göre veri tablosu oluşturduk ve bunları grafiklerle ifade ettik.
Ankete katılan kişi sayısı : 23
E.2. DAİRE GRAFİĞİ
Ad:  tab7.JPG
Gösterim: 3742
Boyut:  33.9 KB

E.3. ÇİZGİ GRAFİĞİ
Ad:  tab8.JPG
Gösterim: 3846
Boyut:  36.5 KB

E.4. SÜTUN GRAFİĞİ
Ad:  tab9.JPG
Gösterim: 3676
Boyut:  26.5 KB

F. DEĞERLENDİRME
Yaptığımız araştırmalar sonucunda grafiklerin gösterilmesini, sağladığı kolaylıkları ve yararlarını öğrendik. Gelecekte seçeceğimiz mesleğe göre grafikleri mutlaka
kullanabileceğimizi anladık. Bilgisayarın bu konuda bize çok kolaylık sağladığını gördük.
Ad:  tab10.JPG
Gösterim: 3352
Boyut:  48.9 KBAd:  tab11.JPG
Gösterim: 3369
Boyut:  37.7 KB

Son düzenleyen Safi; 24 Nisan 2018 01:35
Quo vadis?
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Ocak 2010       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Matematikte Grafik Kullanımı ve Grafik Çeşitleri


MsXLabs.org

Grafik Nedir?

İstatistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir.
Grafikler günlük hayatta sıkça kullanılır. Bilgilerin daha kolay anlaşılmasını ve daha çabuk yorumlanabilmesini sağlar.
Elde edilen bilgileri grafiklerle göstermek, sonuçların daha anlaşılır olmasına yardımcı olur.

Grafiklerin Hazırlanması
İstatistik (sayımlama), belirli bir amaca yönelik veriler toplama, tablo ve grafiklerle özetleme, sonuçları yorumlama, örneklerden elde edilen sonuçları genelleme, çeşitli konularda geleceğe ilişkin tahmin yapma ve gözlem ilkelerini kapsayan bilime denir
.
İstatistik, bilimsel yöntemler kullanarak elde ettiği bilgileri matematiğe uygular. Böylelikle bazı sonuçlara varır. Varılan sonuçların sağlıklı ve güvenilir olabilmesi için, elde edilen bilgilerin düzenli, iyi toplanmış ve herhangi bir etki altında kalınmadan yapılmış olması gerekir.

Grafiklerin hazırlanmasında kullanılan yöntemler şunlardır:

1. Anket

Herhangi bir konu üzerinde yapılacak araştırmada , o konuyla ilgili amaca uygun, tarafsız, açık ve anlaşılır soruların ilgili kişilere sorulması ve alınan yanıtlardan yola çıkılarak bir sonuç elde etmek adına yapılan işleme anketdenir.

2. Ratgele seçme

Araştırmacılar tarafından hazırlanan sorular sadece belirli bir çevreden değil birçok çevreden rastgele seçilen kişilere yanıtlandırılarak değerlendirilir. Bu şekilde yapılan bilgi toplama yöntemine rastgele seçme denir.

3. Örnekleme
Yapılan araştırmalarda, yapıldığı birimlerin hepsini incelemeye olanak yoksa, birimlerden örneklem seçilir. Örneklem seçilerek yapılan bilgi toplama işlemine
örnekleme denir.
Bu yöntem genelde tarım alanında kullanılır. Tarım ürünlerinin kalitesini belirlemek için üretilen tüm ürünü incelemek mümkün değildir. Bu nedenle özel araçlar tüm ürünün kalitesini belirler. Bu yönteme örnekleme denir.

Gerekli bilgiler toplandıktan ve toplanan istatistik bilgilerin özeti yapıldıktan sonra, bilgilerin toplu olarak görülebilmesi ve kolay anlaşılıp yorumlanabilmesi için grafikler kullanılır.

Grafik Çeşitleri
  • Şekil/Resim grafiği
  • Çizgi grafiği
  • Sütun grafiği
  • Daire grafiği
1. Şekil/Resim Grafiği
Bu tür grafikte sayılar, resim veya şekillerle gösterilir. Grafiğin alt köşesinde bir şeklin veya bir resmin kaç sayı karşılığı olduğu belirtilir. Yarım şekil o sayının yarısı, çeyrek şekil o sayının dörtte biri için kullanılır.
Ad:  ekilgrafii.jpg
Gösterim: 9082
Boyut:  20.6 KB
2. Çizgi Grafiği
Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin çizgi ile ifade edilerek gösterilmesineçizgi grafiği denir.
Çok yönlü kullanma imkanı olduğu için en çok kullanılan grafiktir. Hastanelerde, hastaların günlük vücut sıcaklıkları genellikle bu tür grafiklerle gösterilir. Bir dikey ve bir yatay çizgi çizilerek bunlar eşit aralıklarla bölünür.
Aşağıdaki grafikte bir bisikletlinin her dakikanın sonunda aldığı yol gösterilmiştir. Grafiğe bakarak bisikletlinin hangi dakikalar arasında ne kadar yol aldığı bulunabilir. Örneğin 3 ve 4 dakikalar arasında bisikletli 1250 metreden 1750 metreye ulaşarak 500 metre yol almıştır.
Ad:  cizgrtablosu.jpg
Gösterim: 9166
Boyut:  9.5 KB
Ad:  cizgigrafik.jpg
Gösterim: 11758
Boyut:  18.4 KB
3. Sütun Grafiği
Toplanan bilgilerin sütun şeklindeki grafik ile gösterilmesine sütun grafiği denir.
Bu tip grafikte gösterilmek istenen değerler sütun veya çubuklarla ifade edilir. Çizgi grafiğinde olduğu gibi dikey ve yatay çizgiler çizilir ve eşit aralıklara bölünür. Karşılaştırılacak değerler bu aralıklar üzerinde işaretlenir. Aynı genişlikte sütunlar bu işaretlere kadar uzatılır.

Aşağıdaki sütun grafiğinde bir yerin bir yıllık yağış miktarı gösterilmiştir.
Ad:  sutungrf.jpg
Gösterim: 10607
Boyut:  23.1 KB
4. Daire Grafiği
Toplanan bilgilerin amaca uygun, çizilen dairenin dilimlere ayrılarak gösterilmesine daire grafiği denir.
Bir bütünün ayrılan çeşitli parçalarını ifade etmek için daire grafiği kullanılır. Çizilen bir daire üzerinde amaca uygun biçimde verileri yüzdelerine göre çeşitli parçalara ayırarak, daire grafiği yapılır.
Aşağıdaki daire grafiğinde bir ailenin aylık gider dağılımı gösterilmiştir.
Ad:  dairegrf.jpg
Gösterim: 10401
Boyut:  10.4 KB
Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 18:33
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çizgi Grafiği Nedir?
Anket, istatistik gibi araştırma sonuçlarını gösteren ve tüm verilerin bir çizgi üzerinde kesiştiği grafik türü. Çizgi grafiği okumak için önce grafik üzerinde bir nokta belirlenir. Bu noktanın yatay ve düşey eksenlerdeki değerlerinden yararlanılır.

Çizgi Grafiğinin Kullanım Alanları
Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin çizgi ile ifade edilerek gösterilmesine çizgi grafiği denir.Çok yönlü kullanma imkanı olduğu için en çok kullanılan grafiktir.Hastanelerde ,hastaların günlük vücut sıcaklıkları genellikle bu tür grafiklerle gösterilir. Bir dikey , bir yatay çizgi çizilir ve bunlar eşit aralıklarla bölünür.
Sistem Odaları
Otomasyon
Ad:  tab1.JPG
Gösterim: 4643
Boyut:  16.0 KB

Proses kontrol
Akıllı ev uygulamaları
Sera sistemleri
Tavukçuluk sistemleri
Soğuk Odalar
Lojistik uygulamala
Hastanede
Kütüphanede

Aşağıdakileri yapmak istiyorsanız, dağılım grafiği yerine çizgi grafiğini tercih edebilirsiniz:
  1. Yatay eksen boyunca metin etiketleri kullanma Bu metin etiketleri aylar, üç aylık dönemler ve mali yıllar gibi eşit aralıklı değerleri gösterebilir.
  2. Yatay eksen boyunca az sayıda sayısal değer kullanma Zaman aralığını, örneğin yılları temsil eden az sayıda, eşit aralıklı sayısal etiketler kullanıyorsanız, çizgi grafiğini kullanabilirsiniz.
  3. Yatay eksen boyunca zaman ölçeği kullanma Çalışma sayfasındaki tarihler sıralı olmasa veya aynı temel birime sahip olmasa bile, tarihleri gün, ay veya yıl sayısı gibi belirli aralıklarla veya temel birimlerle kronolojik sırada görüntülemek istiyorsanız, çizgi grafiği kullanın.

Sütun Grafiği Nedir?
Bir sütun grafiği bir süre içindeki veri değişikliklerini gösterir veya öğeler arasındaki zıtlıkları resimler. Zaman içindeki farkları vurgulamak için kategoriler yatay olarak, değerler dikey olarak düzenlenmiştir.

Toplanan bilgilerin sütun şeklindeki grafik ile gösterilmesine sütun grafiği denir.Bu tip grafikte gösterilmek istenen değerler sütun veya çubuklarla ifade edilir. Çizgi grafiğinde olduğu gibi dikey ve yatay çizgiler çizilir ve eşit aralıklarla bölünür.Karşılaştırılacak değerler bu aralıklar üzerinde işaretlenir. Aynı genişlikte sütunlar bu işaretlere kadar uzatılır.

Sütun Grafiği Özellikleri:
Sütun grafiğinde iki eksen vardır. Yatay eksende ve düşey eksende ölçülen değerlerin birbirine göre durumları sütunlarla (çubuklarla) belirtilir. Yatay eksende incelediğimiz bir değere göre, düşey eksendeki değişimi görebiliriz.

Sütun Grafiğinin Kullanım Alanları
Sütun grafiğinde iki eksen vardır. Yatay eksende ve düşey eksende ölçülen değerlerin birbirine göre durumları sütunlarla (çubuklarla) belirtilir. Yatay eksende incelediğimiz bir değere göre, düşey eksendeki değişimi görebiliriz.
  • Ürün hasılatlarının yıllara dağılımı
  • Fabrikada üretilen ürünlerin üretim miktarları (aya-yıla göre)
  • Bir kentte ya da ülkede yıllara bağlı yağışlar
  • Bir okuldan mezun olan öğrenci sayısının yıllara göre dağılımı
  • Ülkeler arası üretim karşılaştırması
  • Bir forum sitesine günde gelen mesaj sayısının incelenmesi
Ad:  tab2.JPG
Gösterim: 3228
Boyut:  18.4 KB
Yığınlı sütun grafikleri tek tek öğelerin bütünle ilişkisini gösterir.
Ad:  tab3.JPG
Gösterim: 3235
Boyut:  20.7 KB
3-B perspektifli sütun grafiği veri noktalarını iki eksende karşılaştırır. Bu 3-B grafikte, Avrupa’daki satış performansının dört üç aylık dönemini diğer iki bölümün performansıyla karşılaştırabilirsiniz.

Yüzlük Tablo Nedir?
1 den 100 e kadar sayıların yazılı olduğu 10 x10 luk hücrelere ayrılmış tablodur .

Yüzlük Tablo Nerelerde Kullanılır?
1.Resim yaparken
2.Bulmacalar hazırlanırken de kullanılabilir
3.Görüntü hazırlamada
4. Kazak modellerini gösteren çalışmalarda.
5. Dantel örneklerinde
6. Matematik Alanında
a. Ritmik saymalarda
b. Çarpma işleminde
ç.Bölme işleminde
d. Toplama işleminde
7. Çeşitli Oyun Kartlarında ( Tombala oyunu gibi)
8. Matbaa işlerinde
9. Grafik Hazırlamada kullanılır.
Son düzenleyen Safi; 24 Nisan 2018 01:49
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Grafik
Bir fonksiyonun tanım bölgesindeki her bir elemanla bunun görüntüsünün oluşturduğu ikililer kümesi.

Örneğin y=x fonksiyonunun grafiği, apsis ekseniyle 45°lik açı yapan ve koordinat sisteminin merkezinden geçen bir doğrudur. Analitik düzlemde grafik, düz bir çizgi, açık ya da kapalı bir eğri gibi kesiksiz olabileceği gibi, bunların şu ya da bu biçimde bileşimleri hâlinde ve kesikli de olabilir. Pratikte istatistik önemi olan, yani belli bir gelişimi ya da dağılımı gösteren çizgi grafik, çubuk grafik, daire grafik, şekil grafiği ve nokta grafik gibi değişik grafikler yaygın olarak kullanılır.

Grafik Nedir?
Bir olayın yürüyüşünü göstermeyi ya da birkaç şey arasında karşılaştırma yapmaya yarayan türlü çizgilerden meydana gelmiş şekil. Grafikler, biri pratik öbürü bilimsel olmak üzere iki amaç için yapılır.

Pratik amaç güden grafiklerle, çeşitli olaylar hakkında toplu, seri ve doğru görüş elde edilir. Bilimsel amaç güden grafiklerle de, en doğru istatistik araştırmaları yapılabilir. Bir olayın, çeşitli yönlerdeki durumlarını grafikleri tespit edip mukayeseler yapmakla, o ola; hakkında bilimsel değer hükümlerine varılmış olunur. Grafikler, birçok şekil ve tarzlarda gösterilebilir. Bunlar arasında en çok kullanılan kartogramlar ve diyagramlardır

Sütun Grafiği
Bir sütun grafiği bir süre içindeki veri değişikliklerini gösterir veya öğeler arasındaki zıtlıkları resimler. Zaman içindeki farkları vurgulamak için kategoriler yatay olarak, değerler dikey olarak düzenlenmiştir.
Yığınlı sütun grafikleri tek tek öğelerin bütünle ilişkisini gösterir.

3-B perspektifli sütun grafiği
3-B perspektifli sütun grafiği veri noktalarını iki eksende karşılaştırır. Bu 3-B grafikte, Avrupa’daki satış performansının dört üç aylık dönemini diğer iki bölümün performansıyla karşılaştırabilirsiniz.

Koni, silindir ve piramit veri işaretçileri 3-B sütununa ve çubuk grafiklere çarpıcı bir efekt verir.
Silindir veri işaretçileri olan 3-B çubuk grafiği
Piramit veri işaretçileri olan 3-B sütun grafiği

Çubuk Grafiği
Bir çubuk grafik tek tek öğeler arasındaki karşılaştırmaları görüntüler. Karşılaştırma değerlerine odaklanmak ve zamanı daha az vurgulamak için, kategoriler dikey olarak, değerler yatay olarak düzenlenmiştir.
Yığınlı çubuk grafikler tek tek öğelerin bütünle ilişkisini gösterir.

Çizgi Grafiği
Verilerdeki eğilimleri eşit aralıklarla gösteren çizgi grafik.

Alan Grafiği
Bir alan grafiği fazla zaman içindeki değişikliğin büyüklüğünü vurgular. Bir alan grafiği, çizili değerlerin toplamını görüntüleyerek, parçaların bütünle ilişkisini de gösterir.

XY (Dağılım) Grafiği
XY (dağılım) grafiği, ya birden çok veri serisindeki sayısal değerler arasındaki ilişkileri gösterir ya da iki sayı grubunu bir xy eşgüdüm serisi olarak çizer. Eşit olmayan veri aralıkları veya kümeleri gösterir ve bilimsel veriler için sıklıkla kullanılır.
Verilerinizi düzenlediğinizde, x değerlerini bir satır veya sütuna yerleştirin ve sonra ilgili y değerlerini bitişik satır veya sütunlara girin.

Kabarcık Grafiği
Kabarcık grafik bir xy (dağılım) grafiğidir. Veri işaretçisinin boyutu, üçüncü bir değişkenin değerini belirtir.
Verilerinizi düzenlemek için x değerlerini bir satır veya sütuna yerleştirin ve ilgili y değerlerini ve kabarcık boyutlarını bitişik satır veya sütunlara girin.
Bu örnekteki grafik A Şirketinin ürünlerin çoğuna ve en büyük pazar payına sahip olduğunu ancak en yüksek satışa sahip olmadığını gösteriyor.

Pasta Grafiği

Pasta grafik, veri serisi oluşturan öğelerin öğelerin toplamına orantılı boyutunu gösterir. Her zaman yalnızca bir veri serisi gösterir ve önemli bir öğeyi vurgulamak istediğinizde yararlıdır.

Küçük dilimlerin daha kolay görünmelerini sağlamak için, bunların hepsini tek bir öğe olarak pasta grafikte gruplandırabilir ve sonra bu öğeyi ana grafiğin yanında daha küçük bir pasta grafik veya çubuk grafik şeklinde açabilirsiniz.

Halka Grafiği

Pasta grafik gibi, bir halka grafik de parçaların bütünle olan ilişkisini gösterir, ancak halka grafik birden çok veri serisi içerir. Halka grafiğin her halkası bir veri serisini belirtir.

Hisse Senedi Grafiği

Yüksek-alçak-kapanış grafiği daha çok hisse senedi fiyatlarını göstermek için kullanılır. Bu grafik aynı zamanda bilimsel veriler için de kullanılır; örneğin, ısı değişikliklerini göstermek için. Bunu ve diğer hisse senedi grafiklerini oluşturmak için verilerinizi doğru sırada düzenlemelisiniz.

Hacim ölçen bir hisse senedi grafiğinde iki adet değer ekseni bulunur: Bir tanesi hacim ölçen sütunlar, diğeri ise hisse senedi fiyatları için. Hacmi bir En Yüksek-En Düşük-Kapanış veya Açılış-En Yüksek-En Düşük-Kapanış grafiğinde içerebilirsiniz.

Yüzey Grafiği
Yüzey grafik, iki veri kümesi arasındaki en uygun birleşimi bulmak istediğinizde çok yararlıdır. Topografik bir haritada olduğu gibi, renkler ve desenler aynı değer aralığındaki alanları gösterir.

Bu grafik, aynı gerilme kuvveti ölçüsünde sonuçlanan çeşitli ısı ve zaman birleşimlerini gösterir.

Radar Grafiği
Radar grafikte, her kategorinin, merkez noktadan dağılan kendi değer ekseni vardır. Çizgiler tüm değerleri aynı seride köprüler.
Radar grafik, birçok veri serisinin toplanmış değerlerini karşılaştırır. Bu grafikte, alanın çoğunu kaplayan veri serisi, A Markası, en yüksek vitamini içeren markayı belirtir.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 24 Nisan 2018 01:17
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mayıs 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Grafik Nedir?
Ad:  grafik1.jpg
Gösterim: 4209
Boyut:  64.3 KB

Sayısal verilerin çizgilerle ifade edilmesi yöntemine grafik denir. Grafikler, sayısal verileri görselleştirerek bunlar arasında karşılaştırmalar yapılabilmesine imkân tanır. Böylece sayısal verilerin anlaşılması ve yorumlanması mümkün olur. Tablo çizelgelerin grafiklere dönüştürülmesi suretiyle verilerdeki artış ve azalışların tespit edilmesi ve değerlendirmeye tâbi tutulması mümkün olur. Bununla birlikte grafikler hazırlanırken dikey ölçek üzerinde grafik birimi yer almalıdır.

Bir çok bilimin öğretiminde olduğu gibi coğrafya biliminin öğretiminde de grafiklerden yararlanılmaktadır. İlköğretim ikinci kademe Sosyal Bilgiler dersleri coğrafya konularının öğretiminde grafiklerden yararlanarak sayısal verileri ya da tablo çizelgeleri görselleştirme yoluna gidilmektedir. Ülkemizin iklimiyle ilgili değerlendirmelerde meteorolojik verilerin grafiklerle öğretimi ve yorumu yapılabilir. Yine ülkemizin nüfus coğrafyası, doğal kaynakları, ziraat ve turizm coğrafyasına ait verileri grafiklerle görsel bir görünüm kazandırılarak, söz konusu verilerin öğretimi kolaylaştırılabilir. Coğrafya öğretiminde istatistiksel grafikler kullanılmaktadır.


Grafiklerin Hazırlanması
İstatistik (sayımlama), belirli bir amaca yönelik veriler toplama, tablo ve grafiklerle özetleme, sonuçları yorumlama, örneklerden elde edilen sonuçları genelleme, çeşitli konularda geleceğe ilişkin tahmin yapma ve gözlem ilkelerini kapsayan bilime denir.
İstatistik, bilimsel yöntemler kullanarak elde ettiği bilgileri matematiğe uygular. Böylelikle bazı sonuçlara varır. Varılan sonuçların sağlıklı ve güvenilir olabilmesi için, elde edilen bilgilerin düzenli, iyi toplanmış ve herhangi bir etki altında kalınmadan yapılmış olması gerekir.
Grafiklerin hazırlanmasında kullanılan yöntemler şunlardır:

1. Anket
Herhangi bir konu üzerinde yapılacak araştırmada , o konuyla ilgili amaca uygun, tarafsız, açık ve anlaşılır soruların ilgili kişilere sorulması ve alınan yanıtlardan yola çıkılarak bir sonuç elde etmek adına yapılan işleme anketdenir.

2. Ratgele seçme
Araştırmacılar tarafından hazırlanan sorular sadece belirli bir çevreden değil birçok çevreden rastgele seçilen kişilere yanıtlandırılarak değerlendirilir. Bu şekilde yapılan bilgi toplama yöntemine rastgele seçme denir.

3. Örnekleme
Yapılan araştırmalarda, yapıldığı birimlerin hepsini incelemeye olanak yoksa, birimlerden örneklem seçilir. Örneklem seçilerek yapılan bilgi toplama işlemine örnekleme denir.
Bu yöntem genelde tarım alanında kullanılır. Tarım ürünlerinin kalitesini belirlemek için üretilen tüm ürünü incelemek mümkün değildir. Bu nedenle özel araçlar tüm ürünün kalitesini belirler. Bu yönteme örnekleme denir.

Gerekli bilgiler toplandıktan ve toplanan istatistik bilgilerin özeti yapıldıktan sonra, bilgilerin toplu olarak görülebilmesi ve kolay anlaşılıp yorumlanabilmesi için grafikler kullanılır.

Grafik Çeşitleri
  • Şekil/Resim grafiği
  • Çizgi grafiği
  • Sütun grafiği
  • Daire grafiği
1. Şekil/Resim Grafiği
Bu tür grafikte sayılar, resim veya şekillerle gösterilir. Grafiğin alt köşesinde bir şeklin veya bir resmin kaç sayı karşılığı olduğu belirtilir. Yarım şekil o sayının yarısı, çeyrek şekil o sayının dörtte biri için kullanılır.

2. Çizgi Grafiği
Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin çizgi ile ifade edilerek gösterilmesineçizgi grafiği denir.
Çok yönlü kullanma imkanı olduğu için en çok kullanılan grafiktir. Hastanelerde, hastaların günlük vücut sıcaklıkları genellikle bu tür grafiklerle gösterilir. Bir dikey ve bir yatay çizgi çizilerek bunlar eşit aralıklarla bölünür.

3. Sütun Grafiği
Toplanan bilgilerin sütun şeklindeki grafik ile gösterilmesine sütun grafiği denir.
Bu tip grafikte gösterilmek istenen değerler sütun veya çubuklarla ifade edilir. Çizgi grafiğinde olduğu gibi dikey ve yatay çizgiler çizilir ve eşit aralıklara bölünür. Karşılaştırılacak değerler bu aralıklar üzerinde işaretlenir. Aynı genişlikte sütunlar bu işaretlere kadar uzatılır.

4. Daire Grafiği

Toplanan bilgilerin amaca uygun, çizilen dairenin dilimlere ayrılarak gösterilmesine daire grafiği denir.
Bir bütünün ayrılan çeşitli parçalarını ifade etmek için daire grafiği kullanılır. Çizilen bir daire üzerinde amaca uygun biçimde verileri yüzdelerine göre çeşitli parçalara ayırarak, daire grafiği yapılır.
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2018 18:37
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Nisan 2018       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

GRAFİK


Jacques Bertin'in 70'li yıllarda tanımladığı modern grafik, görsel algılamanın evrensel yasalarına dayanan bir kurallar dizisinden başlayarak, tek bir bütün içinde diyagramların, haritaların ve ağların çizimini bir yapıya kavuşturdu. Bu teknik, resim yöntemlerinin (basamaklı, sütunlu, vb. grafikler) ya da harita tiplerinin (seçim, mekân düzenleme, vb. haritaları) sonsuz listesinin yerine mantıksal bir düzenlemeyi koydu ve resimleme kavramının (nasıl çizmek?) yerine yarar kavramını (neden çizmek?) benimsedi. Başarılı bir grafik çizim, nesneler ve bunları betimleyen özellikler arasındaki bağıntılara ilişkin sorulara görŞel bir yanıt verir; bu sorular, nesneler ve özellikler kümesi düzeyinde, yalın veri tek başına göz önüne alındığında, ayrıntı düzeyinde ve altküme- leri göz önüne alan bütün ana düzeylerde yer alabilir.

Bir grafik çizim, bir veri tablosu'rıun görsel aktarımıdır; bu çarpaz tabloda x eksenine göre yan yana dizilmiş sütunlar, genellikle nesnelere (kişiler, coğrafi birimler...) ve y eksenine göre üst üste dizilmiş satırlar nesneleri betimleyen özelliklere karşılık gelir; z ekseninde, bir özelliğe ilişkin bir nesnenin yanıtı, denk düşen gözde bir kardinal sayı, bir sıra sayısı ya da evet/hayırla belirtilir. Veri tablosunda belirtilen, fark, sıralama ya da orantılılık bağıntılarını göstermek için sekiz görsel değişken kullanılabilir. Görüntünün değişkenleri, bütünün anlamlı biçimi olan görüntüyü yaratır; bunlar, düzlemin, satırları ve sütunları yeniden sınıflanabilen ve diyagram çiziminin temelini oluşturan iki boyutudur; x ve y; z de lekelerin boyu ve değeriyle sağlanan beyazdan siyaha değişimi gösterir. Ayırma değişkenleri, görüntüyü oluşturan öğeleri belirler; bunlarz de, haritaların çiziminde temel olarak kullanılan gren, renk, yönelim ve biçim değişkenleridir.

Veri tablosunun çözümlenmesi, gerçekleştirilebilecek yararlı grafik çizimi ya da çizimleri tanımlamaya olanak verir. Nesneler, coğrafi birimler olduğunda, bir ya da birçok harita yapma olanağı varsa, çapraz bir tablonun mantıksal aktarımı bir matris çizimidir; bu çizim, veriler kümesini düzenlemeyi ve bunu anlamlı gruplaralara indirgemeyi sağlar, iki ölçüt, bir veri tablosunun olası çizimlerini tanımlamaya olanak verir: satırları ve sütunları dizilimle yeniden sınıflama olanakları ve tablonun satır sayısı.

A. Üç dizilim durumu göz önüne alınabilir.
1. Nesnelerle özellikler sıralanabilir ve sütunlarla satırların dizilimi olanaklıdır. Normal çizim, sıralanabilir matris tipi bir matris çizimidir. Örnek: bir belediye bölgesi serisine ilişkin belli sayıda özelliğin varlığı ya da yokluğu bilinmektedir; aynı belediye bölgelerinde görülen özellikler (satırların dizilimi) ve özellikleri aynı olan belediye bölgeleri (sütunların dizilimi) yan yana getirilebilir. Bu yeniden sınıflama ayrı nitelikteki belediye bölgesi gruplarını tanımlamayı sağlar.
2. Ya nesneler ya da özellikler sıralıdır ve dizilim ancak, iki eksenden biri üzerinde işe yarar. Matris çizimleri görüntü kütüğü ve eğri yelpazesi tipindedir. Örnek: yaşa göre bir dağılımın profili ile aylık sıcaklıkların eğrisi, yaş ve ay sırasına göre hazırlanır; bu sıraların düzenini bozmanın doğrudan anlamı yoktur; ancak, bir tipleme bulmak için, benzerliklerine göre birçok profilin ya da birçok eğrinin yeniden sınıflanması ilginç olur.
3. Nesnelerle özellikler sıralıdır ve herhangi bir eksen üstündeki dizilimler gereksizdir x ve y eksenlerinin harekete geçirilmesi, bir sıralı tablo olan, değişmez bir görüntünün çizimini belirler: bir sıralı tablo grubu'nun karşılaştırılması, benzer görüntü gruplarını bulmayı sağlar. Örnek: bir bireyin, doğrusal bir yol boyunca zaman içindeki yer değiştirmeleri, değişmez bir görüntüyle aktarılır: çeşitli yer değiştirmeleri gösteren bir sıralı tablo dizisi karşılaştırılarak bir topluluğun davranışı incelenebilir. Haritacılıkta, x ve y koordinatları, bir özelliğe ilişkin verileri görüntülemek için değişmez bir karşılaştırma ortamı olan harita zeminini oluşturur; bu durumda harita grubu coğrafi türde bir veri tablosunun işlenme biçimidir.

B. Sütun sayısı (nesneler) ne olursa olsun, grafik çizimin seçiminde ikinci yönelim ölçütü veri tablosunun satır sayısı'dır (özellikler).
Üçten çok satır içeren tablolar, ya satırlarıyla sütunları (sıralanabilir matris) ya da yalnızca satırları (görüntü kütüğü, eğri yelpazesi) değiştirilebilen matris çizim- lerine ya tablo ya da harita gruplarına yol açar; bu tablo ya da haritalardaki görüntülerin yeniden sınıflanması, benzer özellik gruplarını tanımlamayı sağlar Üç ya da daha az satır içeren tablolar, x eksenindeki nesneler yeniden sınıflanabildiğinde (ve üç satır olduğunda, özellikler) matris çizimlerine, nesneler sıralı olduğunda eğrilere ya da, yeniden sınıflama sözkonusu olmadığında, nesnelerin z, özelliklerin x ve y eksenlerinde yer aldığı bağlılaşım diyagramlarına olanak verir. Bir coğrafi veri tablosunun bir, iki ya da üç satırı, bir, iki ya da üç haritayla da gösterilebilir. Bağıntılar yalnızca farklı nesneler arasında kuruluyorsa, grafik çizim bir ağ’dır.

Şeritli, çizgili, çubuklu, sütunlu, basamaklı grafikler terimleri, sayısal değerleri, orantılı uzunluk ya da yükseklikte resimlerle aktarmaya dayanan aynı bir çizime uygulanan farklı terimlerdir; bu çizimler, tek bir özellik'in, çeşitli nesnelerde değişimlerini gösteriyorsa yararlı olur; bu grafikler birden çok özelliğe ilişkin değerleri, nesnelerin her biri için salt ya da göreli nicelikler biçiminde, üst üste getirerek çizilirse yararlı olmaz; gerçekten de bu durumda, nesneler ve özellikler arasındaki bağıntıların düzenlenişini anlamak olanaksızdır; olanaklı olan, yalnızca ayrıntının görülebilmesidir.

Dikgen koordinatlarda (kartezyen, dik) yapılan çizimler düzlem üstünde bağıntıları gösterir; bunlar bir bileşenin öğelerini apsisler ekseni üstünde x değerleriyle, başka bir bileşenin öğelerini de ordinatlar eksini üstünde y değerleriyle belirtmeyi sağlar; genellikle nesneler x te bunları betimleyen özellik ya da özellikler de y debelirtilir; bitişik sütunlardan (ya da satırlardan) oluşan bir profil, bir özelliğin tüm nesnelerdeki değişimini, salt ya da göreli nicelikleri belirten orantılı yüksekliklerle görüntüler. Matris çizimleri bu temele dayanarak oluşturulur; bu çizimler, çapraz tablonun verileri arasındaki anlamlı gruplaralan bulmak için sütunları ve/ya da satırları yeniden sınıflamayı sağlar; bu yolla oluşturulan görüntü, nesneler ve özellikler arasındaki bağıntılar kümesi düzeyinde yorumlanabileceği gibi, ayrıntı düzeyinde de yorumlanabilir (bir nesne ile bir özelliğin bağıntısı).

Tartılı diyagram, aynı verileri, göreli ve salt nicelikler halinde aynı anda göstermeyi sağlayan bir çizimdir; sütunların yüksekliği göreli niceliklerle ve tabanın genişliği de yüzdeler hesabında yararlanılan toplam salt niceliklerle orantılı olarak değişir; bu durumda yüzeyler, kısmi ve kendi aralarında karşılaştırılabilen nicelikleri temsil eder.

Çemberse! çizim, istatistik bir bütünün çeşitli öğelerinin sayısal değerlerini orantılı kesmelere bölünmüş bir çemberle ya da yarıçemberle verir. Kullanımı, az sayıda nesneyi (ondan az) betimleyen tek bir özelliğin gösterimiyle sınırlıdır; grafiğin okunmasını kolaylaştırmak için kesmeler, gösterdikleri niceliklere göre sıralanmalıdır.
ister yüzdeler için eşit alanlar, isterse salt niceliklerdeki değişimler için değişik alanlar kullanılmış olsun iki çemberin karşılaştırılması zordur; birçok çemberin karşılaştırılması ayrıntının görülmesiyle sınırlıdır, çünkü kesmelerin bir çemberde sonra da bir başkasında işaretlenmesi büyük bir bellek çabasını gerektirir.

Kutupsal çizim, çembersel koordinatlardan yola çıkılarak hazırlanır; yarıçapların uzunluğu çember uzunluğu üzerine dağılmış nesneleri belirten niceliklerle orantılı olarak değişir; elde edilen görüntünün anlamlı bir biçimi olduğundan bu tip bir görüntü grubu karşılaştırılabilir ve sınıflanabilir.

Üçgen çizim, üç özellik arasında bulunan ve toplamı yüze ulaştırılabilecek bağıntıları kurar (örneğin gençler, yetişkinler ve yaşlılardan oluşan bir topluluk); eşkenar üçgenin her köşesi bir özelliğin yüzde yüzüne ve karşı tabanı da sıfıra karşılık gelir; tek üçgenle en yararlı gösterim, içinde tüm değerler belirtilerek gerçekleşir; böylece, ölçek büyütülmesiyle üçgen daha okunaklı duruma sokulur.

Birikimli dağılım, dağılım, toplanma eğrileri, nicelikler yardımıyla, bir veriler tablosunun bir satırına karşılık gelen tek bir özellikle tanımlanan nesneleri sınıflayan çizimlerdir. Birikimli dağılım'da nesneler en küçükten en büyüğe doğru x te, nicelikler de y de sınıflanan bir eğriyle görüntülenir. Dağılım, önceden belirlenmiş nicelik sınıflarıyla nesnelerin sayısını ortaya çıkarır (örneğin % 10'dan % 10'a); nesneleri birbiri ardına sıralayabilir ve böylece, yalın bir biçimde doğal gruplamaları ve anlamlı basamakları belirleme sorununu çözebilir. Toplanma eğrisi, birikimli niceliklerin art arda gelişiyle belirlenen eğridir.

Eğriler'in çizimi kullanılacak ölçeğin seçimi sorununu yaratır: sonlu aritmetik dizi ölçeği ya da sonlu logaritmik (geometrik) dizi ölçeği.
Aritmetik ölçek, sayıları görüntüler ve aralarındaki bağıntıları toplama ya da çıkarma terimleriyle gösterir (eşit uzunluklar eşit farkları belirtir: 1 ile 2 arasındaki uzaklık, 7 ile 8 arasındaki uzaklığa eşittir); aynı birimlerle belirtilen nicelikleri göstermeyi sağlar; herhangi bir niceliğin bir diğerinden büyük olduğunu söylemeyi sağlar. Logaritmik ölçek sayılar arasındaki oranları ve bunların çarpma ve bölme terimleri biçimindeki bağıntılarını aktarır (eşit uzunluklar değişmez bir oranı belirtir: 1 ile 2 arasındaki uzaklık, 4 ile 8 arasındaki uzaklığa eşittir); farklı birimlerle belirtilen nicelikleri göstermeyi ve bir özelliğin bir diğerinden daha hızlı geliştiğini söylemeyi sağlar. Eğriler üzerinde, benzer oranlar aynı eğimle, değişmez bir açıyla belirtilir.

Sonlu logaritmik dizi eğrileri, sayılar arasındaki oranı değiştirmeden kendilerine koşut olarak kaydırılabilir; dolayısıyla bu eğriler karşılaştırılabilir, yeniden sınıflanabilir ve verilerin işlenmesine olanak verebilir (eğriler yelpazesi), Şekilsel ya da simgesel grafikler'de nesneler (kişiler, hayvanlar, taşıtlar .) karakteristiklerine göre az ya da çok büyük çizilmiş resimlerle belirtilir. Eğriler, perspektif ya da kabartma biçiminde, nicelikler de hacimler"le gösterilebilir. Bütün bu durumlarda, resimlendirme etkisi, gösterilecek bağıntıların kesin görüntülenmesinden önce gelir; özellikle kâğıt üstünde . bir yüzeyle aktarılan hacım etkisi niceliklerin orantılılığına uymaz.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

27 Ocak 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Şubat 2009 / ThinkerBeLL Sanat
21 Mart 2008 / Pollyanna Meslekler
10 Eylül 2014 / yasmen Cevaplanmış