Arama

Gazete Muhabiri

Güncelleme: 21 Eylül 2018 Gösterim: 13.710 Cevap: 1
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

GAZETE MUHABİRİ

Ad:  gazete.jpg
Gösterim: 299
Boyut:  44.6 KB

TANIM

Sponsorlu Bağlantılar
Kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek üzere, toplumda meydana gelen ekonomik, siyasal, kültürel, sportif, adli vb. olaylarla ilgili bilgi toplayan, bunları değerlendirerek, gazete ve/veya dergilerde yayınlanmaya hazır hale getiren kişidir.


GÖREVLER

- Ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal vb. nitelikteki olayları izler,
- Olaylar arasından, araştırmaya değer olanları belirler,
- Araştıracağı olay hakkında kimlerden bilgi alabileceğini belirler,
- Çeşitli kaynaklardan sözlü veya yazılı olarak verilen bilgileri toplar,
- Topladığı bilgileri değerlendirir, doğruluğunu kontrol eder,
- Bilgileri anlaşılır bir dille yazar, önemli noktaları vurgular,
- Bilgileri haber merkezine gönderir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Fotoğraf makinesi, teyp, telefoto,
- Teleks, faks, telefon, bilgisayar,
- Çeşitli kırtasiye malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gazete muhabiri olmak isteyenlerin;
- Düşüncelerini söz ve yazı ile başkalarına etkili bir biçimde aktarabilen,
- Çevresinde olup bitenlere ilgili, dikkatli,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, girişken,
- Olayları doğru değerlendirebilen,
- Değişik ortamlarda, gerektiğinde stres altında çalışabilen,
- Kendini geliştirme çabası içinde olan,
- Yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Gazete muhabiri, haberin yazılması aşamasında büroda görev yapar, olayların araştırılması aşamasında açık havada, kapalı yerlerde, sıcakta, soğukta, dağda, uçakta vb. ortamlarda çalışabilir. Çok nadir de olsa saldırıya uğrama tehlikesi vardır. Çalışma saatleri genellikle düzensizdir. Sık sık seyahat söz konusudur. Araştırma yaparken bazı tehlikeli durumlarla karşılaşabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gazete muhabirleri habercilikle ilgili olan bütün basın kuruluşlarında (gazete,dergi vb.) çalışabilirler. Gazete muhabirleri gazetenin yayınlandığı saate göre sabah gazetesi, akşam gazetesi, ya da yayın sıklığına göre günlük , haftalık gazete ayrıca yerel, ulusal ya da uluslararası gazetelerde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı İletişim Fakültelerinin "Gazetecilik" bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gazetecilik” lisans programı için Yeterli “Sözel (SÖZ)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gazetecilik” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; - İletişim fakültelerinde, genel bilgi derslerinin yanında Hukuk, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, İstatistik, Fotoğrafçılık, Anayasa, İktisat, Yönetim ve Organizasyon, Basın Tarihi, Türkiye'nin Yönetim Yapısı, Yazışma Teknikleri, Psikoloji, Gazete Yayınlama Tekniği, Pazarlama, Halkla İlişkiler, Tiyatro, Sanat Tarihi, Sinema, Reklamcılık, Uluslararası İlişkiler, Turizm ve Gazete Haberciliği gibi mesleki dersler de gösterilmektedir. Öğrenciler yaz aylarında radyo ve televizyon kuruluşlarında staj yapmaktadırlar.

MESLEKTE İLERLEME
Gazete muhabirliği mesleğinde ilerleme bireyin kendisini yetiştirmesine bağlıdır. Spor muhabirliği, polis muhabirliği, ekonomi muhabirliği, magazin muhabirliği gibi alanlarda uzmanlaşabilir. Kişi herhangi bir alanda muhabir olarak çalışabileceği gibi kendini yetiştirmesiyle köşe yazarlığına, genel yayın müdürlüğüne kadar yükselebilir. Üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Reklamcılık, yazarlık (metin yazarlığı, kitap yazarlığı), radyo-televizyon muhabirliği ve yapımcılığı, eleştirmenlik.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Öğrenciler eğitim süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlardan kredi, burs alabilirler. Yaz aylarında yapılan dörder haftalık staj döneminde de işveren belli bir ücret verebilir.
- Eğitim sonrası kazanç ise çalışılan işyerinin (gazetenin) tirajına, işverenin tutumuna, işyerinde toplu iş sözleşmesinin yapılıp yapılmamasına göre değişiklik göstermektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

BAKINIZ Gazetecilik Nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Eylül 2018 03:28
green almond - avatarı
green almond
Ziyaretçi
1 Ocak 2007       Mesaj #2
green almond - avatarı
Ziyaretçi
Gazetecilik
Hızla değişen teknoloji ve medya olanakları, yeni ve pek çok ensturmanı aynı anda kullanma becerisine sahip yeni bir gazeteci tanımını yaparken. inter-net ve tv gazeteciliği gibi farklı yeteneklerin birlikte kullanılmasını da gerekli kılmaktadır. Bütün bu değişime rağmen gazetecilik mesleğinin asla değişmeyen meslek ilkeleri ve değerleri, gazetecilik mesleğinin geçmişte olduğu gibi günümüze ve gelecekte de en saygın uzmanlık alanı olarak tanımlanacağını göstermektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Gazetecilik, haber malzemesi sayılan enformasyonun toplanmasını, yazılmasını, düzenlenmesini ve dağıtılmasını içeren bir işlemdir. Gazeteci ise erişmek istediği kitle için en önemli diye nitelendirdiği enformasyonu toplayarak haber yapan ve kamuoyunu bilgilendiren kişidir.

Haber ile yorum arasında belirgin bir ayrımın çizilmesi ve bunların karıştırılmasının önlenmesi gazeteciliğin temel ilkelerinden biridir. Haber, gerçeklere ve verilere dayalı bilgilendirmedir. Gazeteci ve gazetecilik kavramları, haber verme bakımından tek yönlü iletişim akımına işaret ederler. Günümüzde gazeteciler ve gazetecilikte rol oynayan kitle iletişim araçları, kişilerin dikkatini çekme ve kamuoyu oluşturma bakımından büyük görevler yüklenmişlerdir.

Günümüz haberciliği her zamankinden daha fazla beceriyi, ufuk genişliğini ve sorumluluğu gerektiriyor. Bu çerçevede Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünün amacı: günümüzde küreselleşmenin dinamikleriyle şekillenen ve bu anlamda yapısal olarak değişen, ulusal/yerel medya ortamının gerektirdiği teknik beceriler ile mesleki yeteneğe sahip, ancak bunları etik ve toplumsal sorumlulukla kullanan, basın ve ifade özgürlüğünün önemini ve bununla ilgili sorumlulukları taşıyan, Türkçe’yi ve Üniversitemizin eğitim dili olan İngilizce’yi iyi derecede kullanabilen, iletişim ve kitle iletişimi kuramlarını, Türk ve dünya basınındaki gelişmeleri aktarmak ve bu bilgiler ışığında sorumluklarının bilincinde profesyonel iletişimciler yetiştirmektir.

Bölümümüz, gazetecilik mesleğine ilgi duyan, olaylara çok yönlü ve analitik bir bakış açısıyla yaklaşabilen, Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden,toplumsal sorunlaraduyarlı öğrencileri beklemektedir.

Son düzenleyen Safi; 21 Eylül 2018 03:28

Benzer Konular

16 Şubat 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Aralık 2010 / Ziyaretçi Taslak Konular
 Gazete
12 Aralık 2014 / ThinkerBeLL İletişim Bilimleri
3 Ekim 2006 / Pollyanna Meslekler
20 Aralık 2010 / Misafir Taslak Konular