Arama

Serbest Muhasebeci

Güncelleme: 30 Eylül 2011 Gösterim: 31.775 Cevap: 1
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
4 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
SERBEST MUHASEBECİ
__________________________________________________________

Sponsorlu Bağlantılar
TANIM
Serbest muhasebeci, ticari faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin muhasebe ilkeleri ve hükümleri gereğince, defterini tutan, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameler ile diğer belgelerini düzenleyen kişidir.

GÖREVLER

- Serbest iş yapan kişilerin, resmi ve özel kurumların gelirlerini ve giderlerini, çeşitli adlardaki (işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri vb.) defterlere kaydeder,
- Kişi veya kuruluşların yükümlü oldukları vergi beyannamelerini düzenler, - Kişi ve kuruluşlar adına vergi daireleri ile uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir, Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili işlemleri yapar.

KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ
- Bilgisayar, hesap makinesi, - Yasal defterler, beyannameler, makbuzlar, - Çeşitli kırtasiye malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Muhasebeci olmak isteyenlerin; - Sayılarla işlem yapabilme yeteneğine, - Ayrıntılara dikkat edebilme gücüne sahip, - Büro işlerinde çalışmaktan ve verilerle (sayılarla) uğraşmaktan hoşlanan, - Düzenli, sorumlu, sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gereklidir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Serbest muhasebeciler, büro ortamında ve oturarak görev yaparlar. Görev sırasında birinci derecede verilerle ilgilidirler. Çalışma koşulları düzenlidir. Kişi çalışırken, zaman zaman işletme sahipleriyle, vergi daireleri personeliyle, Sosyal Sigortalar Kurumu personeliyle, bağlı olduğu meslek kuruluşlarıyla ve meslektaşlarıyla etkileşim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Serbest muhasebeciler kendi özel bürolarını açabilmektedirler. Ekonomik hayatın gelişmesi sonucu, vergi mevzuatının kapsamının ve etkinliğinin artırılmasıyla serbest muhasebecilere duyulan ihtiyaç da artacaktır. Özel şirketler muhasebe konularında ehliyetli insanları çalıştırmayı tercih etmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci – Mali Müşavirlik, Yeminli Mali Müşavirlik kanunu gereğince; · Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler dallarında eğitim veren fakültelerde (bu fakültelerden ön lisans düzeyinde diploma almış olmak yeterlidir), · Yukarıda belirtilen alanlarda eğitim veren yüksekokullarda, · Yukarıda yazılı bölümlerde denkliği yüksek öğretim kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarının ön lisans bölümlerinde, · Ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

İlgili fakülte ve yüksekokullara girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puan almak, meslek lisesi düzeyinde eğitime girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve başvuru koşullarını yerine getirmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Bu meslek asıl olarak staj yoluyla öğrenilir. Serbest muhasebeci adayları stajlarını yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci – mali müşavir veya serbest muhasebecilerin yanında ve / veya onların denetim ve gözetiminde yaparlar. Staj süresi ön lisans mezunları için 4 yıl, ticaret lisesi ve maliye meslek lisesi mezunları için 6 yıldır. - Adayların staj konuları, çalışma programları ve staja ilişkin zorunlu eğitim programları Temel Eğitim ve Staj Merkezi (TESMER) tarafından hazırlanır. Bu merkezlerin şubeleri ve serbest muhasebeci ve mali müşavirler odaları staj konuları, çalışma programları ve zorunlu eğitim programlarını adaylara duyurur ve uygulanmasını denetler. - Serbest muhasebeci adayları iki yılda bir yazılı staj ara dönem değerlendirmeleri ve stajın stajın sonunda staj bitirme değerlendirmesine tabi tutulurlar. Stajın tamamlanabilmesi için aday meslek mensubunun ara dönem ve staj bitirme değerlendirmesinde 100 üzerinden en az 60 puan alması yanında staj yptığı meslek mensubunun tezkiyesinin (stajyerle ilgili görüşlerin yer aldığı belge) olumlu olması gerekir.

MESLEKTE İLERLEME
Serbest muhasebecilerin meslekte ilerlemeleri serbest muhasebeci-mali müşavir unvanına hak kazanmaları ile gerçekleşebilmektedir. Ancak bunun için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler gibi alanların birinde lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir.

BENZER MESLEKLER:
Muhasebecilik.


BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU
- Serbest muhasebecilik stajı sırasında staj gördükleri serbest muhasebeci-mali müşavir tarafından sigortalı olarak ve asgari ücretle çalıştırılmaktadırlar. - Serbest muhasebeciler, Maliye Bakanlığı’nca her yıl belirlenen ve yapılan işlerin mahiyetine göre değişen asgari ücret tarifelerine uygun olarak gelir elde ederler. - Her serbest muhasebecinin kazanç durumu işteki tecrübesi, başarısı ve iş kapasitesi oranında değişebilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Serbest Muhasebeci Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
İşin Doğası
  • Ticari faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin muhasebe ilkeleri ve hükümleri gereğince, defterlerini tutar, bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyannameler ile diğer belgeleri düzenler.
  • Serbest iş yapan kişilerin, resmi ve özel kurumların gelirlerini ve giderlerini, çeşitli adlardaki (işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri vb.) defterlere kaydeder.
  • Kişi veya kuruluşların yükümlü oldukları vergi beyannamelerini düzenler.
  • Kişi veya kuruluşlar adına vergi daireleri ile uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir, Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili işlemleri yapar.
Kariyer Olanakları
  • Serbest Muhasebecilerin meslekte ilerlemeleri serbest muhasebeci-mali müşavir unvanına hak kazanmaları ile gerçekleşebilmektedir. Bunun için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilimler gibi alanların birinde lisans eğitimini tamamlamak gerekir.
İstihdam
  • Özel muhasebe bürosu açabilirler.
  • Kamu ve özel sektördeki şirketlerde çalışabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Muhasebeci olmak isteyenlerin sayılarla işlem yapabilme yeteneğine, ayrıntılara dikkat etme gücüne sahip, yönergeleri anlayıp uygulayabilen, büro işlerinde çalışmaktan ve verilerle uğraşmaktan hoşlanan, sorumluluk sahibi, düzenli, sabırlı, dikkatli kişiler olmaları beklenir.
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi meslek yüksekokullarında 2, iktisadi ve idari bilimler ile siyasal bilgiler fakültelerinde 4 yıldır.
Okutulan dersler ; genel muhasebe, vergi hukuku, iktisat, ticaret hukuku, işletme, maliye, istatistik, envanter bilanço, şirketler muhasebesi gibi dersler verilmektedir.
kaynak

Benzer Konular

11 Kasım 2014 / leylaleyla Soru-Cevap
29 Ocak 2020 / gonuşmalaqn Meslekler
19 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
25 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
19 Haziran 2014 / Misafir Cevaplanmış