Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Forumda Ara

Garson (Servis Elemanı)

Bu konu Meslekler forumunda Pollyanna tarafından 4 Ekim 2006 (13:23) tarihinde açılmıştır.
76496 kez görüntülenmiş, 1 cevap yazılmış ve son mesaj 14 Mart 2007 (02:41) tarihinde gönderilmiştir.
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Eski 4 Ekim 2006, 13:23

Garson (Servis Elemanı)

#1 (link)
Pollyanna
Ziyaretçi
Pollyanna - avatarı
Sponsorlu Bağlantılar
SERVİS ELEMANI (GARSON)
_______________________________________________________________

TANIM
Lokantalarda, otel ve diğer hizmet yerlerinde yiyecek ve içecek vb. servis hizmetlerini müşteriye belirli kurallar dahilinde uygun araçlarla sunan kişidir.

GÖREVLER
- Yemek masalarının düzenli, temiz ve eşyalarının eksiksiz olmasını sağlar, - Müşteriyi karşılar, oturacağı masayı tavsiye eder ve masaya kadar müşteriye refakat eder, - Yemek listesini (mönü) müşteriye verir, mönüyle ilgili olarak müşterilerin yemek ve içecek tercihi yapmasında yardımcı olur, - Kurallara uygun olarak servisi yapar, - Hesabı alır, - Müşteriyi uğurlar, - Salonda yemek servisi öncesi ve sonrası gerekli düzenlemeleri yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-
Çelik malzemeler (çatal, bıçak, kaşık vb.), - Porselen malzemeler (tabak, fincan, vb.), - Cam malzemeler (bardaklar), - Kumaş malzemeler (örtü, peçete, kapak vb.), - Diğer malzemeler (masa, sandalye, servis arabası vb.).

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Servis elemanı olmak isteyenlerin: - Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, - Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, - Güler yüzlü, saygılı, - Başkalarını ikna edebilen, sabırlı, - Görgü ve protokol kurallarını bilen, - Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Servis elemanları yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve düzenli, zaman zaman gürültülü ve kalabalıktır. Servis elemanları çalışırken birinci derecede insanlarla ilişki halindedir. Çalışma zamanı genellikle vardiya usulü olup, kişi haftanın bir günü izinlidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler. Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece özellikle turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır.
Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma sorunları hemen hemen hiç yoktur. Yiyecek içecek sunumunda, otomasyona gidilemediği için, garsonluk geçerliliğini korumakta ve bu meslekte eleman ihtiyacı her zaman olmaktadır. Ancak, iş bulma durumu mevsimlik değişim göstermektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin “ağırlama ve gıda teknolojisi” alanı, “Servis Hizmetleri” dalında ve pratik kız sanat okulları ile kız teknik olgunlaşma enstitülerinde verilmektedir. Turizm Bakanlığı'na bağlı turizm eğitim merkezlerinde (TUREM), özel turizm meslek kurslarında, Türkiye İş Kurumu'nun işgücü yetiştirme kurslarında ve mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.


MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Anadolu meslek/ Anadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olmak, Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselere girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Mesleki Eğitim Merkezlerine devam edebilmek için; - En az ilköğretim okul mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Pratik kız sanat okullarına girebilmek için ilköğretim çağı dışında olmak gerekmektedir. Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerine girebilmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir. Turizm Bakanlığı’na bağlı Turizm Eğitim Merkezlerine (TUREM) alınacak kurslara katılabilmek için gerekli şartları yerine getirmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitimi; Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Kız meslek/meslek liseleri çok programlı liselerde 3 yıl, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ise 2 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde ise; ilköğretim mezunları için eğitim programı 2 yıl devam etmektedir. Lise ve daha üst düzeyde genel eğitim kurumlarından mezun olanlar için meslek eğitimi 1 yıl devam etmektedir. Ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. Turizm Bakanlığı'na bağlı turizm eğitim merkezlerinde 7 ay, Özel turizm meslek kurslarında 5-6 ay, Türkiye İş Kurumu'nun işgücü yetiştirme kurslarında en fazla 6 ay, Mesleki eğitim merkezlerinde ise 3 yıl sürelidir. Eğitim süresince genel kültür dersleri eğitim kurumunda, meslek dersleri ise eğitim kurumu ve işletmelerde birlikte verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, Kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir. Meslek liselerinin “Servis” bölümü ile “Servis Hizmetleri” bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin servis bölümü ile Anadolu Kız Meslek Liselerinin "Servis Hizmetleri" dalından mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği”, “Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği”, “Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)” “Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği”, “Seyahat İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm İşletmeciliği ( Uygulamalı Bilimler Y.O.)”, “Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)”, “Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O)”, “Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O)”, “Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Y.O)”, “Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)” lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Ayrıca Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, Kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir, Bar, ziyafet, yiyecek-içecek servisi, cost (maliyet) kontrol konularında uzmanlaşma olabilir, Bir servis elemanı, yiyecek-içecek müdürlüğüne kadar yükselebilir.

BENZER MESLEKLER:
Komi, Barmen, Kamarot.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Garson olarak çalışan kişilerin çalıştıkları sektörün özelliğine göre aldıkları ücret değişken olabilmektedir. Kamu kuruluşlarının sosyal tesislerinde (İller Bankası, Öğretmen evi gibi) işçi statüsünde çalışan garsonlar işe ilk girişte asgari ücret düzeyinde maaş alırlarken, bir-iki ay sonra toplu sözleşme hükümlerine göre maaşları asgari ücretin 2-3 katına kadar çıkabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Sponsorlu Bağlantılar
Etiketler:
  • garson gorevleri
  • garsonlarin gorevleri
  • garsonluk dersleri
  • garsonun gorevleri
  • servis elemani
Benzer Konular:
Rapor Et
Eski 14 Mart 2007, 02:41

Garson (Servis Elemanı)

#2 (link)
MaKaLeLe
Ziyaretçi
MaKaLeLe - avatarı
waiter
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.219 saniyede (74.12% PHP - 25.88% MySQL) 16 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 00:35
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi