Arama

İnşaat Teknisyeni

Güncelleme: 9 Haziran 2007 Gösterim: 17.262 Cevap: 0
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
9 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
İNŞAAT TEKNİSYENİ


Sponsorlu Bağlantılar
TANIM İnşaatların duvar örme, çatı yapımı, kaplama, doğrama, sıva, boya, betonarme kalıbı, betonarme demir işlerini inşaat mühendisi ve inşaat teknikeri gözetiminde yürüten kişidir.

GÖREVLER - İnşaat projesinin idari, özel ve teknik şartnamelerini inceler, - Kontrol mühendisinden kullanılacak malzemenin cins ve niteliklerini öğrenir, bu malzemelerin cins ve niteliklerinin şartname ve projeye uygunluğunu inceler, - Yapılan çalışmaları sürekli izleyerek şartname hükümlerine aykırı uygulamalara müdahale eder, uyarıda bulunur, gerekiyorsa çalışmayı durdurarak mühendise haber verir, - İnşaatta yapılan günlük çalışmaları sürveyan defterine yazar, - İnşaatla ilgili diğer konularda inşaat mühendisleri ve mimarın vereceği görevi yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Şartname ve projeler, Bilgisayar, Testere, Keser, Rende, Mala, İskarpela, Şakül, Mastar, Terazi (su terazisi), Metre, mira, niva, - Sürveyan defteri, ataşman ve röleve defteri, hesap makinesi gibi araç-gereç ve malzemeleri kullanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İnşaat teknisyeni olmak isteyenlerin; - Matematik ve geometri konularına ilgili ve başarılı, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneklerine sahip, - Başkaları ile iyi ilişki kurabilen, - Açık havada çalışmaktan hoşlanan, - Bedence güçlü ve dayanıklı, - Sorumluluk sahibi ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İnşaat teknisyenleri resmi kuruluşların inşaat bölümlerinde ve inşaat firmalarında çalışırlar ve görevlerini inşaat alanlarında yürütürler. Çalışma ortamı genellikle tozlu, bazen sıcak, bazen soğuktur. İnşaat teknisyeni ayakta çalışır ve işçilerin çalışmalarını denetler. Bu da insanlarla etkileşimde bulunmasını gerektirir. Görevde dikkatsizlik ve ihmal kazalara yol açabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI İnşaat teknisyenleri kamu sektöründe ve özel inşaat şirketlerinde iş bulabilirler. Bu alanda iyi eğitim gören meslek sahiplerinin özellikle özel sektörde çalışma alanları geniştir. Kamu kurumlarında teknik eleman olarak ve teknisyen unvanı ile çalışmak isteyenlerin iş bulma şansı azdır. Türk inşaat firmalarının yurtdışında iş almaları bu meslek sahiplerinin yurtdışında çalışma olanaklarını artırmıştır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitim yerleri, endüstri meslek liseleri, çok programlı liseler, teknik liseler inşaat ve yapı Anadolu teknik liselerinin İnşaat bölümleridir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Endüstri meslek liselerine; en az ilköğretim okulu mezunu ve okula giriş koşullarına uygun öğrenciler kayıt yaptırabilirler. Endüstri meslek liselerinin 1. sınıfını bitiren ve ilgili mevzuata göre belirlenen başarı puanına ulaşan öğrenciler, kontenjan da olması halinde, 2. sınıftan itibaren teknik liseye devam edebilirler. Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerine girebilmek için; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda başarı sağlamış olanlar başvurabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi endüstri meslek liseleri ve yapı meslek liselerinde 3, bu liselerin bünyesinde bulunan teknik liselerde 4, Anadolu teknik liselerinde ve Anadolu inşaat teknik liselerinde 5 yıldır. Eğitim süresince; lise genel kültür dersleri yanında, meslek dersleri pratik ve teorik olarak verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME Endüstri meslek liseleri, çok programlı liseler, Anadolu teknik liseleri ve teknik liselerin birinden mezun olanlar istedikleri takdirde, Harita Kadastro, İnşaat, Jeoteknik Teknikerliği, Karayolu Ulaşım ve Trafik, Maden, Mermer Teknolojisi, Mermercilik, Raylı Sistemler Teknolojisi, Restorasyon, Restorasyon ve Konservasyon, Sulama Teknolojisi, Tarımsal Sulama Yönetimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip Yapı öğretmenliği lisans proğramlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alırlar. BENZER MESLEKLER: Sürveyanlık, Restorasyon teknisyenliği, Alt yapı teknisyenliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Öğrencilere yaşlarına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere işverence bir ücret ödenir. Yine pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Meslek eğitimini tamamlayıp özel sektörde müteahhit yanında çalışan inşaat teknisyenleri becerilerine göre, en az asgari ücretle çalışmaktadırlar. Kamu kuruluşlarında teknik eleman olarak görev yapan inşaat teknisyenleri bulundukları kadro, derece ve kademelerine göre belirlenen ücreti alırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Benzer Konular

20 Kasım 2011 / ThinkerBeLL Mimarlık
30 Eylül 2011 / Misafir Meslekler
14 Aralık 2007 / TUNCER Meslekler
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler