Arama

Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım Teknisyeni

Güncelleme: 29 Kasım 2009 Gösterim: 7.417 Cevap: 1
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
9 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
KONFEKSİYON MAKİNELERİ BAKIM VE
ONARIM TEKNİSYENİ
Sponsorlu Bağlantılar
_________________________________________________________________


TANIM Hazır giyim üretiminde kullanılan makinelerin bakım ve onarımını yapan kişidir.

GÖREVLER - Atölyede, üretim için kullanılan makineleri yerleşim planına göre düzenler, - Makinenin günlük, haftalık ve aylık periyodik bakımını yaparken, yağ değişimini ve gerekirse parça değişiminin yapılmasını sağlar, - Arızalı makineyi inceleyerek arıza tespitini yapar, - Makinedeki çeşitli ayarları (iğne-çağnoz ayarları) yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Tamir bakım araç gereçleri (tornavida, anahtar,pense, çekiç vb.)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım Teknisyeni olmak isteyenlerin; - Normal düzeyde genel yeteneğe sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, - Makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, - Göz ve elleri eşgüdümle kullanabilen, - Tamir işlerine karşı ilgi duyabilen, - Elleri ve gözleri sağlam, - Ayrıntıyı algılayabilme yeteneğine sahip, - Yaptığı işte dikkatli ve tedbirli olan kişiler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Konfeksiyon makineleri bakım ve onarım teknisyeni, görevini atölyede, gürültülü ve kapalı bir çalışma ortamında gerçekleştirir. Bakım teknisyenleri kişi ile değil direkt makine ile çalışırlar. Çalışma ortamı genellikle tekstil firmaları olduğundan tozludur. Çalışılan ortamdaki havada boya zerrecikleri yoğun olarak bulunmaktadır. Bu ortamda çalışan kişi, boya zerreciklerinin yoğun olduğu havayı teneffüs etmektedir. Çalışırken meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Tekstil sektöründeki en küçük işletmeden en büyük işletmede bulunan konfeksiyon makinelerin tamir ve bakımını üstlenecek teknisyenlere ihtiyaç duyulmaktadır. - Mesleki eğitimini tamamlamış kişiler özel sektörde Konfeksiyon Bakım ve Onarımcısı olarak çalışırlar. - Yüksek öğretimde bu mesleğin eğitimi verilmediğinden, büyük şehirlerde iş piyasasının (Tekstil) geniş olmasından dolayı iş bulma sıkıntısı yoktur. - Kendi işini kuracaklar için, işyeri kurma sermayesinin az olmasından (takım çantası yeterli) dolayı kişi kendi adına da serbest olarak çalışabilmektedir. - Bu mesleğin eğitimini veren okulun tek, mezun sayısının az olmasından dolayı öğrenciler daha mezun olmadan iş bulabilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Endüstri Meslek Liselerinin Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek eğitimine giriş için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim programında; genel kültür derslerinin yanında Meslek derslerini uygulama ve teorik olarak almaktadırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım bölümünden mezun olanlar; istedikleri takdirde Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Mekatronik, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Otomotiv, Oto Boya Karoseri, Metalografi ve Malzeme Muayenesi önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleşebilirler. Sektörde ilerleme ve yükselme imkanı, kişinin yaptığı işte gösterdiği kapasite doğrultusundadır.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ · Üçüncü sınıfta uygulamalı eğitim aşamasında, (işletmede staj yaparken) asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere bir ücret alınır. · Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. · Bütün öğrenci haklarından yararlanır. · Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır. · Mesleki eğitim sonunda işe ilk başlayan kişiler asgari ücret düzeyinde ücret alabilmektedir. · Meslekte çalışma süresine ve tecrübeye göre veya kendi adına iş sahibi olma durumuna göre ve gösterdiği başarıya göre ücret değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
kadircan - avatarı
kadircan
Ziyaretçi
29 Kasım 2009       Mesaj #2
kadircan - avatarı
Ziyaretçi
Acaba bu mesleki tanımlama büyük fabrikalar için de geçerli mi?
Ben ortalama 600 makinenin bulunduğu ve bunlardan yaklaşık 400 adedinin çalıştığı bir fabrikada makine teknisyeni olarak çalışıyorum.
Sponsorlu Bağlantılar
Fabrikada makinelerin tamiri ve bakımı hariç bize ne denirse onu yapıyoruz.
Sizce bir makine teknisyeninin, bantlara malzeme, aparat vs. götürüp getirmesi ne kadar doğru?
Artı bizim görev tanımımızı kim yapmış merak ediyorum.
Bizler, keyfe keder insanlar değiliz. Resmen oyuncak olarak kullanıyorlar. Robot gibiyiz. Asgari ücret maaş alıyoruz.
Lütfen teknisyenin tanımını doğru yapalım.
Teknisyen (ya da bizim mesleğimizdeki karşılığı TAMİRCİ), makineleri tamir eden, bakımını yapan kişidir.
Kendi tamirhanesini açan bir tamirci, bantlara girecek olan modelin ayarlarını yapmaz.
Sadece makineyi dikişe hazır hale getirir.
Geri kalan ayarlar ise bant şefleri ve modelistlere aittir.
Bizim bant şeflerimiz, adet alır, banttaki işlerin eksiklerini tamamlar, biten işi bandının dışına çıkarır ve bizden büyük bir farkla maaş alırlar. İtiraz ettiğimiz zaman da kapının önüne koyuluruz.
Memurlar hep HAK diye bağırıyorlar. Aldıkları maaş, çalışma koşulları bize göre çok lüks.
Biz de hakkımızı istiyoruz.
(En azından görev tanımımızı değiştirin lütfen)

Saygılar, iyi çalışmalar

Benzer Konular

24 Mayıs 2012 / Misafir Bilgisayar
29 Mayıs 2008 / KaFeM_DE_KaFeM Meslekler
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
21 Mart 2008 / Gabriella Taslak Konular
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular