Arama

Motor Teknisyeni

Güncelleme: 10 Haziran 2007 Gösterim: 8.945 Cevap: 0
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
10 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
MOTOR TEKNİSYENİ


Sponsorlu Bağlantılar
TANIM Benzin veya dizel yakıtı ile çalışan araçların, motorlarının ayar, bakım ve onarımında çalışan kişidir.

GÖREVLER - Sabit ve hareketli motor parçalarını tanır, çalışmasını bilir, karakteristiklerini inceler, motordan söker, kontrollerini, gerekli ise tamirini ve onarımını yapar ve yerine takar, - Motorda arıza varsa kaynağını saptar ve onarır, - Motorun düzenli bakımını ve ayarlarını yaparak aşırı yakıt tüketimini önler, verimli, sessiz ve sarsıntısız çalışmasını sağlar, - Taşıtı yol testine hazırlar, yol testini yapar, - Teknik raporlar hazırlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Motor parçalarını söküp takmak için kullanılan el takımları, - Matkap, - tezgahı, el breyzi, - Motor test cihazları, - Ölçme aletleri, - Temizlik aletleri ve deterjanları, - Bilgisayar.MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Motor teknisyeni olmak isteyenlerin; - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, - El ve gözü eşgüdüm halinde kullanabilme, - Mekanik ilkeleri kavrayabilme gücüne sahip, - Görme ve işitme organları, elleri sağlam, - Dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Motor teknisyenleri genellikle otomobil tamirhanelerinde ve servislerinde çalışırlar. Çalışma ortamı kapalı, kirli, yağlı ve pis kokuludur. Pazar günleri hariç haftanın her günü çalışılır, çalışma temposu ağırdır. Motor teknisyenleri birinci derecede alet ve motorlarla ilgilidir. İşyerinde diğer çalışanlarla ve müşterilerle iletişimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Oto tamirhanelerinde ve servislerde, taşıt fabrikalarında, kamu kuruluşlarında teknisyen olarak ve kendi işyerlerinde çalışma olanağına sahiptirler. - Gelişmekte olan ülkemizde, bu meslek dalındaki teknik eleman ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilecek, alanla ilgili bilgi ve becerilere sahip olarak yetiştirilmiş motor bölümü öğrencileri ve mezunlarına ihtiyaç artacaktır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Motor teknisyenliği mesleğinin eğitimi, Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Teknik, Endüstri Meslek Lisesi ve Çok Programlı Liselerde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Endüstri Meslek, Teknik ve Çok Programlı Liselerde eğitim görebilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak ve okula giriş koşullarına uygun olmak gerekmektedir. Anadolu Teknik, Anadolu Meslek Liselerinde eğitim görebilmek için ise; merkezi sınavla yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmış olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Motor teknisyenliği eğitimi, Endüstri Meslek ve Çok Programlı liselerin motor bölümünde 3 yıl, Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinde 4 yıl, Anadolu Teknik liselerinde 5 yıldır. Eğitim süresince çeşitli dönemlerde işyerlerinde staj zorunluluğu vardır. Öğrenciler; eğitim süresince lise genel kültür derslerinin yanında, meslek bilgi dersleri uygulama eğitimleri yaparlar.

MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “Motor” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Makine, Otomotiv, Tarım alet ve makineleri ön lisans proğramlarına sınavsız olarak yerleştirilebileceklerdir. Ayrıca endüstri meslek liseleri motor bölümü mezunları ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına girip başarılı olmaları ve “Otomotiv Öğretmenliği”, “ Uçak Gövde Motor (Sivil Havacılık YO)”, Ucak Gövde –Motor Bakım (Sivil Havacılık YO) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Teknik lise motor bölümü mezunlarına ''İşyeri Açma Belgesi'' ve "Ustalık Belgesi" girecekleri sınav sonrasında verilir. BENZER MESLEKLER: Dizel pompa, enjektör tamir ve ayarcılığı, Motor yenileştirmeciliği, Ön düzen ve balans ayarcılığı, İş makineleri bakım onarım teknisyenliği, Uçak bakım teknisyenliği (gövde-motor).

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir. İşe ilk girişte genellikle asgari ücret alırlar. İlk yıllarda ücret düşük, daha sonraları ise tecrübeye bağlı olarak oldukça yüksektir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Benzer Konular

11 Ağustos 2012 / Misafir Mühendislik Bilimleri
25 Ağustos 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
11 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular