Arama

Tarihi Yapılar - Erdene Zuu Manastırı (Moğolistan)

Güncelleme: 24 Kasım 2009 Gösterim: 2.036 Cevap: 0
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
24 Kasım 2009       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Erdene Zuu Manastırı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


250px ErdeneZuuMonasteryMongolia



180px ErdeneZuuKhiidTemple
Erdene Zuu Manastırı'ndaki tapınaklar .


180px GoldenStupaErdeneZuuMonastery
Erdene Zuu'daki Altın Heykelcik


Erdene Zuu Manastırı (Moğol karakterleriyle:Эрдэнэ Зуу) Moğolistan'da bulunan, Eski Moğol hükümranlıkları dönemine ait Budist manastırı. Övörkhangay eyaletindeki, bugünkü Harhorin yakınlarında bulunan eski Moğol başkenti Karakurum'da bulunur. Orhun Kültürel Doğa Vadisi'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil olan bölümündedir.

Geçmişi ve özellikleri
Erdene Zuu Manastırı 1585'te Abtay Han tarafından yapılmıştır, Moğolistan'a Tibet Budizmi'nin yayılım noktasıdır. Karakurum'da kullanılmak üzere taştan inşaa edilmiştir. 102 tapınak heykelciğiyle çevrilidir. 108 sayısı, Budizm'de kutsaldır.[ Çünkü bir budist tespihinde 108 boncuk vardır. Muhtemelen bu tapınakta da 108 heykelcik bulunmaktadır, ancak altı tanesine hiçbir zaman ulaşılamamıştır. Bu tapınak manastırının duvarlarında çeşitli desenler vardır, çatısı Çin tarzı yeşil kiremitlerle kaplanmıştır. Tapınak 1680'deki savaş durumunda zarar görmüştür, 18. yüzyılda yeniden yapılmış, 1872'de de içindeki 62 tapınağa onarım yapılmıştır.
1939'da komünist önder Khorloogiin Choibalsan manastıra büyük zarar verdi, bir çok bölümünü tasviye etti. Moğolistan'da yüzlerce manastır yıkıldı ve binlerce rahip katledildi. Bu yıkımdan geri üç küçük tapınak ve dış duvarlardaki heykelcikler kaldı; 1947'de tapınaklar müze ilan edildi. Manastırın yıkılmayan bazı bölümlerinin Joseph Stalin'in isteği üzerine yıkılmadığı söylenir. Bazı araştırmacıların iddialarına göre Stalin'in baskısı ve Amerikan devlet başkanı yardımcısı Henry A. Wallace'nin 1944'teki Moğolistan'daki kısa girişimleri sonucu manastırın bazı bölümleri yıkılmamıştır.
Erdene Zuu'nun yalnızca müze olarak kullanılmasına izin verildi; Moğolistan'da işleyen tek manastır olarak başkent Ulanbatur'daki Gandantegchinlen Khiid Manastırı bırakıldı. Bununla birlikte, 1990'da Moğolistan'da komünizmin çöküşüyle birlikte; yeniden budist rahipler yetişmeye başladı, Erdene Zuu Manastırı ibadete açıldı. Bugün Erdene Zuu etkin bir Budist manastırı olmakla birlikte turistler için açık bir müzed
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....

Benzer Konular

10 Nisan 2011 / Kral_Aslan Mimarlık