Arama

Mimari Eserler - Gherkin Binası

Güncelleme: 14 Nisan 2010 Gösterim: 5.642 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Nisan 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dünyanın En ilginç 50 Mimarisi
Sponsorlu Bağlantılar

43. Gherkin Binası (Londra, İngiltere)

Londra silüetinde yüksekliği ve eğrisel formuyla dikkat çeken Swiss Re Tower ya da halk arasında daha çok bilinen adıyla “Erotic Gherkin” filme konu oldu. “Building the Gherkin” isimli filmde binanın nefret edilen bir objeden nasıl bir ikona dönüştüğü anlatılıyor.

Londra kent merkezinde yer alan Norman Foster’ın binası son yıllarda inşa edilen en popüler bina olarak nitelendiriliyor.

2004 yılında tamamlanan yapı, Londra’nın finans merkezinde 25 yıl ardından inşa edilen ilk yüksek katlı bina. Swiss Re Tower, Big Ben, St Paul Katedrali ve Tower Bridge gibi kentin simge yapılarıyla birlikte metropolün silüetinde vazgeçilmez bir yere sahip.

Özellikle Londra’da çekilen “Temel İçgüdü 2” ve Woody Allen’ın “Match Point” gibi filmlerinde ağırlıklı rol oynamış. Bina kenti ziyaret eden turistler içinde mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor.

Elbette bina kadar mimarı Norman Foster’da yoğun eleştirilerden payına düşeni almıştı. Özellikle 180 metre yüksekliği ve ragbi topuna benzeyen formuyla St. Paul Katedrali’nin yakınlarında yer alması dini muhafazakâr gruplar tarafından yoğun eleştiri almıştı.

Ancak tüm eleştirilere, olumsuz tepkilere rağmen bina inşaatın tamamlanmasının ardından kısa bir süre sonra kentin simgelerinden biri haline geldi.


Ad:  Cigar_panorama_Swiss_Re_Tower.jpg
Gösterim: 845
Boyut:  104.4 KB


Ad:  Swissre.and.tower42.london.arp.jpg
Gösterim: 625
Boyut:  85.9 KB


 

Benzer Konular

12 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık
14 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık
14 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık
12 Nisan 2010 / The Unique Mimarlık