Arama

Camiler - Sokullu Mehmet Paşa Camii (Sokollu Mescidi)

Güncelleme: 21 Nisan 2017 Gösterim: 4.579 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Şubat 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Sokollu Mehmed Paşa Camisi

Ad:  sokullu mehmet paşa camii azapkapı.jpg
Gösterim: 662
Boyut:  54.6 KB

AZAPKAPİ CAMİSÎ olarak da bilinir, İstanbul’da Azapkapı semtinde, Atatürk Köprüsü’nün hemen yanında, Sokollu Mehmed Paşa’nın yaptırdığı fevkani (yükseltilmiş) cami.
Sponsorlu Bağlantılar

Mimar Sinan tarafından yapılmış, 1577/78’de tamamlanmıştır. Alt katında mahzenler ve dükkânlar vardır. Ama zamanla zemin yükseldiği için dükkânlar bugün kısmen toprak altında kalmıştır.

Üst kattaki ibadet mekânı, sekizgen tabana oturan yaklaşık 12 m çapındaki bir kubbenin örttüğü bir orta şahın ile bunu üç yandan (batı, kuzey ve doğu) saran yan ve arka sahmlardan oluşur. Mihrap, kıble duvarından dışarıya taşan enine dikdörtgen planlı bir çıkıntının içine yerleştirilmiştir. Kubbeyi taşıyan sekiz ayağın altı tanesi açıktadır; öndeki iki tanesi ise mihrap çıkıntısının iç köşelerinde, beden duvarının içindedir. Caminin örtü.sisteminin en önemli yanı, sekizgen tabana oturan merkezî kubbenin sekiz yandan birer yarım kubbeyle çevrelenmiş, böylece strüktürel düzeninin iyice vurgulanmış olmasıdır. Bu yarım kubbelerin dördü tromp olarak köşelerde, biri mihrap çıkıntısının üzerindedir. Öbür üç yarım kubbe de, her biri dörder birime ayrılmış yan ve arka sahınlann orta bölümlerini örter. Yan sahınlann uçlanna ise, kareye yakın dikdörtgen planh cami kütlesinin dört köşesini örten dört küçük kubbe getirilmiştir.
Ad:  1.JPG
Gösterim: 1117
Boyut:  38.2 KB

Kuzey cephesini boydan boya kaplayan son cemaat yeri tek eğimli bir çatıyla örtülüdür. Buraya zemin katından iki uçtaki birer merdivenle çıkılır. Minare dışanda, son cemaat yerinin solunda, ayn bir kütle olarak yapılmış, yapıya kemerli bir köprüyle bağlanmıştır. 1807 yangınında yanan bu minare yüzyılın ikinci yansında barok üslupta yeniden yapılmış, 1958’de de yıkılarak klasik dönem üslubuna uygun bugünkü biçimine getirilmiştir. Cami 1894 depreminde büyük hasar görmüş, uzun süre kapalı kaldıktan sonra Atatürk Köprüsü yapıhrken onanlmıştır (1941).

kaynak: Ana Britannica
BAKINIZ Mimar Sinan

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2017 22:33
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
talutayni - avatarı
talutayni
Kayıtlı Üye
21 Nisan 2017       Mesaj #2
talutayni - avatarı
Kayıtlı Üye
Hacer-ül Esved'' taşının altı parçası, Türkiye'de bulunuyor. Hacer’ül- Esved taşının muhafazası yenilenirken kopan parçalar bu dönemde İstanbul’a getirilir ve bu taşlardan dört tanesi de bu caminin yapımında kullanılır. Altın çerçeve ile kaplı parçalar, caminin giriş kapısı üzerindeki mermer taşların ortasında, mihrabın üst kısmında, minbere giriş kapısının üzerinde ve minber kubbesinin altında bulunuyor.
Ad:  sokullu_mehmet_pasa_camii.jpg
Gösterim: 1722
Boyut:  90.9 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2017 22:20
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Nisan 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Sokullu Mehmet Paşa Camii Azapkapı


52977d1468707160 mimar sinan sokullu mehmet pasa camii azapkapi

İstanbul Beyoğlu ilçesinin Unkapanı mevkiinde Unkapanı köprüsünün beyoğlu ilçesi ayağının hemen sağ tarafında yer almaktadır. Yapı Mimar Sinan tarafından 1578 yılında Sokullu Mehmet Paşa adına yapılan eserlerden biridir. Plan şeması Selimiye Camiine benzeyen yapının Minaresi yapıdan ayrı olarak Camiinin sol bölümünde yapılmıştır. Bunun sebebi ise yapının denize çok yakın yapılmasıdır. Camiinin avsulu yoktur. Giriş kapısı galata köprüsüne bakan yapının daha önce bir Külliye olduğu ve avlusunda bir mescit ve ikide çeşme olduğu bilinmektedir.

DEVAMI Mimar Sinan
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Mart 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Ocak 2013 / KisukE UraharA Siyaset tr
29 Ekim 2009 / Daisy-BT Mimarlık
29 Ekim 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
3 Ekim 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık