Arama

Anıtlar - Atatürk ve Kuva-yi Milliye Anıtı

Güncelleme: 27 Ocak 2015 Gösterim: 2.436 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
6 Ağustos 2014       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Atatürk ve Kuva-yi Milliye Anıtı, Manisa
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
a3e2fata tt 1 01&ampen240&ampboy180

Atatürk ve Kuva-yi Milliye Anıtı, Manisa. "Ben Atatürk’ü statik kılan heykel anlayışına isyan ettim, Ben O’nu tek başına ilahlaştırmak yerine devrimlerini, ilerici düşüncelerini anlatan, halkıyla birlikte güçlenen kompozisyonlar kurmaya çalıştım. Bunları muhakkak yeni nesillerin görmesi gerektiği inancını taşıdım." Prof. Tankut ÖKTEM

Atatürk ve Kuva-yi Milliye Anıtı, Manisa
Anıt Manisa ili sınırları içersinde bulunmaktadır. Manisa Organize Sanayi Bölgesi girişine yaklaşık 200-300 metre uzaklıkta, İzmir-İstanbul yolu üzerindedir. İzmir'den gelirken Manisa tabelasını görmeden 200-300 metre önce ilk olarak bu anıt çıkar karşımıza.
Manisa eski Valisi Muzaffer Ecemiş döneminde yapımına başlanan Atatürk ve Kuva-yi Milliye Anıtı'nın; heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan Manisa Efesi ile elinde zeytin dalı tutan çağdaş Türk kadını heykelleri, Gediz Planlama Müdürlüğü bahçesinde montajı yapıldıktan sonra vinçler yardımıyla Manisa şehir çıkışında bulunan anıtın yanına getirildi.

k Hakan Cirpak 1112

Heykellerin anıt üzerinde bulunan kaidesine yerleştirilmesi işlemi için Manisa-İzmir karayolu bir süre trafiğe kapatıldı. Heykeller yine vinçler yardımıyla 65 metre yüksekliğindeki anıtın kaidelerine yerleştirildi. Yaklaşık 7.5 ton ağırlığında ve 21 metre yüksekliğindeki Manisa Efesi ile çağdaş Türk Kadını heykelleri dikkati çekmektedir.
Prof. Dr. Tankut Öktem* 60 metre yüksekliğindeki Manisa Kuva-yi Milliye Anıtı ile dünyanın en büyük 3. anıtına imza atmıştır.
Prof. Dr. Tankut Öktem'in 6 yıl boyunca Bursa'nın Gemlik İlçesi Kumla Beldesi'deki atölyesinde yaptığı anıtın açılışı, 2004 yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.


Son düzenleyen _EKSELANS_; 27 Ocak 2015 12:37

Benzer Konular

28 Ocak 2015 / _EKSELANS_ Mimarlık
19 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık