Arama

Mimari Yapılar - Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Türkiye)

Güncelleme: 5 Temmuz 2015 Gösterim: 2.913 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
5 Temmuz 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği içerisinde bulunan ve Türkiye cumhurbaşkanı tarafından 2014'ten itibaren resmî konut olarak kullanılan bina.

Tarihçe
Binanın başlangıçta Türkiye başbakanı tarafından kullanılması planlandı. Danıştay, 4 Mart 2014 tarihinde binanın inşaatı için durdurma kararı verdi. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kararın ardından "Güçleri yetiyorsa yıksınlar." dedi. 10 Ağustos 2014'te Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından binanın cumhurbaşkanlığına tahsis edileceği duyuruldu. Kasım 2014'te binanın maliyeti ₺1.370.000.000 olarak açıklandı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 2014 yılındaki bir görünümü
Ad:  cumhurbaşkanlığı sarayı.JPG
Gösterim: 452
Boyut:  76.3 KB

Tipi Rezidans, saray, kompleks
Mimari stil Selçuklu, Osmanlı
Yer Atatürk Orman Çiftliği, Beştepe, Ankara, Türkiye
Sahibi Türkiye Cumhurbaşkanlığı
Tasarım ekibi Mimar Şefik Birkiye

Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapılarını açıyor
Beştepe'deki yeni Cumhurbaşkanlığı binasında hazırlıklar tamamlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da 1923'ten bu yana Cumhurbaşkanlarının konutu olarak kullanılan Çankaya Köşkü'ne geçecek.
Ad:  Saray.jpg
Gösterim: 315
Boyut:  41.9 KB

Saray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yeni Başbakanlık binası olarak inşa edilmişti. Yaklaşık 200 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, medyaya yansıyan bilgilere göre yaklaşık 275 milyon euroya mal oldu. Kamuoyunda "Ak Saray" olarak da anılan yerleşkenin inşasını, çevre örgütlerinin başvurusuyla alınan bir yargı kararı da durduramamıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1923'ten bu yana Cumhurbaşkanlarının konutu olarak kullanılan Çankaya Köşkü'ne geçmesi kararlaştırılmıştı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle düzenlenen resepsiyonu da bugün cumhuriyet tarihinde ilk kez Çankaya Köşkü'nün dışındaki bir mekânda verilmesi planlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonu eşi Emine Erdoğan ile birlikte Beştepe Yerleşkesi'ndeki yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda verecekti. Ancak Karaman'daki maden kazası nedeniyle resepsiyonun iptal edildiği açıklandı.

© Deutsche Welle Türkçe

🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
5 Temmuz 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan "sanal tur" bölümünün kapsamı genişletilerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın görüntülerine de yer verildi.

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  sanal tur.Jpeg
Gösterim: 521
Boyut:  28.8 KB

Cumhurbaşkanlığı'na ait sanal tur için tıklayınız tccb.gov.tr adlı internet sitesinde yer alan ve Cumhurbaşkanlığıyla ilgili görsellerin yer aldığı sanal tur bölümünün kapsamı genişletildi. "Atatürk Müze Köşkü" ve "Başyaverlik" başlıklarının yer aldığı sanal tur bölümüne "Cumhurbaşkanlığı Sarayı" başlığı altında yeni panoramik görüntüler eklendi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın görüntülerine "www.tccb.gov.tr" sitesinde ana sayfada "sanal tur" linkinden, Cumhurbaşkanlığı İOS mobil uygulamasından ve Flash destekli veya iOS işletim sistemli tüm cihazlardan erişilebilecek. Uygulamanın girişinde bölümlerle ilgili kısa bilgilerin de yer aldığı sanal gezide, "Ana Tören Alanı", "Ana Bina", "Portreler", "Basın Salonu", "Kış Bahçesi", "Konferans Salonu", "Fuaye", "Kabul Salonu", "Havuzlu Bahçe" gibi 26 başlıkta Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisindeki mekanlarda 360 derece görsel tur yapılabiliyor.

kaynak: on5yirmi5.com

🌘 🚀