Arama

Mimarlık ve Bilgisayar Programları - VRay

Güncelleme: 11 Ağustos 2010 Gösterim: 5.078 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Nisan 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

VRay Render Motoru

Sponsorlu Bağlantılar

vraylogo

V-Ray 3B grafik uygulamaları için Chaos Group Ltd. tarafından geliştirilmiş bir render motorudur. V-Ray'in en yaygın kullanıldığı alan mimari ve endüstriyel tasarımdaki görselleştirmelerdir.

Tarihçe


1997 yılında 3B tasarım ve animasyon hizmetleri vermek üzere Bulgaristan'da kurulan Chaos Group'un üyeleri bu alanda 5 yıl kadar çalıştıktan sonra görselleştirme projeleri için yeni bir render motoruna gereksinim duymuşlar ve Chaos Group'un ana programcıları Vladimir Koylazov ve Peter Mitev V-Ray üzerinde çalışmaya başlamışlardır. V-Ray, 3ds Max ile iyi bir bütünlük sağlamış ve piyasaya sürülmesinin ardından kısa sürede yaygın hale gelmiştir.

Teknik Özellikler


V-Ray, 3B sahnelerin fiziksel olarak doğru bir şekilde aydınlatılması için Işıklanım Haritalama (Irradiance Map), Işık Önbelleği (Light Cache), Foton Haritalama ve Doğrudan Hesaplama (Direct Computation) gibi Dolaylı Aydınlatma (Indirect Illumunation) yöntemlerini kullanır. Bu dört tekniği birincil ve ikincil ışık sıçramalarının hesaplanmasında çeşitli kombinasyonlar ile kullanabilir.
V-Ray, resim örnekleme için Schlick örnekleme yönteminin değiştirilmiş bir hali olan DMC (Deterministik Monte Carlo) örnekleme yöntemini kullanır, önceki sürümlerinde DMC yerine QMC (Quasi Monte Carlo) yöntemi kullanılıyordu. V-Ray, çeşitli kırık giderme (antialiasing) yöntemlerini geniş ayar aralıkları ile kullanıma sunar. Dolaylı Aydınlatma hesaplanması sırasında birincil ve ikincil ışık sıçramaları için Işık Önbelleği yöntemini kullanarak İlerlemeli Yol İzleme (Progressive Path Tracing) yapabilir.

Etkin ve tutarlı ışıklandırma çözümleri için alan ışıkları sunar ve IES fotometrik ışıklara da destek verir. Yordamsal güneş ve gökyüzü benzetimleri ve bütünleşik HDR desteği ile görüntü tabanlı ışıklandırma yapabilir.

V-Ray, kolay ayarlanabilir malzeme özellikleriyle çok etkin gölgeleme seçenekleri sunar. Bulanık yansımalar ve geçirimler, yüzey altı ışık dağılımı gibi yöntemlere destek verir.
Fiziksel kamera modeliyle bokeh etkili alan derinliği ve tutarlı hareket bulanıklığı benzetimleri yapabilir.

Uyumluluk


Başta Autodesk 3ds Max olmak üzere Autodesk VIZ, Autodesk Maya, Rhinoceros, Maxon Cinema 4D, Sketchup, Softimage XSI ve Caligari trueSpace gibi çok sayıda 3B grafik uygulamasına destek verir. 32 bit ve 64 bit mimariler üzerinde çalışabilir.

Daha fazla bilgi için tıklayınız:

Vikipedi

Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ağustos 2010 01:36
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Nisan 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

3DS Max için VRay
Sponsorlu Bağlantılar

vray15017

V-ray, 3ds Max içerisinde çalışan bir plug-in ( eklenti ) gibi gözükse de aslında V-ray, 3dsmax gibi bir programdır. Plug-in gibi gözükmesinin nedeni ise; içerisinde bir çok eklenti ( plug-in ) barındırmasıdır. 3ds Max’in standart ışıklarının V-ray için çalışmasının yanı sıra; hız artırıcı etkenler, V-ray tarafından tam olarak kullanılmaktadır.
Bu da hızlı ve kaliteli render ( mimari görselleştirme, görselleştirme, sunum ) almayı sağlar.


V-ray Render ( Görsellestirme Motoru ) System aşağıdaki plug-inleri kapsamaktadır:

V-rayRenderer : V-ray’in render pluginidir.

VrayMtl :VrayMtl; nesnelere düzgünlük ve parlaklık(glossy), yansıma ve kırılmalar ( reflections/ refactions ), absorve ( absorbtion ), alt yüzey- üst yüzey vb. özellikler
atamasında yardımcı olan pluginidir.


VrayMtl Wrapper : Herhangi bir Vraymtl için, istediğiniz ve belirttiğiniz render (görselleştirme ) parametrelerini ( değerleri ) ayarlayan V-ray’in pluginidir.

Vray Light : Belirli bir alan için aydınlatma pluginidir. ( Yukarıda bahsedilen 3dsmax’in standart ışıklarını daha hızlı ve özellikli olarak kullanmaktadır.

V-ray Shadows: Alan gölgelerinin, 3dsmax’in gelişmiş aydınlatma seçeneklerinden biri olan Raytrace gibi gölgelendirilmesini sağlayan plugindir. Raytrace den çok farklı olarak algılanmalıdır.

V-ray Map :
V-ray’ın yansıma ve kırılmaları, düzgünlüğü ve parlaklıkları olan materyallerden tutunda, V-ray olmayan materyallere kadar yüzeylere eklenebilen haritalardir veya kısaca kaplamalardır.


V-ray HDRI :
HDR imajlarını ( .hdr uzantılı dosyaları ) ve bunların çevresel etkilerinin haritalandırılmasını sağlar. HDRI ( High Dynamic Range Imaging ) ( Yüksek
Değişken Aralıklı İmajlar ) bilgisayar grafik teknolojilerinde ve cinematolojilerde uygulan ve de standart dynamic range imajlarına göre; ışıkları ve gölgeleri daha iyi bir ortama sunarak bunları geniş aralıklara yayabilen imajlardır. Dolayısı ile; daha kaliteli imajlar verdiği gibi yansımalarınızda ve kırılmalarınızda kaliteli bir sunum elde edebilirsiniz.


V-ray EdgesTex :
3 Boyutlu grafik tasarım ve düzenleme programlarından da anımsayabileceğiniz gibi, bizim wireframe ( tel kafes ) sistemi olarak adlandırdığımız sisteme benzer bir şekilde nesnelerin haritalandırılmasını sağlar.


V-ray Displacementmod : Kısacası bir nesnenin yerini, iyi bir sekilde taklit edebilen ve bu nesnenin yerini almayı etkin kılan modifier ( değiştirici ) dır.


V-ray Fur :
Render zamanının kısaltılması ve isin daha kolay yapılabilmesi amacı için saçaklı bir çok cismin ( kil,tüy, saç, çimen vs. ) üretimini ve bunların düzenlemesini sağlayan V-ray pluginidir.


V-ray Proxy :
Dış bir dosyadan yüklenecek olan render geometrisi ( reference ) ile size daha kısa bir render süresi sağlayan V-ray pluginidir.


V-ray Plane :
V-ray’ın bize sınırsız düz bir primitif sağlayan pluginidir. 3dsmax’in kendi içerisinde de bulunan bu primitif, ( plane ) düz bir yüzey ve zemin sağlar.


V-ray Toon :
Basit cartoon ( çizgi film veya çizgi stili ) efekti yaratmak için; çevre atmosferini de kullanarak, bunlar üzerinde düzenleme yapabilen pluginidir.


V-ray Bmpfilter :
Yüklenen kaplamaları ve ya bunların maskelerini süzmeden haritalandırmak için kullanan V-ray pluginidir.




Benzer Konular

18 Ekim 2013 / Daisy-BT Mimarlık
30 Haziran 2012 / Daisy-BT Mimarlık
21 Ağustos 2011 / Daisy-BT Mimarlık
18 Ekim 2010 / Daisy-BT Mimarlık
18 Ekim 2010 / Daisy-BT Mimarlık