Arama

Mimarlık ile İlgili Kitap ve Yayınlar - Sayfa 5

Güncelleme: 21 Ağustos 2011 Gösterim: 32.414 Cevap: 69
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Eylül 2010       Mesaj #41
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  deneyler.jpg
Gösterim: 283
Boyut:  14.3 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Temmuz 2008
Basım Dili: Türkçe

Prof. Dr. K. Ferhan Yürekli, Prof. Dr. Hülya Yürekli ve Esin Yürekli, mimarlık disiplinini "bir entelektüel enerji alanı" olarak gören ve hayatlarını bu anlayışla sürdürmüş üç mimar. "Deneyler / architecture. EXPERIMENTS" adıyla iki dilde yayımlanan kitapta, bu mimarın 1962-2007 yılları arasında gerçekleştirdikleri projeler bütün boyutlarıyla yer alıyor.

Projeler kitapta, çizimler, maketler, eskizler ve gerçekleşmiş projelerin fotoğrafları ile birlikte gösteriliyor. Bunlarla birlikte yer alan, nerede, hangi amaçla, nelere dikkat edilerek yapıldığını içeren metinler de, projelerin ayrıntılandırılması bakımından önemli. Örneğin bir binanın arsa konumu, barındıracağı yaşam biçimleri, çevreyle uyumu gibi özellikler, mimari proje tasarımının komplike yapısı hakkında ipuçları veriyor.

Kitap, devlet binalarından okul projelerine, park tasarımlarından toplu konut projelerine kadar uzanan, farklı amaçlarla farklı kullanımlara sahip yapıları içeriyor. Ayrıca, mimari bir duyarlılık örneği "Deprem Ülkesi İçin Konut Tasarımı" projeleri de dikkat çekmekte. Bunlarla birlikte, örneğin "Kadıköy Meydanı, Haydarpaşa-Harem Yakın Çevresi / İstanbul İçin Bir Öneri" ve "İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım / İzmir İçin Bir Öneri" de kentsel planlama örnekleri olarak önemli. Bu bölümlerde, kentlerin eski yerleşim birimleri her yönüyle masaya yatırılarak inceleniyor ve yeni fikirler öne sürülüyor. Kitapta Kore, Arjantin, Mısır gibi ülkeler için de proje önerileri yer alıyor.

Yürekli'lerin minimalist denebilecek tasarım anlayışları; eskiye sadık kalarak izledikleri yepyeni çizgiler; kolay monte edilebilir tasarımları; işlevsel iç mekân kurguları; tüm bunlar kitabın sade tasarımıyla örtüşmüş ve ortaya konsept bir çalışma çıkmış.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Eylül 2010       Mesaj #42
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  anatomi.jpg
Gösterim: 505
Boyut:  32.5 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Yayınevi: Alfa Yayınları
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Mart 2008
Basım Dili: Türkçe

Bu kitap, özellikle çizime yeni başlayanlara karmaşık gelen anatomiyi açık, sade ve anlaşılır bir yaklaşımla ele alıyor. İnsan formuna ait temel özellikleri, yaratıcı ve pratik çözümlerle oluşturulmuş örneklerle sunuyor.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Eylül 2010       Mesaj #43
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  mimarlikta_teknik_resim-2.jpg
Gösterim: 314
Boyut:  5.7 KB

Yazarı: Orhan ŞAHİNLER & Fehmi KIZIL
Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Mimarlık
Baskı Tarihi: Ekim 2006
Basım Dili: Türkçe

Ülkemizdeki mimarlık eğitiminin temel kitaplarından biri haline gelmiş olan Mimarlıkta Teknik Resim'in son iki baskısı Yapı-Endüstri Merkezi tarafından yapıldı. Mimar-öğretim üyeleri Orhan Şahinler ve Fehmi Kızıl'ın geniş, bilgi, deneyim ve birikimlerine dayalı çalışmalarının güncelleştirilmiş, genişletilmiş beşinci ve altıncı baskısının formatı da öncekilerden farklı.

Kitap, yalnızca teknik resme ilişkin bilgileri doğrudan aktarmakla yetinmiyor, teknik resmi mimarlığın proje düzenleme bilgileri, yapı bilgisi, detaylar, perspektif türleri, şantiye bilgileri, proje örnekleri, çizim örnekleri gibi alt dallarına ilişkin bilgilerle destekleyip somutlaştırarak öğretiyor.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Eylül 2010       Mesaj #44
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  fuar_stand_tasarimi.jpg
Gösterim: 297
Boyut:  6.4 KB

Yayınevi: YEM Yayın
Kategori: Tasarım
Baskı Tarihi: Eylül 2006
Basım Dili: Türkçe - İngilizce

YEM Yayın tarafından ilki 2002'de, ikincisi 2005, üçüncüsü ise 2007'de yayıma hazırlanan Fuar Stand Tasarımı kitapları, Türkiye'de stand tasarımının 2000'li yıllarda geldiği düzeyi belgelemesi açısından bir "ilk". Kitapların her biri otomotiv sektöründen kuyumculuğa, tekstilden yapı sektörüne kadar uzanan bir çeşitlilikte 30'un üzerinde firmanın 100'ü aşkın tasarımını içeriyor. Bir bölümü katıldıkları fuarlarda ödül kazanmış bu tasarımlar Türkiye'nin önde gelen tasarımcılarının imzalarını taşıyor. Her stand yerleşim planı, üçboyutlu modellemeler ve fotoğraflarla tanıtılıyor.

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Eylül 2010       Mesaj #45
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
adim adim

Adım Adım / Tasarım Fikirleri
Yayınevi: Yapı-Endüstri Merkezi
Kategori: Tasarım
Baskı Tarihi: Mayıs 2010
Basım Dili: Türkçe
Çevirmen: Volkan Atmaca

Açıklama: "Adım Adım" dizisi, mimarlık öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış temel bir başvuru kaynağıdır. Amacı, mimarlık disiplinindeki farklı faaliyet ve uzmanlık alanlarında yaşanan süreçleri adım adım takip ederek, bu süreçlerde karşılaşılan temel sorunları, süreçlere etki eden faktörleri ve çözüme ilişkin geliştirilen belli başlı yaklaşım ve ilkeleri, anlaşılması kolay açıklamalar ve ufuk açıcı önerilerle ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktır. Dizinin ilk kitabı olan Tasarım Fikirleri, mimari tasarım sürecinin başlangıç aşamasına odaklanarak, tasarımcıların bir tasarım problemini çözmeye yönelik fikirler üretmesine yardımcı olacak öneriler ve ipuçları sunmaktadır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Eylül 2010       Mesaj #46
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  cennetin-kapilari.jpg
Gösterim: 264
Boyut:  63.9 KB

Yazar: Doğan Kuban
Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi

Anadolu’daki Görkemli Selçuklu Mirası Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi bir kitapla belgelendi.
Dünyanın en önemli mimari yapıtlarının içinde yer aldığı UNESCO Dünya Mirası Listesi’deki eşsiz yapıt Divriği Külliyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve YEM Yayın, İKSV işbirliğiyle bir kitapla belgelendi.
Anadolu’da Selçuk döneminden kalan en görkemli yapı kabul edilen Divriği Külliyesi’ni tarih ve sanatseverlerle buluşturan Cennetin Kapıları - Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı fotoğraf sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Desteği ve YEM Yayın, İKSV işbirliğiyle bir kitaba dönüştü. Sergi baz alınarak hazırlanan kitap, daha önce sergilenmeyen fotoğrafları ve Doğan Kuban’ın bu kitap için kaleme aldığı özgün metinleri içeriyor.
Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi, mimari konsepti, anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan yontularıyla dünya sanat tarihinde Türkiye Ortaçağ sanatının en önemli yapıtı olarak kabul ediliyor.
Yapının detaylarındaki ihtişamı gözler önüne sermek amacıyla devasa boyutlardaki fotoğraflarla önce İstanbul’da ve ardından TC Kültür Bakanlığı ile İKSV işbirliğiyle Paris, Metz, Famek, Strazburg ve Brezilya’da sergilenen Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi Sergisi 2010 yılı sonuna kadar UNESCO Paris Merkezi’nde sergilenecek.
Mimar-fotoğrafçı Cemal Emden’in fotoğraflarından oluşan Cennetin Kapıları sergisi 1965 yılından bu yana Divriği Külliyesi hakkında kitaplar ve yazılar yayımlayan Prof. Doğan Kuban’ın metinleri ve Y. Mimar Basri Hamulu’nun tasarım ve sponsorluğu ile gerçekleştirilmişti.


Mimdap

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Ekim 2010       Mesaj #47
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  guide.jpg
Gösterim: 438
Boyut:  146.4 KB

Yazar: Reha Günay
Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi

“Mimar Sinan’ın İstanbul’daki Çalışmaları için bir Rehber”, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki yapıtlarını tanımak isteyenler için bir gezi kitabı olarak kurgulandı.Tarihi yarımada’nın merkezinden başlanarak İstanbul altı bölgeye ayrıldı ve yapılar gezi rotasına uygun bir sıraya kondu.
Bölüm girişlerinde yer alan haritalarla yapıların konumlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini izleme kolaylığı sağlandı.Osmanlı mimarlığının Sinan’ın elinde nasıl bir gelişme gösterdiğini ve kendinden sonraki mimarlar üzerindeki etkileri bu kitap eşliğinde yapılacak keyifli bir gezi ile izlenebilir.

Yazarın Önsözü

Sinan, Osmanlı tarihinin en uygun zaman diliminde, imparatorluk gücünün ve sanatının en üst düzeyde olduğu dönemde, bütün bu birikimi mimarlık alanında tek isim olarak temsil edebilmiş bir mimardır.Sinan, tasarladığı yapıların büyük çoğunluğunu ve en seçkinlerini İstanbul’da gerçekleştirmiştir.Bu eserleri bir mimarlık yarışmasına katılırcasına, yeniliklerle dolu olarak geliştirmiş ve topografyanın en uygun yerlerine yerleştirerek kent silüetine büyük katkıda bulunmuştur.Böylece İstanbul, en özgün yapı örnekleriyle adeta bir açıkhava müzesine dönüşmüştür.Bu kitap İstanbul’daki Sinan yapılarının büyük bir çoğunluğunu, başlıca özellikleriyle tanıtmaya çalışan bir özettir.Yapılar tanıtılırken kişisel yorumlardan kaçınılmaya çalışılmış, sadece gözlemlere ve bazı karşılaştırmalara yer verilmiştir.Fotoğrafların seçiminde de aynı ilkelere uyularak, özgün durumunu yitirmiş, kötü ve yanlış kullanılan yapıların fotoğrafları gerçek durumu yansıtmayacağından kitaba alınmamıştır.

Reha Günay, 2006



Mimdap

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Ekim 2010       Mesaj #48
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
degisen mimarlc4b1k donusen kent

Değişen Mimarlık Dönüşen Kent

Yayınevi:
TMMOB Mimarlar Odası
Kategori:
Mimarlık
Baskı Tarihi:
Haziran 2009
Basım Dili:
Türkçe

Açıklama: Kitapta, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin hazırlamış olduğu "Değişen Mimarlık, Dönüşen Kent adlı teknik kongredeki sunuşlar, değerlendirmeler ve tartışmalar yer almaktadır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Ekim 2010       Mesaj #49
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
projeler yapilar ofisler

Projeler Yapılar 2: Ofisler

Yayınevi:
Yapı-Endüstri Merkezi
Kategori:
Mimarlık
Baskı Tarihi:
Eylül 2010
Yer:
İstanbul
Basım Dili:
Türkçe

Açıklama: “Projeler/Yapılar” dizisinin ikinci kitabı “Ofisler”, Türkiye’den ve dünyadan önemli mimarların seçkin ofis ve yönetim yapısı projelerinden oluşan bir derlemedir. Kitapta, son 4 yılda, 26 mimar/mimarlık grubu tarafından Türkiye’nin ve dünyanın 11 şehrinde gerçekleştirilen 32 yönetim yapısı ile ofisin tasarımları sunuluyor.

Kuşkusuz, burada müelliflerinin izniyle yayımlanan projeler, onların en iyi yapıtları olmak iddiasını taşımıyor. Ancak bazıları YAPI dergisinde de yayımlanmış olan projelerden yola çıkılarak hazırlanan bu seçki, bina tipolojisi, modern ve geleneksel yapı malzemesi kullanımı, modern yapım teknikleri, topografyaya uyum vb. konularda başarılı örnekleri bir araya getiriyor.

Kitapta bulunan yapılar ve iç mekân tasarımları, özel çekilmiş renkli fotoğraflar, vaziyet ve kat planları, kesitler, görünüşler ile aksonometrik çizimlerin yanısıra projeyi anlatan açıklama metinleriyle veriliyor.

“Ofisler”, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, içmimarlar, peyzaj mimarları için bir referans kitabı olmasının yanısıra mimarlık ve tasarım öğrencilerine de Türkiye ve dünyadan seçilmiş projeleri inceleyerek kendi tasarım çalışmalarında yararlanabilecekleri değerli bir kaynak sağlıyor.500’e yakın çizim ve renkli fotoğraf.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Ekim 2010       Mesaj #50
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  15072009143111.jpg
Gösterim: 179
Boyut:  3.4 KB

Konu / Alt Konu: Kent, Kent / Müzeler
Dil: Türkçe Yayın Evi : Tarih Vakfı
Basım Tarihi : Ekim 2001

spacer
Konu
spacer
"Tarih Vakfı kuruluşundan itibaren yürüttüğü İstanbul Müzesi ve Toplumsal Tarih Merkezi oluşturma yolundaki girişimleri doğrultusunda çok sayıda etkinlikle çağdaş müzecilik kavramlarının Türkiye'de yaygınlaşmasına yönelik önemli katkılarda bulunmuştur. Özellikle topluma yönelik müze modelinin geliştirilmesi, müzelerin ziyaret edilen yerler olmaktan çıkıp, ""kullanılan"" mekanlar haline dönüştürülmesi amacıyla teorik, kavramsal çalışmalar üzerine yoğunlaşılmıştır. Müzecilik pratiklerine katkı sağlaması için yapılan sergiler, araştırma projeleri dışında, kent-toplum-müze konuları üzerine önemli katkıların sağlandığı uluslararası toplantılar da gerçekleştirilmiştir. Bunlardan ""Toplumsal Tarih Müzeleri Kuruluş Sorunları Sempozyumu"" ile ""Kent ve Toplumsal Tarih Müzeleri Atölyesi"", İstanbul Müzesi Projesi özelinde ve dünya genelinden katkılarla önemli birikimler yaratmıştır. Elinizdeki kitapta, bu toplantılardan seçme sunumlar bir araya toplanmıştır. (Arka Kapak)"

Mimarlık Vakfı

Benzer Konular

22 Aralık 2010 / melile Cevaplanmış
24 Şubat 2014 / unknownxboy Bilgisayar
14 Ocak 2014 / kahraman365 Genel Mesajlar
27 Nisan 2013 / asla_asla_deme Taslak Konular