Arama

Pasif Ev Nedir? Pasif Ev Teknolojileri ve Temel Tasarım Özellikleri

Güncelleme: 18 Kasım 2015 Gösterim: 4.252 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Kasım 2015       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pasif Ev Nedir? Pasif Ev Teknolojileri ve Temel Tasarım Özellikleri
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Pasif Evler (
Passiv Haus)
Pasif ev, giderek önem kazanan geleceğin inşaat tasarımlarıdır. Aktif ısıtma sistemine ihtiyaç duymayan ve bu sayede çok düşük enerji maliyetleri çıkaran, ayrıca yaz kış demeden tam konfor sağlayan ev tipleridir. Enerji tasarrufu konusunda dünya çapında bizleri yönlendiren bir standarttır. Enerji etkinlikli, konforlu, ekonomik ve çevreye duyarlı bir yapı standardını anlatır.
Pasif ev, bir marka adı olmayıp herkese açık olan bir yapı tasarımıdır. Proje ve imalat sisteminde özellikli kuralları olan ve bu kurallarla birlikte yüksek değerlerde yalıtım ve detayları ile çözülmüş, enerjiyi bina içinde tutabilen enerji tasarrufunu minimum %90 düzeyinde gerçekleştirebilen, kendi enerjisini de üretebilen çevreci ve bilinçli bina teknolojisini anlamamız gerekiyor. Pasif evlerde amaçlanan hedefler inşaat teknolojisinde en üst aşamasına gelinmesini gerektirir ve mükemmele ulaşılmasını hedefler. Bina dış kılıfı üzerinden oluşan transmisyon ve ısı kayıplarının en aza indirilmesi gerekir. Bunun için çok iyi bir yalıtım, kompakt bir bina bina kılıfı, ısı köprülerinin yok edilmesi ve hava sızdırmazlığının sağlanması gerekir. Bir pasif ev yeni ısı yalıtım şartnamelerini yerine getiren normal bir evden %80 daha az enerji tüketmektedir. Bu tip evlerde ısıtma enerjisi tüketimi hemen hemen sıfırdır. Isı tüketimleri yaklaşık yıllık m² başına 15 KWh/m² ve bunun altındadır (aylık 20 ile 45YTL karşılığı). Yüksek enerji fiyatları pasif ev kullanıcılarını etkilemez. Ayrıca yalıtımı şartnamelere göre yapılmış bir müstakil evden yılda 3 ton daha az karbondioksit yayar.
Pasif ev, Almanca “Passivehausen” kelimesinden gelmektedir. Almanca “haus” ev anlamında kullanılmaktadır, pasif ev, enerji verimli, konforlu, ekonomik ve çevre dostu bir bina standardıdır. 1991 yılında geliştirilen bu standart uluslararası enerji standartlarının en önde gelenidir. Sertifikalandırma işlemini ise Almanya’da bulunan Darmstadt Pasif Ev Enstitüsü yapmaktadır. Dünya genelinde elli bin üzerinde pasif ev örneği bulunmaktadır. Almanya ve Avusturya bu konuda en iyi örnekleri sunmaktadır. Ülkemizde inşaat süresi ve maliyetleri sebebi ile kolay kabul görmemektedir. Konunun uzmanları, bir ay gibi kısa bir sürede inşa edilebilen, harcanan zaman, malzeme ve maliyeti azaltan prefabrik pasif evlerin yaygınlaşması ile ülkemizde de pasif ev kullanımının artacağını öngörmektedirler.

Amacı
  • Pasif ev biyoiklimsel tasarımı hedefler.
  • Sürdürülebilirdir. Ekolojik, ekonomik ve sosyal etmenleri göz önünde bulundurur.
  • Yüksek enerji tasarrufuyla birlikte maksimum ısıl konfor sunar.
  • Kusursuz akustik ve görsel konfor, kaliteli iç ortam havası, yangın korunumu ve güvenliği sağlar.
  • Hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda son derece esnek tasarım çözümlerine olanak sağlar.
Pasif Evlerin Gelişimi
Pasif evlerin tarihine baktığımızda aslında yeni bir konu olmadığı anlaşılıyor.
"Pasif Ev Standardı" 1988 yılında Dr. Feist ve Prof. Bo Adamson tarafından ilk olarak Almanya’da tasarlandı ve ilk araştırma projeleri İsveç ve Almanya tarafından yapılmaya başlandı. İlk Pasif Ev konutları 1990 yılında Darmstadt, Almanya’da inşa edildi. 1996 yılında Almanya’nın Darmstadt şehrinde bu teknolojiyi teşviketmek ve kontrol etmek amacıyla "Pasif Ev Enstitüsü” kuruldu. Bundan sonra, 2010 yılına kadar pasif ev standartlarındaki evler 25000’den fazla bir sayıya ulaştı ve bu evlerin çoğu sürpriz olmayacak şekilde Almanya ve Avusturya sınırları çevresinde yapıldı.
Pasif evler, Almanya, Avusturya ve İskandinav ülkerinde daha yoğun olarak tüm dünyada logaritmik artışla devam etmektedir. Passiv Haus Institut dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde şubeler açmış, pasif ev prensibi ile yapılmış bina sayısı da 40000'i aşmıştır. AB Parlamentosu 2019'dan itibaren yeni yapılacak binalarda Pasif Ev Standardını tüm binalar için standart olarak öngörmüştür.

Kuzey Amerika’da ise, ilk Pasif Ev örneği ancak 2003 yılında Urbana, Illinois’de inşa edildi. Günümüzde ise Avrupa’da çeşitli ülkelerde pasif ev standartlarında evlerin sayısı artarak dünyaya yayılmaktadır.

Pasif Evlerin Geleceği
Uzmanlar, yeni bir inşa biçimi ortaya koyan, konforlu bir hayat sunarken, enerjiden de tasarruf etmemizi sağlayan pasif yapıların, bütün sorunlara (enerji tasarrufu, çevre vb.) çözüm olabileceği ve 21. yüzyılda alışılagelmiş inşa biçimlerinden daha fazla tercih edileceğini düşünmektedirler.
Türkiye’de, Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV), pasif evler konusunda eğitim verebilmek, sertifika kursları açmak, uzmanlar yetiştirmek, pasif ev standartlarını tanımak ve yeni projelere öncülük etmek için 2012 yılından bu yana çalışmalarına devam etmektedir.

Pasif Ev Standardı

Pasif Ev yapıları gerekli olan oda sıcaklığına ulaşabilmek için , temiz havayı ısıtarak ya da soğutarak gerekli termal rahatlığı sağlayabilen yapılardır. Pasif Ev yapıları Almanya’daki Pasif ev Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlar doğrultusunda tasarlanır ve inşa edilir. Daha sonra bu yapılar enstitünün vermiş olduğu standartlara uygun olmalarına bağlı olarak sertifikalandırılırlar. Pasif ev standartları her ne kadar ilk önce Orta ve Kuzey Avrupa mevsim koşullarına göre uyarlanmış olsa da, daha sonra sıcak iklimli yerleşim yerlerine de uygun hale getirilmiştir.
Sıcak iklimlerde güneş ısı ve ışığının fazla olmasına rağmen, hava sızdırmazlığının ve yalıtım düzeyinin yüksek olması sebebiyle, yapının aşırı ısınmasına engel olunur. Pasif Ev Enstitüsü pasif ev üzerine Güney Avrupa’da yapılmış olan bir projenin detaylarını inceleyip aşağıdaki verilere ulaşmıştır:
  • Sıcak iklimlerde çift cam daha kullanışlıdır.
  • Isıl kütle ve hava sızdırmayan malzemeler önem taşımaktadır.
  • Hareketli dış gölgeleme elemanları muhakkak kullanılmalıdır.
  • Aktif iklimlendirme ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.
  • İlave soğutma ihtiyacında harcanan enerji normal bir konutun kullandığı enerjinin %10 u ( ≤ 15 kWh/(m2a) ) olarak hesaplanmıştır.
  • Gerekli ısıl koşullara ulaşabilmek için, döşemeden ısıtma ya da soğutma kullanılabilir.
Enerji Etkin Renovasyon (EnerPHit)
Pasif Ev standardını yeni projelerde olduğu gibi mevcut yapıları iyileştirmek için de uygulamak mümkün. Pasif Ev Enstitüsü enerji etkin renovasyon projeleri için EnerPHit standardını geliştirdi.
EnerPHit standardının genel kriterleri:
  • Isınmak için harcanan enerji: QH ≤ 25 kWh/(m2a)
  • Toplam primer enerji maksimum (ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sıcak 
su, elektrik): QP ≤ 120 kWh/m2a + ((QH -­‐ 15 kWh/(m2a)) . 1.2)
  • Hava sizdirmazlik orani: 1 AC/H @50 Pa
Pasif Ev Temel Tasarım Özellikleri
  • Yüksek düzeyde yalıtım (Ud < 0.15 W/(m²K)
  • Son derece yüksek performanslı ve yalıtımlı pencere, kapı sistemleri (Up < 0.8 W/(m²K). Pasif binalar, güneye bakan üçlü veya ikili camlar vasıtasıyla güneş enerjisini toplayarak, hemen yada ileride kullanılmak üzere saklamaktadır.
  • Hava sızdırmaz bina kabuğu (< 0.6 /h @50 Pa)
  • Isı köprülerinin oluşmasına engel mimari detay çözümleri (Ψ ≤ 0.01 W/(mK) [TbCrit]
  • Yüksek verimli, ısı geri kazanımlı mekanik havalandırma sistemi (≥ 75 verimlilik)
  • Yenilenebilir enerji sistemi entegrasyonu
Projelendirme ve İnşaat Aşaması
Mevcut yapı yönetmeliklerine kıyasla eksiği olmayan pasif yapı standartlarına uygun proje üretmek hem zor hem de uzun bir süreçtir, uygulamacının bu konuda deneyimli ve bilinçli olması gerekmektedir.
Pasif yapı standardı mevcut binaları iyileştirmek için de kullanılabilmektedir. Ancak eski binalarda yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle Pasif Ev Enstitüsü 2012 yılında iyileştirme projeleri için yeni bir enerji verimliliği standardı olan EnerPhit’i geliştirmiştir. Bütün mimari, mekanik ve elektrik planlamaları ve çizimlerinin enstitüye sunulacak şekilde hazırlanması ve proje sürecinde PHPP programıyla enerji tüketiminin modellenmesi gerekmektedir.

Pasif Evlerin Avantajları
Az miktarda enerji kullanarak ısıtma ve soğutma yapabilir. Normal yapılara göre %90 oranında enerji tasarrufu sağlar. Pasif evlerde ısıtma ve soğutma için harcanan enerji metrekarede 15 kilowatt saattir. Isıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sıcak su ve elektrik tüketimini kapsayan primer enerji ihtiyacı ise 120 kilowatt saattir. Pasif evler şuan için enerji tasarrufunda geldiğimiz en son nokta olmasa da enerji verimliliğin de en temel nokta olma özelliğindedir. Pasif binalar, ısı geri kazanımlı havalandırma sistemi ile bina içine sürekli temiz hava sağlayarak konut sakinlerinin konforunu da önemli derecede artırmıştır.


*****
Kaynak:
Verilen bağlantılardan derlenmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

30 Kasım 2015 / Misafir X-Sözlük
15 Mayıs 2011 / Pasakli_Prenses Psikoloji ve Psikiyatri
27 Mart 2009 / ThinkerBeLL Astroloji/Fallar
15 Haziran 2010 / konçuy Üyeler Hakkında