Arama

Âlaşa Han / Alaş Han

Güncelleme: 6 Temmuz 2015 Gösterim: 2.086 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ÂLAŞA HAN. Mit. Efsanevi türk hakanı ve kahramanı. 'Dede Korkut destanlarında ve Orta Asya türk destanlarında adı geçer. Kazak Türkleri onun soyundan geldiklerine inanırlar

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Alaş Han (Kazakça: Àëàøà õàí veya Àëàø õàí)- Kazak mitolojisinde söylencesel hakan. Alaşa Han da denilir. Alaş boyunun kurucusu ve Kazakların atası olarak kabul edilir. Diğer Türk boylarınca da büyük saygı gösterilir. İslamiyet öncesi Türklerin savaşırken Alaş! Alaş! diye bağırdıkları bilinmektedir. Alaş Han’ın oğlunun adı Kazak Han’dır. Türbesi (Alaşa Han Kümbeti) Kazaklarda kutsal bir ziyaret olarak kabul edilir.
Alaş Han hakkında birçok rivayet vardır. Bunlardan en çok bilineni, yüzlerce yıl evvel otuz iki kabileye hakim olan Arıstan Han ile ilgilidir. Bu han savaşta esir düşmüş güzel bir kıza aşık olur ve evlenir. Ondan vücudu alaca renkli bir çocuğu olduğu için bunu kötü bir durum olarak algılar. Oğlunu Sirderya nehrine bırakır ve çocuğu olmayan bir balıkçı bulup evlat edinir. Bedeninin alaca olmasından dolayı ona "Alaş" (ya da Alaşa) adını verirler. Bu çocuk çok kahraman ve cesur olur, ünü çok kısa bir zamanda her yere yayılır. Bunu duyan Arıstan Han, oğlu Alaş'a üçyüz adam verir. Bu üç yüz kişiyle dolaşan Alaş, çevresindeki halkları emri altına alarak güçlenir ve Kazaklar onun soyundan türer. Alaş kagan (Alaş han) — Türkistan halkının hafızasında “Altı Alaş”ı (altı büyük Türk topluluğunu) oluşturan tayfaların atası olarak bilinir.[3] Kazak soyağacında Alaş hanın Deşti Kıpçak (Kuman Bozkırı) ve Türkistan halkının atası olduğu görülür. Alaş hanın adı Kazak Türklerinin kökü olarak beyan edildiği en eski kaynaklarda rastlanır. Ayrıca bazı eski kaynaklarda “Alaş” etnoniminin menşei bu Alaş han adıyla bağlantılıdır. Onun adı 9. asırda “Korkut Ata” (Dede Korkut) destanında geçmektedir. Alaş han — bahadır, büyük bey, Türk ulusunun lideri. Alaş han — göçmen Türkleri birleştirip , geniş Alaş (Kazak) memleketini kuran ulu lider olarak bilinir. Ebulgazi Şeceresinde Alaş hanın ecdadı Kök han (Gök han) olduğu, nesillerinden birinin adı Kara han, onun torunu — Türkler arasında en kalabalık Türk topluluğu olan Oğuzların atası — Oğuz Han olarak adlandırıldığ belirtilmektedir. Raşidüdin ve Ebulgazi Alaş hanın yaşadığı yer olarak — Deşti Kıpçak'ın merkezi olarak gösterilir. Bu tarihi kaynaklar halk ağzındaki Alaş han karargahının Ulutağ dolayı olduğu sonucuna ulaşılımaktadır. Ulutağ'daki Alaş han karargahı manasında “Alaş han ordası” adlandırılan büyük korunaklı sarayın kalıntısı (Jañgabıl akarsuyu boyunda) ve Karakeñgir akarsuyunun yakasındaki “Alaşa han kümbeti” adlandırılmış 10-11 asırlarda kurulan imari yapı günümüze kadar kalmıştır.

Etimoloji
(Al) kökünden türemiştir. Alan (ülkeler ele geçiren) demektir. Kazakçada ulus (millet, kavim) demektir ve Kazaklarda Altı Alaş bulunur. Alaş kelimesinin gerçek anlamı Eski Türkçe bir kelime olup — bir soydan gelen kardeşler, soydaşlar demektir.


🌘 🚀

Benzer Konular

7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji