Arama

Susturucu Nedir?

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 5.273 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
14 Eylül 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Susturucu
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İçten yanmalı motorların egzoz sesini azaltan aygıt. Susturucu, egzoz gazlarının hızını keserek bunların yol açtığı basınç dalgalarını sönümlendirir. Kimi çeşitleri delikli çelik bir boru ve bunu çevreleyen ses emici lifli bir malzemeden oluşur. Kimi susturucular ise bir dizi odacık biçimindedir ve egzoz gazları buradan geçerken girişim yoluyla gürültü yok edilir. Tabanca ve tüfek gibi ateşli silâhlarla kullanılan susturucuların çalışması da sesi emme ilkesine dayanır.

theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SUSTURUCU sıt. Bir kimseyi susturan, onun susmasını sağlayan: Susturucu bir yanıt.

Sponsorlu Bağlantılar
♦ a. Sil. Patlamanın gürültüsünü azaltmak için ateşli bir silahın namlu ağzına takılan aygıt.

—Elektroakust. Bir alıcıda, bir istasyon aranırken beliren fon gürültüsünü bastırmaya yarayan elektronik düzenek. || Bir yükseltecin çıkış düzeyini, sabit bir değerde zayıflatmaya olanak veren düzenek.

—Hidr. pnöm. Pnömatik bir aygıtta dışarı atılan havanın gürültüsünü sönümleyen düzenek.

—Isıl mot. içten yanmalı ya da tepkili bir motorda, yanma sonucunda oluşan gazların dışarıya atılmasından ve egzosla iletilen iç rezonanslardan kaynaklanan gürültüyü sönümleyen düzenek. (Susturucu egzos borusu üzerine yerleştirilir.)

—Müz. Telli ve klavyeli çalgılarda, çekilen (klavsen) ya da vurulan (piyano) bir telin titreşimlerini anında durdurmaya olanak sağlayan parça. (Ana bölümü, sesi boğmak için tele yaslanan küçük bir keçe parçasıdır. Piyano ve forte etkileri bu susturucuların kuvvetli ya da hafif kullanılmasıyla elde edilir.)

—Oto. Egzos susturucusu, motordan çıkan yanmış gazların içinde genleştiği aygıt. (Egzos gürültüsünü de azalttığından bu aygıta "susturucu” adı verilmiştir.)

—Saatç Bir çalarsaatte, tokmağın zile vurmasını önleyen yay.

Kaynak: Büyük Larousse