Arama

Önemli İcatlar - Kibrit

Güncelleme: 3 Ekim 2012 Gösterim: 5.783 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
2 Temmuz 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Vikipedi, özgür ansiklopedi
140px Streichholz
Sponsorlu Bağlantılar
Kibrit, ağaç dallarından yontularak kürdana benzetilen ve başına sıvı yapışkan bir madde sürüldükten sonra, üzerine fosfor içeren bir katı karışım konularak oluşturulan yanıcı madde.
Genellikle bir kibrit kutusu 40 çöp ve bir kibritin tutuşturulması için gereken sağ ve sol yüzeylerinde şerit halinde birer bölge barındırır. Bir kibriti tutuşturmak için kibrit, kibrit kutusunda yer alan bu bölgeye sürtülür. Sürtünme yoluyla oluşan ısınma ve yanma reaksiyonu kibrit çöpünün uç kısmının alev almasını sağlar.

İçeriği
Kibrit ucu , kükürt ve oksitleyici olarak potasyum klorattan (KClO3) oluşur. Potasyum klorat kükürtün yanmasını sağlayan oksijeni veren maddedir. Ayrıca sürtünmeyi arttırcı çok ince cam tozu ve bu karışımı birarada tutacak bağlayıcı olarak tutkal veya nişasta kullanılır.
Kibrit çöpü; ağaçtan elde edilen ahşap materyalin kibrit çöpü boyutlarına getirilip yanmayı kolaylaştırmak için parafin emdirilmesi ile hazırlanır. Hazırlanan bu çöplere kükürt ve potasyum klorat karışımı tutkal yardımıyla tutturulur.
Kibrit ucunun sürtüldüğü kibrit kutusunun yan yüzeyleri kırmızı fosfor (P), cam tozu ve bağlayıcıdan oluşmaktadır.

Tarihçesi
Kibrit, 1809'da İngiliz bilimadamları tarafından icat edildi. Bu küçücük âlet, sadece uçlarından biri, içinde potasyum klorat bulunan bir karışıma batırılmış küçük bir kükürtlü tahta parçasından ibaretti. Tutuşturmak için yoğun sülfürik aside daldırmak gerekiyordu. Bu da tehlikeli ve oyalayıcı bir işti.
Kullanılışı daha basit olan ilk kibrit 1831 yılında, Dole'de, on dokuz yaşındaki genç bir Fransız öğrencisi olan Charles Sauria tarafından geliştirildi. Sauria bu karışıma, en basit sürtünmeyle alev alıveren beyaz fosfor katmayı akıl etti. Daha sonra, İsveç'te, çakma yerine sürülen bir başka karışıma kırmızı fosfor (beyaz fosforun tersine, zehirli değildir) katıldı ve kibritin ucunda sadece potasyum klorat kaldı, böylece «İsveç» kibriti veya «güvenlik» kibriti doğdu.
Türkiye, 1929'a kadar kibriti Avrupa'dan ithal ederdi. İlk fabrika 1932 yılında İstanbul'un Büyükdere semtinde kuruldu. Yirmi yıl devlet tekelinde tutulan kibrit yapımı işi 1952'de serbest bırakıldı ve bu tarihten sonra özel fabrikalar da kuruldu.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Kral_Aslan; 3 Ekim 2012 00:15 Sebep: Kırık resim yenilendi
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Ekim 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kibrit
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Ucunda, sürtünmeyle yanan bir kimyasal madde bulunan çöp. Potasyum klorat (KClO3) ve şeker emdirilmiş çöpün derişik sülfürik aside daldırılmasıyla yanan ilk kibritlerin kullanımı zor ve tehlikeliydi. Sürtünmeyle yanan modern kibritler, ilkin antimon (3) sülfür (Sb2S3) ve potasyum klorattan yapıldı (1827). Daha sonra beyaz fosfor kullanılarak herhangi bir yere sürtüldüğünde yanan kibritler geliştirildi. Ancak kibrit fabrikası işçilerinde hastalığa yol açtığından 1900'den itibaren beyaz fosfor yerine, fosfor (3) sülfür (P4S3), potasyum klorat ve demir (3) oksit (Fe2O3) kullanıldı. Ancak kutusunun kenarındaki kırmızı fosfor ve antimon (3) sülfürlü karışıma sürtülmesi hâlinde yanan, günümüz emniyet kibritleri ise uçlarında potasyum klorat, mangan (4) oksit (MnO2), kükürt ve demir oksit içerir. Kiprit çöpü, parafin mumuyla kaplanarak daha iyi bir alev vermesi sağlanır.

In science we trust.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Aralık 2016 / Misafir Mühendislik Bilimleri
16 Mart 2016 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
9 Ocak 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular