Arama

Önemli İcatlar - Gözlük

Güncelleme: 14 Mart 2012 Gösterim: 5.694 Cevap: 2
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Gözlük

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Gözlük, çerçeveli mercek ya da merceklerden oluşan bir aksesuar, bir araçtır.
Türk Dil Kurumu, gözlüğü şu şekilde tanımlar: "Görme bozukluğu olan gözlerin daha iyi görmesine veya gözleri korumaya yarayan, bir çerçeveye yerleştirilmiş çift camdan oluşan araç".
Gözlüğün kullanım amacı, görme bozukluğunu gidermek ya da gözleri dış etkenlerden korumaktır. Miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi göz bozukluklarında, duruma göre yakını ya da uzağı görmeyi sağlayan gözlük, aynı zamanda güneş ışığı parlaklığı, UV gibi Elektromanyetik ışınımlardan koruma amaçlı ya da bir aksesuar olarak kullanılmaktadır.
Gözlük, plastik ya da metal vb. bir çerçeve içine oturtulmuş, cam, plastik ya da cam ve plastik karışımı malzemeden özel olarak yapılır. Kaynakçı ya da dalgıç gözlüğü gibi özel amaçlı kullanılanları da bulunan bu araç, bir göz doktoru tarafından yapılan ölçüm ve araştırma sonucunda, yazılan reçeteye göre, konunun uzmanı olan yetkin kişilerce (optisyen) bilimsel yöntemlerle kişiye özel olarak hazırlanır. Ancak güneş gözlüğü vb.leri bunun dışındadır.


180px Half rim glasses



Modern bir gözlük





180px Scissors glasses



Eskiden kullanılan "makas" gözlük





180px Lunettes natation



Yüzücü gözlüğü








Tarihçe

8. yy. Mısır hiyeroglifleri'nde elde edilen bulgulara göre "basit cam mercekler"den sözedilmekteydi. Görme bozukluğunu giderme amaçlı gözlüklerin ise, 12 yy. sonları ve 13. yy başında cam endüstrisi gelişmiş olan Venedik'te kullanıldığı, bugünkü kullanım şekline en yakın halinin ingiliz bilimadamı ve filozof Roger Bacon tarafından yapıldığı bilinmektedir. İlk başlarda gözlük, elle tutulan "lorgnette" denen modeldeyken, daha sonra "kelebek" adı verilen, gözlerin önüne, burun üstüne oturtulan model geliştirildi. "Monokl" denen ve tek gözde, göz çevresi kaslarıyla sıkıştırılarak kullanılan modeller gibi aşamalar geçiren gözlük, 1727 yılında Londra'da Edward Scarlett'in gözlük sapını bulmasıyla bugünkü şekline kavuştu. İlk gözlükçü dükkânı 1783'de Philadelphia'da açıldı. Önceleri elde üretilen gözlük, daha sonra fabrikasyon üretime geçerek maliyetlerinin de düşmesiyle çoğalarak yaygınlaştı. Yaşam kalitesini artırarak görme bozukluklarını gidermesi açısından gözlüğün insanlığın gelişimine oldukça önemli bir katkısı vardır.
Bazı çeşitleri

  • Güneş gözlüğü
  • Yüzücü gözlüğü
  • Kaynakçı gözlüğü
  • Dalgıç gözlüğü
  • At gözlüğü
  • 3 boyutlu film gözlüğü

Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gözlük
Sponsorlu Bağlantılar

Görme kusurlarını gidermek ya da gözü toz ve dış etkilerden korumak için kullanılan mercekli alet.

Görme kusurlarının düzeltilmesinde kullanılan gözlüklere halk dilinde numaralı, diğer gözlüklere de numarasız gözlük adı verilir. Numarasız gözlükler arasında en yaygını güneş gözlüğüdür. Kimi mesleklerde gözleri korumak için özel olarak yapılmış gözlükler de kullanılır. Güneş gözlüğü gelişigüzel düz camdan yapılamaz, çünkü camdaki bazı kusurlar zamanla gözde görme bozukluklarına neden olabilir.

Bir gözlük, iki mercek ve bir çerçeveden yapılır. Merceğin cinsi, gözdeki kusura göre değişir. Bu mercekler, gelen ışığı ayarlayarak, tam ağtabaka üzerine düşmesini sağlarlar. Gözlük, 16. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır.

İlk gözlük mercekleri, saydam kuvars ve benzeri maddelerden yapılıyordu. Daha sonraları camdan üretilmeye başlandı. Benjamin Franklin, 1784'te iki odaklı gözlüğü icat etti. Böylece gözlük değiştirmeden hem uzağa, hem yakına bakmak mümkün oluyordu. Bu gözlüğün özelliği, iki ayrı mercekten meydana gelmesi, bu iki parçanın da tam ortada birleşmesiydi. 20. yüzyılda Franklin'in iki odaklı gözlüğünü bir tek camdan yapmak mümkün olduğu gibi, orta uzaklıklar için üç odaklı gözlükler de yapıldı. Çin efsanelerine göre İ.Ö. 600 yıllarında Çinliler gözlük kullanmışlardır. Marco Polo 1275 yılında Çin'de gözlük takmış kimseler gördüğünü söylemiştir. Batı dünyasında ilk defa İngiliz filozofu Roger Bacon'ın 1269'da yayımlanan kitabında gözlükten bahsedilmiştir. İtalya'da da 1352'de yapılan bir portrede, gözlük kullanan bir kişi resmedilmiştir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Mart 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Sisli Havalarda Pilotlara Gözlük

fileashx?FileID579922&ampWidth292&ampHeight0&ampBlackWhiteFalse&ampQuality80

NASA, uçakların piste iniş yapmasını zorlaştıran sise karşı yeni bir sistem geliştirdi.

Sisli havalarda pilotların piste görememe sorununu çözecek bu sistem bir gözlük üzerine kurulu.Bu gözlüğü takan pilot pistin sanal bir versiyonunu görecek.

Gözlük uçağın yükseklik, yön ve hızına göre pistin gerçek durumunun sanal yansımasını pilota gösterecek.

Sistemin uygulamaya geçmesiyle birlikte artık pilotları iniş yaparken piste değil de bir tablete ya da grafiğe bakarken göreceksiniz.Bu sistemin ayrıca pisti iyi bilmeyen pilotlar için de faydalı olacağı düşünülüyor.


Kaynak:CNN(13 Mart 2012,13:40)

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
1 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
29 Nisan 2014 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
13 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
27 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri