Arama

Önemli İcatlar - Dinamometre

Güncelleme: 27 Temmuz 2016 Gösterim: 4.190 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

dinamometre


KUVVETÖLÇER olarak da bilinir, mekanik kuvvet ya da güç ölçmekte kullanılan aygıt.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  dinamometre1.jpg
Gösterim: 9831
Boyut:  25.4 KB

Ölçülecek büyüklük, aygıta, döner bir mil aracılığıyla iletilir. Güç, moment (burma kuvveti) ile açısal hızın çarpımına eşit olduğundan, bütün güç ölçen dinamometreler temelde moment ölçen aygıtlardır. Şaftın hızı ayrıca ölçülür.

Kuvvet ölçen dinamometrelerden en yaygın kullanılanı, esnek bir metal halkadan oluşur. Bu halkayı sıkıştıracak biçimde bir kuvvet yüklendiğinde halka burulur ve burulma miktarına göre kuvvet ölçülür. Bir başka kuvvet dinamometresi de, hidrolik “yük gözesi”dir; burada da sıkıştırma kuvvetleri, akışkan basıncı cinsinden ölçülür.

Başlıca güç ölçen dinamometreler ise, burulmalı dinamometreler ve soğurmalı dinamometrelerdir. Burulmalı dinamometrelerde, esnek bir milin burulmasına dayalı olarak ya da milin kesitleri arasına yerleştirilen bir momentölçerin (torkmetre) yardımıyla moment ölçümü yapılır. Bu aygıtlarda, momenti oluşturan büyüklük, dışardan etkiyen yüktür.

Soğurmalı dinamometrelerde ise ölçümü yapılacak olan moment, mekanik sürtünme, akışkan sürtünmesi ya da elektromagnetik indükleme yoluyla, milin burulmasına karşı bir direnç sağlanması yöntemiyle oluşturulur. Prony freninde, dönen bir makaranın çevresine yerleştirilmiş fren pabuçlarının yardımıyla mekanik sürtünme oluşturulur. Fren pabuçlarının cıvataları, FR sürtünme momenti, WL momentini dengeleyene kadar sıkıştırılır. Su frenlerinde ise, döner bir kanatlı çark ile sabit gövde arasında su dolaştırılarak direnç sağlanır. Öte yandan elektrikli dinamometrelerde, doğru akım ya da burgaçlı akımlar oluşturulur ve soğurulur. Her iki durumda da, milin dönüşünü engelleyen elemanın bir kızak üzerinde serbestçe hareket etmesi sağlanarak gövdeyle birlikte dönme eğilimi engellenir ve böyiece engelleme kuvvetinin, dönme ekseninden belli bir uzaklıkta ölçülmesi olanaklı duruma gelir. Moment, yay yükü ya da ağırlık ile dönme eksenine olan uzaklığın çarpımına eşittir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2016 16:56
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

DİNAMOMETRE


a. (fr. dynamometre' den). Teknol. ve Ölçbil. Kuvvet ya da kuvvet çiftini ölçmeye yarayan aygıt.
Sponsorlu Bağlantılar

—Elektrotekn. Elektrikti dinamometre, Güç Ölçer'in eşanlamlısı
Ad:  dinamometre12.JPG
Gösterim: 571
Boyut:  17.6 KB

—ANSİKL. Teknol. ve Ölçbil. Dinamometrelerin büyük bir bölümünde, ölçülecek kuvvet bir yayın gerilmesiyle dengelenir; bu yayın çok değişik biçimleri vardır: kendi üzerine katlanmış çelik lama, helis yay, kapalı halka vb. Yayın biçim değişimi, küçük bir cetvel ya da kadranla doğrudan ölçülür ve gereğinde büyütücü bir kaldıraç sistemi kullanılabilir; genellikle, yayın özenle seçilmiş noktalarına, gerilme ölçekleri yerleştirilir ve bunların elektrik direncinin değişimleri ölçülür; titreşen telli dinamometreler'de gerilme kuvvetini ölçen gerilmiş bir telin çınlama frekansıdır. Dinamometrelerin bir başka türünde de kuvvetlerin etkisi altındaki gereçlerde görülen piezoelektriklik, manyetik daralma, ışılesneklik gibi olaylara başvurulur Buna karşılık sözkonusu kuvvet, bilinen bir kuvvetle (elektrodinamik, pnömatik) karşılaştırılarak da ölçülebilir. Burulmak dinamometreler gerilen bir telin ya da sarmal bir yayın burulması sonucu kuvvet çiftini ölçer. Dinamometrik frenler (Prony freni) dönen bir makinenin devindirici etkisini soğurmayı ve elde edilen kuvvet çiftini ölçerek gücü hesaplamayı sağlar.

DİNAMOMETRELİ


sıf. Dinamometre ile donatılmış aygıtlar için kullanılır.
—Dy. Dinamometren vagon, bir lokomotifin farklı cer kuvvetlerini ve öteki özelliklerini (hız, çeşitli sıcaklıklar, sıkıştırılmış hava basıncı, gerilimler, tüketim vb.) ölçmeye ve kaydetmeye yarayan taşıt.

DİNAMOMETRİ


a (fr dynamomĞtrie). Teknol. ve Ölçbil. Kuvvetleri dinamometre kullanarak değerlendirme ve karşılaştırma. (Eşanl. KUVVETOLÇÜM.)
—Biyol. Kas gücünün ölçülmesine yarayan yöntemlerin tümü.

DİNAMOMETRİK


sıf. (fr. dynamomötrigue). Mak. san. Bir kuvveti ya da kuvvet çiftini ölçen aygıtlar için kullanılır. ll Dinamometrik anahtar, sıkma kuvvet çiftini önceden belirlenmiş bir değerde sınırlayan ve kuvvet etkisini bir göstergeyle belirten sıkma anahtarı. (Anahtar bir tırnağın konumu değiştirilerek ayarlanır ve istenilen kuvvet çiftine ulaşıldığında tırnak boşalır.)

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2016 17:03

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Aralık 2016 / Misafir Mühendislik Bilimleri
16 Mart 2016 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
9 Ocak 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular