Arama

Önemli İcatlar - Pikap

Güncelleme: 17 Haziran 2012 Gösterim: 1.275 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pikap
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi


Pikap, plaklar üzerine kaydedilmiş ses sinyallerini okumaya yarayan kaynak cihazdır. Şasi, kol, tabla, motor ve MM (Moving Magnet) iğne, MC (Moving Coil) iğne ana parçalarıdır. Plak üzerine, üretim aşamasında aktarılmış olan göz ile görülemeyecek kadar ufak girinti çıkıntılar, okunarak ses sinyali üretilmektedir. Genel olarak iki tipi bulunmaktadır:
  1. Pikap tablasının motor tarafından direkt olarak döndürüldüğü tipler
  2. Motor Tork'unun tablaya bir kayış vasıtası ile aktarıldığı modeller
Günümüzde en çok kabul gören ikinci tipte üretilen modellerdir. Hatta son yıllarda motor ana şasinin dışına taşınarak, oluşabilecek titreşimlerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler de sağlanmıştır. Çeşitli devirlerde üretilmiş plakları okuyabilen farklı pikaplar üretilebildiği gibi genel olarak tüm formatları destekleyen okuyucularda bulunmaktadır. Günümüzde özellikle 45 ve 33 1/3 turluk plaklar daha yaygın olsa da, 78 devirlik plakları da okuyabilen pikaplar bulunmaktadır.

theMira
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pikap
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Bir plak üzerine kaydedilmiş ses titreşimlerini okuyup elektrik akımına çevirerek yeniden ses olarak veren araç. Pikapta, sabit bir eksen çevresinde dönen ve yukarı kaldırılabilen bir "kol" ve bu kolun ucunda bulunan "kafa" vardır. Kafaya takılan çok ince uçlu safir ya da elmas "okuyucu iğne" ses titreşimlerinin kaydedilmiş olduğu plağın oyukları üzerine yerleştirilir. Bir elektrik motoru aracılığıyla sabit ve belirli hızla döndürülen plak üzerinde, iğne, oyuklara uyarak plağın ortasına doğru yol alır. İğneye gelen titreşimlerin eletrik akımlarına çevrilmesi için çeşitli elektroteknik düzenekler vardır. "Elektromanyetik" pikapta titreşimler elektromıknatıs aracılığıyla elektrik akımına dönüştürülür. "Elektrostatik" pikapta bu olay bir kondansatörün sığasının değişmesiyle sağlanır. "Piezoelektrik" pikapta iğnenin titreşim yaparken yaptığı çok küçük basınçlar piezoelektrik bir kristal tarafından elektrik akımına çevrilir. "Elektrodinamik" pikaplardaysa elektrik akımı, sabit mıknatıs önünde hareket eden parçanın doğurduğu indüksiyon akımı biçimindedir. "Stereofonik" pikaplarda iğnenin yukarı-aşağı ve sağ-sol yöndeki titreşimleri ayrı ayrı değerlendirilerek farklı yerlerden gelen sesler ayırt edilir. Okuyucu kafanın plak üzerine 5-7 gr.ı geçmeyecek bir kuvvetle basması gerekir, aksi durumda plak çabuk aşınır. Titreşimlerden alınan elektrik akımları çok zayıf olduğundan yükselticiden geçtikten sonra hoparlöre yollanır.
theMira

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
28 Kasım 2012 / evo Mühendislik Bilimleri
17 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
2 Haziran 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular