Arama

Önemli İcatlar - Sekstant

Güncelleme: 10 Eylül 2012 Gösterim: 2.842 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Eylül 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Önemli İcatlar - Sekstant
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Sextant

İki cisim arasındaki açıları (120°ye kadar) ölçmeye yarayan, özellikle bir gökcismiyle ufuk arasındaki açıyı ölçerek denizcilikte (ya da havacılıkta) enlem belirlemeye yarayan araç. 1730'da bulundu. Bir dürbün, iki düz ayna ve dereceli bir koldan oluşur. Dürbün yarısı saydam, yarısı sırlanmış bir aynadan ufka ayarlanır. Öteki ayna ise bilinen bir yıldıza ya da Güneş'e çevrilerek birinci aynaya ve oradan da dürbüne ışık yansıtacak biçimde ayarlanır. Böylece ufuk düzlemi ile yıldızdan gelen ışın çakıştırılmış olur. Sekstant bu biçimde ayarlandığında dereceli koldan yıldızın (Güneş'in) yüksekliği açı cinsinden ölçülür. Bu açısal yükseklik ve kronometreyle saptanan zaman yardımıyla o noktadaki enlem derecesi belirlenir. Uçaklarda kullanılan sekstantlarda yatay düzlem, kabarcıklı bir düzeçle belirlenir.


6703MG

Sekstant, yerküre üzerinde bulunulan yerin enlemini belirlemek amacıyla, bir gök cismiyle ufuk düzlemi arasındaki açısal mesafeyi ölçmekte kullanılan optik seyir cihazı.
Yay biçimindeki parçası çemberin altıda biri büyüklüğünde bir açıya sahip olduğu için, bu gereç sekstant ismini almıştır. 1731 senesinde John Hadley (1682–1744) tarafından yapılan ilk 45 derecelik oktantla modern sekstant arasında hemen hiç fark yoktur. Sekstant aynı zamanda gemiden veya uçaktan herhangi bir gök cisminin yüksekliğini ölçmeye de yarar. Bunlardan en basiti kuzey yarım kürede kutup yıldızının açısal yüksekliğini bulmaktır. Sekstantla en hassas mevki tayini, güneşin en yüksek noktasına ulaştığı öğlen vakti yapılır. Bu en yüksek noktaya güneşin üst yücelim noktası denir.
Sekstantla açı ölçmek için, gemici sekstant dürbününden, ufuk hattına bakar. Gemici, gemi güvertesinde dik olarak durduğu ve gemiyle beraber sallandığı için ölçülecek açı hiç değişmez. Güneşin aynalardan yansıyan görüntüsü tam ufuk hattıyla çakıştığı an sekstant açısı okunur. Açının okunduğu yerel saat de tablolarda kullanılmak üzere hassas olarak tespit edilir.
Modern sekstantlarda ufuk aynasının yarısı gümüşlenmiştir. Bu durumda sekstant teleskobundan bakıldığında teleskopta hem güneş, hem de ufuk düzlemi yanyana görülür. Ölçüm kolaylığı için güneşin parlaklığını azaltan filtreleme, açıyı hassas bir şekilde okumak ve açı değiştirmede süratli olabilmek için ince ayar (verniyer) sistemi de bulunur.
Sekstantın hava trafiğinde de önemi vardır. Uçak sekstantında çoğu kere ufuk düzlemi yerine su tesviye aleti ölçümde yatay hattı verir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Aralık 2016 / Misafir Mühendislik Bilimleri
16 Mart 2016 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
9 Ocak 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular