Arama

Nano Teknoloji Nedir? Nerelerde Kullanılır? - Sayfa 2

Güncelleme: 1 Nisan 2019 Gösterim: 381.889 Cevap: 20
estudiantes - avatarı
estudiantes
Ziyaretçi
11 Mart 2009       Mesaj #11
estudiantes - avatarı
Ziyaretçi
Nanoteknoloji
Maddenin atomik ve moleküler seviyede kontrol etme bilimidir. Genel olarak 100 nm ve daha küçük boyutta malzeme ve aygıt geliştirmekle ilgilidir. 1 nm, metrenin milyarda biridir.
Sponsorlu Bağlantılar
Nanoteknoloji birçok alanı kapsayan bir bilim dalıdır. Aygıt fiziği, malzeme bilimi, elektronik, kimya, biyoloji gibi dallardan bilim dallarından araştırmacılar, nanoteknoloji çalışmaları yapmaktadır.
Nanoteknolojinin etkileri üzerinde çok tartışma olmuştur. Nanoteknolojinin tıp, elektronik ve enerji üretimi gibi alanlarda uygulanma potansiyeli vardır. Bunun yanında, her yeni teknolojide olduğu gibi, nanomalzemelerin de sağlık ve çevre üzerindeki etkileri merak edilmektedir.

Tarihçe
Ad:  nano1.JPG
Gösterim: 274
Boyut:  16.7 KB
Buckminsterfullerene C60, buckyball olarak da bilinir. 60 tane karbon atomunun bir futbol topu şeklinde biraraya gelmesinden oluşur.
Nanoteknoloji kelimesini ilk defa kullanan Tokyo Bilim Üniversitesi'nden Norio Taniguchi olmuştur. 1974'de yayınlanan bir makalede Taniguchi'nin tanımı şöyledir: "'Nano-teknoloji' genel olarak malzemelerin atom atom ya da molekül molekül işlenmesi, ayrılması, birleştirilmesi ve bozulmasıdır." Nanoteknoloji kelimesinin ortaya çıkmasından önce, fikir olarak dile getirlmiştir. Bunlardan en erkeni Richard Feynman'ın "Aşağıda Daha Çok Yer Var" adlı konuşmasıdır. Feynman bu konuşmasında atomları ve molekülleri kontrol etmeyi becerebileceğimizden, bunu yapabilmek için de yeni aletlere ihtiyacımız olduğundan bahsetmiştir. Atomik seviyede yer çekimi kuvvetinin öneminin azalacağına, Van der Waals gibi zayıf kuvvetlerin öneminin artacağını da belirtmiştir. Feynman'ın yanında bir başka fikir adamı ise Eric Drexler'dır. 1986'da yayınladığı "Yaratma Motorları: Nanoteknolojin Yaklaşan Devri" ve "Nanosistemler: Moleküler Mekanizmalar, Üretim ve Hesaplama" kitaplarında istediğimiz maddeyi atom atom dizerek oluşturan nanorobotların varolabileceğini ispat etmeye ve bu teknolojinin etkilerini ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Ayrıca "Yaratma Motorları: Nanoteknolojin Yaklaşan Devri" yayınlanan ilk nanoteknoloji kitabıdır. Nanoteknolojinin gelişmesini sağlayan buluş ise Tarama Tünelleme Mikroskobu'nun keşfedilmesidir. Bu mikroskop sayesinde iletken bir yüzeydeki atomların yerleri değiştirilebiliyordu. Bu gelişmeyi 1986'da fullerinelerin ve karbon nanotüplerin keşfi izledi. 2000'de ABD'nin nanoteknolojiye yatırım yapması sonucu tüm Dünya'nın birçok ülkesinde nanoteknoloji araştırmaları başlamış oldu.

Nanoboyutun farkı

Nanoteknolojiyi bu kadar ilginç kılan unsur, malzemelern nanoboyutta makrodünyadan farklı davranmalarıdır. Külçe şeklindeki altın başka maddelerle reaksiyona girmek istemezken, nanoboyuttaki altında bu durumun tam tersi gözlemlenmektedir. Kuantum etkileri yüzünden maddeler, nanoboyutta farklı özellikler göstermektedir. Bu özellik yüzünden, bilim adamları malzemelerin nanoboyuttaki hallerini araştırıp, sorunlara çözüm bulmaya çalışmaktadırlar.


Türkiye'de nanoteknoloji

Nanoteknolojinin 2025 yılı itibariyle hayatımızı büyük ölçüde etkileyeceği düşünülmektedir. Türkiye de şimdiden nanoteknolojiyi üretir hale gelebilmek için uygun adımlar atmaya başlamıştır. Tübitak'ın 2023 Vizyon Programı'nda nanoteknoloji yer almış ve yol haritası oluşturulmuştur. En önemli gelişme Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nin (UNAM) kurulmasıdır. Bu merkezin amacı Türkiye'de nanoteknolojinin araştırma merkezi olmaktır. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 28 milyon YTL yatırım yapılan merkez son derece modern aletlerle donatılmıştır. Türkiye'nin her yerinden araştırmacılar UNAM'ın bu imkanlanlarından yararlanabilmektedir. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, TÜBİTAK MAM, gibi merkezler de nanoteknoloji araştırması yapılan yerlerdendir. Ülkemizde nanoteknoloji ile ilgili etkinlikler de yapılmaktadır. Bunlardan bazıları 4 yıldan beri yapılan NANO TR konferansları, 22-23 Aralık 2008 tarihleri arasında Sabancı Center'daki "Nanoteknoloji Pazarı"'dır. Şu anda Türkiye'de yeni kurulan 13 tane nanoteknoloji şirketi vardır. Büyük şirketlerin de nanoteknolojik ürünleri piyasaya sürülmüştür.


Nanoteknolojinin kullanım alanları

Nanoteknoloji yavaş yavaş hayatımıza girmektedir. Şu an nanoteknolojinin 2. devresinin sonlarındayız. 2010 yılı itibari ile 3. nesil, 2020 yılı itibari ile de 4. nesil nanoteknolojik ürünlerin çıkması bekleniyor. ABD'de de bulunana Project On Emerging Nanotechnologies adlı kurumun internette yayınladığı listede Ocak 2009 itibari ile 803 nanoteknolojik ürün bulunmaktadır.Listede sağlık, tekstil, elektronik, otomotiv, gıda ürünlerinden örnekler bulunmaktadır. Günümüzdeki nanoürünlerin çoğu varolan bir malzemeye nanoyapılarla suyu itme, güzel koku salma gibi ek özellikler eklenmiş halidir.

Son düzenleyen Safi; 1 Nisan 2019 18:34
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Ocak 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Gümüş Nanotel, Kağıt Bazlı Elektroniğin Önünü Açacak!


Ad:  gumus-nano-tel-kagit-bazli-elektronigin-onunu-acacak,I4BWG-BILkmjLtY5DsMDtw.jpg
Gösterim: 686
Boyut:  56.2 KB
Araştırmacılar, yüksek iletkenliği sayesinde ısıtmaya gerek kalmadan kağıt ve plastik gibi hassas malzemeler üzerine elektronik devre tasarımına imkan veren nano-tel üretmeyi başardı.
Sponsorlu Bağlantılar

Duke Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından üretilen yüksek iletken özelliğe sahip gümüş nano-teller sayesinde artık plastik ve kağıt gibi ucuz malzemeler üzerinde elektronik devrelerin basılabileceği kaydedildi.

Elektronik devrelerin çalışabilmesi için tüm nano partiküllerin eritilerek tek bir iletken kanala dönüştürülmesi gerektiğini belirten araştırmacılar, yeni keşfin, elektronik baskılarda uzun zamandır karşılaşılan bu probleme çözüm olabileceğini belirtti.Duke Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Benjamin Wiley, gümüş nano-tellerin, elektronik baskılarda sıkça kullanılan gümüş nano-partiküllerden 4 bin kat daha iletken olduğunu söyledi.

Basılı devrelerin üretiminde nano-tel kullanıldığında devreyi yüksek sıcaklıklarda ısıtmaya gerek kalmayacağını vurgulayan Wiley, "Böylece kağıt ve plastik üzerine de elektronik devre basabilirsiniz." ifadesini kullandı.Wiley, "Gümüş nano-teller dışında, olduğu gibi basılıp iletken işlevi görebilecek başka bir malzeme düşünemiyorum." değerlendirmesinde bulundu. Yeni teknoloji, akıllı paket, güneş enerjisi hücresi, dokunmatik ekran, hoparlör, pil, vücuda yerleştirilebilen biyo-elektronik cihazlar gibi birçok farklı uygulamada kullanılabilecek. Araştırmanın sonuçları Amerikan Kimya Kurumu (ACS) yayını dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA / Applied Materials and Interfaces (5 Ocak 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mart 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Sürtünme Kuvveti Kanunlarını Değiştirebilecek Buluş!


Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, sürtünme kuvveti kanunlarını değiştirecek nanoteknoloji temelli yeni bir malzeme geliştirdi. Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Baykara, "uzun süredir sürtünme kuvveti kanunlarının nanometre boyutunda anlaşılmasına yönelik araştırmalar yaptıklarını, bunun sonucunda da bu kanunların bilinen hallerini değiştiren nano boyutta sürtünmesiz yüzeye sahip yeni bir malzeme geliştirdiklerini" bildirdi.

Bu yeni malzemenin atomik seviyede düzlüğe sahip olan, "süper kaygan" altın ve karbon yüzeylerden oluştuğunu aktaran Baykara, şöyle konuştu: "Bu malzeme, makine, malzeme mühendisliği ve nanoteknolojiyi birleştiren bir çalışma sonucunda bulundu. Yaptığımız deneyler ve hesaplamalar sonucu elde ettiğimiz bu malzeme, nano boyutta sürtünme kuvvetini neredeyse sıfırladı. Özel bir teknikle, sürtünmeye yol açmayan atomik düzlükte karbon ve altın yüzeyler oluşturabildik. Hiçbir pürüzü olmayan altın ve karbondan oluşan bu iki yüzey bir araya geldiğinde, sürtünme kuvvetinin neredeyse sıfır düzeyine indiğini gösterdik."

Gerçekleştirdikleri çalışmanın dünyanın en önde gelen multi-disipliner bilim dergilerinden Nature Communications'da yayımlanarak bilim dünyasına duyurulduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Baykara, yayına ilişkin, "Çalışmamızın tamamen Türkiye adresli olarak Nature Communications'da yayımlanan ikinci makale olmasından dolayı gururluyuz." dedi.

Kaynak: AA / Nature Communications
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Mart 2017       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

İlk Ticari Çipler ASELSAN'a Üretilecek!


Teknolojinin ve teknolojiye dayalı sanayilerin gelişimi açısından önemli bir rol üstlenecek olan Türkiye'nin ticari anlamdaki ilk çip fabrikası, ilk üretimini ASELSAN için yapacak. Bilkent Üniversitesi ve ASELSAN'ın ortaklığında kurulan ve savunma, uzay, haberleşme, enerji sektörlerinin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği çip fabrikası geçen yıl faaliyete geçti.

Yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla kurulan ASELSAN Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ'de (AB Mikro Nano), özellikle III-V yarı-iletken ve benzeri teknolojik malzemeleri içeren mikro ve nano boyutlu aygıtların üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Fabrika, faaliyete geçmesinin ardından ilk sözleşmesini de imzaladı. Buna göre, ASELSAN için galyum nitrat (GaN) transistörlerin/entegre devrelerin üretimi gerçekleştirilecek.

Üniversite-sanayi iş birliği açısından örnek bir proje olan çip fabrikası ile üniversitede geliştirilen teknolojinin ticarileşmesi sağlanıyor. ABD'de sayıları on binleri bulan bu tür yüksek teknoloji şirketleri, Türkiye’nin kalkınması açısından da büyük önem taşıyor. Türkiye'nin satın aldığı, bazen istese bile temin edemediği çiplerin çok daha gelişmişleri bu tesiste üretilebilecek. Fabrikada üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler ihraç da edilebilecek.

Türkiye, bu tesiste üretilecek galyum nitrat temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektronik harp, güç elektroniği, uzay teknolojileri, elektrik iletim altyapısı, elektrikli araba, havacılık, yüksek hızlı tren ve 5G cep telefonu sistemleri eşi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın sayılı ülkeleri arasına girecek. Galyum nitrat üstün özellikleriyle bu alanda kullanılan diğer ürünlerden ayrılıyor. Galyum nitrat pazarının gelecek 10 yılda hızla büyümesi ve bu alandaki faaliyetlerin önemli ekonomik getirileri beraberinde getirmesi bekleniyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji (21 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Nisan 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

Nano Boyuttaki Moleküler Araçlar!


Ad:  nanocar.jpg
Gösterim: 793
Boyut:  58.4 KB
Hareketi, enerji ile yönlendirilen moleküller, moleküler makineler olarak tanımlanıyor. Fransa’nın Toulouse şehrinde, 100 nanometre (nanometre metrenin milyarda biridir) uzunluğunda altın atomlarından oluşan bir yarış pistinde nisan ayı sonunda moleküler nitelikli araçlar arasında bir yarış düzenlenmesi düşünülüyor. Nano boyutlu bu araçları gözlemlemek mümkün olmadığından ilgili gözlem, taramalı tünelleme mikroskobu (taramalı tünelleme mikroskobu STM, atom ölçeğindeki örneklerin üç boyutlu olarak görüntülenebilmesini sağlayan bir yöntemdir) vasıtasıyla izlenecek.

Moleküler araçların hareketi ise tekerlekler ile sağlanıyor. Bu bağlamda taramalı tünelleme mikroskobu, moleküler araçların hareketini takip edip, aynı zamanda hareket için gerekli enerjiyi de sağlayabiliyor. Moleküler makineler üzerine yapılan araştırmalar, ilaçların vücutta belirli bir hedefe ulaştırılması, nano ölçekli elektronik bileşenlerinin geliştirilmesi gibi yenilikçi gelişmelere de öncülük edebilir. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) tarafından düzenlenen yarışın amacı ise özellikle Nobel ödüllü moleküler makineler konusundaki ve nanoteknoloji alanındaki araştırmaları teşvik etmek.

Kaynak: Bilimgenç / TÜBİTAK / The Royal Swedısh Academy of Scıence (7 Nisan 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Nisan 2017       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

İyileşme Sürecini Takip Eden Nanoteknolojik Bandaj!


Ad:  thumbs_b_c_41dd6a2111c02d108f3ad90f5ce4d065.jpg
Gösterim: 468
Boyut:  39.0 KB
Araştırmacılar, herhangi bir yaranın iyileşme sürecini takip edip, ne tür bir tedavi gerektiği konusunda bilgi aktarabilen akıllı bandajlar üreteceklerini açıkladı. Araştırmayı yürüten Yaşam Bilimi Enstitüsü'nün Başkanı Prof. Marc Clement, ilgili bandajların nanoteknoloji kullanarak yaraların durumu hakkında bilgi vereceğini ve bu bilgilerin 5G özellikli telefonlar aracılığıyla doktorlara aktarılacağını belirtti.

Yaranın iyileşebilme sürecini bu şekilde görebilecek olan hekimlerin uygulanacak olan tedaviyi söz konusu süreç minvalinde belirleyeceklerini belirten Prof. Clement, uygulanacak tedavide reaksiyon hızı ve hastanın yaşam biçimi gibi kriterlerin de etkili olacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: BBC Bilim / AA Bilim Teknoloji (17 Nisan 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Haziran 2017       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Islanmayı Engelleyen Hidrofobik Sıvı Malzeme Üretildi!


Ad:  haber_2017_06_islanmaz_555_2.jpg
Gösterim: 552
Boyut:  155.1 KB
Bilim insanları uygun kimyasalları belirli oranlarda birleştirerek nano partikül içeren sıvı halde bir hidrofobik malzeme üretti. Laboratuvarda üretilen titanyum ve silisyum bazlı hidrofobik sıvı malzemenin uygulandığı kumaş, taş, kağıt, ahşap, cam, seramik vs gibi yüzeylerin ıslanmadığı, ilgili malzemenin bu tür yüzeylere suyun işlemesini önlediği belirtildi. Söz konusu sıvı malzeme nano partiküller aracılığıyla uygulandığı yüzeyi sararak ilgili maddenin su ile temas etmesini engelliyor. Kağıt ve kumaş üzerinde denenen malzeme ile kağıdın ve kumaşın ıslanmadığı gözlendi.

Nanoteknolojik alanda önemli bir gelişme olduğu belirtilen hidrofobik özellikli malzemenin bir örneğinin de Lotus adı verilen ve yaprağında suyu itme gücü bulunan bir çiçek olduğunu belirten araştırmacılar yaprağın hidrofobik özelliği nedeniyle su tutmadığını belirtti. Yapraktaki bu özellik aynı zamanda yeni geliştirilen hidrofobik sıvı malzemenin yapısında bulunan silisyum ve titanyumda da mevcut.

Hidrofobik Sıvı Malzemenin Uygulanabileceği Alanlar!


İlgili malzemenin mikrofiber bez ve sprey kullanılarak sürtme yöntemiyle yüzeylere uygulanabildiğini belirten araştırmacılar uygulamayı genel olarak sprey aracılığıyla gerçekleştirdiklerini yeni malzemenin uygulandıktan 12 saat sonra işlevsel hale geldiğini bildirdi. Antibakteriyal amaçlı olarak da kullanılabileceği belirtilen hidrofobik sıvı malzemenin, yüksek binaların dış cephe, cam vs gibi yüzeyinin temizliğinde, tarihi eserlerin korunmasında özellikle tarihi el yazma eserlerin korunması bağlamında kilit bir işleve sahip olduğu belirtildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (16 Haziran 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mayıs 2018       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Mikrorobot Sistemi Aracılığıyla Dünyanın En Küçük Evi İnşa Edildi!


Ad:  thumbs_b_c_7d046ec9cf40845070f41fbeee62bcaf.jpg
Gösterim: 378
Boyut:  31.5 KB
Fransız nanorobotik uzmanlar, yeni bir mikrorobot sistemi kullanarak dünyanın en küçük evini oluşturdu. Femto-ST Enstitüsü'nden nanorobotik araştırmacıları, mevcut birkaç teknolojiyi bir araya getirerek geliştirdikleri μRobotex sisteminin, büyük bir vakum haznesinde mikro yapılar inşa ettiğini ve bileşenleri nanometre hassaslığıyla fiber optik uçlara yerleştirdiğini belirtti.

Söz konusu mikrorobot sistemi aracılığıyla fiber optik uca inşa edilen dünyanın en küçük evinin her bir duvarının boyunun 15 mikrometre (metrenin 15 milyonda biri) olduğu, ev tozu akarı veya bir amipi bile barındırmayacağı ifade edildi.

Evin 4 duvarının yanı sıra 7 penceresi, çatısı ve bacası bulunuyor. İlgili çalışmanın, optik algı teknolojilerinde kaydedilen ilerleme açısından kilit bir işleve sahip olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Journal of Vacuum Science and Technology A (22 Mayıs 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ağustos 2018       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı

Elastik Malzemeyle Örümcek Biçimli Mikro Robot Tasarlandı!


Ad:  thumbs_b_c_80f37424cbac21791928ff4fa4ad6ce1.jpg
Gösterim: 328
Boyut:  62.3 KB
Yumuşak malzeme aracılığıyla, örümcek şeklinde çok fonksiyonlu, küçük bir robot geliştirildi. Robot bilimciler, bu robotlardan hassas cerrahi müdahalelerde faydalanmayı düşünüyor.

Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsü, Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu ile Boston Üniversitesi'nden bilim adamlarının, robotu tasarlarken, mikrometrik ölçekte özellikler ile milimetrik ölçekte bir robot geliştirilmesini mümkün kılan entegre üretim sürecinden faydalandığı ve Avustralya tavus kuşu örümceğinden esinlendiği belirtildi.

Küçük yumuşak tavus kuşu örümceği robotunun, kullanılan elastik malzeme nedeniyle hareketli ve renkli bir gövdeye sahip olduğu ifade edildi.
Robot bilimciler aynı zamanda hayvan benzeri yumuşak robotları gelecekte erişimi zor, doğal ve insan eliyle oluşturulan ortamlara güvenli bir şekilde yerleştirebilmeyi hedefliyor.

Kaynak: Advanced Materials (7 Ağustos 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Eylül 2018       Mesaj #20
Avatarı yok
Yasaklı

3 Boyutlu Yazıcı Aracılığıyla Biyonik Göz Geliştirildi!


Ad:  3_boyutlu_yazici_biyonik_goz.jpg
Gösterim: 386
Boyut:  42.7 KB
Minnesota Üniversitesi’nde görevli bir grup araştırmacı, 3 boyutlu yazıcı kullanarak yarı küre biçimli bir yüzeyin üzerine ışığı algılayan reseptörler yerleştirdi. Böylece görme engellilerin görebilmesine yardımcı olacak biyonik gözlerin geliştirilmesine giden yolda çok önemli bir adım atıldı. Araştırmacılar, ilgili çalışma için özel olarak bir üç boyutlu yazıcı tasarladı. Üretim sürecindeki başarıya ulaşması için aşılması gereken en önemli zorluk, eğimli bir yüzeyin üzerine elektronik cihazları yazdırabilmek. Bu amaçla, öncelikle yarı küre biçimli bir cam yüzeyin üzerine gümüş parçacıklar içeren bir mürekkep püskürtüldü. Yüzeye çarpan mürekkep, eğimli yüzey boyunca aşağıya doğru akmıyor, aksine kuruyana kadar çarptığı noktaya tutunuyor. Daha sonra yarı iletken polimer malzemeler kullanılarak bu mürekkebin üzerine ışığı elektriğe dönüştüren ışık reseptörleri yazdırılıyor. Tüm üretim süreci yaklaşık bir saat sürüyor. Üretilen cihaz %25 verimle ışığı elektriğe dönüştürebiliyor.

Araştırmayı yöneten Prof. Dr. McAlpine, üç boyutlu yazıcılarla güvenilir elektronik cihazlar üretebilmek için alınması gereken çok yol olduğunu, ancak elde edilen sonuçların üç boyutlu yazıcılarla üretilen cihazların verimlilik konusunda mikro üretim tesislerinde üretilenlerle rekabet edebileceğini gösterdiğini belirtiyor. Üstelik mikro üretim tesislerinde, araştırmacıların söz konusu çalışmasında olduğu gibi, eğimli yüzeyler üzerinde elektronik cihazlar üretilemiyor. Araştırmacılar bir sonraki hedeflerinin daha çok ışık reseptörü içeren, daha verimli bir cihaz üretmek olduğunu söylüyor. Ayrıca gerçek bir gözün yerine nakledilebilecek yumuşak bir malzeme üzerine ışık reseptörlerinin yazdırılmasına imkan verecek bir yöntem geliştirmek için de çalışmalar yapılması planlanıyor.

Kaynak: Advanced Materials (20 Eylül 2018)

Benzer Konular

3 Aralık 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
13 Şubat 2010 / Misafir Cevaplanmış
21 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
19 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
8 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış