Arama

Robot Teknolojisi - Sayfa 3

Güncelleme: 23 Aralık 2015 Gösterim: 55.310 Cevap: 29
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Ekim 2013       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı
Bir Araya Gelip Oluşan Robot Sürüsü

Sponsorlu Bağlantılar
Birden fazla pervaneye sahip multikopterlerden sonra robot teknolojisi gündeminde modüler olarak ayrılıp tekrar birleşebilen robot sürüleri olabilir. Dağıtılmış uçuş düzenlemesi, yeni bir robot teknolojisi uçuş altyapısı. Bu altyapı tek pervaneli, sürüş yeteneği olan, eşleriyle yapışık ve koordineli düzende uçabilen bağımsız birçok araçtan oluşuyor.Bu düzendeki araçların pervaneleri bir pozisyona sabitlenmiş ve onların havalanmalarını sağlıyor. Fakat bu uçuşlar değişken ve kontrol edilemeyen şekilde sonuçlanabilmekte, ancak birlikte oldukları zaman bu basit modüller çok yönlü halde gelişip birden fazla pervaneli sistemle koordineli bir uçuş yapabiliyorlar.Araçlar birbirleriyle bilgi alıp veriyor ve bu bilgileri kendi sensör ölçümleriyle paylaşıp kalkış ve uçuşu sürdürmek için gerekli olan güç miktarını belirliyorlar. Eğer belirlenen düzeydeki uçuşta terslik olursa, her bir araç teker teker, hatanın doğrulanması ve düzenin hareketi için ne kadar güç gerektiğini belirliyor. Sonuçta ortaya bir robot sürüsü çıkıyor.

Kaynak: Technovelgy (20 Ekim 2013)

Son düzenleyen nötrino; 4 Ağustos 2015 10:27
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ocak 2014       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı
İnsan Kasından 1000 Kat Güçlü

Sponsorlu Bağlantılar
Bilim insanları, robotlara süper güç kazandıracak ‘yapay kas’ geliştirildiğini açıkladı. İnsan kasından 1000 kat güçlü olan mikro boyutlu robotik yapay kas, robotlara kendilerinden 50 misli ağır nesneleri fırlatma özelliği kazandıracak. Vanadyum dioksit adı verilen bir materyal üzerinde çalışan araştırmacılar, maddeyi 67 dereceye ısıttıkları zaman yalıtkanlıktan iletken bir metale dönüşmesini sağlıyor. Bu dönüşüm esnasında, madde çok büyük bir dirence erişiyor.

Araştırmacılar, ortaya çıkan güç sayesinde robotların 60 milisaniyelik sürede kendilerinden 50 misli ağır cisimleri boylarından 5 kat uzun mesafeye atabileceklerini belirtti. Robot kasın ısıtılması görevini ise küçük bir ısıtma yastığı veya elektrik akımı sağlayacak. Vanadyum oksitin ışığı emerek ısınması sayesinde, ısınma süreci optik yöntemlerle de yapılabilir.
Araştırma ekibinin başındaki fizikçi Junqiao Wu, “Güç ve birçok fonksiyonu bir araya getiren mikro kas, küçük alanlarda yüksek seviyede fonksiyon gerektiren uygulamalar adına büyük bir atılım olacak” ifadesini kullandı.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (26 Aralık 2013, 13:42)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Temmuz 2014       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı
Geleceğin Robot İnsanları 'Cyborg'

Derilerinin altına yerleştirdikleri çiplerle birçok mekanik görevi yerine getirebilen “Cyborg” adlı robot insanlar, gelecekteki insan hayatına dair ipuçları sunuyor.Teknolojinin birçokları için bağımlılık yaptığı günümüzde “Cyborg” adı verilen robot insanlar bedenlerine yerleştirdikleri çiplerle robot olmanın sırrını keşfediyor. Deri altına yerleştirilen mıknatıs ve çiplerle makine hissi kazanan robot insanlar bu sayede birçok görevi yerine getirebiliyor. Dövmecilerde ve yeraltı mekanlarda gerçekleştirilen ve yalnızca bir dakika sürdüğü belirtilen operasyonların ardından özel çiplere kavuşan robot insanlar bu sayede bilim-kurgu filmlerinde görüp arzuladıkları birçok özelliğe sahip oluyor. Kulak çevresine yerleştirilen çiple her zaman yanlarında taşıyabilecekleri bir kulaklığa kavuşan robot insanlar ellerine yerleştirilen çip sayesinde ise birçok görevi gerçekleştirebilen bir kumandayla tanışıyor.

Yeni akımın öncülüğünü yapan The Cyborg Foundation’dan Neil Harbisson eskiden renk körü olduğunu fakat 2003 yılında kafatasının içine yerleştirilen “eyeborg” anteni sayesinde artık kırmızı ve yeşil renkleri ses olarak duyabildiğini belirtiyor.Çipler yalnızca deri altıyla da sınırlı değil. Isa Gordon adlı bir diğer aktivist kolunun üzerine yerleştirdiği kalp düzeneği sayesinde kalp hareketlerini senkronize bir şekilde takip edebiliyor.


Gordon, sibernetik adı verilen sistemin aslında uzun zamandır insanlar tarafından kullanıldığını ifade ediyor ve ekliyor, “Robot-insan olmak için deri altına çip yerleştirilmesi şart değil. Bir mail gönderdiğiniz zaman bile insan ve makine arasında gerçekleşen iletişim mekanizmasının bir parçası oluyorsunuz. Sibernetik aslında uzun zamandır aramızda.”2020 yılına gelindiğinde toplumdan daha fazla kabul göreceklerini belirten aktivistler Apple ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin de bu alana yatırım yapmaktan geri kalmayacaklarını ifade ediyor.

Kaynak: Ntvmsnbc(11 Temmuz 2014, 15:17)
Son düzenleyen nötrino; 4 Ağustos 2015 10:29
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Temmuz 2014       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı
ABD Ordusunda Robot Devrimi

Bilim dünyası, robotları savaş alanlarına taşımakta kararlı. Askeri amaçlar için üretilen çok sayıda robot var. Onlardan biri de ABD'li uzmanların son teknolojiyle üretmiş olduğu bir robot.Boston Dynamics tarafından ABD ordusu için üretilen robot ilk kez sahaya çıktı. "Katır" adı verilen robot, Hawaii'deki tatbikatta test edildi. ABD'li asker, ayağına bağladığı sensör aracılığıyla robotu kontrol edebiliyor.

Sahada askerlerin yükünü hafifletmek için tasarlanan robot, kumandaya ihtiyaç olmaksızın askerleri takip ediyor ve aynı zamanda180 kilograma kadar silah, zırh ve ekipman taşıma kapasitesine sahip. Tek seferde yakıt ikmali yapmaksızın 32 kilometre yol alabilen, dengesini kaybetmeyen, sağlam bir tekmede bile düşüp devrilmeden yoluna devam ettiği belirtilen robot bundan sonra ABD askerlerine operasyonlarda eşlik edecek.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC(14 Temmuz 2014,13:07)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ağustos 2014       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı
Robotlar İşsiz mi Bırakacak?

2000’e yakın uzman, robotların 10 yıl içinde işsizliğe nasıl bir etkisi olacağını tartıştı. The Pew Research Internet Project, 2000’e yakın uzmandan fikir alarak yaptığı araştırma kapsamında 10 sene içerisinde robot kullanımının işsizliğe nasıl bir etkisi olabileceğinin cevabını aradı. Araştırmaya katkıda bulunan uzmanların yüzde 48’i, 2025 senesinde robot kullanımının işsizliği arttıracağını öne sürdü. Uzmanların yüzde 52’si ise robotların bazı başka sektörlerde iş fırsatları doğuracağı görüşünü paylaştı.

Google’ın üzerinde çalıştığı insansız araba modelini ve Amazon’un uzun vadede posta dağıtımını insansız araçlarla yapmak istemesini örnek gösteren uzmanlar, bu alanlarda çalışan insanların uzun vadede işlerini kaybedeceklerini öne sürdü. Bu fikre katılmayan uzmanlar ise uzun vadede robotların yok edebileceği sektörlere karşılık yeni iş alanları açılmasında ve insanların bu alanlarda istihdam edilmesinde rol oynayabileceğini savundu.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (07 Ağustos 2014, 10:58)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mart 2015       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı
Yapay Zeka Askeri Alanda Hizmet Verecek

Teknolojideki ilerleme sayesinde, askeri araştırma merkezlerinde tam otomatik savaş robotları geliştirmek hayal olmaktan çıkıyor. Robot savaşçılar olacak mı yoksa gereksiz yere panik havası oluşturulmak mı isteniyor?

Sınırda makineli tüfek taşıyan bir robot devriye geziyor. Robot bir canlı tespit ettiğinde ‘eller yukarı' diyor ve 30 saniye sonra da ateş açıyor. Samsung tröstü tarafından geliştirilen yarı otomatik ve uzaktan kumandalı robot devriye ısı ve hareket algılayıcılarıyla donatılmış olup iki mil uzaklıktaki hedefi ‘görebiliyor'.

Yapay zeka ile askeri sistemler arasındaki bağlantının yol açabileceği tehlikeler 2014 yılından beri tartışılıyor. Birleşmiş Milletlerin de gündemine giren konu fizikçi Stephen Hawking ve elektrikli otomobilin öncülerinden Elon Musk'un, ‘Yapay zekâ insanlığın sonu olabilir' şeklindeki uyarılarından sonra kamuoyunun dikkatini çekmeye başladı. Diğer uzmanlar da süper yapay zekânın kendini yenileyip geliştirecek düzeye gelebileceğini ve ‘zekâ patlamasının' kontrol altına alınması mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini belirtiyorlar.


Düşünebilen Robot Kabusu

Amerikan Savunma Bakanlığı'na yakınlığıyla tanınan Washington'daki Milli Savunma Üniversitesi'nin hazırladığı bir araştırmada otomatik savaşın 15 yıla kadar gerçek olabileceği belirtiliyor. “İnsan benzeri suni robotların tam otomatik olarak kullanılabileceği savaş senaryosu üç ila beş yıla kadar gerçek olabilir” diyen James Barat, ‘Son icadımız: Yapay Zekâ ve İnsanlığın Sonu' başlıklı kitabına, uzmanların değerlendirmelerini bir araya getirmiş. Barat, savaş robotlarının kendiliğinden karar verebilecek olgunluğa erişebileceğini belirtiyor.

Barat'a göre “Amerikan silahlı kuvvetleri süper asker oluşturma çalışmalarına hız verdi. Bu, kendi karar verebilen, hiç yorulmayan ve başka özellikleri de olan tam otomatik robot olabilir. İlk etapta ‘geliştirilmiş süper asker' çalışması yapılıyor. Bu asker özel donanımı sayesinde daha hızlı ve daha kuvvetli olacak, uzun zaman uyanık kalabilecek ve karanlıkta görebilecek. Nükleer, biyolojik ve kimyevi silahlarda olduğu gibi tam otomatik robotlarla insansız hava araçlarının da yasaklanmasını öngören bir uluslararası anlaşmaya acilen ihtiyaç var.”

Yapay Zekanın Vazgeçilmezliği

Alman silahlı kuvvetlerinin gelecek araştırmaları bölümünden yapılan açıklamalarda ise tam otomatik savaş sistemlerini bekleyen problemlere dikkat çekiliyor. Yapay zekânın zaafları, ani gelişmelere tepki gösterememesi ve doğaçlama yeteneğinin olmaması şeklinde özetleniyor. Aynı zamanda intihar amaçlı insansız hava araçlarıyla insana saldırabilen robot geliştirme çalışmalarının sürdürüleceği de ifade ediliyor.

Özel şirketlerle silah imalatçılarına üstün bilgisayar programları hazırlayan Yvonne Hofstetter yapay zekânın askeri alanda 20 yıldır kullanıldığını ve bu programların hava sahasının kontrolü, denizaltı teknolojisi ve mayın arama çalışmaları için vazgeçilmez olduğunu belirtiyor. Hofstetter, Google şirketinin zeki silah üretme kapasitesine eriştiği kanaatinde ve ekliyor: “Google, bütün korku senaryolarındaki zeki silahları geliştirebilecek teknolojileri satın aldı. Silahlı kuvvetler araştırma ve geliştirme çalışmalarına dahil etmedikleri askeri çözümleri özel şirketlerden temin ediyor.”

Kaynak: DW (17 Mart 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Nisan 2015       Mesaj #27
Avatarı yok
Yasaklı
'Hamam Böceği' Robotlar

Harvard ve Bilkent üniversiteleri araştırmacıları, hamam böceğinin hareket kabiliyetlerinden ilham alarak "böcek robot" tasarladı.Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, yaptığı açıklamada, böcek robot teknolojileri üzerine araştırmalarına ABD'deki Harvard Üniversitesinde başladıklarını ve buradaki bilim insanlarıyla "böcek robot" prototipi geliştirdiklerini belirtti.

Harvard'da geliştirilen böcek robotun daha ileri versiyonunun tasarım ve mekanik çalışmalarına Bilkent Üniversitesi'nde başladıklarını bildiren Öğretim Üyesi , bu çalışmaları için TÜBİTAK'a destek başvurusu yapacaklarını söyledi.


Böcek robotun, 23 tabaka karbon fiber ve polimer film malzemeden yapıldığını, bu tabakaların lazerle işlendikten sonra üst üste eklenip ısı ve basınç yardımıyla bir araya getirildiğini belirten Öğretim Üyesi, şu bilgileri verdi:"Robotu tasarlarken, hamam böceğinin hareket kabiliyetlerinden ve doğayla uyumlu fiziksel yapılarından esinlendik. Hamam böceği, 4 bacakla çok hızlı hareket eder, hatta hızlı koşarken 2 bacağının üstüne kalkar. Bilimsel literatürde bu boyutta çok fazla 4 bacaklı robot bulunmuyor. Genelde 6 bacaklı robot yapılıyor. Biz bu robotta, 4 bacakla da dengeyi sağlayarak devrilmesini önledik. Böcek robot, şu anda öne, arkaya ve bir yengeç gibi yana yürüyebiliyor, geriye dönebiliyor."

Tırmanma Yeteneğine Sahip Olacak

Bilkent Üniversitesi'nde tasarım ve mekanik üretim çalışması devam eden böcek robota tırmanma yeteneği verileceği, böceğin bacaklarını daha yükseğe kaldırmasının sağlanacağı bildirildi.Böceğin boyutlarının daha da küçültüleceği belirtilen açıklamada "Robotun en ucuza üretilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu robotların yakında tamamen Türkiye'de üretilip ülkede kullanılmasını sağlamak istiyoruz" denildi.

Çökmüş Binada Arama Kurtarma Yapacak

Robotun bir böcek büyüklüğünde olması sayesinde, insanın ulaşamadığı alanlara erişebileceği dile getirildi. Robot tamamlandığında, boru hattı gibi yerlerde denetleme görevi yapabilecek. Küçük aralıklardan geçebileceği için çökmüş bir binada arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek. Bir uçağın motorunun bakımının endoskopik cihazlarla yapıldığı biliniyor. Bu tür bir robot teknolojisi, uçak bakım ve onarımında da kullanılabilir.

Kaynak: AA (13 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Nisan 2015       Mesaj #28
Avatarı yok
Yasaklı
Mutfak Robotu Çağ Atlıyor

Londra merkezli Moley Robotics şirketi evlerde kullanılacak "Robo-Şef"in ilk örneğini üretti.Almanya'da düzenlenen Hannover Messe teknoloji fuarında tanıtılan "Robo-Şef", yemek hazırlayan insanın hareketlerini kaydedip ne yapması gerektiğini öğreniyor.Bu hareketler daha sonra iki gelişmiş robot elini çalıştıran komutlara dönüşüyor.

"Robo-Şef"i 2011 yılında BBC'nin Masterchef programında birinci gelen Tim Anderson eğitiyor.Anderson, BBC'ye yaptığı açıklamada "Robo-Şef"in ideal aşçı yardımcısı olduğunu söylüyor ve "Biraz hazırlık olsun ya da baştan sona bir yemeğin hazırlanması olsun, robota bir şeyi yap diyorsunuz, o da her defasında aynı şekilde denileni yapıyor"diyor.

"Robo-Şef"in piyasaya sürülmesi için daha iki yıl geçmesi gerek. Moley Robotics şirketi, daha küçük ve içine buzdolabı ile bulaşık makinesi yerleştirilmiş bir ünite imal etmeyi hedefliyor.Bu gerçekleşirse "Robo-Şef", bir yemek için gereken tüm malzemeyi bir araya getirip doğrayabilecek, ocakta ya da fırında pişirebilecek ve kirlenen tencereleri temizleyebilecek.Moley Robotics şirketinden Mark Oleynik, "İnsanların bu cihazla rahat olabilmesini amaçlıyoruz. Bu sınai nitelikli bir cihaz değil. Normalden 10 kat hızlı çalışan bir cihaz da değil. Sizin gibi ve sizin hızınızda hareket eden bir cihaz" diyor.

Diğer Uygulamalar

Şirketin amacı, tüketicilerin 10 bin sterline (Yaklaşık 39 bin 500 Türk Lirası) satın alabileceği bir cihaz imal edebilmek. Böylesi bir cihazın, yer darlığı çekilen kentlerdeki apartmanlarda yaşayanlar arasında hevesli bir piyasa bulması mümkün görülüyor."Robo-Şef", akıllı telefon ya da tablet uygulamasına benzer şekilde, binlerce yemek tarifine de sahip olacak. Hareketlerin kaydedilebilmesi, cihaz sahibinin kendi özel yemek tariflerini de internetten paylaşabilmesine olanak verecek.

Robottaki en önemli unsur, elleri. Shadow Robot şirketince imal edilen eller, 20 motor, 24 "eklem" ve insan elini taklit edebilen 129 sensörden oluşuyor.Shadow Robot şirketinden Rich Walker, robot "organlar"ın günün birinde, sensör verileri sayesinde, yemek pişirme sırasındaki kabarma, taşma gibi belirsiz durumlarla da başedebilecek niteliğe kavuşacağını söylüyor.


Robotlara Alışmak Gerek

Ev hayatı içinde robotların kullanılması henüz emekleme aşamasında. Yeni robot düzenler alışılagelmiş otomatik sistemlerden farklı."Robo-Şef" ve diğer cihazların kabullenilmesi ve hayatın bir parçası olabilmesi için mutfak ve evle ilgili alışkanlıkların değiştirilmesi gerekiyor.

Heriot-Watt Üniversitesi'nden Prof. David Lane, "Dyson'un robot elektrikli süpürgesini, yeniliklere her zaman daha hızlı uyum sağlayan Japonya'da piyasaya tanıtması ilginç. Ancak insanlar genellikle bu tür teknolojiye çok ağır adımlarla yaklaşıyor. Benim her zaman verdiğim bir örnek var; Londra'daki Docklands trenleri. Yolcular vagonlara adım attıklarında artık trenin önünde sürücü olduğunu bile düşünmüyor" diyor.Prof. Lane, yeni robotlu hayatın hızla gelişeceğine, yaygınlaşacağına inanıyor ve bu alana odaklanılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: BBC (15 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ağustos 2015       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı
Suda Sıçrayabilen 2 cm'lik Robot

Bilim insanları su böceğinden ilham alarak, su üzerinde sıçrayabilen minik bir robot geliştirdi. Robot, su moleküllerini bir arada tutan yüzey gerilimini aşmayan, aşağı doğru bir güçle sıçrıyor.Güney Koreli ve Amerikalı uzmanlar, buluşlarıyla ilgili bilgileri, bilim dergisi Science'ta yayımladılar. Ulusal Seul Üniversitesi'nden Prof. Ho-Young ve Kim Prof Kyu-Jin Cho, çalışmaları sırasında laborotuvarda kurulan havuzdaki böceklerden yararlandıklarını, hayvanların hareketlerini yüksek hızlı kameralarla kaydettiklerini söyledi. Böcekler, suyun yüzeyini aşağı itiyor ve dört bacağını birden kapayarak yükseliyor. Gövdesi 2 santimetre büyüklüğünde olan robotlar, V şeklinde katlanmış ince malzemelerden yapılmış ve içlerinden yaylar geçiyor.Robotların bacakları ise 5'er cm uzunluğunda.

Kaynak: BBC / Science (1 Ağustos 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Aralık 2015       Mesaj #30
Avatarı yok
Yasaklı
Robotlar Almanca Öğretecek

Alman Bielefeld Üniversitesi, insansı robotların dört-beş yaşındaki göçmen çocuklara Almanca öğretmek için kullanılıp kullanılamayacağını inceleyen bir araştırma başlattı.Almanya'da Bielefeld Üniversitesi'nin başlattığı araştırma projesinde, Fransa yapımı 60 santimetre büyüklüğündeki "Nao" adlı robotun, göçmen çocuklara dil öğretmek için kullanılıp kullanılamayacağı incelenecek. Proje, üç yıl boyunca devam edecek.İnsanı andıran yüz hatlarına sahip robot Nao, bir tablet bilgisayar aracılığıyla programlanacak. Robotun, çocuğun sesini, dil seviyesini ve dil öğrenmedeki ilerlemesini tespit etmesi ve buna uygun alıştırmalarla karşılık vermesi öngörülüyor.Böylelikle robotun dört-beş yaşındaki Almanca konuşma güçlüğü çeken çocukların dil becerisini geliştirmeye katkı sağlaması hedefleniyor.Araştırmacılar, yeni projelerine ocak ayında başlayacak. "Nao"nun 1,5 yıl içinde kreşlerde kullanılmaya başlanması planlanıyor.

Kaynak: DW (22 Aralık 2015)

Benzer Konular

25 Haziran 2020 / AndThe_BlackSky Fantezi Dünyası
10 Ekim 2012 / Misafir Bilgisayar
15 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap
7 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap