Arama

Kutsal Yerler - Mescid-i Haram

Güncelleme: 19 Nisan 2010 Gösterim: 21.348 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ağustos 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
MESCİD-İ HARÂM

Sponsorlu Bağlantılar
360mekkemescidiharam359


Mescid-i Haram (Arapça: المسجد الحرام) Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescide Mescid-i Haram denilmektedir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.


Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kâbe'nin doğu köşesine işaret taşı olarak farklı renk ve özelliğe sahip olan siyah taş anlamına gelen Hacer-ül Esved yerleştirilmiş ve gümüş bir çerçeveyle çevrilmiştir. Bu taşın İbrahim’den günümüze kadar gelen bir hatıra olduğu kabul edilir. Bu nedenle de tüm Müslümanlar için çok değerlidir.


Kâbe, İbrahim ve İsmail'den sonra birçok değişikliklere maruz kalmıştır. Çeşitli dönemlerde kısmen ya da bütünüyle yeniden inşa edilmiş ve günümüzdeki haline ulaşmıştır. Şu anda Kâbe, Mescid-i Haram ile birlikte toplam 361.000 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.

Vikipedi

MESCİD-İ HARÂM

El-Mescidü'l-Haram, Mekke'de Kâbe'nin bulunduğu alandaki camiin adıdır. Hürmet ve saygı gösterilmesi gereken mescit anlamında bu ad verilmiştir. Yeryüzünde inşa edilen ilk mescit ve müslümanların kıblesidir. Buraya Mescid-i Haram denildiği gibi, Harem-i Şerif de denir. Açık bir alan üzerinde bulunan Kâbe, Makam-ı İbrahim ve zemzem kuyusu bu mescidin birer parçasıdır:

Mescid-i Haram'ın, kuzey-batı duvarı 164 m., güney-doğu duvarı 166 m., kuzey-doğu duvarı 108 m., güneybatı duvarı 109 m. dir. Mescid-i Haram'ın bu dört duvarında 19 kapı, çevresinde 92 kubbe ve 7 minare vardır. Hz. Ömer zamanına kadar ihata duvarı yoktu. Ondan sonra duvar örüldü ve tarih boyunca bir takım tamir, yenileme, genişletme çalışmaları yapıldı.

Benu Şeybe kapısının kemeri ile Kâbe arasında küçük kubbeli bir yapı vardır. Kâbe yapılırken Hz. İbrahim'in iskele olarak kullandığı taş buradadır. Taş üzerine çıkan Hz. İbrahim'ın ayak izleri görülmektedir.

Kâbe'nin kuzey-batı duvarının karşısında mermerden yapılmış yarım daire şeklinde bir duvar vardır. Hilâl'i de andıran bu duvarla çevrili alana "el-Hatim" veya "el-Hicr" denmiştir.

Tavafın yerine getirildiği mermer döşemeye "metaf" denilmektedir.

"Metaf": Tavaf edilen yer, tavaf edilirken dönülen alan demektir (bk. "Metâf" mad.).

Zemzem'in çıktığı yer, Hâceru'l-Esved'in karşısında Kâbe'nin 20 m. kadar doğusundadır. Zemzem, İbranice bir kelime olup, "dur-dur" anlamına gelir.

Mescid-i Haram terkibi Kur'an-ı Kerim'in çeşitli ayetlerinde geçer.

Bazı ayetlerde, müşriklerin, halkın Mescid-i Harama girmesini engellemelerinin büyük günah olduğu belirtilir: Allah yolundan alıkoymak, O'nu inkâr etmek, insanları Mescid-i Haram'dan menetmek ve oranın halkını yerinden çıkarmak, Allah katında daha büyük bir günahtır" (el-Bakara, 2/217); "... Sizi, Mescid-i Haram'dan menettiği için bir kavme olan kininiz, sakın sizi, onlara karşı tecavüze sevketmesin" (el-Mâide, 5/2).

İslâm'ın ilk yıllarında ibadetlerde kıble Kudüs'teki Mescid-i Aksâ iken, Hicretten sonra onaltıncı ayda, kıble Mekke'deki Mescid-i Haram'a çevrilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de bu değişiklik şöyle açıklanır: "Her nereye çıkıp gidersen git, yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. Bu elbette, Rabbinden gelen bir gerçektir. Allah, yaptıklarınızdan habersiz değildir" (el-Bakara, 2/149, kış. 2/150); "Yüzünü göğe çevirip durduğunu görüyoruz. Seni, sevdiğin kıbleye mutlaka çevireceğiz. Hemen yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. Ey müminler. Siz de nerede olursanız olun, yüzünüzü onun tarafına çevirin" (el-Bakara, 2/144).

Diğer yandan saldırı olmadıkça Mescid-i Haram çevresinde savaş yapılması yasaklanmıştır. Mescid-i Haram'ın yanında onlar, sizinle savaşmadıkça siz de onlarla savaşmayın. Eğer orada sizinle savaşırlarsa onları öldürün. İşte kâfirlerin cezası böyledir" (el-Bakara, 2/191).

Mescid-i Haram, önceleri Kâbe'nin çevresinde tavaf edenlere ayrılmış bir alandan ibaretti. Asr-ı Saadette ve Ebu Bekir (r.a)'ın halifeliği döneminde mescidin çevresinde duvar yoktu. Etrafı evlerle çevrili idi. Zamanla hacıların kalabalıklaşması ve sıkışıklık meydana gelmesi üzerine kenardaki evler satın alınıp yıktırılmış ve çevresine duvar çekilmiştir. Mescid, Emevîler, Abbasîler, Osmanlılar, Suudlular zamanında çeşitli tamirler görmüş ve değişikliklere uğramıştır. Şimdiki haliyle Kâbe'ye yakın olan kısmın üzeri açık, dış kısımların üzeri kapalıdır. Kapalı bölüm sa'y mahallini de içine alacak şekilde genişletilmiştir (Kamil Miras, Tecrîd-i Sarih Tercemesi, X, 57, VI, 50).

Mescid-i Haram, yeryüzündeki mescitlerin en faziletlisidir. Burada kılınan bir namaz başka mescitlerde kılınan yüz bin namazdan daha efdaldir. Bir hadis-i şerifte; "Mescidimde kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç, başka mescidlerde kılınan bin namazdan efdaldir. Mescid-i Haramda kılınan bir namaz da diğer mescidlerde kılınan yüz bin namazdan efdaldir" (İbn Mâce, H. No: 1406) buyrulmuştur. Fazilet bakımından Mescid-i Haram'dan sonra Mescid-i Nebi, ondan sonra da Mescid-i Aksa gelir. Bir başka hadis-i şerifte de şöyle buyurulur: "(Fazla sevab umarak) yalnız şu üç mescide gitmek üzere yolculuk yapılabilir. Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksâ" (Buhâri, Mescidu, Mekke, 1; bk. "Kâbe", "Mescid-i Aksâ" maddeleri).

Şamil İA

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
25 Ağustos 2009       Mesaj #2
reyan - avatarı
Ziyaretçi
kabe resimleri113

Sponsorlu Bağlantılar
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
27 Ağustos 2009       Mesaj #3
reyan - avatarı
Ziyaretçi
MEKKE
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Nisan 2010       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
'Mescid-i Haram', Kâbe'yi çevreleyen mescide verilen isimdir. Buna 'Harem-i Şerif' de denir.
Kur'an-ı Kerim'de 'Mescid-i Haram' ifadesi yer almaktadır. Kur'an-ı Kerim'deki Mescid-i Haram ifadesiyle Kâbe'nin ken­disi veya Kâbe'yi kuşatan ve mescit olarak kullanılan mekân kastedilmektedir.
Peygamber Efendimiz döneminde Mekke şehri, Kâbe-i Muazzama'nın etrafında kümelenmiş konutlardan oluşmak­taydı. Bu evler Kâbe'den pek uzak değildi. Bu bakımdan o dönemdeki Mekke şehrinin önemli bir kısmı Harem-i Şerif'in genişletme alanı ve çevresinde yapılan otellerin yerleşkesi içe­risinde kalmıştır.
Allah Elçisi (s.a.s.)'nin İsra ve Mirac yolculuğunun baş­langıç noktası Mescid-i Haram'dı. (Hatîm veya Hicr-i İsmail veya Ümmühani (r.a.)'nin evi. Bu evin yeri de bugün Mescid-i Harem'in içerisinde kalmıştır.)

mescidiharam

Mescid-i Haram, Hz. Peygamber döneminde, Kâbe'nin et­rafındaki küçük bir alandan ibaret iken ilk olarak Hz. Ömer tarafından genişletilmiş ve etrafı bir duvarla çevrilmiştir. Daha sonraları günümüze kadar tarih boyunca çeşitli geniş­letme faaliyetlerine sahne olmuştur. Bu genişletmeler içerisin­de özellikle Abdullah b. Zübeyr'inkini ve Osmanlı devletinin- kini hatırlamak gerekir. Osmanlılar döneminde yapılan kub­beli revaklar bugün hâlâ durmaktadır. Daha sonra Suudlular tarafından yapılan genişletmeler bu revakların etrafında ger­çekleştirilmiştir. Bugün Mescid-i Haram, yüz binlerce insanın içinde ibadet edebileceği genişlikte bir alana sahiptir.


makambrahim
Mescid-i Haram'ın içinde, Kâbe'den başka 'Makam-ı İb­rahim' bulunmaktadır. Bu alan içerisinde kalan 'Zemzem Kuyusu'nun girişi tavaf akışını zorlaştırdığı için günümüzde kapatılarak tavaf alanının çevresine ve Harem-i Şerif'in muh­telif yerlerine zemzemin aktığı musluklar yerleştirilmiştir.
'Makam-ı İbrahim', yaygın görüşe göre, Hz. İbrahim'in Kâbe'yi inşa ederken iskele olarak kullandığı ya da insanları hacca çağırırken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bura­sı "Kâbe Kapısı"nın bulunduğu duvarın karşısında Kâbe'ye yakın bir yerde bulunmaktadır.
zemzem
Zemzem 'in dağıtıldığı sebili gösteren bir resim (solda), Zemzem Kuyusu (sağda)

'Zemzem', Allah'ın, Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail'e ihsan ettiği suyun adıdır. Günümüzde Zemzem kuyusu, tavaf ala­nının altında bırakılarak zemzem akan musluklar, tavaf alanı­nın kenarlarına ve Harem-i Şerif'in içinde çeşitli yerlere kon­muştur.
Mescid-i Haram, yeryüzündeki tüm mescitlerden üstün­dür. Burada kılınan namaz da diğer mescitlerde kılınan na­mazlardan fazilet bakımından kat kat üstündür.
Hac, yöneliştir. Bu yöneliş, şeklî olarak sadece Kâbe ve çevresindeki kutsal yerlere imiş gibi görünse de, aslında Allah'a ve O'nun gösterdiği hedeflere kilitlenmenin bir ifadesidir.


mescidiharam1
MsXLabs.org & DİB

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

8 Aralık 2016 / Misafir Müslümanlık/İslamiyet
10 Haziran 2017 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
23 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
19 Nisan 2014 / asla_asla_deme Müslümanlık/İslamiyet
1 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet