Arama

Fetvalar - İmam nikâhı nasıl düşer?

Güncelleme: 4 Aralık 2009 Gösterim: 10.173 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
3 Ekim 2009       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Allah Teala, Talak suresinde usulüne uygun bir boşanmayı şöyle tarif etmektedir:

Sponsorlu Bağlantılar
"Ey Peygamber! Kadınları boşayacağınızda, onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de sayın. Rabbiniz Allah'tan korkun. Apaçık bir hayâsızlık yapmaları hali bir yana, onları evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar. Bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'ın sınırlarını aşarsa, şüphesiz kendine zulmetmiş olur. Bilemezsin, olur ki Allah, bundan sonra bir durum ortaya çıkarıverir.

İddet müddetlerini doldurduklarında onları ya meşru ölçüler içerisinde tutun veya onlardan meşru ölçülere göre ayrılın. İçinizden adalet sahibi iki kişiyi de şahit tutun. Şahitliği Allah için yapın. İşte bu, Allah'a ve ahiret gününe inananlara verilen öğüttür. Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah'a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur." (Talak, 65/1-3)

Bu ayetlerde gösterilen şekilde bir boşanma olursa imam nikâhı düşer.

Bu konu ile ilgili olarak sitemizde yer alan “Talak (Erkeğin Boşama Hakkı” ve “Kadının Evliliğe Son Verme Yetkisi (İftidâ)” başlıklı yazılarımızı okursanız daha geniş bilgi elde edebilirsiniz. Yazıların linkleri aşağıdadır:

Süleymaniye Vakfı / ARAŞTIRMALAR / Talak (Erkeğin Boşama Hakkı)

Süleymaniye Vakfı / ARAŞTIRMALAR / Kadının Evliliğe Son Verme Yetkisi (İftida)


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
boş ol boş ol demeden imam nikahı düşermi
Sponsorlu Bağlantılar
Rios - avatarı
Rios
Ziyaretçi
20 Kasım 2009       Mesaj #3
Rios - avatarı
Ziyaretçi
İmam nikâhı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İmam nikahı, Türkiye'de devlet tarafından resmî nikah işleminden farklı olarak yapılmış dinî nikahı tanımlamak için kullanılan bir sözcüktür. Terim olmayan sözcük, daha çok halk arasındaki kullanımdan türemiştir.
Nikah, kanunen karı koca olma, resmen evlenme demektir. Nikah kavramsal, eylemsel ve geleneksel olarak büyük değişkenlik gösterir. Bunların yanı sıra çoğu dinde nikah özel bir yere sahiptir ve din tarafından belirli kurallar ve uygulamalar ile tanımlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde anayasası gereğince, devlet otoritesi altında kıyılmayan hiçbir nikah türünün resmî geçerliliği yoktur. Buna her türlü dinî nikah da dahildir. Türkiye'de uzunca bir süre resmî nikahın yanı sıra dinî nikah kıyımı da devam etmiştir; fakat resmî nikahın bulunmayıp dinî nikahın bulunduğu çeşitli durumların yarattığı sorunlar ve daha kavramsal bazlı farklı sorunlar sebebiyle bugün sadece resmî nikahın kıyılması, özellikle şehirlerde daha yaygındır. Ayrıca Türkiye'de resmi nikah kıyılmadan imam nikahı olarak tabir edilen şekilde dini nikah kıymak yasa dışı sayılmıştır ve suç arz etmektedir.
Kıyılan imam nikahlarında yer alan uygulama ve işlemler İslam'daki nikah uygulamasına göredir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
s.a ben sevdiğim kız ile söz yaptığımız gün babasının getirdiği hoca tarafında imam nikahımız kıyıldı.ablam eniştem ve ben bayramda el öpmeye gittik.anlaştığımız gibi izmite getirmek istedik günler kısa olduğundan ve eniştemde gececi olduğundan ablam geç olursa kız kardeşinle bizde kalırsınız dedi ve babasından izin istedi babasıda olmaz dedi,bizde bişey demedik sonra evlerine gittiler babası sonraki gün beni aradı ve bu iş biter dedi annem aradı aynı şekilde onada dedi şimdi dinen benim yükümkülüğüm nedir.

Benzer Konular

3 Ekim 2009 / virtuecat Müslümanlık/İslamiyet
15 Haziran 2009 / notmail Soru-Cevap
3 Ekim 2009 / virtuecat Müslümanlık/İslamiyet
5 Şubat 2016 / naz Soru-Cevap