Arama

İslam Tarihi - Haşimiler

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 4.469 Cevap: 2
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
5 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
allahak
HASIMÎLER
Sponsorlu Bağlantılar
Peygamberimizin atasi Abdülmenaf'in oglu Hâsim'in soyundan gelenlere verilen isim.
Hâsim ticaretle ugrasan zengin ve cömert biriydi. Asil adi Amr'dir. Rivayete göre, bir kitlik yilinda Filistin'e giderek oradan un satinalmis ve Mekke'ye getirerek ekmek yaptirmis, kestirdigi hayvanlarin et suyuna ekmek dagitarak tirid ikraminda bulunmustur. Bu nedenle Arapça'da kirmak anlamina gelen (heseme) fiilinden müstak olan Hâsîm adi verIlmistir (Ebu Ca 'fer Muhammed b. Cerîr et-Taberi, "Tarîhü'r-Rusül ve'l-Millûk" nsr. Anneles III,1088; Ibnu HIsam, "es-Sîretil'n-Nebeviyye, I, 107).
Taberi'ye göre; Hâsim, Rûm ve Gassân hükümdarlarindan Kureys için dokunulmazlik hakki saglamis, Sam'a yaz seferleri, Yemen'e de kis seferlerini O ihdas etmis bilahere bu, bir âdet haline gelmistir. Yine Taberî'nin rivayetine göre Hasîm bir seferinde Medine'ye ugramis, Amr b. Zeyd'e misâfir olmus, Amr'in kizi Selma'yi görüp onunla evlenmek Istemisti. Baba, kizinin kendi yaninda dogum yapmasini sart kostu. Hasîm de bu sarti kabul edip Sam'a gitti. Dönüsünde Selma ile evlendiler. Hasîm, Selma'yi alip Sam'a götürdü. Dogum yapma günü yaklasinca O'nu alip Medine'ye babasinin evine getirdi, kendisi tekrar Sam'a döndü.
Hâsim'in dört oglu ve bes kizi vardi. Soyu, çocuklarindan Seybe (Abdulmuttalib) ile devam etmis ve bu soydan gelenlere Hâsimogullari (Benu Hâsim) denmistir. Hâsim'in, Abdulmuttalib'den baska erkek çocuklarinin nesilleri devam etmemistir (Taberî, a.g.e., III, 1082).
Hasîmîler Kureys Kabilesinin bir koludur. Peygamberimiz de bu boydandir. Hasîmîler Islâmiyetten önce de hem Mekke'nin hem de Kureys Kabilesinin yöneticisiydi. Çok onurlu bir is sayilan Kâbe bekçiligi ve hac Isleri ne bakmak da ayni ailenin elindeydi.
Hasîmîler ile Kureys Kabilesi'nin bir baska kolu olan Emevîler arasinda öteden beri bir çekisme vardi. Rivayete göre Hasîm ile kardesi Abdu Sems Ikiz olarak dünyaya gelmisler bunlardan birinin parmagi digerinin alnina yapisik iken ayrIlmis bu esnada kan akmis, bundan da ileride bu Iki kardes arasinda kan dökülecegi sonucu çikarIlmis (Taberî, a.g.e, III, 1089).
Islâmiyet'ten sonra bu çekisme bir süre diner gibi olur. Ancak Hasimîler'den olan Hz. Ali'nin halife seçIlmesiyle çekisme yeniden alevlenir. Emevîlerden Muaviye Sam'da güçlü bir yönetim kurmus ve Hz. Ali'ye isyan edip, savas açmisti. YenIlmek üzere olan Muaviye, entrika ile savasi kendi lehine çevirmeyi basarmis neticede mücadeleden galip çikmisti. Bundan sonra Emevîler, Islâm Dini'nin getirdigi, halifeligin sûra ile belirlenmesi usulünü kaldirdilar. Halifelik babadan ogula geçen bir saltanat kurumu haline geldi. Ancak bu durum çok sürmedi. Halk yer yer Emevîlere karsi direnise geçti. Bu arada Hz. Ali'nin oglu Hasan, zehirlenerek öldürüldü. Ikinci oglu Hüseyin ise bütün aile üyeleriyle birlikte Kerbelâ'da kiliçtan geçirilerek sehid edildi. Fakat sonradan Emevîler, Hâsimîlerin bir kolu olan Abbasiogullari (Peygamberimizin amcasi Abbas'in soyundan gelenler) tarafindan ortadan kaldirildilar. Son Emevî hükümdari Mervan el-Himer (esek Mervan) da öldürüldü ve iktidarlari böylelikle son buldu (132/750).
'Tarihe Abbâsî saltanati adiyla geçen Hasîmogullari'nin bu seferki iktidarlari, Ebu'l-Abbâs es-Saffah (kan dökücü) ile basladi. Mogol hükümdari Hülâgu'nun saldirilarina maruz kalan bu devlet de 1258 tarihinde ortadan kaldirildi.
Hasîmogullari bu tarihten I. Dünya savasina kadar Mekke Serifligi gibi sembolik ve mahalli bir görevin disinda önemli bir rol oynamadilar. Mekke Serifi Hüseyin b. Ali (1852-1951), Ingilizlerle anlasarak I. Dünya savasinda Osmanlilara karsi ayaklanmis, Osmanlilar yenilerek Arap topraklarindan çekilince kendisini Hicaz krali ilân etmisti (1916).
Daha sonra Necid prensi (Suudi Arabistan Devleti'nin kurucusu) Abdülaziz b. Suud (1880-1953), Hüseyin'i Hicaz'dan çikartti. Ancak Hüseyin 0ngilizlerin destegini saglayarak oglu Faysal'i Irak'a, Abdullah'i da Ürdün'e kral yaptirdi. Ürdün'e kral olan Abdullah, Filistin'in bölünmesi konusunda 0srail ile anlastigi iddiasiyla Filistinli bir genç tarafindan öldürüldü. Hâsimî iktidari Irak'ta, 1958 yilina kadar sürdü. 14 Temmuz 1958 günü, basta kral II. Faysal olmak üzere ailenin birçok mensubu öldürüldü ve yapilan askerî darbe ile Hâsimîlerin bu ülkedeki iktidarlari son bulda.
Ancak bugünkü Ürdün krali Hüseyin, kendisinin Hasîmî soyuna mensup oldugunu iddia etmektedir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
24 Şubat 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Haşimoğulları
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Haşimoğulları
veya Haşimiler (Arapça: هاشمي), Banu Hashim kabilesine bağlı bir Kureyş boyu. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanlıkların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır.

Tarihi

Haşimilerin soyu İslam peygamberi Muhammed'in(sav) büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenafa kadar dayanır. İslam peygamberi Muhammed'in(sav) ölümünün ardından halifeliği ele geçirmek için Emevilerle süregelen bir mücadeleye girişmişlerdir. Emeviler, Haşimoğullarıyla aynı kabilden de olsa farklı bir boya bağlıydı. Emevilerin çöküşünün ardından, kökenleri Muhammed'in(sav) amcası Abbas bin Abdülmuttalipe dayanan Abbasiler kendilerini Haşimilerin temsilcileri olarak tanıttılar. İslam peygamberi Muhammed'in(sav) babası o doğmadan önce ölmüş, onu aynı zamanda amcası da olan Haşimilerin şefi Ebu Talib bin Abdülmuttalib büyütmüştür.

10. yüzyıldan beri süregelen geleneksel antlaşmalara göre Mekke Şerifi ve Emiri Haşimi soyundan olmalıdır. I. Dünya Savaşından önce Osmanlı kontrolünde olan Hicazı Hüseyin bin Ali yönetmekteydi. 1908 yılında da Mekke Emiri olarak tayin edilmişti. O dönemde İstanbul'u yöneten Jön Türkler ile anlaşmazlıkları gitgide artıyor bir yandan da ailesinin kabile içindeki konumunu korumaya çalışıyordu.

I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında

Mekke Emiri Hüseyin bin Ali 1908 yılında Osmanlı İmparatorluğuna karşı Arap Ayaklanmasını başlattı. 1917 ve 1924 yılları arasında bağımsızlığını kazanan Hicaz bölgesini yönetti ve Birleşik Krallığın Dışişlerinden gelen destekle birlikte kendini kral ilan etti. Onun destekçileri kimi zaman Şerifyanlar olarak anıldı. Rakibi Abdülaziz El Suud 1925 yılında Hicazı kendi topraklarına dahil etti. Öz oğlu Faysal bin Abdül Aziz'i de vali olarak atadı. Bölge daha sonra bugünkü Suudi Arabistan topraklarına katıldı.
Hüseyin bin Ali 5 oğla sahipti;

  • Hicaz tahtına Suudların eline geçene kadar oturmayı başaran Ali bin Hüseyin.
  • Ürdün Kralı olan I. Abdullah.
  • Önce Suriye ardından da Irak Kralı olan Faysal bin Hüseyin.
  • Ürdüne II. Faysal'ın yanına giden Prens Zeyid.
  • Genç yaşta ölen Hasan.
Günümüzde Haşimoğulları
Pek çok Müslüman ülkesini yöneten Haşimiler bugün Orta doğunun pek çok ülkesinde yaşamaktadır. Çoğunluğunun unvanı Seyiddir. Benu Haşimin soyundan gelenler yüzde yüz Arap kanı taşımakta ve dünyanın pek çok ülkesinde yaşamaktadır. Ancak belli bir kayıt altına alınamamaktadır. Fas Kraliyet ailesi soyunu Ali bin Ebu Talib'e dayandırmakta ancak Hanedan isminde Haşimoğulları ibaresini kullanmamaktadır.

Aile Mensupları

  • Haşim bin Abdimenaf: Peygamberin büyük-büyükbabası
  • Abdülmuttalib bin Haşim: Peygamberin büyükbabası
  • Abdullah bin Abdülmuttalib: Peygamberin babası
  • Ebu Talib (İmran): Peygamberin amcası
  • Muhammed bin Abdullah: İslam peygamberi
  • Ali bin Ebu Talib: Ebu Talib'in oğlu, peygamberin kuzeni ve damadı
  • Fatıma Zehra: Peygamberin kızı, Ali'nin eşi
  • Talib bin Ebu Talib: Ebu Talib'in oğlu, Ali'nin kardeşi.
  • Akil bin Ebu Talib: Ebu Talib'in oğlu, Ali'nin kardeşi.
  • Cafer bin Ebu Talib: Ebu Talib'in oğlu, Ali'nin kardeşi.
  • Hüseyin bin Ali: Ali ve Fatıma'nın oğlu, peygamberin torunu.
  • Hasan bin Ali: Ali ve Fatıma'nın oğlu, peygamberin torunu.
  • Muhsin bin Ali: Ali ve Fatıma'nın oğlu, peygamberin torunu.
  • Zeynep binti Ali: Ali ve Fatıma'nın kızı, peygamberin torunu.
  • Ümmü Gülsüm binti Ali: Ali ve Fatıma'nın kızı, peygamberin torunu.
  • Ali bin Hüseyin: Hüseyin'in oğlu, Halife Ali'nin torunu.
  • Ali Aşgar bin Hüseyin: Hüseyin'in oğlu, Halife Ali'nin torunu.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
10 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Haşimiler

Muhammet Peygamber'in mensup olduğu aile. Mekke'yi ve Kureyş kabilesini Haşimiler yönetirdi. Kâbe bekçiliği ve hac işlerini yönetme onuru da onlarındı. Kureyş kabilesinin başka bir kolu olan Emevîler ile sürekli çekişme içindeydiler. Emevîlerden Osman'ın Müslüman olmasıyla bu çekişmeler diner gibi oldu. Fakat Osman'ın halifeliği sırasında, özellikle de Ali halife olunca bu ayrılık yeniden alevlendi. Muaviye, Ali'ye karşı ayaklanıp Emevî Devleti'ni kurdu. Haşimiler'den olan Muhammet'in amcası Abbas kolundan gelenlerin öncülüğünde, Emevî Devleti'ne karşı gerçekleştirilen ayaklanma sonucunda, son Emevî Halifesi Mervan El Hımar öldürüldü ve halifelik Haşimiler'e geçti. Böylece Haşimiler'e geçen egemenlik Abbasîler Devleti adıyla Moğol saldırısına dek sürdü (1258). Osmanlılar döneminde Mekke Şerifliği ayrıcalığı bu aileye tanındı. I. Dünya Savaşı'nda Mekke Şerifi Hüseyin bin Ali, İngilizler ile birleşerek Osmanlılara karşı ayaklandı,Osmanlılar Arabistan'dan çekilince de kendisini Hicaz kralı ilân etti (1916). Fakat Necit Prensi Abdülaziz bin Suut, Hüseyin'i sürüp Suudi Devleti'ni kurdu (1924). Ancak Hüseyin, İngilizler ile anlaşıp bir oğlunu Irak'a (I. Faysal), bir oğlunu da Ürdün'e (Abdullah) kral yaptırdı. Haşimî ailesi şimdiki Ürdün Kralı Hüseyin'le sürmektedir. Irak'ta Haşimî iktidarıysa 14 Temmuz 1957'de Kral II. Faysal ve ailenin çoğunluğunun öldürülmesiyle son buldu.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

13 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
22 Kasım 2010 / P.u.S.u Müslümanlık/İslamiyet
19 Aralık 2011 / _Yağmur_ Müslümanlık/İslamiyet
2 Ağustos 2011 / P.u.S.u Müslümanlık/İslamiyet
6 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular