Arama

Peygamberlere İman

Güncelleme: 21 Kasım 2012 Gösterim: 1.798 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Peygamberlere İman
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Peygamberin sözlük anlamı "ha­ber getiren" veya "elçi" demektir. Terim anlamı ise, Allah (C.C.)'ın, buyruk ve yasaklarını insanlara bildir­mek için insanlar arasından seçerek görevlendirdiği üstün yetenekli kim­sedir.
İman esaslarından biri de peygamberlere inanmaktır. Peygamberler, Allah'ın seçtiği, eğittiği ve yetiştirdiği insanlardır. İnsan kendi çabaları ile, eğitim ve öğretimi ile peygamberliği elde edemez. Allah, peygamberliği dilediğine verir. Onlar, Allah ile kullar arasında elçilerdir. Yüce Allah’ın, kullarına hak yolu göstermek için gönderdiği ilk peygamber Hz. Adem (a.s), sonuncusu Hz. Muhammet (s.a.v) ve bu ikisi arasında gelip geçen peygamberlerin hepsinin hak olduğuna, Allah tarafından gönderildiğine inanmak farzdır. Peygamberlere îman, Allah'ın insanları doğru yola iletmek, emir ve yasaklarını onlara duyurmak için Peygamber denilen elçiler gönderdiğine inanmak, Peygamberlik müessesesinin varlığını kabûl etmek, Kur'an'da Peygamber olduğu zikredilen şahısların Peygamber olduklarını tasdik etmek demektir.
Kendilerine Allah tarafından ki­tap verilen peygamberlere "resul", ki­tap verilmeyen peygamberlere de "nebi" denir. Buna göre her resul ne­bidir, her nebi resul değildir.
İlk peygamber Hz. Adem (A.S.), son peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.)'dir. Bu ikisi arasında birçok peygamber gelip geçmiştir. Kesin sa­yıları bilinmemektedir. 25 peygambe­rin adı Kur'an'da geçmektedir. Ayrı­ca anılan Üzeyr, Lokman, Zülkarneyn adındaki üç zatın da nebi mi, ve­li mi olduğunda ihtilaf vardır.
Cenab-ı Hak Kur'an'da adını an­madığı peygamberler de gönderdiği­ni açıklamaktadır. Bütün peygamber­lerin sayısı bir rivayete göre 124 bin, bir rivayete göre ise 224 bindir.
Kur'an'da adı geçen peygamberler­den Hz. Nuh, İbrahim, Mûsâ, tsâ ve Muhammed (aleyhimü's-selâm)'e "Ulül-azm peygamberler" denir. Peygamberliklerinde diğer peygam­berlerden daha büyük zorluk ve meşakkatlerle karşılaşmışlar, ama yılmayıp azim ve sebat etmişlerdir. Kendilerine "azim ve sebat sahibi peygamberler" anlamında bu isim ve­rilmiştir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

9 Mayıs 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış
14 Eylül 2014 / karabagli43 Müslümanlık/İslamiyet
30 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
9 Şubat 2008 / asla_asla_deme X-Sözlük