Arama

Cevşen-i Kebir Nedir? Cevşen-i Kebir Hakkında

Güncelleme: 16 Aralık 2016 Gösterim: 42.380 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Aralık 2007       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Cevşen-i Kebir Nedir?

,
Ad:  dua.JPG
Gösterim: 2321
Boyut:  31.4 KB
Cevşen, Farsça kökenli bir kelime olup, "bir tür zırh, savaş elbisesi" manasına gelmektedir. Terim manası Şii kaynaklarında Ehl-i Beyt tarikiyle Peygambere isnat edilip, Cevşen-i Kebir ve Cevşen-i Sagir olarak bilinen, metinleri birbirinden farklı iki duâyı ifade eder. Ancak Cevşen-i Kebir daha meşhurdur ve "Cevşen" denilince hemen ilk akla gelendir.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevşen- i Kebir ve Cevşeni Sagir olmak üzere iki dua vardır.
Uhud harbi esnasında Efendimizi öldürme teşebbüsleri çoğalıp havanın da sıcak olması hasebiyle zırhında yük yaptığı bir ortamda Cebrail Aleyhisselam gelir ve “Ey Muhammed! Rabbin sana selam ediyor ve üzerindeki zırhı çıkarıp bu duayı okumanı istiyor. Bu dua hem sana hem de ümmetine zırhtan daha sağlam bir emniyet sağlayacaktır.” (1) (Bu veya buna benzer metinler cevşen satılırken ufak bir kağıtla beraber verilir.) İşte yaklaşık 15 sayfa olan bu dua bize böyle gönderilmiştir. O günden bu güne kim onu üzerinde taşırsa başına musibet gelmez. Evinde olursa evi yanmaz. Çocuğunda olursa başına birşey gelmez. Gel vatandaş...

Sadece bir milyonlarla artık pazara bile ulaştı. Bu konu hakkındaki ilmi mütalaalardan şu sonuçlar çıkmıştır:
1- Peygamber Efendimiz Uhud’da zırhını çıkarmamıştır. Hatta üzerinde iki zırh birden vardı.
2- Madem bu dua Peygamber Efendimizi koruyacaktı da Efendimiz Uhud harbinde niye yaralandı.
“Ebu Said el Hudri der ki: Rasulullah’ın yüzüne baktım. Her iki şakağında gümüş para yerini andırır iz, alnında saçının dibinde de bir yara vardı. Alt dudağı yarılmış, sağ yanındaki rebaiye dişinden birisi de kırılmıştı... Yardım edilmedikçe attan inemedi... Her iki Sade (Sa’d b. Ubade ile Sa’d b Muaze) dayanarak evine girdi.”
Hani bu dua zırhtan daha iyiydi. Bu savaştan sonraki savaşlarda niye yaralanmalar oldu? Efendimiz mübarek dişini niye yitirdi?
3- Demek ki bu İslam’ın tevekkül mantığına ters. O halde bu hadis nerede geçiyor diye araştırdığımızda şu sonuca varırız ki, bu olay ehli sünnetin ne birinci derece hadis kitaplarında, ne de ikinci derece hadis kitaplarında. Peki bu uydurma şey bize nasıl ulaştı diye bakarsak şu sonuca varırız. Bu duanın aslı cevşen kelimesinde saklı. Cevşen farsça bir kelimedir. Zırh demektir. İran kaynaklarına göre Cevşeni Kebir ile Allah’a müracaatta bulunan kimseye Bedir Şehitleri derecesinde 900.000 şehit sevabı verilir. Bu duayı kefenin üzerine yazan mü’min azap görmez onu okuyan kimse dört semavi kitabı okumuş gibi olur... vesaire, vesaire...
Bazen kendi kendime şöyle derim: Beş milyona normal patıska alacağına altı milyona cevşen baskılısını al hiç olmazsa azaptan kurtul. Hakikaten buna inanılır mı derdim ama inanılıyor. İran’da binlerce cevşenli kefen var bizde de binlerce insan.
Her dönemde dinini bilmeyen insanları istismar etmek için birileri çıkıp din adına birşeyler uydurup onunla menfaat sağlamak isteyen insanlar çıkmıştır. Hristiyanlar da cennetten arsa satmadılar mı?
Bundan birkaç yıl önce Fethullah Gülen hocaefendinin Zaman gazetesinin ikinci sayfasında cevşen adı altında üç gün boyunca tam sayfa yazısı çıkmıştı. Sonuç olarak şu kanıya ulaşılıyordu:
Evet! Bu olay ehli sünnetin hadis kitaplarında yok.
Evet! Bu olayın silsilesi şia silsilesi.
Evet! Bu olayın aslı olmayabilir. Ama bu duayı üstadın okuması bizim için yeterlidir. Evet hocaefendinin dedikle-rine aynen katılıyor ve iki meselenin izah edilmesi gerektiği kanısındayım.

1- Mesele: Madem bu olayın aslı yok “zira din isnattır.” buyuruluyor. Pek niye halen cevşen satılırken bu kayıtlar veriliyor. Bu tip insanlara ancak şunu söyleyebiliriz: “Allah’ın ayetlerini az bir paraya satmayın.” (Ayet Meali)
Az bir paraya satmayın, yani dini istismar edip dinin sırtından zengin olmaya kalkarsanız ne kazanırsanız kazanın o az bir para olacaktır, haberiniz olsun.
Nur Cemaatinin ayrılmasının sebeplerinden ve Risalelerdeki ebcet hesabı hatalarından bahseden bir kitapta (4) bu sebeplerin başında Risalelerin kârının kimde kalacağında anlaşılamamasıdır der... Ama ben bütün hüsnü zannımla böyle bir şeye inanmamakla beraber madem bu cevşen olayının aslı olmadığı bilindiği halde niye bu hikayelerin anlatıldığı hep kafamı karıştırmıştır. Niye?

2. Mesele: Zira bu asıl meseledir. İnsanların cevşeni takarken bu inançta olmalarıdır. Kendilerini bu kağıdın koruyacağını zannederler ve kağıdı asarak yardım beklerler ki bu insanları cahiliyeti puta tapmaya alıştırma gibidir. Oysa Allah istemedikçe dünya ve içindekiler ne isterse istesinler onlara bir şey olmaz. Kuvvet ve kudret sahibi olan Allah’tır ki insanlara bunun ilahi bir yönünün olmadığı söylense ve sadece bunda Allah’ın güzel isimleri, dualar, Bedir ashabının ismi var. Belki onlara hürmeten Cenab-ı Allah sizi korur denseydi cevşen bu kadar yayılır mıydı?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 16 Aralık 2016 06:25
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Cevşen duası


cevşen çok gizli sırlar barındıran bir duadır. Cevşen, Hz. Peygamber Efendimizin ümmetine armağan edilmiş eşi benzeri olmayan müthiş bir hazinedir. Hz. Ali ve ondan torunu olan İmam Zeynel Abidin tavassutuyla nakledilen en önemli dualardan bir tanesidir. Cevşen'in zırh anlamında olduğu Peygamber Efendimiz tarafından bizzat bildirilmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar

Uhud'da Cebrail Aleyhisselam tarafından bizzat Hz. Peygambere zırh olsun diye indirilmiş ve ümmetine hediye edilmiştir. Cevşen'in pek çok derde deva olduğu, sorunları giderdiği tecrübe edilmiştir.

Cevşen Hangi Sıkıntılar İçin Okunur?


Sihir ve Kötülüklerden Kurtulmak İçin:


Ya men tevada'a külli şey'in li-azametihi, Ya men estesleme külli şey'in li-kudretihi, Ya men zelle külli şey'in li-izzetihi, Ya men hada'a külli şey'in li-heybetihi, Ya men enkada külli şey'in li-heybetihi, Ya men enkade külli şey'in min haşyetihi, Ya men teşakkakati'l-cibal min mehafetihi, Ya men kameti's-semavat bi-emrihi, Ya men estakarrati'l-ardun bi-iznihi, Ya men yusebbihu'r-ra'du bi-hamdihi, Ya men la ya'tedi ala ehli memleketihi. Subhaneke ya ilahe illa ente el-gavsa el-gavsa hallisna Mine'n-nar.

Kalplerde Kabul Görmek Ve İstenilen Bir Kişiyi Yanına Getirmek İçin:


Allahümme inni es'elüke bismike ya Hannan, Ya Mennan, Ya Deyyan, Ya Burhan, Ya Rıdvan, Ya Sultan, Ya Gufran, Ya Subhan, Ya Müste'an, Ya Za'l-menni ve'l-beyan. Subhaneke ya ilahe ente egavsa hallisna Mine'n nar.

Zafere Ulaşmak İçin:


Ya men lehü'l-izzeti ve'l-cemal, Ya men lehü'l-kudreti ve'l-kemal, Ya men lehü'l-mülk ve'celal, Ya men hüve'l -kebirü'l-müte'al, Ya münşiye's-sehabu's-sıkal, Ya men hüve şedidu'l-muhal, Ya men hüve seri'ul-hisab, Ya men hüve şedidu'l-ikab, Ya hüve indehu hüsnü's-sevab, Ya men hüve indehu ümmü'l-kitab.
Subhaneke ya ilahe ente el-gavsa el gavsa hallisna Mine'n nar.

İzzet Ve İkrama Nail Olmak İçin:


Ya hayre'gafirin, Ya hayre'l-fatihin, Ya hayre'n-nasırin, Ya hayre'l-hakimin, Ya hayre'r-razıkin, Ya hayre'l-varisin, Ya hayre'l-hamidin, Ya hayre'z- zakirin, Ya hayre'l-münzilin, Ya hayre'l-muhsinin. Subhaneke ya ilahe illa ente el-gavsa el-gavsa hallisna Mine'n-nar.

Yüksek Mertebelere Ulaşmak İçin:


Ya Za'l-hamdi ve's-sena, Ya Za'l-fahri ve'l-beha, Ya Za'l-ahdi ve'l-vefa, Ya Za'l-afvi ve'rıda, Ya Za'l-menni ve'l-ata, Ya Za'l-fasl ve'l-kada, Ya Za'l-izzi ve'l-beka, Ya Za'l-elai ve'n-ne'ama, Subhaneke ya ilahe illa ente el-gavsa el-gavsa hallisna Mine'n-nar.

İşlerin İyi Sonuçlanması İçin:


Ya Gafire'l-hayata, ya Kaşife'l-belaya, ya Müntehiye'l-recaya, ya Müczile'l-ataya, ya Vahibe'l-hedaya, ya Razıka'l-beraya, ya Kadıya'l-menaya, ya Samie'l-şekaya, ya Ba'ise'l-beraya, ya Mutlike'l-usera. Sübhane ya ilahe illa ente el-gavsa el-gavsa hallisna Mine'n nar.

Cevşen duası şayet her hangi bir engel yoksa abdesli okunmalıdır. Abdesli okunan Cevşen'ül Kebir'in fazileti daha büyük olur. Okunan Cevşen'ül Kebir duasının yer aldığı kitapta Kur'an'ı Kerim'den ayetler yer alıyorsa asla abdestsiz tutulmamalı ve okunmamalıdır. Mucizevi bir duadır ve her hangi bir hastalık ya da sıkıntı için rahatlıkla okunabilir.

Bu duayı okumayı alışkanlık haline getiren kişinin evine hırsız girmez ve evi yangına karşı korunur. Peygamber Efendimiz Şöyle Buyurmuştur: Her kim bu duayı halis bir niyet için, nefsi sadıkla 70 defa okursa cüzzam ve cünundan kurtulur.


SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

21 Ağustos 2008 / asla_asla_deme Müslümanlık/İslamiyet
16 Ocak 2009 / Ziyaretçi elif Cevaplanmış
26 Kasım 2007 / nünü X-Sözlük
17 Temmuz 2012 / Efulim Soru-Cevap
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya