Arama

İrade-i Milliye Gazetesi

Güncelleme: 8 Ekim 2011 Gösterim: 10.533 Cevap: 0
Dark_Blue1990 - avatarı
Dark_Blue1990
Ziyaretçi
8 Ekim 2011       Mesaj #1
Dark_Blue1990 - avatarı
Ziyaretçi
İrade-i Milliye, Mustafa Kemal Paşa tarafından Temsil Kurulu adına yayın yapmak için kurdurulan ilk Millî Mücadele gazetesidir.
Sivas Kongresi toplanmadan önceki günlerde gelen delegeler, millî ülkü ve hareketlerin geniş ve sürekli bir biçimde yayımlanması için bir gazetenin çıkarılması gereği üzerinde durmuşlardı. İsmail Fazıl Paşanın önerisi ile çıkarılacak gazetenin adı İrade-i Milliye oldu.
Sponsorlu Bağlantılar
11 Eylül Perşembe günkü oturumda basın konusu ele alındı ve haftada iki gün olmak üzere "İrade-i Milliye" adıyla bir gazetenin çıkarılmasına karar verildi. Gazete yönetiminin politik kuruluşla ilgisi bulunmayan birine verilmesi istendi. Bu kişiyi bulma görevi ise Rasim (Başara) Beye verildi. O da Sivas Lisesi'nin çalışkan öğrencilerinden biri olarak tanıdığı, yirmi iki yaşındaki Demircizade Selahattin'i (Ulusalerk) bu işe uygun gördü. Selahattin, görevi sevinçle kabul etti. Dilekçe ile Valiliğe başvurarak gazetenin çıkarma yetkisini aldı ve Sorumlu Müdürü oldu.
Gazete İl Basımevinde basıldı. İlk sayısı 14 Eylül günü çıkan gazetenin çıkış sebebi, yine bu sayıda -Millî hareketin halka ve dünyaya duyurulması- olarak belirtiliyordu.
İrade-i Milliye Gazetesinin özellikle ilk beş sayısındaki yazılar, bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından kaleme alınmıştır. Temsil Kurulu'nun Sivas'ta bulunduğu süre içinde 19 sayı yayımlandı.
İlk sayısının sürümü tahmin edilemedi. Bin adet basıldı. Aşırı talep üzerine baskı sayısı artırıldı. Gazete basıldığı günlerde geçmiş baskıları yirmi kuruş yerine, iki yüz kuruşa dahi arayanlar vardı. Özellikle İstanbul'dan büyük bir istek vardı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.

Benzer Konular

12 Mart 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
27 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
12 Mart 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
6 Kasım 2012 / abidins Soru-Cevap