Arama

Yaylı Çalgılar - Viyola

Güncelleme: 13 Ağustos 2018 Gösterim: 9.937 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

viyola

Ad:  viyola.JPG
Gösterim: 877
Boyut:  21.9 KB

keman ailesinin altosu olan telli çalgı. Keman gibi omuzla çene arasına sıkıştırılarak tutulur.
Sponsorlu Bağlantılar

Boyutları kemandan biraz büyük, sesi ise ondan bir tam beşli peştir. Orta Do’nun altındaki do'dan (viyola do'su) başlamak üzere dört teli do-sol-re'- lar seslerine akort edilir. Ses rengi kemana oranla daha buğulu, gizemli, tizlerde ise dramatiktir. Modern senfoni orkestrasında 6-10 arasında viyola yer alır.

18. yüzyılda orkestrada viyola genellikle viyolonsel partilerine eşlik ederdi. Gluck, Mozart ve Haydn’ın çok özel bir biçimde ele aldıkları viyola orkestra müziğinde giderek bağımsız bir işlev üstlendi. Berlioz Harold en Italie'ye (Harold İtalya’da) uzun bir solo viyola partisi koymuştu; Richard Strauss’un Don Quijote'ında Sancho’nun temasını viyola seslendiriyordu.

Kendisi de bir viyolacı olan Paul Hindemith (viyola sonatlarıyla) ve Bela Bartök (viyola konçertosuyla) gibi bestecilerle William Primrose ile Walter Trampler gibi viyolacılar bu çalgının önem kazanmasında rol oynadılar. Arnold Schoenberg ve Pierre Boulez gibi 20. yüzyıl bestecileri de oda müziği parçalarında viyolaya sık sık yer verdiler. Ayrıca bak. telli çalgılar.

kaynak: Aana Britannica

Son düzenleyen Safi; 12 Ağustos 2018 15:25
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VİYOLA
Yaylı çalgılar ailesinden alto sesli çalgı. Dört telli olan viyolanın keman ile viyolensel arasında bir sesi vardır. İlk kez 15. ve 18. yüzyıllar arasında kullanılmıştır. Viyola, senfonik orkestralarda ve kuartetlerde yer aldığı gibi solo sazı olarak da kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 12 Ağustos 2018 15:11
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ağustos 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VİYOLA
(esk. provence dili viola'dan).
Keman ailesinden telli çalgı. (Eşanl. ALTO.)

—ANSİKL. Viyolanın boyutları kemanınkilerden büyük ancak, daha değişkendir (uzunluğu 38-42 cm arasında değişir). Dört teli, kemanın pes beşlisine akortlanır. Bu çalgıya özgü bir repertuvar XVIII. yy.'ın sonlarında oluşturuldu ve XIX. yy.'da özellikle konçertolarla zenginleştirildi. Viyola telli dörtlüler arasında yer alırsa da kemanın, XVIII. yy.'da ortadan kalkan tenor partisinin yerini tam olarak doldurmaz.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Ağustos 2012 / _cesminaz_ Sanat
28 Eylül 2009 / asla_asla_deme Sanat
7 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sanat
7 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sanat
13 Ağustos 2018 / Safi Sanat