Arama

Arif Sağ

Güncelleme: 14 Eylül 2015 Gösterim: 69.206 Cevap: 3
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
15 Kasım 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
ARİF SAĞ
1945 yılında Erzurum'un Aşkale ilçesi Dallı köyünde dünyaya gelen Arif Sağ, henüz 3 yaşında iken babasının değirmeninde tanışır müzikle. Değirmen taşı ve su sesinin uyumu Arif Sağ'ın dinlediği ilk orkestradır. 5 yaşında kavalla, 6 yaşında ise gramafon ve taşplaklarla tanışır. Plaklarda duyduğu o ilk ses kendi müzik yaşamının belirleyicisi olur. Yaşamını bu denli değiştirecek olan O ses Davut Sulari'ye aittir. Arif Sağ Bağlama ile 7 yaşında iken Erzincan'da Kumaş Dede'nin dükkanında tanışır. Burası öyle bir dükkandır ki bağrında Davut Sulari, Aşık Daimi, Ali Ekber Çiçek, Aşık Beyhani, Kemter Yusuf gibi birçok ozanın yetiştirildiği bir dükkan.
Sponsorlu Bağlantılar

Sanatçı Anadolu Aleviliği'nin aşık-ozan geleneği bünyesinde 14 yaşına kadar aşıklık geleneğini öğrenerek deyişler söylemeye başlar. Daha sonra İstanbul'a gelir ve Aksaray Musiki Cemiyeti'nde "eti senin kemiği benim" denilerek "ustam" dediği Nida Tüfekçi'ye teslim edilir.

1963 yılında Gafil Gezme Şaşkın adlı ilk plağı yayımlandığında henüz 17 yaşındadır fakat; müzikal altyapısını kısa zamanda oluşturmayı başarır. 1960 ve 70'li yıllar Arif Sağ için müzikte arayış yıllarıdır. (Bu arayış günümüzde halen devam etmektedir.)

Arif Sağ'ın , bu dönemin toplumsal hareketlerinin müzikle bağdaşan yanlarından çok, piyasadaki ve resmi kurumlardaki müzik uygulamalarına ağırlık verdiği söylenebilir.

60'lı yılların sonunda TRT Kurumuna (İstanbul Radyosu) bağlama sanatçısı olarak başladığı yıllarda Sağ'ın piyasadaki faaliyetleri de devam etmektedir. 45'lik plak dönemi olarak adlandırılan ve yaklaşık 20 yıl devam eden bu sürecin en parlak simalarındandır Arif Sağ... Çeşitli sanatçılara bağlamasıyla eşlik etmesinin yanında, - yine bu dönemde- bestelerini de pek çok sanatçıya okutur. Bununla birlikte kendi çalıp okuduğu yaklaşık elli adet 45'lik plak ve 200'ün üzerinde beste yapar.

Yapılan müzik bugünkü terminolojiyle bir tür arabesk- fantazi benzeridir; bestelerinde ise yerel motifleri ( yer yer pasajları) çok sık kullanır. Bu da onun halk müziğinden kopamadığı gerçeğinin bir başka göstergesidir.

1975 yılında kurulan "İstanbul devlet türk müziği konservatuarı"na "öğretim üyesi" olarak giren sanatçı halk müziği ve bağlama ile ilgili akademik çalışmalarını bu dönemde başlatır. 1982 yılında kendi adını verdiği "Arif Sağ Müzik Evi"ni kuran sanatçı Yavuz Top, Musa Eroğlu ve Muhlis Akarsu ile Muhabbet adını verdikleri 4 albümden oluşan seriyi tamamlar. Bir çok ünlü sanatçıya kaset çalışmalarında yardımcı olur.

Bu özelliğinin yanında 10'dan fazla kasette sanatçı olarak da ayrıca yer alır.

Arif Sağ 1982 yılında İstanbul Şan tiyatrosunda bağlama resitali veren ilk sanatçıdır.
Avrupa'nın birçok ülkesi ile uzakdoğu ülkelerinde halk müziğimizi ve halk çalgılarımızı tanıtmak amacıyla bir dizi konserlere katılan Sağ 1987/1991 yılları arasında parlamentoda "Milletvekili " olarak bulunan ilk sanatçıdır.
Dost Yarası

Çok yaralar gördüm çok parelendim
Eyvah dost yarası bitirdi beni
Çok sitemler gördüm çok karalandım
İlle dost yarası bitirdi beni
Eyvah dost yarası bitirdi beni

Yıktılar bendimi kesildi suyum
Kurudu pınarım akmıyor çayım
Cahiller elinden çok oldu zayım
İlle dost yarası bitirdi beni
Eyvah dost yarası bitirdi beni

Çekmiyor yükümü yorgun dizlerim
Yar gelmezse açık gider gözlerim
Küsmüş konuşmuyor artık dillerim
İlle dost yarası bitirdi beni
Eyvah dost yarası bitirdi beni

Biyografi Konusu: Arif Sağ nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
18 Kasım 2006       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Arif Sağ - A Gızım Sana Potin Alayım Mı
A Gızım Sana Fotin Alayım Mı
Sponsorlu Bağlantılar
A Çocuk Sana

Sen Deli M'oldun A Ellerin Yari
Aman Nerelerine De İşte Şuralarına

A Gızım Sana Fistan Alayım Mı
A Çocuk Sana

Sen Deli M'oldun A Ellerin Yari
Aman Nerelerine De İşte Şuralarına

A Gızım Sana Guşşağ Alayım Mı
A Çocuk Sana

Sen Deli M'oldun A Ellerin Yari
Aman Nerelerine De İşte Şuralarına

A Gızım Sana Çember Alayım Mı
A Çocuk Sana

Sen Deli M'oldun A Ellerin Yari
Aman Nerelerine De İşte Şuralarına

A Gızım Sana Gırep(Krep) Alayım Mı
A Çocuk Sana

Sen Deli M'oldun A Ellerin Yari
Aman Nerelerine De İşte Şuralarına

Arif Sağ - Benim Kurbanlarım
Elde düğün bayram benim neyime
Benim kurbanlarım çok evvel oldu
Sorayım fakire birde beyime
Demi devranlarım çok evvel oldu

Eller güler oynar içim kan ağlar
Alem al yeşilde can kara bağlar
Değişti asırlar silindi çağlar


Meydanı meydanım çok evvel oldu

Davut Sulari'yem çağladım aktım
Riyakar kullardan nefretten bıktım
Şöhret kaliasını kökünden yıktım
O ahdı peymanım çok evvel oldu

Söz-Müzik: Davut Suları
Son düzenleyen KisukE UraharA; 17 Şubat 2008 16:48
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
17 Şubat 2008       Mesaj #3
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Arif Sağ

1945 yılında Erzurum'un Aşkale ilçesi Dallı köyünde dünyaya gelen Arif Sağ, küçük yaşlarından itibaren saz çalmaya başlar... İstanbul'a gelir ve Aksaray Musiki Cemiyeti 'nde Nida Tüfekçi ' nin öğrencisi olur. Müzikal altyapısını kısa zamanda oluşturmayı başarır. 1960 ve 70'li yıllar Arif Sağ için müzikte arayış yıllarıdır. (Bu arayış bugün de devam etmekte...) Arif Sağ'ın, bu dönemin toplumsal hareketlerinin müzikle bağdaşan yanlarından çok, piyasadaki ve resmi kurumlardaki müzik uygulamalarına ağırlık verdiği söylenebilir. 60'lı yılların sonunda TRT Kurumuna (İstanbul Radyosu) bağlama sanatçısı olarak başladığı yıllarda Sağ'ın piyasadaki faaliyetleri de devam etmektedir. 45'lik plak dönemi olarak adlandırılan ve yaklaşık 20 yıl devam eden bu sürecin en parlak simalarındandır Arif Sağ... Çeşitli sanatçılara bağlamasıyla eşlik etmesinin yanında, yine bu dönemde bestelerini de pek çok sanatçıya okutur. Bununla birlikte kendi çalıp okuduğu plakları da vardır. Yapılan müzik bugünkü terminolojiyle bir tür arabesk-fantazi benzeridir; bestelerinde ise yerel motifleri(yer yer pasajları) çok sık kullanır. Bu da onun halk müziğinden kopamadığı gerçeğinin bir başka göstergesidir. 1976 yılından itibaren Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda (İTÜ) öğretim görevlisi olarak çalışamaya başlayan Sağ, bu görevinden 1982 yılında ayrılarak özel çalışmalara ağırlık verdi. Bir çok ünlü sanatçıya kaset çalışmalarında yardımcı olur. Bu özelliğinin yanında 10'dan fazla kasette sanatçı olarak da ayrıca yer alır. Musa Eroğlu ve Muhlis Akarsu ile birlikte başladığı , daha sonra Yavuz Top’un da katılımı ile genişleyen "Muhabbet" seri albüm çalışmaları 1980 sonrasında Türk halk müziğinin geniş kitlelere yayılmasında önemli katkı sağlamıştır. "Muhabbet" serisi, "Resital I ve II", "İnsan Olmaya Geldim", "Halay", "Duygular Dönüştü Söze" albümlerinden bazılarıdır.
1987-1991 yılları arasında Ankara milletvekilliği yapmıştır ve milletvekilliği bulunan ilk sanatçıdır. Arif Sağ 2 temmuz 1993 te Sivas katliamından sağ kurtulmuştur.
Bununla birlikte, 1975 yılında "İstanbul Devlet Türk Müziği Konservatuari"na öğretim üyesi olarak katılmış ve 1982 yılında konservatuardan ayrılmıştır. Almanya Cumhurbaşkanı'nın desteği ile, 1996 yılında Köln Flarmoni Orkestrası'nda konser vererek bağlama ve anadolu müziğinin batıya tanıtılmasında büyük rol üstlenmiştir. 2000 Yılında ünlü İspanyol flamenko gitarist Toma Tito ile Avrupa'nın 12 şehrinde konser vermiştir.



Albümleri
  • Gurbeti ben mi yarattım
  • Direniş (1983)
  • İnsan olmaya geldim (1983)
  • Muhabbet 1-5 (1983 - 1989)
  • Duygular dönüştü söze (1989)
  • Türküler yalan söylemez (1990)
  • Biz insanlar - Kerbela (1990)
  • Resital 1 (Musa Eroğlu ile birlikte) (1990)
  • Ben çaldım siz söyleyin (1991)
  • Halaylar ve oyun havası (1992)
  • Umut (1995)
  • Seher Yıldızı (Belkıs Akkale ile birlikte) (1996)
  • Concerto for Bağlama (1998)
  • Golden Bağlama (1999)
  • Halay (2000)
  • Dost Yarası (2002)
  • Davullar Çalınırken (2005).
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Eylül 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  1289418024arif-sag-otme-bulbul-otme-381077.jpg
Gösterim: 1731
Boyut:  61.1 KB

SAĞ
(Arif), türk halk müziği sanatçısı (Aşkale, Erzurum, 1945). Türk halk müziği sanatçısı olarak İstanbul radyosu nda 1966 da başlayan çalışmalarını aralıklarla sürdürdü. İstanbul Devlet konservatuvarı'nda (1975-1982), daha sonra da kendi düzenlediği özel kurslarda halk müziği dersleri verdi. Konserlerinde türk halk müziğine ve bağlamaya kazandırdığı yorumla dikkati çekti. SHP'den bir dönem Ankara milletvekili oldu (1987-1991).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

7 Ağustos 2010 / KisukE UraharA Müzik tr
13 Ocak 2009 / KisukE UraharA Spor tr
19 Mayıs 2008 / Misafir Müzik tr
13 Eylül 2013 / Kral_Aslan Müzik tr
29 Haziran 2012 / buz perisi Bilim tr