Arama

Boran

Güncelleme: 17 Kasım 2006 Gösterim: 17.443 Cevap: 0
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
17 Kasım 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Boran

“Yarın çok geç, şimdi gel / Özledim seni / Kıyametler kopsada / Beklerim al beni…” sözleriyle bir yamacın kenarından seslendirdiği “Yarın Çok Geç” adlı şarkısının video klibiyle tanındı ve zihinlerde yer etti Boran. Amatör ruhundan dökülen kimi hüzünlü, kimi melankolik ama hep umut dolu çiy tanelerini nota çiçeklerinin üzerine serperek eşsiz bir müzik bahçesi armağan etti müzikseverlere. Ve müzik bahçesinden Akdeniz renklerinde “buseler”, güneş parlaklığında “feryal” demetleri sundu onlara…
Boran Turgay, 25 Ağustos 1975 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Muhittin İlköğretim Okulu’nda tamamladı. Ataköy Lisesi’nden mezun oldu. 1993’te İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera ve Şan Bölümü’ne girdi. Burada bir yıl okuduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’ne başladı. Eğitimine halen burada devam ediyor.
Sanatçı, ilk bestelerini onbeş yaşında gitarla yapmaya başladı. Profesyonel müzik yaşantısına ilk olarak onyedi yaşında barlarda çalışarak başladı. Üniversite yıllarında Sacit Süha Dilek’le tanışmasının akabinde uzun, ve titiz bir çalışmanın ardından, 1997 yılında ilk solo albümü “Buseler”i çıkardı. Bu albümün ardından uzun bir turneye çıktı ve kırka yakın konser verdi. “Yarın Çok Geç”, albümün çıkış parçası ve ilk video klibi oldu. İkinci video klip ise “Buseler”e çekildi. Hem Boran’ın tavırlı yorumu hem de kullanılan enstrumanların çeşitliliğiyle zengin ve çok yönlü bir müzikal yapıyı gözler önüne serdi “Buseler”. On şarkıdan oluşan albümde yer alan tüm parçalar Boran imzasını taşıdı. Düzenlemeler ise Temel Zümrüt tarafından yapıldı.
Boran, iki yıl boyunca yaşadıklarından ve deneyimlerinden edindiklerini, 1999 yılında ikinci albümü “Feryal”de biraraya getirdi. Boran, müzikal ve ruhsal açıdan huzurlu bir döneminin ışıltılarını yansıtan albüme ismini veren “Feryal”i şu sözlerle anlatıyor albüm kartonetinde: “Hep sana bir şarkı yazmak istemiştim; biliyorsun. Sana olan aşkımı, hayranlığımı, teslimiyetimi anlatan bir şarkı… Ama bir türlü olmuyordu, nedendir bilinmez… Ta ki bir dostumun isminin anlamını sorduğum o güne dek. Bana ‘Feryal, çok güçlü bir ışık demektir. Adeta nur gibi…’ demişti. İşte aradığım o altın sözcüğü bulmuştum sonunda: Feryal .…” Ve sanatçı, o ‘feryal’den yansıyan ışıltıları kendi penceresinden on güzel şarkıya döktü. Albümün çıkış parçası “Nerelere Gittin” ve “Dipsiz Kıyılarda” adlı iki parçaya da video klip çekildi.
“Tek amacım; kendi şarkılarımı ve kendi duygularımı insanlarla paylaşmak…” diyen Boran, sadece bir yorumcu olmasının ötesinde besteci ve söz yazarı kişiliğiyle de var olmak amacında olduğunu söylüyor.Boran, tüm şarkılarının kendinden bir parça olduğunu belirtiyor ve devam ediyor; “Önemli olan ne söylediğiniz veya nasıl söylediğiniz değil, dinleyicinin sizi ne kadar anladığı…”. Sanatçının, kendinden önce içinde yaşadığı toplumu düşünmesi gerektiği fikrine inandığını belirtirek, teklif edilen hiçbir yardım konserini geri çevirmemeye çalışıyor. “Müzik, uzun bir maraton ve ben de bu yarışın daha ilk metrelerinde ki yarışçıyım.” sözleriyle müzikal felsefesini açıklıyor. Yükselebilmesi ve kalıcı olabilmesinin tamamen insanların ona olan desteğinin ve ilgisinin sonucu olduğuna inanmış olan yorumcu, tüm amacının dinleyenlerinin güvenini boşa çıkarmamak olduğunu söylüyor.
Sporla yakından ilgili olan Boran; trekking yapmak, basketball oynamak ve yüzmekten hoşlanıyor. Özellikle uzun doğa yürüyüşlerini tercih ediyor, alternatif sporlardan zevk alıyor. Arkadaşları tarafından “sürekli okuyan, çok meraklı…” bir insan olarak tarif edilen sanatçı; özellikle felsefe, tarih ve dünya inançları ile ilgileniyor. Aynı zamanda tam bir hayvansever; “Mary” isimli bir köpeği bulunuyor.
Boran, tam olarak örnek aldığı bir sanatçı olmadığını ancak Zülfü Livaneli, Özdemir Erdoğan, Kayahan, Sezen Aksu ve Bülent Ortaçgil gibi onu müzikal olarak etkileyen birçok ismin olduğunu belirtiyor. Yorumculuğunun yanı sıra piyano, perküsyon, ud, bağlama, akordeon gibi birçok müzik aleti çalıyor.
Biyografi Konusu: Boran nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

22 Eylül 2008 / asla_asla_deme Zooloji
17 Kasım 2006 / Asi-BeL Siyaset tr
27 Mayıs 2012 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
29 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük