Arama

Melihat Gülses

Güncelleme: 24 Nisan 2011 Gösterim: 19.360 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
24 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Melihat Gülses, 1 Ekim 1958 tarihinde Konya Akşehir’de doğmuştur. Ahmet Tahir ve Nurten Köseoğlu çiftinin üçüncü çocuğudur. Ağabeyi Zeki Celal Köseoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirerek çeşitli illerde savcı olarak görev yapmış ve meslekten emekli olarak serbest olarak çalışmaya başlamıştır. Ablası Emeti(Demet) Köseoğlu İktisat Fakültesi mezunu olup bankacılık yapmaktadır. İlk ve orta okulu babasının bir bankada çalışması nedeniyle Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde tamamladı. Bu arada ilk müzik eğitimini babası Ahmet Tahir Köseoğlu’ndan bu yıllarda almaya başlamış ve kendisinden birçok eser meşk etmiştir. Lise eğitimine İstanbul’da Fatih Kız Lisesi'nde başlamış ve lise ikinci sınıfı okurken konservatuara kaydolarak hem lise hem de Konservatuara devam etmiştir. 1976’da girdiği İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses eğitimi (Şan) bölümünü 1984’de tamamladı. Ses rengi (SOPRANO). Konservatuarda, Bekir Sıtkı Sezgin, Alâeddin Yavaşça, Tülûn Korman ile repertuar, Nurten Erpek’ten solfej ve nazariyat, Güher Güney ve Güzin Güney ile şan çalıştı. 1981 yılında TRT İstanbul Radyosu’na girdi. Türkiye’nin ünlü din adamlarından biri olarak tanınan Hâfız ve Mevlidhân Ali Gülses’in dördüncü çocuğu olan Necip Gülses’le konservatuarda okuduğu yıllarda tanışarak 4 Kasım 1983 yılında evlendi.

Sponsorlu Bağlantılar
Eşi Necip Gülses, 1981 yılından itibaren konservatuarda Tanbur Öğretim Görevlisi olarak Melihat Gülses’e konservatuar eğitiminin son iki yılında Tanbur öğretmenliği yaptı. Halen TRT İstanbul Radyosu’nda Tanbur sanatçılığının yanında bestekârlığı ve ressamlığı ile de tanındı. 30.07.1984 yılında kızı Neva Cansın Gülses dünyaya geldi. 1985 yılında vermiş olduğu ilk solo konserinde Münir Nurettin Selçuk’un eserlerini Bilsak Sanat Merkezi'nde seslendirdi. 1983 yılından itibaren Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunda (TRT) solo programlar yapmaya başladı. 13 Mart 1991 yılında ilk defa yurt dışına çıkarak, Europalia Festivali'ne,(Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’nın ortaklaşa tertip ettiği) Fasıl Topluluğu ile katıldı. 1992 yılında İstanbul Televizyonunca hazırlanan “Güldeste” isimli, 7 bölümlük, karşılaştırmalı bir Türk Müziği programının yapım ve sunuculuğunu yaptı. 27 Temmuz 1992 yılında Mısır’ın Başkenti Kahire de Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türk Haftası’na katılarak beş konser verdi. 3 Mayıs 1993'te İTÜ Konferans Salonunda (G Anfisi) İTÜ Mezunları Derneği adına bir konser verdi. 29.7.1993 de Kudsi Erguner’le İspanya Barselona’da “Rumeli Türküleri” konserini verdi. 1994 yılında ABD’de basılan “Tatyos Efendi” CD’sinde bestecinin eserlerini okudu. 17 Haziran 1995'te Kıbrıs Girne’de düzenlenen “Altın Zeytin” Müzik yarışmasında Hasan Esen’in eserini seslendirdi. 1995 yılında Engin Ege yönetimindeki TRT İstanbul Radyosu Tango Orkestrasında solist olarak Tangolar seslendirmeye başladı.

29 Haziran 1996 tarihinde 24. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Kudsi Erguner’in projesi olan “İstanbul Türküleri-Rembetiko” isimli konserde, Rumca ve Türkçe olarak türkülerimizi seslendirdi. 3 Temmuz 1996 da “İstanbul Türküleri-Rembetiko” isimli konserin tekrarını Yunanistan’ın Başkenti Atina’da seslendirdi. 16 Nisan 1997 de Cemal Reşit Rey Konser Salonunda, Ûdi Bestekar Cinuçen Tanrıkorur’un Fantezi eserlerini seslendirdi. 28 Haziran 1997 tarihinde 25. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Aya İrini’de “Viyana’dan İstanbul’a Şarkılar” isimli konserde, Fransız soprano Catherine Dubosc ile birlikte Şevki Bey ve Schubert’in eserlerini seslendirdi. 1997 yılında Kudsi Erguner’in kurduğu İstanbul Hanımları “Harem” topluluğuyla birlikte Fransa’nın başkenti Paris’te “Festival De L’imaginaire” isimli etkinliklere katıldı. Aynı yıl topluluğun CD’i "Chant du Harem" yayınlandı. 25 Ocak 1997 de CRR Konser Salonu'nda İTÜ Devlet Konservatuarı Orkestrasının konserine solist olarak katıldı. 1 Eylül 1998 yılında Mavi Nota Müzik dergisinin “Geleneksel Müzikler Teşvik Ödülü”nü aldı. 1998 yılında TRT'nin açmış olduğu “Dede Efendi Beste yarışmasında” bestesi İsmail Ötenkaya’ya ait olan “Sen ağlama” isimli eseri seslendirerek üçüncülük ödülünü almıştır. 1998 yılında Osmanlı Bankası'nın 135. kuruluş yılı münasebetiyle, Aya İrini Kilisesinde tertib edilen konsere Soprano Catherine Dubosc ile birlikte katıldı.

8 haziran 1998'de Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonunda “Galatasaraylı Besteciler” isimli bir solo konser verdi. 10 Şubat 1999 tarihinde CRR Konser Salonunda “Geçmişten Günümüze Fanteziler” ve aynı yıl 20 Haziran 1999'da AKM küçük salonda, 27. Uluslararası İstanbul Festivali’nde “Klâsikten Fanteziye” isimli iki ayrı solo konserini şef İhsan Özer Yönetiminde, özel bir Türk Müziği Orkestrası eşliğinde verdi. 7 Ekim 1999 Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Uzel Holding sahibi Ahmet Uzel’in ölümünün 1. yılı münasebetiyle düzenlenen “Ahmet Uzel'i Anma Konseri”nde bestecinin eserlerini seslendirdi. 14 Şubat 2000 tarihinde CRR Konser Salonu’nda “İstanbul’dan Atina’ya Türküler” isimli solo konserini verdi ve aynı ismi taşıyan albümünü çıkardı. 26 Ekim 2000'de Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde, Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Türk Müziği Topluluğu'nun açılış konserine solist olarak katıldı.

18 Nisan 2000'de Yunan Sanatçı Kiryokos Kalaycidis’in kurmuş olduğu “En Chordais” topluluğuyla birlikte Atina’da konser verdi ve Bestekar Zaharya isimli CD'si Yunanistan’da basıldı. 27 Temmuz 2000 tarihi Uluslararası Nasrettin Hoca Şenlikleri'nin açılış konserini Konya Akşehir’de verdi. 28 Ocak 2000 yılında Almanya Hamburg'da kurulmuş olan Türk ve Yunan Dostluk Derneği'nin davetlisi olarak Hamburg Musiki Derneği'yle birlikte bir solo konser verdi. 2000 yılında Uzel Holding adına “PERA 1930” ve “Ahmet Uzel Eserleri” ismli iki albüm yaptı. “Narçiçeğim” isimli albümü 2001 yılında Türk Musikisi Vakfı tarafından çıkarıldı. 20 Haziran 2001 tarihinde 29. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde yer alan “Kökten Geleceğe” isimli solo konserini Atatürk Kültür Merkezi Büyük salonda verdi. 2002 yılında “İnce saz” topluluğuyla birlikte CRR konser salonunda bir konser verdi ve “Eylül Şarkıları“ isimli albümü basıldı. 2003 yılında Türk Müziğine katkılarından dolayı “Müzdak” (İstanbul Türk Müziği Dernek Vakıfları Dayanışma Konseyi) tarafından verilen “10.Yıl Kültür ve Sanat Ödülleri“nden birine layık görüldü. 2004 yılında Şair Hüsamettin Olgun’un şiirlerinden bestelenmiş “Hüznün Hikayesi” isimli albümü basıldı. 2004 yılında “Berksav” (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı) tarafından yılın Türk Müziği Sanatçısı ödülüne layık görüldü. 2004 Yılında Yunanistan Selanik şehrinde bir solo konser ve Selanik Konservatuarında Masterclass olarak ders verdi. Ayrıca pek çok yurtiçi ve yurtdışı konserlerinde solist veya çeşitli topluluklarla ülkemizi temsil etti. Halen müzik yaşamına TRT İstanbul Radyosu'nda devam etmektedir.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 2 Mart 2009 07:08
Biyografi Konusu: Melihat Gülses nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
24 Nisan 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
220px MEL 50

Melihat Gülses, (d. 1 Ekim 1958, İstanbul) Klâsik Türk müziği yorumcusudur.
Sponsorlu Bağlantılar

Eğitimi

İlkokul ve ortaokulu Anadolu’nun çeşitli illerinde tamamladı. Lise eğitimini Fatih Kız Lisesi’nde tamamladı. Lisedeyken konservatuara devam etti. 1976’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ses eğitimi (şan) bölümüne girdi ve 1984’te eğitimini tamamladı.

Müzik hayatı

1981’de TRT İstanbul Radyosu’na girdi. TRT radyo ve televizyonlarında programlar yaptı. Yurtdışında verdiği konserlerde Türkiye'yi ve Türk müziğini tanıttı. Önemli sanatçılarla çalışmalar yaptı. 1996 yılında çıkan Tatyos Efendi albümünün ve 2002 yılında çıkan İncesaz adlı müzik topluluğuna ait İki/Eylül Şarkıları albümünün solistliğini yaptı.
Melihat Gülses hâlen TRT İstanbul Radyosu’nda çalışmalarına devam etmektedir.

Albümleri

Beyaz Köpükler 2007 Akustik Yapım
Narçiçeğim 2 2005 Akustik Yapım
Narçiçeğim 2005 Akustik Yapım
Hüznün Hikâyesi 2004 Akustik Yapım
İki/Eylül Şarkıları 2002 Kalan Müzik
İstanbul’dan Atina’ya Türküler 2000 Akustik Yapım
Tatyos Efendi 1996 Traditional Crossroads


Kaynak Vikipedia