Arama

Leyla Gencer

Güncelleme: 10 Ekim 2013 Gösterim: 19.600 Cevap: 4
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
24 Kasım 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
LEYLA GENCER
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


Batı ülkelerinde “La Diva Turca”, “La Gencer”, “La Regina” olarak ün yapan; Milano, Roma, Napoli, Venedik, Viyana, Paris, San Fransisco, Köln, Buenos Aires, Londra, Rio de Janerio, Bilbao, Chicago’da sanatını dinleten; Lucia’nın, Norma’nın, Lady Macbeth’in, Queen Elizabeth’in, Filoria Tosca’nın, Lucrezia’nın, Madame Butterfly’ın, Alceste’nin, Aida’nın, Violetta’nın, Leonora’nın “Leyla la Turca”sı sopranomuz Leyla Gencer, hem seçkin opera sahnelerinde hem resitallerinde hayranlık uyandırmış sanatçıların başında gelir. Onun opera rpertuarı 23 bestecinin 72 yapıtını kapsamıştır. 1954 yılında Napoli’deki ünlü San Carlo Tiyatrosu’nda “Madame Butterfly” ile başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni, 1975 yılında Milano’daki La Scala’da kazandığı başarıyla doğruğa çıkmıştır. 1958 yılında La Scala’da “Assassinio nella Cattetrale” operasının dünya prömiyerinde yine sahnede Gencer’in adı vardır ve o günden sonra dünyanın hemen bütün ünlü sahnelerinde “La Regina” olarak alkışlanan Gencer, 1980 yılında operayı bıraktığı güne kadar dorukta kalmıştır.
Günümüzde As. Li. Co.’nun genel sanat yönetmeni olan, uluslararası yarışmalarda seçiciler kurulu üyelikleri yapan, festivallere, seminer ve konferanslara katılan “efsane kişilik” Leyla GENCER, İstanbul’da kendi adını taşıyan “Uluslararası Şan Yarışması”nın kurucusudur.

Son düzenleyen _EKSELANS_; 10 Ekim 2013 13:41
Biyografi Konusu: Leyla Gencer nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Leyla Gencer'i kaybettik
Ad:  leyla_gencer_1.jpg
Gösterim: 556
Boyut:  18.9 KB
20'inci yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer (80), Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden vefat etti.
Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'ndan (İKSV) yapılan yazılı açıklamaya göre, Leyla Gencer için Milano'daki La Scala Operası, Santa Basila Kilisesi'nde 12 Mayısta tören düzenleyecek. Törenden sonra, Gencer'in cenazesi vasiyeti doğrultusunda yakılmak üzere krematoryuma götürülecek.
Leyla Gencer'in cenazesinin külleri, yine vasiyeti üzerine İstanbul'a getirilerek, Ortaköy'de yapılacak bir törenle Boğaz sularına dökülecek.
İKSV'nin yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir "Leyla Gencer Müzesi" oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı Gül: "Örnek sanatçı kişiliği ile her zaman anılacak"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 20'inci yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer'in "örnek sanatçı kişiliği ve yaptıklarıyla her zaman anılacağını" belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün yayımladığı başsağlığı mesajında, "Opera tarihimizin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan, Devlet Sanatçımız Leyla Gencer'in vefatından büyük üzüntü duydum. Dünyanın büyük opera sahnelerinde alkış toplayan, değerli ödüller alan, genç sanatçılar yetiştiren, ülkemiz için bir kültür elçisi gibi çalışan ve gururumuz olan Leyla Gencer, örnek sanatçı kişiliği ve yaptıklarıyla her zaman takdirle anılacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan da başsağlığı mesajında, "Türk operasına önemli hizmetlerde bulunan ve çok sayıda sanatçı yetiştiren Devlet Sanatçısı Leyla Gencer'i asla unutmayacağız" dedi.

Kültür Bakanı: "Adını opera tarihine başarıyla yazdırdı"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bir dünya sanatçısı olan Leyla Gencer, uluslararası alanda da ülkemizin gururu olmuş ve adını opera tarihine başarıyla yazdırmıştır" dedi.
Günay, opera sanatçısı Gencer'in vefatı nedeniyle yayınladığı başsağlığı mesajında Türk operasının yetiştirdiği en önemli sanatçılardan Gencer'in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Günay, mesajında şunları kaydetti:
"Bir dünya sanatçısı olan Leyla Gencer, uluslararası alanda da ülkemizin gururu olmuş ve adını opera tarihine başarıyla yazdırmıştır.
Operamızın divası Gencer'e Allah'tan rahmet, opera camiasına ve Türk milletine başsağlığı diliyorum."
Müzik dünyası yasta
Müzik dünyası, Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli opera sanatçılarından Leyla Gencer'e ağlıyor.
20'inci yüzyılın en büyük divalarından olan ve 80 yaşında Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden vefat eden Leyla Gencer'in ölümü sanat dünyasını üzüntüye boğdu.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Gencer'in vefatından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.
Gencer ile çok özel bir ilişkisinin bulunduğunu ve sanatçıya derin saygısının olduğunu ifade eden Gökmen, "Türk operası, dünya sanatı çok büyük bir kimliği yitirdi. Çünkü 20. yüzyılın yetiştirdiği en önemli opera sanatçılarından biriydi, Türk operası adına da çok önemli bir kayıp olduğunu düşünüyorum" dedi.
Leyla Gencer'in ilerleyen yaşı nedeniyle son yıllarda sahneye çıkamadığını anımsatan Gökmen, "Son yıllarında sahneye çıkamasa da Türk opera sanatçılarına önder olmuş, onları eğitmiştir. Çok övgüye değer çalışmaları olmuştur. Bunları son derece şükranla karşılıyoruz" sözleriyle Gencer'in Türk opera sanatındaki önemli yerini vurguladı.
Türk sanatçıların Gencer'i asla unutmayacağını ifade eden Gökmen, "Türk opera sanatçıları çok kederliyiz. Bütün dünyadaki opera sanatçılarının bu kederi paylaştığını düşünüyorum. Tüm opera ve sanat dünyasının başı sağ olsun" diye konuştu.

"Muhteşem bir hassasiyetle donatırdı"
Piyanist ve besteci Fazıl Say da Leyla Gencer dinlemenin kendisi için "zenginleşmek" anlamına geldiğini ifade ederek, "Müzisyenler, en çok büyük şancılardan bir şeyler öğrenir. Şarkılama sanatını içselleştirmek, bir piyanist için mühim bir aşamadır ve bu konuda 20. yüzyılın en büyük sopranolarından biri olan Gencer bana hayatım boyunca yol gösterici bir kutup yıldızı olmuştur" dedi.
Leyla Gencer'in inanılmaz detayları gerçekleştirebilen bir sesi olduğunu belirten Say, sanatçının ölümünden duyduğu üzüntüyü şöyle aktardı:
"O, en zor tizlikteki sesleri muhteşem bir hassasiyet ile donatır, müziğe çevirir, renkten renge sokardı. Çok detay severdi, her nota müzik olmalıydı. Her ses, o sırada gerçekleştirdiği roldeki kahramanın duygularını en doğal ve çarpıcı haliyle yansıtmalıydı. Bütün bunları Gencer'in kayıtlarında çok iyi hissederiz de zaten.
Çok fazla plak kaydı yapmamıştı ama günümüzde eski, radyo ve korsan kayıtlarla birlikte 30'a yakın opera yorumu canlı performansıyla bulunmaktadır.
Donizetti ve Verdi operalarında Leyla Gencer yorumları bütün dünyaca kabul edilmiş bir örnek teşkil etmişti. Yıllarca adı en büyük divalarla ve Maria Callas ile anılmıştı. Onu her zaman örnek almalıyız. Bir Türk sanatçısı olarak dünyanın ilk parlayan yıldızıdır. Bu zorlu yolda en çok onun emeği vardır."
Leyla Gencer'in özgeçmişi
Leyla Gencer, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuvarında başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti.
Leyla Gencer, sanat hayatına ilk adımı, 1950'de Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin "Cavalleria Rusticana" eserindeki "Santuzza" rolüyle attı.
Madame Butterfly
Gencer'in uluslararası platformdaki opera serüveni, 1954'te Napoli'deki Santa Carla Tiyatrosu'nda "Madame Butterfly" operasıyla başladı.
1957'de Milano'da La Scala Operası'nda ilk kez sahneye çıktığında seslendirdiği Poulenc'in "Les Dialogues de Carmelites" operasındaki rolüyle kazandığı başarıyla doruğa yükseldi.
Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde "La Diva Turca" olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer, 1980'de sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı.
Devlet Sanatçısı unvanı
Opera repertuvarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer, 1988'de verilen "Devlet Sanatçısı" unvanının yanı sıra en son 2007'de İtalya'da aldığı Caruso Ödülü'ne kadar pek çok önemli opera ödülünün de sahibi oldu.
Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer, hayatının son yıllarını, Milano'da La Scala Operası'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak genç şancıları yetiştirmeye adadı.
Yeni yeteneklere destek oluyordu
İKSV'nin Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer, 1995'ten beri düzenlenen "Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması" ile opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.


MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #3
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
Leyla Gencer, (d. 10 Ekim 1928, İstanbul , ö. 10 Mayıs 2008, Milano ) Türk Opera sanatçısı.

Dünya opera tarihinin en büyük sopranolarından birisiydi. Polonezköy'de doğan Gencer, Minakovski Ailesi'nden Alexandra Angela Minakovska'nın kızıdır ve baba tarafından dünyaca ünlü modacı Cemil İpekçi ile akrabadır.

İstanbul İtalyan Lisesi'ni bitirdi ve İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda şan eğitimi aldı. Konservatuarda İtalyan soprano Giannia Arangi-Lombardi ve yine İtalyan sanatçı Apollo Granforte ile çalıştı. 1950'de Devlet Tiyatroları Ankara Operası'nda "Cavallerina Rusticana" ile sanat yaşamına başladı.

Batı ülkelerinde “La Diva Turca”, “La Gencer”, “La Regina” olarak ün yapan; Milano, Roma, Napoli, Venedik, Viyana, Paris, San Francisco, Köln, Buenos Aires, Londra, Rio de Janerio, Bilbao, Chicago’da sanatını dinleten; Lucia’nın, Norma’nın, Lady Macbeth’in, Queen Elizabeth’in, Filoria Tosca’nın, Lucrezia’nın, Madame Butterfly’ın, Alceste’nin, Aida’nın, Violetta’nın, Leonora’nın “Leyla la Turca”sı soprano Leyla Gencer, hem seçkin opera sahnelerinde hem resitallerinde hayranlık uyandırmış sanatçıların başında gelir. Onun opera repertuarı 23 bestecinin 72 yapıtını kapsamıştır.


Leyla Gencer adına basılan para1954 yılında Napoli’deki ünlü San Carlo Tiyatrosu’nda “Madame Butterfly” ile başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni, 1957 yılında Milano’daki La Scala’da kazandığı başarıyla doğruğa çıkmıştır. 1958 yılında La Scala’da “Assassinio nella Cattetrale” operasının dünya prömiyerinde yine sahnede Gencer’in adı vardır ve o günden sonra dünyanın hemen bütün ünlü sahnelerinde “La Regina” olarak alkışlanan Gencer, 1980 yılında operayı bıraktığı güne kadar dorukta kalmıştır.

Günümüzde As. Li. Co.’nun genel sanat yönetmeni olan, uluslararası yarışmalarda seçiciler kurulu üyelikleri yapan, festivallere, seminer ve konferanslara katılan Leyla Gencer, İstanbul’da kendi adını taşıyan “Uluslararası Şan Yarışması”nın kurucusudur.

Leyla Gencer, 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanlarıyla onurlandırıldı.

2004 yılında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 1000 yılın Türkleri özel koleksiyonunda adına 15.000.000 TL değerinde 0.999 ayar gümüş hatıra para basıldı.

10 Mayıs 2008'de Milano'daki evinde kalp ve solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti. Vasiyeti gereği cenazesi yakılarak, külleri İstanbul Boğazı'nın sularına serpilecek.


leylath9


Son düzenleyen _EKSELANS_; 10 Ekim 2013 13:45
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Ağustos 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Leyla Gencer

Doğum: 1923, Kastamonu
Ölüm: 10 Mayıs 2008, Milano
Opera sanatçısı ve soprano.

İstanbul Belediye Konservatuvarı'ndaki çalışmalarından sonra, 1946-1949 yılları arasında Şehir Korosu'nda şarkılar söyledi. Ankara Devlet Operası'na geçti. İlk kez "Cavalleria Rusticana" (Köyün Namusu) operasında rol aldı. Büyük başarı sağladı. İtalya'daki Scala Operası'na 1952 yılında bir solo programla katılan ilk Türk sanatçısı oldu. Yurt dışında Viyana, Roma, San Francisco gibi birçok operada konuk sanatçı olarak sahneye çıktı; New York, Varşova, Moskova gibi büyük kentlerde konserler verdi. Uluslararası şenliklere katıldı ve dünyanın çeşitli ülkelerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Zaman zaman Türkiye'ye gelerek Devlet Operası'nın gösterilerinde de rol alan Leyla Gencer, yurt içinde ve dışında verdiği çeşitli solo konserleriyle yaygın bir ün kazandı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
10 Ekim 2013       Mesaj #5
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Leyla Gencer Kimdir?
MsXLabs.org

leyla gencer kimdir 10 ekim google doodle h72286

Leyla Gencer 1928'de Polonezköy'de doğdu. Babası Safranbolulu köklü Müslüman bir ailenin oğlu olan Hasanzade İbrahim Bey, annesi Polonyalı Katolik bir ailenin kızı olan Alexandra Angela Minakovska'dır. Ailesi sonradan Çeyrekgil soyadını aldı. Annesi, İbrahim beyle evlendikten sonra Müslüman olup Atiye adını aldı. Gencer ileriki yıllarda bir röportajında "Müslüman ve oryantal bir altyapıdan geliyorum" demiştir.

Babası İbrahim Bey, ağabeyi Hüseyin Çeyrekgil ile çiftçilik, balıkçılık, taşımacılık ve Çubuklu suyunun işletmesini yapıyordu; ayrıca Lale Sineması’nın işletmesini üstlenmişti ve Karaköy’de hanları bulunuyordu. Leyla, babasını genç yaşta kaybetti. 1946'da varlıklı bir bankacı olan İbrahim Gencer ile evlendi ve Gencer soyadını aldı.

Leyla Gencer, İstanbul İtalyan Lisesi'ni bitirdi ve bir süre İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda şan eğitimi aldı. Konservatuarda, Fransa'nın önde gelen hocalarından Reine Gelenbevi, ünlü orkestra şefi Muhittin Sadak ve besteci Cemal Reşit Rey'in öğrencisi oldu. Ankara Devlet Konservatuarı'nda ders vermek üzere Türkiye'ye gelen ünlü İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ile tanıştıktan sonra İstanbul'daki konservatuar eğitimini yarıda bırakarak çalışmalarını Ankara'da onun özel öğrencisi olarak sürdürdü. Ankara Devlet Tiyatrosu'nun (opera da tiyatroya bağlı idi) korosuna girdi. Hocası Arangi Lombardi, bir yıl sonra kızını ziyaret için gittiği İtalya'da hastalanarak hayatını yitirince çalışmalarını İtalyan bariton Apollo Granforte ile sürdürdü.
Opera kariyeri

Leyla Gencer, Devlet Tiyatroları Ankara Operası'nda korist olarak görev yapmaktayen Ankara'ya geldiği yıl (1950'de) sahnelenmeye başlayan Cavallerina rusticana operasında Santuazza rolü ona verildi, Gencer'in opera kariyeri bu rolle başladı.

Leyla Gencer, Ankara Devlet Operası'nda görev yaptığı 1950-1958 yılları arasında devlet konuklarına verilen resitallerde en çok görev alan sanatçılardan oldu. ABD devlet başkanlarından Harry S. Truman, Dwight Eisenhower, Yugoslavya'nın kurucusu Mareşal Tito, İran Şahı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya, Ürdün Kralı Hüseyin, huzurunda resitaller verdiği devlet konuklarındandır.

İlk defa 1953 yılında, Türkiye ile İtalya arasında imzalanan Kültür Anlaşması çerçevesinde bir radyo konseri vermek için Roma'ya gitti. Bu konserin başarısı üzerine Napoli Yaz Festivali'nde sahnelenen Cavelleria rusticana operası'nda başrol üstlenmek fırsatını elde etti. Bir sonraki sezon Napoli'nin ünlü San Carlo Operası'nda Eugenio Onegin ve Madam Butterfly operalarında başrol oynama teklifi aldı. Leyla Gencer'in uluslararası platformdaki opera serüveni böylece başladı, Madam Butterfly operasındaki başarısı ile Napolillerin sevgisini kazanan Gencer, Napolili Türk olarak anılmaya başladı. Bu başarı bir sonraki sezon San Carlo Operası'nda sahnelenen La Traviatadaki Violetta rolü ile sürmüştü. Sanatçı "La Traviata"'yı Palermo, Trieste, Ankara, Torino, Varşova, Poznan, Lodzi Krakov'da, Viyana Devlet Operası'nda Herbert von Karajan yönetiminde, San Francisco ve Philadelphia'da, Moskova ve Leningrad'da seslendirdi. 1956'da San Francisco operasında San Francesca da Rimini operasında son anda oynayamayacağını bildiren ünlü soprano Renata Tebaldi'nin yerine başrolü seslendirdi. Eserin San Francisco ve Los Angeles temsillerinden sonra San Francisco operası ile kontrat imzaladı.

1957 sezonunda San Fransicso Operası'nda sahnelenen La Traviata operasında başrolü Leyla Gencer, Lucia di Lammermoor operasında ise dünyaca ünlü soprano Maria Callas üstlenmişti. Callas'ın gelmemesi üzerine Lucia rolünü de Gencer üstlendi ve büyük başarı kazandı. O günden başlayarak ABD'de sayısız opera temsili, resital, konser gerçekleştirdi.

26 Ocak 1957 gecesi Leyla Gencer, kendisine koyduğu Milano'nun ünlü La Scala Tiyatrosu'nda sahneye çıkma hedefine ilk defa ulaştı. Fransız besteci Francis Poulenc'in Carmelit'lerin Diyaloğu eserinin dünyadaki ilk temsilinde başrolü (Lidoine-başrahibe) oynadı. Scala'daki ilk sahneye çıkışından sonra Gencer, 18 Şubat 1957'de tüm zamanların en büyük orkestra şefi kabul edilen ve kısa bir süre önce ABD'de hayatını kaybeden Arturo Toscanini için Milano'nun Duomo di Milano Katedralı'nda düzenlenen görkemli cenaze töreninde Verdi'nin Requiem'i seslendirilirken soprano partisini başarıyla söyledi. Bu başarının ardında La Scala Operası'nın Köln Operası'nın açılışı nedeniyle düzenlediği turnede Verdi'nin Kaderin gücü adlı eserinde başrol oynadı. 1958'de Pizzetti'nin dünyada ilk gösterimi gerçekleşen Katedral'de Cinayetadlı eserinde başrahibe rolünü, ardından Boito'nun az bilinen Mefistofele operasında Margherita rolünü üstlendi.

Gencer, 1958 yılında kontratı feshedilinceye kadar yurtdışındaki operalarda Ankara Devlet Operası Sanatçısı sıfatıyla rol aldı. 1958'de görevine son verildikten bir süre sonra Milano'ya yerleşti. 1958'de İtalyan Radyosu'nda Donizetti'nin "Anna Bolena" operası Leyla Gencer'in yorumuyla yayımlanmıştı (Bu yayım, 1980'de plak olarak piyasaya çıktı). Bu yorumun başarısı üzerine ünlü orkestra şefi Vittorio Gui şefliğini yaptığı 3 ayrı eserde, 3 ayrı kentte (Palermo, Floransa Roma Operaları) başrol teklif etti. Gencer böylece 1959 yılı Floransa Festivali'nin açılışında Verdi'nin 1849'dan beri hiç sahnelenmemiş "Legnano Savaşı" adlı eserinde başrolü oynadı. Bunu, Palermo'da Verdi'nin "Macbeth" Operası, Roma'da Mozart'ın "Don Giovanni" Operası'nı seslendirdi.

Gencer, 1960'larda mesleğinin doruğuna çıktı. Hiç bilinmeyen operaları seslendirmeyi sürdürdü. 1963'te Verdi'nin unutulmuş operası "Kudüs"te başrol Elena'yı oynadı. Bunu Donizetti'nin hiç bilinmeyen operası "Robert Devereux"daki Kraliçe Elizabeth rolü ve Bellini'nin 130 yıldır sahnelenmeyen "Beatrice di Tanda" operası takip etti.
1985 yılında sahneye veda eden sanatçı, 1983-1988 yılları arasında As. Li. Co.’nun genel sanat yönetmenliğini yürüttü, 1997-1998 arasında La Scala korosunun genç sanatçılar okulunda yöneticilik yaptı, vefatına kadar La Scala Tiyatrosu'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmenliğini yapmaktaydı. Gencer, aynı zamanda opera yorumu üzerine dersler vermeye devam ediyordu. Uluslararası yarışmalarda seçiciler kurulu üyelikleri yapan, festivallere, seminer ve konferanslara katılan Leyla Gencer, İstanbul’da kendi adını taşıyan “Uluslararası Şan Yarışması”nın kurucusudur. Yarışma, 1995 yılından beri düzenlenmektedir.

Vefatı
10 Mayıs 2008'de Milano'daki evinde kalp ve solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti. Leyla Gencer’in cenazesi 12 Mayıs günü Milano’da La Scala Operası’nın Santa Babila Kilisesi‘nde düzenlenen kalabalık bir törenden sonra vasiyeti doğrultusunda krematoryuma götürülerek yakıldı. Leyla Gencer’in külleri daha sonra İstanbul’a getirildi. Kendi vasiyeti gereği küller, 16 Mayıs günü Dolmabahçe Sarayı ile Dolmabahçe Camii arasındaki yapılan bir törenden sonra Dolmabahçe açıklarında Boğaz sularına döküldü[3]. Törende, Mozart'ın Requiem'inden "Lacrimosa" ile Ahmed Adnan Saygun'un "Yunus Emre Oratoryosu"'nun 5, 12 ve 13. bölümleri İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu tarafından seslendirildi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir "Leyla Gencer Müzesi" oluşturulacak.

Diskografi
  1. Bellini: Norma / 1966, de Fabritiis, Gencer, Cossotto, et al
  2. Bellini: Norma / 1965, Gavazzeni, Gencer, Simionato, et al
  3. Bellini: Beatrice di Tenda1964 / Gui, Gencer, Zanasi, et al
  4. Bellini: I Puritani 1961 / Quadri, Gencer, Raimondi, et al
  5. Pacini: Saffo 1967 / Gencer, Del Bianco, Mattiucci
  6. Cherubini: Medea 1968/ Gencer, Bottion, et al
  7. Mayr: Medea in Corinto 1976/ Ferro, Gencer, Johns
  8. Gluck: Alceste 1967/ Gui, Gencer, Picchi
  9. Chopin: Polish Songs; Liszt / Leyla Gencer, Nikita Magaloff
  10. Donizetti: Anna Bolena 1958/ Gavazzeni, Gencer, Simionato, et al
  11. Donizetti: Anna Bolena 1965/ Gavazzeni, Gencer, Cava, et al
  12. Donizetti: Caterina Cornaro 1972 / Cillario, Gencer, Aragall
  13. Donizetti: Les Martyrs / 1975 Camozzo, Gencer, Bruson, et al
  14. Donizetti: Les Martyrs / 1978 Gelmetti, Gencer, Bruson, et al
  15. Donizetti: Lucrezia Borgia / 1970 Gracis, Gencer, Raimondi et al.
  16. Donizetti: Lucrezia Borgia / 1966 Franci, Gencer, Aragall, Petri et al.
  17. Donizetti: Maria Stuarda / 1967 Molinari-Pradelli, Gencer, Verret, Tagliavini et al.
  18. Donizetti: Messa di Requiem / Gavazzeni, Teatro La Fenice
  19. Donizetti: Roberto Devereux 1964 / Gencer, Cappuccilli, et al.
  20. Donizetti: Belisario 1969 / Gavazzeni, Gencer, Taddei et al.
  21. Mozart: Don Giovanni 1960/ Molinari-Pradelli, Gencer, Petri, Bruscantini, Stich-Randall et al
  22. Mozart: Don Giovanni 1962/ Solti, Gencer, Jurinac, Freni
  23. Ponchielli: La Gioconda 1971 / de Fabritiis, Gencer, Raimondi
  24. Zandonai: Francesca da Rimini 1961 / Capuana, Gencer, Cioni et al.
  25. Rossini: Elisabetta, Regina d'Inghilterra 1971/ Sanzogno, Gencer, Grilli
  26. Verdi: I due Foscari" 1957/ Serafin, Gencer, Guelfi
  27. Verdi: Battaglia di Legnano (Legnano Savaşı) 1959/ Gencer, Limarilli
  28. Verdi: Rigoletto 1961/ Quadri, Gencer, McNeil, Raimondi
  29. Verdi: Gerusalemme 1963/ Gavazzeni, Gencer, Aragall, Guelfi
  30. Verdi: I Vespri Siciliani 1965/ Gavazzeni, Gencer, et al
  31. Verdi: Macbeth 1960/ Gui, Gencer, Taddei, Picchi et al.
  32. Verdi: Macbeth 1968/ Gavazzeni, Gencer, Guelfi, Corradi, et al
  33. Verdi: Attila 1972/ Silipigni, Gencer, Hines
  34. Verdi: Ernani 1972/ Gavazzeni, Gencer, Bergonzi
  35. Verdi: Simon Boccanegra 1961/ Gavazzeni, Gobbi, Gencer
  36. Verdi: Il Trovatore 1957/Previtali, Gencer, Del Monaco, Barbieri, Bastianini
  37. Verdi: Un ballo in maschera (Maskeli Balo) 1961/ Gencer, Bergonzi
  38. Verdi: Aida 1956/ Capuana, Gencer, Bergonzi, Cossotto
  39. Verdi: La Forza del Destino (Kaderin Gücü) 1957/ Serafin, Gencer, Di Stefano
  40. Verdi: La Forza del Destino 1965/ Molinari Pradelli, Gencer, Bergonzi

Kaynak: mersinim.net
Son düzenleyen _EKSELANS_; 10 Ekim 2013 13:44

Benzer Konular

2 Eylül 2008 / The Unique Müzik tr
1 Ağustos 2008 / estudiantes Sinema tr
3 Mayıs 2015 / mhmmdcngz Siyaset tr
5 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük