Arama

Rahman Altın

Güncelleme: 28 Haziran 2014 Gösterim: 2.400 Cevap: 0
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
28 Haziran 2014       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Rahman Altın, 28 Aralık 1971 tarihinde Ankara'da doğdu. Usta bir müzisyen ve keman virtüözü olan babası Özer Altın, Türk Sanat Müziği'ne, aralarında Emel Sayın, Secil Heper ve Gönül Akkor gibi ünlü assolistlerin de bulunduğu çok sayıda ismi kazandırmış, aynı zamanda Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı ve Behiye Aksoy gibi isimlerin de yıllarca repertuvarlarını hazırlayan isim olmuştu. Usta sanatçı ileriki yıllarda başkentte Kültür Bakanlığı Devlet Türk Klasik Sanat Müziği Korosu'nu kurmak üzere görevlendirilmişti. Çocukluğu Ankara'da geçen Rahman Altın, şair ve ressam olan annesi Gülseren Altın ile müzisyen olan babası dolayısıyla içinde bulunduğu sanat camiasından etkilenerek küçük yaşlarda müziğe ilgi duymaya başladı. Henüz okul öncesi dönemde dinlemeye başladığı Herbert Von Karajan plakları, çok sesli müzikle tanışmasına ön ayak oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
Çocukluk yıllarında ortaya çıkan yeteneği ile TRT Ankara Çocuk Korosu'na girmeye hak kazandı. 1989 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olana kadar müziğe ve kişiliğine dair birçok şey keşfetti. Lise yıllarında tanıştığı synthesizer ve bilgisayarı müziğiyle buluşturdu.

Üniversite sınavında, girmeye hak kazandığı Bilkent Üniversitesi'nin Amerikan filolojisi bölümüne kayıt olmadı. Konservatuvara girmek ve kompozisyon eğitimi almak istiyordu. Yaşı uygun olmadığı için bu bölüme giremedi. Onun yerine 8 günlük bir çalışmanın ardından H.Ü Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü'nün sınavına girdi ve burada okumaya hak kazandı. Konservatuvar yıllarında, operatik sesini keşfetmesinde büyük pay sahibi olan Yalçın Davran ve solfej alanında deneyimlerinden yararlandığı Muammer Sun gibi ustalarla birlikte çalışma fırsatı buldu. 1999 yılında konservatuvarı bitirdikten sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi Korosu'nda yaklaşık iki sezon boyunca tenor olarak sahne aldı. Diğer yandan da kendi stüdyosunda besteci ve aranjor olarak çalışıyordu.

2000 yılında verdiği ani bir kararla İstanbul'a yerleşti. Yedi tepeli şehrin büyüsü, Rahman Altın'ın yükselen kariyeri için bir dönüm noktası olacaktı. Televizyon, radyo ve sinema için birçok jenerik müziği besteledi. Aynı yıl Tikveşli için hazırladığı jingle ile adından söz ettirdi. İstanbul'da kaldığı süre içinde Vodafone, Akbank, Teknosa, Vestel, Zorlu Holding, Ford Kargo, Linens, Telsim, Turkcell, Axess, Knorr, Dimes, HSBC, Yapı Kredi, Selpak, Fiat, Pril, PO, BP, Kalebodur, Taç, Pepsi, Oyak Bank, Tetrapak, Marshall, Banvit, Ford Transit, Panda, Hanımeller, Vakıfbank, Bridgestone, Honda, Peugeot, Hyundai, Bosch, Joker Vadaa, İşbankası ve MNG Kargo gibi dev marka ve hizmetlerin, 1000'den fazla reklam müziğini besteledi.

Besteleriyle, Türkiye'de marka kimliklerinin gelişmesine ve reklam sektörünün kalite çıtasını yükseltmesine önemli katkılar sağladı. İlk ani kararıyla İstanbul'a taşınarak kariyerinin zirvesine yerleşen Rahman Altın, müziğini tüm dünyaya duyurma hedefiyle hayatındaki ikinci dev adımı attığında takvimler 2002 yılını gösteriyordu. ASCAP (American Society of Composers Authers and Publishers) ve 20th Century Fox tarafından tüm dünyadan seçilen 10 film müziği bestecisinden biri olma onuruyla Film Müziği Atölyesi'ne katılmaya hak kazandı. Atölye çalışmaları sırasında yeniden yorumladığı Anna And The King adlı filmin müziklerini Hollywood’da AA sınıfı bir senfonik orkestrayı bizzat yöneterek seslendirdi. Film Müziği dünyasının en prestijli organizasyonu kabul edilen bu atölyeye katılmaya hak kazanan ilk ve tek Türk besteci olan Rahman Altın, Anna And The King'in seslendirilmesi sırasında üstüste alkış alan tek katılımcı olarak programın gayrıresmi birincisi oldu.

Ülkenin en saygın yapımcı şirketlerinden Warner Bros ve Paramount Pictures'ın müzik direktörü, sonraki dönemde ise Intermedia'nın bugünkü değerine ulaşmasında büyük emeği geçen Joel Sill ile tanışmasının ardından ünlü yıldız Tom Cruise'un yeni filminin müziklerini yapması için teklif aldı. Bu teklifi Oliver Stone'nun Alexander adlı filmi takip etti.

2002 ve ardından 2003 yıllarında New York Fashion Week'de yer alan Bahar Korcan'ın moda gösterileri için hazırladığı müzikler ile dikkatleri üzerine çekti. Ertesi yıl Kardeş Türküler ile birlikte hazırladığı Vizontele Tuuba'nın müzikleri ile Türkiye'ye ilk kez Hollywood tarzı müzik editörlüğünü getirmiş oldu.

2004 yılına gelindiğinde opera ile bağını kesmediğinin göstergesi olarak Ankara Devlet Opera ve Balesi için Mercan Dede ile birlikte 2 perdelik Şehir Orman adlı modern dans gösterisinin müziklerini hazırladı. Yine aynı yıl Fatih Erkoç'un Beklenen adlı albümünde aranjör olarak görev aldı.

2007 yılında yönetmenliğini Derviş Zaim'in üstlendiği Cenneti Beklerken adlı film için bestelediği parça ile, 39. SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nde En İyi Müzik; 18. Uluslararası Ankara Film Festivali'nde En İyi Özgün Müzik; ve 14. Altın Koza Film Festivali'nde ise En İyi Film Müziği ödüllerine layık görüldü. Aynı yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi için 2 perdelik Hüsn'ü Aşka Dair adlı modern balenin müziklerini besteledi. 2008 yılına gelindiğinde Hunca (Jagler Sport) reklam filmi için hazırladığı müzik ile 20. Kristal Elma Ödülleri'nde ikincilik ödülü aldı.

Profesyonel kariyerine hem Türkiye'de, hem de Amerika'da devam eden ve Oscar ödüllü Alman besteci Hans Zimmer'in de aralarında bulunduğu usta müzisyenlerle birlikte çalışma fırsatı bulan Rahman Altın, müzik dünyasındaki ışıltılı kariyerinin yanında koleksiyonlarıyla da adından söz ettirmiştir. Sanatçı, Türkiye'de ve Amerika'daki stüdyolarında dünyanın en büyük ikinci Star Wars koleksiyonunu barındırmaktadır.

Rahman Altin

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Rahman Altın nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

19 Ağustos 2012 / Misafir Sanat
31 Ağustos 2009 / asla_asla_deme X-Sözlük
19 Nisan 2009 / KisukE UraharA Ekonomi
13 Ekim 2015 / h_emir Bilim ww
16 Ağustos 2012 / mhmmdcngz Genel Mesajlar