Arama

Depeche Mode

Güncelleme: 29 Aralık 2015 Gösterim: 14.044 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Depeche Mode
Ad:  depeche_mode_195827m.jpg
Gösterim: 870
Boyut:  85.7 KB
Hep iyi
Sponsorlu Bağlantılar
Dört yıl sonra yeni albümlerini Playing The Angel’ı yayınlayan Depeche Mode’ un salt iyi bir elektronik müzik icra eden grupluktan öte ifade ettiği anlam bir kez daha kanıtlanmış durumda. Ne pop müziğin tam anlamıyla pop, ne rock müziğin tam anlamıyla rock müzik olarak yapıldığı böyle bir dönemde çıkarmış oldukları albüm kelimenin tam anlamıyla ilaç gibi geldi.
1980’lerin karmaşık pop müzik ortamından bugünlere gelinene dek, gerçek anlamda bu müziği yapan ve çizgisini daima yukarılara taşıyan grubu sadece bir pop grubu olarak kimliklendirmek açıkçası Depeche Mode için büyük bir haksızlık olacaktır.Bu bağlamda yayınladıkları son albümleri "Playing The Angel" ile yarattıkları hava, geçmişte büyük başarılara atmış ve bu başarılarının mirasını yeme amacı ile yeni albümler çıkaran bir çok gruptan neden çok farklı olduklarının sağlam bir kanıtı olmakta. Tıpkı 2001 yılında yayınlamış oldukları Exciter albümündeki gibi.Bir müzik grubunu daimi kılacak olan en önemli kriterin ilk önce iyi müzik yapmaktan geçtiğinin en iyi kanıtlarındandır Depeche Mode. Sahne performansının çoğu rock grubunun bile ulaşamadığı derecede iyi oluşunu kesinlikle kaçırmamalıyız gözden.Grubun solisti Dave Gahan’ın elektronik müzik ağırlıklı bir alt yapıda bile kitlelerle yakaladığı daimi elektrik kimi zaman tehlikeli boyutlara ulaşsa da (!) grubu her daim geçek anlamda popüler ve reddedilemez kılmakta.Geriye dönüp baktığımızda başta Enjoy The Silence olmak üzere; Little 15, Policy Of The Truth, I Feel You, World In My Eyes, Things You Said, Never Let Me Down Again, Personel Jesus ve Free Love gibi bugün artık birer klasik halini almış albümlere imza atan grubun tam anlamıyla hak ettiği değeri görebildiğini söylemek ne yazık ki çok zor.Tamam rock n roll müzik bir devrimdir, tarihinde mükemmel gruplar ve unutulmaz şarkılar yaratmıştır.Ama Depeche Mode gibi yaratıcılık konusunda birçok klasik rock grubundan aşağıda olmayan bir grubu sırf pop ağırlıklı müzik yaptığı için bu gruba gerektiği değeri vermemek çok da akılcı ve adilane bir çözüm olarak durmamakta karşımızda. Milenyum fırsat bilinerek hazırlanan yüzyılın en iyileri listeleri halihazırda belleğimizdeki yerini korumakta.Adı geçen birden fazla Depeche Mode klasiğini bırakın sadece Enjoy The Silence gibi değeri biçilemeyecek bir parçayı bile o listelerin hiçbirinde görememiştik.
Biraz daha ileri gidelim.Salt grup olarak büyük popülariteye ulaşan rock bandlarının ve bu ekiplerinin üyesi olmaktan öte bir vokal gücüne sahip olmayan solistlerinin ‘en iyi vokalistlerden’ olarak değer görüldüğü bir ortamda (içlerinde Mıck Jagger, Steve Tyler gibi isimler de mevcuttur) hem ses rengi hem de vokal gücü olarak tartışamayacağımız bir güce sahip olan Dave Gahan’ın o hep söylenen ama gerçekten sahibi olmayanlara atfedilen ‘karizmasına’ rağmen bu listelere giremeyişinin tek açıklayıcısı olabilir. Spekülasyon yaratmadan sadece iyi müzik yapmak. Türün önemli olmadığını müziğin sadece iyi ve kötü olarak bir ayrıma tutulabileceğinin en iyi kanıtı olmuştur her zaman Depeche Mode. Gerçek anlamda hak ettikleri değeri ne zaman mı görecekler diye sorarsanız ne yazık ki çok da beklemeyeceğiz! Grup, üyelerinden Andy Fletcher’in dediği gibi birkaç albüm daha yayınlayıp tarihe karışırsa, gerekli övgüler peşinsıra dizilecektir.Fakat o zaman bir başka hüzün yaşanacak ve gerçek müzik dinleyicisi bu sefer tam anlamıyla öksüz kalacaktır.
Deniz Kaya - 19 Kasım 2005, Cumartesi

İsimlerini Depeche Mode (Hızlı Moda) adlı bir Fransız moda dergisinden alan grup, David Gahan, Martin Gore, Alan Wilder ve Andy Fletcher adlı dört İngiliz den oluşuyordu. Peki Depeche Mode'un müzik alemindeki hüneri neydi, ne onları popüler ve Rock Tarihinin km taşlarından biri yapmıştı. İsterseniz uzun ve ince bir yola çıkıp bunu bir araştıralım.
Aslında tam bir Rock topluluğu olmayan Depeche Mode, normal Rock formundaki gitar çığlıklarını yada davul gümbürtülerini klavyelerde toplayıp, bir Supertramp yada Pink Floyd geleneğiyle dışa vurmayı hedeflemiştir. Rock ve Elektronik arasındaki dengeyi performansın sağlamlığıyla desteklemek de diğer amaçlarıydı.
Neden gitar, davul ve bas gitar değil de 3 klavye? İngiltere ve Amerika'da 60'lı yıllarda başlayan Beatles ve Rolling Stones'un başını çektiği Beat Rock'a zamanla Hard Rock (The Who vs.), Heavy Rock (Led Zeppelin vs.), Psychedelic Rock (Pink Floyd vs.), Barok Rock ve 70'li yılların sonunda da Sex Pistols'un başlattığı Punk Rock eklenerek, Rock müzikte açılımlar ve bölünmeler başlamıştı. 80'li yıllarda ise Punk Rock'ın saldırgan tavrını benimseyen ancak tavrına felsefesine saygılı kalan harmonik açıdan güçlenmiş yeni bir tarz oluştu. The Cure ve Smiths'in başlattığı bu akım hâlâ sürüyor. Ancak 70'lerin sonlarında gitar soundu denilen, Rock'da alışılagelen şeylerin dışında yeni şeyler keşfedilmeliydi. İnsanlar artık sert gitar rifflerinin dışında yeni şeyler duymak istiyorlardı (bu synthisizerın önlenemez yükselişinin başlangıcıydı adeta).
Bu tarz gelişti ve zamanla synthisizer gitarın önüne geçmeye başladı. İşte tam o sıralarda Leonard Cohen ve Beatles şarkılarıyla büyümüş dört amatör ve yeni yetme müzisyen, kucaklarına keyboardlarını alıp, Rock felsefesini dijital seslerde aramaya başladılar.
Depeche Mode, müziğinde önce soğuk ve nemli bodrum hayatını, endüstri bacası kokan Progressive ve psikolojik bazen agresif kaçabilen yaklaşımları kullandı. Bunları teknolojinin notalara kazandırdığı çağdaş Rock mistisizm anlayışı ile birleştirdi ve Depeche Mode tarzı yaratılmıştı işte.
Ancak Depeche Mode'u Depeche Mode yapan, bugünkü yaşamın her birimizin içinde oluşturduğu reaksiyonları, hayalcilikten uzak tamamen gerçekçi ve yalın bir anlatımla topluma mal edebilmeleri, bunu yaparken de ellerimizi ayaklarımızı kafamızı ister istemez oynatmamızı sağlamaları ve bunu Rock felsefesiyle bize yaptırmalarıdır. Günümüzde herhangi bir Dance parçasında dans edebilirsiniz yada Jim Morrison'la beraber felsefe yapabilirsiniz. Ama Depeche Mode ile hem felsefe yapıp hem dans edebilirsiniz. İsteyen kafa bile sallar. Birde kısaca grubun müzikal kronolojisine göz atalım.
81 Şubatındaki ilk singleları, "Dreaming of Me" İngiltere listelerinde 54 numaraya dek yükseldi. Aynı yılın Haziran ayındaki ikinci single "New Life" grubun önlenemez yükselişinin başlangıcıydı. Hemen Kasımdaki üçüncü single "Just Cant Get Enough" onları İngiltere'nin en çok tanınan grubu yaptı. İşte tam o sırada grubun şarkılarını yapan ve bu grubu şu anki konumuna getiren Vince Clark gruptan ayrıldı. Daha sonra "Erasure I Kurdu" ve "I Love to Hate You" ile büyük başarı elde etti. Beyinsiz kalan grup önce biraz afalladı ama sonra Martin Gore da en az Vince kadar sağlam bir besteci olduğunu 82'deki singleları "See You" ile kanıtladı ve listelerde 5. Sıraya kadar yükseldi bu çalışma. Bu single grubun en iyi çalışması olarak nitelendirildi. Beşinci singleları "The Meaning of Love" ile Amerika turnesine çıktılar. Turneden hemen sonra ikinci albüm için stüdyoya giren DM yeni singleları "Leave in Silence" ve "Broken Frame" ile Vince Clark'sız da ayakta kalabileceklerini kanıtladı ve Martin Gore'un geleceğin parlak bestecilerinden biri olacağının sinyalini verdi. 83'deki yedinci single "Get The Balance Right" dan sonra Depeche Mode iyice ünlendi ve büyük bir Dünya turnesine çıktı. Aynı yılın sonlarında üçüncü albümlerini çıkaran DM bu albümden "Everything Counts", "Workhard", "Construction Time" singlelarını çıkardılar. Depeche Mode 84-86 yılları arasında "People Are People", "Master and Servant", "Stripped" ve "Black Celebration" ile imajlarını da iyice sağlamlaştırıp, enerjik ve usta performansıyla ünlerini Dünya çapında duyurmuşlardı.
Bir yıl aradan sonra 17 Nisan 1987'de şimdiye kadar yaptıkları en iyi albüm olan Music for The Masses I"ı çıkardılar. Satışları platine ulaşan bu albümden çıkan singlelar Depeche Mode'un artık iyiden iyiye ustalaştığını ve kabul edildiğini ispatlıyordu. 88 Los Angeles konserlerini, 1989'da 101 adlı bir Double albümde toplayan DM bu albümle müzikal çizgisinden taviz vermeyen, bir grubun teknolojiyi ve tutkuyu, seçkinliği ve popülistliği nasıl kendi içinde barındırdığının somut bir örneğiydi. Yine 89'daki "Personal Jesus" (Kendi İsanız), grubun Rock tarihindeki dönüm noktası olarak kabul edilir. Dijital haykırışların, sert ve tutucu Rock gitarlarıyla beslendiği bu şarkı Depeche Mode'u artık iyice uçurmuştu. "Personel Jesus" şimdiye kadar Amerika'da en çok satan single cd ödülünü aldı. 1990'da Depeche Mode şimdiye kadar yaptıkları en iyi albüm olan "Violator" ile dünyayı titretti. Artık onlar yeni yetme dört amatör değil, ne yaptıklarını çok iyi bilen, sürekli taklitleri yapılan saygı gören 30'lu yaşlarda 4 usta İngiliz müzisyeniydi. 93'deki "Songs of Faith and Devotion" ve 98'deki "Ultra" albümleri, 90'lı yılların Rock gitarıyla (ki bu Punk-Hard- ve Funk öğelerini içinde barındırmaktadır) zaten iyi bildikleri dijital çığlıkların iyi bir şekilde harmanlanmış olduğu, grubun en iyi ve ustalık albümleridir.
Bu arada grup elemanları, özellikle solist David uzun yıllar alkol ve uyuşturucunun esiri olarak yaşadılar ve belki de bu onların bu denli üretici olmalarını sağladı. Tabi bu tartışılabilecek bir durumdur ama onların dediği bu. İntihar girişimleri, overdoselar, seks alemleri derken 40'lı yaşlarına gelen grup uçurumun eşiğinden 98'deki "Ultra" için döndüler. Tedaviler, doktorlar... Aslında bu bambaşka bir hikayedir...
En başında dediğim gibi Depeche Mode yani hızlı moda gerçektende isimleri gibi sürekli bir değişim içinde olmuş, sürekli kendini aşmaya çalışmış ve hemen hemen her albümünde bunu başarmış Rock müziğin alternatif hatta kendi tarzında en uç noktalarına ulaşmış bir yeni çağ grubudur. Bir Little 15 ile önümüzdeki yüzyılda dahi dinleneceğine emin olduğum bu alternatif İngiliz topluluk şimdi müziğin azgın dalgalarında beyaz köpüklerin olduğu yerdeler. Dalganın kırılma noktasında yani, en tepesinde yani...
Son söyleyeceğim şudur ki Depeche Mode 80'li yılların dijital çığlığıdır.


Biyografi Konusu: Depeche Mode nereli hayatı kimdir.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
24 Mayıs 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Albümler
  • Speak and Spell - October 5th, 1981
  • A Broken Frame - September 27th, 1982
  • Construction Time Again - August 22nd, 1983
  • Some Great Reward - September 24th, 1984
  • Black Celebration - March 17th, 1986
  • Music for the Masses - September 28th, 1987
  • Violator - March 19th, 1990
  • Songs of Faith and Devotion - March 22nd, 1993
  • Ultra - April 14th, 1997
  • Exciter - May 14th, 2001
  • Playing the Angel - October 17th, 2005
Canlı Kayıt Albümleri
  • 101 - March 13th, 1989
  • Songs of Faith and Devotion Live - December 6th, 1993
Toplama Albümler
Sponsorlu Bağlantılar
  • The Singles 81>85 - October 15th, 1985
  • The Singles 86>98 - September 28th, 1998
  • Remixes 81-04 - October 25th, 2004
  • The Best of Depeche Mode Vol.1 - November 13th, 2006
Single’lar
  • 1981 > Dreaming of Me / New Life / Just Can’t Get Enough
  • 1982 > See You / The Meaning of Love / Leave in Silence
  • 1983 > Get the Balance Right / Everything Counts / Love in Itself
  • 1984 > People are People / Master and Servant / Blasphemous Rumours
  • 1985 > Shake the Disease / It’s Called a Heart
  • 1986 > Stripped / A Question of Lust / A Question of Time
  • 1987 > Strangelove / Never Let Me Down Again / Behind the Wheel
  • 1988 > Little 15
  • 1989 > Everything Counts (Live) / Personal Jesus
  • 1990 > Enjoy the Silence / Policy of Truth / World in my Eyes
  • 1993 > I Feel You / Walking in my Shoes / Condemnation
  • 1994 > In Your Room
  • 1997 > Barrel of a Gun / It’s No Good / Home / Useless
  • 1998 > Only When I Lose Myself
  • 2001 > Dream On / I Feel Loved / Freelove
  • 2002 > Goodnight Lovers
  • 2004 > Enjoy the Silence’04
  • 2005 > Precious / A Pain that I’m Used to
  • 2006 > Suffer Well / John the Revelator / Martyr
Videolar - DVD Sürümler
  • One Night in Paris - The Exciter Tour 2001 - May 27th, 2002
  • Videos 86>98+ - November 25th, 2002
  • 101 - October 20th, 2003
  • Devotional - September 20th, 2004
  • Touring the Angel: Live in Milan - September 25th, 2006
  • The Best of Videos Vol.1 - March 26th, 2007
Videolar - VHS Sürümler
  • The World We Live in and Live in Hamburg - April 29th, 1985
  • Some Great Videos 81>85 - September 22nd, 1986
  • Strange - July 12th, 1988
  • 101 - November 14th, 1989
  • Strange Too - November 6th, 1990
  • Devotional - December 6th, 1993
  • The Videos 86>98 - September 28th, 1998
  • One Night in Paris - The Exciter Tour 2001 - May 27th, 2002

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Depeche Mode

Ad:  Depeche Mode1.png
Gösterim: 483
Boyut:  816.0 KB

Ad:  Depeche Mode2.jpg
Gösterim: 748
Boyut:  46.1 KB

Ad:  Depeche Mode3.jpg
Gösterim: 762
Boyut:  137.6 KB

Ad:  Depeche Mode4.jpg
Gösterim: 625
Boyut:  74.2 KB

Ad:  Depeche Mode5.jpg
Gösterim: 624
Boyut:  238.0 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Depeche Mode

Ad:  Depeche Mode6.jpg
Gösterim: 675
Boyut:  189.0 KB

Ad:  Depeche Mode7.jpg
Gösterim: 1081
Boyut:  30.9 KB

Ad:  Depeche Mode8.jpg
Gösterim: 680
Boyut:  67.2 KB

Ad:  Depeche Mode9.jpg
Gösterim: 548
Boyut:  22.8 KB

Ad:  Depeche Mode10.jpg
Gösterim: 548
Boyut:  94.4 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Ekim 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Depeche Mode


Ad:  Depeche Mode11.jpg
Gösterim: 662
Boyut:  34.0 KB

Ad:  Depeche Mode12.jpg
Gösterim: 651
Boyut:  38.4 KB

Ad:  Depeche Mode13.jpg
Gösterim: 397
Boyut:  25.1 KB

Ad:  Depeche Mode14.jpg
Gösterim: 559
Boyut:  34.2 KB

Ad:  Depeche Mode15.jpg
Gösterim: 482
Boyut:  11.9 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Ekim 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Depeche Mode

Ad:  Depeche Mode16.jpg
Gösterim: 513
Boyut:  40.7 KB

Ad:  Depeche Mode17.jpg
Gösterim: 790
Boyut:  93.1 KB

Ad:  Depeche Mode19.jpg
Gösterim: 515
Boyut:  85.5 KB

Ad:  Depeche Mode20.jpg
Gösterim: 462
Boyut:  61.0 KB
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Aralık 2015       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ultra..İnsanlığa gönderilmiş kutsal armağan..

Benzer Konular

10 Kasım 2010 / INIFERNO Müzik tr
28 Ekim 2007 / SatanpisT Taslak Konular