Arama

Georg Philipp Telemann

Güncelleme: 3 Ağustos 2015 Gösterim: 9.061 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
31 Ocak 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Georg Philipp Telemann (14 Mart, 1681–25 Haziran, 1767) Magdeburgda doğmuş Alman barok müzik bestecisidir. Kendi kendini eğitmiş ve Leipzig Üniversitesinde çeşitli dilleri ve bilim dallarını çalışmıştır. Tüm zamanların en üretken bestecisi olarak bilinir ve Johann Sebastian Bach'ın çağdaşı, Georg Friedrich Handel'in de yakın arkadaşıdır. Günümüzde Bach daha büyük bir besteci kabul edilmekle birlikte, Telemann, yaşadığı dönemde müzikal yeteneklerinden ötürü daha tanınan bir besteci olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar
Telemann o kadar üretkendi ki bestelerinin sayısını bilmezdi. Sık sık seyahat edip gittiği yerlerdeki müzik tarzlarını çalışmış ve bunları bestelerine yansıtmıştı.

Besteci aynı zamanda çoklu keman ya da trompet gibi sıradışı enstrüman kombinasyonları için yazdığı konçertolarla da bilinir.

Pek çok önemli müzik görevinde de bulunmuştur, 1720 yılından 1767 yılındaki ölümüne dek Hamburg'daki en büyük beş kilisenin müzik yöneticiliği de bunlara dahildir. Torunu Carl Philipp Emanuel Bach bu geleneği devam ettirmiştir.

Eserleri
  • Der Geduldige Socrates (1721)
  • Der Schulmeister
  • Der Tod Jesu ("İsa'nın Ölümü")
  • Die Donner-Ode ("The Ode of Thunder")
  • Die Tageszeiten ("The Times of the Day")
  • Der Tag des Gerichts ("The Day of Judgement")
Ad:  180px-Telemann.jpg
Gösterim: 1503
Boyut:  12.4 KB

Son düzenleyen KisukE UraharA; 6 Temmuz 2008 20:05
Biyografi Konusu: Georg Philipp Telemann nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
6 Temmuz 2008       Mesaj #2
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
telemann

Sponsorlu Bağlantılar
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Ekim 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Georg Philipp Telemann (1681 Magdeburg-1767 Hamburg),

Alman besteci. Lully ve Campra'nın yapıtlarını inceleyerek kendi kendine müzik öğrendi. Hukuk ve felsefe okumak üzere 1701'de girdiği Leipzig Üniversitesi'nden hemen ayrılarak besteler yapmaya başladı. Leipzig Kilisesi'ne orgcu ve korobaşı oldu (1704). Daha sonra Sorau ve Eisanach'da; 1721'de Hamburg'a yerleşmeden önce de Frankfurt ve Beyreulth'da yönetmen olarak çalıştı. Uzun yıllar yaşadığı Hamburg'da verimli bir çalışmayla müziğin hemen hemen bütün dallarında (opera, kantat, uvertür gibi) örnekler verdi. Fransız, İtalyan ve Alman müziğinin bileşiminden kendine özgü bir müzik ortaya çıkaran Telemann, Barok müziğin ustalarından sayılır. Müziği, dışavurumcu melodileriyle, canlı ritmleriyle, enstrümantasyondaki ustalıkla ve çeşitlilikle dikkati çeker.

MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Ağustos 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  440_0.jpg
Gösterim: 1452
Boyut:  70.3 KB

TELEMANN
(Georg Philipp), alman besteci (Magdeburg 1681 - Hamburg 1767). Bir protestan papazının oğluydu, bir ölçüde kendi kendine müzik öğrendi. Kent meclisi kendisinden Sankt Thomas için ayda iki kantat bestelemesini isteyince, 1701'de Leipzig Üniversitesi'nde başladığı hukuk öğrenimini bıraktı. 1702'de, üniversite öğrencilerinden oluşan bir koral olan Collegium musicum'u kurdu ve Leipzig operası müdürü oldu. 1704'te Neue Kirche’de orgculuk ve müzik yöneticiliği görevlerini kabul etti. Böylece hareketli bir müzik yaşamına başladı: Sorau'da capella yöneticisi (1705); Eisenach sarayı’nda orkestra yöneticisi (1708); Katharinenkirche capellası’nın yöneticisi ve Frankfurt kentinin müzik yöneticisi (1712) oldu; Eisenach (1717) ve Bayreuth (1723) saraylarının capella yöneticisi sanını aldı. 1721'de Hamburg kentinin müzik yöneticisi, Johanneum kantoru ve kentin en önemli beş kilisesinin capella yöneticisi oldu. 1722’den 1738'e kadar Hamburg operası'nı yönetti. Birçok kez Berlin'e, 1737'de de Paris’e gitti ve büyük bir başan kazandı. Yaşadığı dönemde arkadaşları J. S. Bach ve Hândel'den daha büyük bir üne kavuştu. Telemann üç yaşam öyküsü bıraktı.
Telemann her türde sayısız yapıt verdi: kırk opera, yılın tüm pazarları ve bayramları için on iki kantat dizisi, kırk altı çile, sayısız oratorioların fransız usulü altı yüz uvertürü, düğün, cenaze vb. dolayısıy bestelenmiş yapıtlar ve oda müziği. P, ralı konserler düzenledi, geniş bir dinli yici kitlesine seslenen bir müzik yapi Kendi çağının müziğini, alman kontrapur tosunun, Italyanlar'a özgü melodi ve kor çertonun, fransız dansının ve lullyci ope ranın bir bileşimiyle oldukça başarılı tur bi çimde özetledi. Hamburg okulunun tartı şılmaz ustası olan Telemann alman klasik çiliğinin habercisidir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

26 Mart 2009 / Tiglon Spor ww
29 Eylül 2015 / Safi Bilim ww
21 Kasım 2006 / KisukE UraharA Edebiyat ww
25 Eylül 2015 / Safi Siyaset ww
6 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww