Arama

Jerry Goldsmith

Güncelleme: 14 Ağustos 2011 Gösterim: 1.564 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
14 Ağustos 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Jerry Goldsmith
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Jerry Goldsmith (Jerrald K. Goldsmith), (d. 10 Şubat 1929, Los Angeles, California-ö. 21 Temmuz 2004, Beverly Hills, Los Angeles), ABD'li besteci ve orkestra şefi; Maymunlar Cehennemi, Patton, Çin Mahallesi, The Omen, The Boys from Brazil, Poltergeist, Under Fire, Temel İçgüdü gibi pek çok ünlü televizyon ve sinema yapımı için hazırladığı müziklerle tanınmıştır.

Jerry Goldsmith

220px Jerry Goldsmith 2

Jerry Goldsmith 10 Şubat 1929'da Los Angeles, California'da dünyaya geldi. Altı yaşından itibaren piyano çalmaya başlayan Goldsmith, ünlü piyanist Jacob Gimpel ile piyano ve bestecilik üzerine özel dersler aldı. On altı yaşından itibaren de İtalyan besteci Mario Castelnuovo-Tedesco'dan müzik teorisi ve kontrpuan dersleri aldı. Bir süre Güney California Üniversitesi'nde öğrenim gördü.

1950 yılında CBS'in müzik bölümüne girdi. Burada yayınlanan Romance ve CBS Radio Workshop adlı programlar için besteler yaptı. Daha sonra Climax! ve Playhouse 90 adlı televizyon şovları için besteler yaptı. Ayrıca ünlü televizyon dizisi The Twilight Zone 'un (Alacakaranlık Kuşağı) pek çok bölümünün müziklerini besteleyen Goldsmith, 1960'a kadar CBS'te kaldı.

Mesleğinin duayenlerinden Alfred Newman ile tanışan ve ondan çok etkilenen Goldsmith'in müziğini bestelediği ilk sinema filmi 1963 tarihli klasik bir western filmi olan Lonely Are the Brave (Yalnız ve Cesur) oldu. Alfred Newman önerisiyle girdiği Universal Pictures'ta müziğini bestelediği Freud ona ilk Oscar Ödülü adaylığını getirdi.

Kariyeri boyunca 17 kez Oscar ödülüne aday gösterilen Jerry Goldsmith, 1976 yılında The Omen filmi için yaptığı müzikle Oscar ödülünü kazadı. Beş Emmy Ödülü bulunan Goldsmith, Altın Küre'ye de defalarca aday gösterilmiş ancak kazanamamıştı.

Goldsmith, Kildare, Barnaby Jones, Star Trek: The Next Generation gibi televizyon programları için de besteler yapmıştı. Kalın bağırsak kanseriyle mücadele eden 75 yaşında Beverly Hills'teki evinde yaşamını yitirdi.
  • Jery Goldsmith, Sylvester Stallone'in başrolde oynanıdığı İlk Kan 1 soundrack film müziğinide hazırlamıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Jerry Goldsmith nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

19 Kasım 2015 / _Yağmur_ Sinema ww
20 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
2 Ağustos 2010 / KisukE UraharA Müzik ww
12 Nisan 2010 / LaSalle Felsefe ww
1 Eylül 2008 / TiglonBoYs Taslak Konular