Arama

Bakır Nefesli Çalgılar - Borazan

Güncelleme: 22 Eylül 2008 Gösterim: 14.617 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BORAZAN, 1,4 metre uzunluğunda pirinç ya da bakır bir borudan yapılma üflemeli bir çalgıdır. Borazanın kısa görünmesi ve kolayca taşınabilmesi için, bu boru halka biçiminde kıvrılmıştır. Ağızlığı fincan biçimindedir. Bo­runun öteki ucu bir çan gibi geniştir. Borazan­dan, üfleme şiddetine ve ağızlığın üzerinde dudakların gerilmesine göre, değişik notalar ve tonlar elde edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
borazanhr1


Bugün borazan genellikle askeri bandolar­da çalınır. Silahlı kuvvetlerde ise işaret ver­mek amacıyla kullanılır. Bunun nedeni öteki metal üflemeli çalgılarda geniş bir nota ya da tonlar dizisine olanak sağlayan tuş ve piston­ların borazanda bulunmamasıdır. Başka bir deyişle, berrak ve tiz bir sesi olan bu çalgı nota ve ton çeşitliliğinden yoksundur.
Borazan çok eski bir çalgıdır. Tarihte ilk borazanlar hayvan boynuzundan yapılmıştır.

Borazan İşaretleri

Birçok ülkenin askeri kuruluşlarında günün belirli saatlerinde ya da belirli durumlarda borazanla işaret verilir. Bu işaretlerle, askerle­re kalkış, yemek, yoklama, ışıkları söndürme ve yatma saati haber verilir.
Borazan eskiden savaş sırasında, silahlı kuvvetlerin özellikle hafif piyade ve süvari alaylarına hücum işareti vermede kullanılırdı. Bu çalgı ayrıca tehlike anında uyarı işareti olarak da kullanılmıştır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

4 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Sanat
1 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Sanat
3 Ocak 2013 / ThinkerBeLL Sanat
3 Ocak 2013 / ThinkerBeLL Sanat
14 Ağustos 2011 / Daisy-BT Sanat