Arama

Telli Çalgılar - Laterna

Güncelleme: 9 Temmuz 2012 Gösterim: 2.439 Cevap: 0
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
9 Temmuz 2012       Mesaj #1
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Laterna
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kolla düzenli biçimde çevirmekle çeşitli havalar çalan mekanik bir org türü. İçinde iki körük ve sivri bakır uçlarla donatılmış bir silindir vardır. Çalgının kolu çevrilince her sivri uç, karşısına gelen bir kapağı açar ve bu arada geçen hava akımının titreşimiyle melodi oluşur.


"Tekerlekli Keman" olarak da bilinen laterna, belirli aralıklarda tellere bastıran tahta kıskıları kontrol eden bir klavye kullanılarak notaları basılan Nyckelharpa'ya çok benziyor.

Bu keman benzeri enstrümanla ilgili en ilginç olan şey, tellerinin titreşiminin elle çevrilen bir kolla sağlanıyor olması. Laternanın, enstrüman çalınırken istikrarlı armonik sesler çıkaran birçok ses teli bulunuyor. Laternanın ses kalitesi, gaydanın ses kalitesine çok benzerdir.

Telli Çalgılar - Laterna


Laterna, Batı Avrupa'da ilk icat edildiği 11.yüzyıldan bu yana birçok şekil ve boyut değişikliğine uğramış. Bu zamanlarda enstrüman, manastıra ait koro müziklerinde kullanılıyormuş. 17.yüzyıl boyunca enstrümandaki teknolojik gelişmeler bu aletin daha düşük sınıflara yayılmasına olanak tanıdı. Bu, elit sınıfın enstrümanı alaya almasına ve küçümsemesine neden oldu ve laterna "Dilencilerin liri" olarak anılmaya başlandı.

Telli Çalgılar - Laterna

18.yüzyılda laterna dönemin müzik bestecilerinden hakettiği popüleriteyi seçkinlikle birlikte geri kazanmasını bildi. Laterna, Doğu Avrupa'ya ve Slav ülkelerine de yayıldı ve buralarda bu enstrümanın birçok benzeri ortaya çıktı. 20.yüzyılın başlarında çok az sayıda laterna kaldı ve bu enstrümanın birçok değişik versiyonuna rastlanmaz oldu. Laternanın günümüzde yeniden bir doğuşu söz konusu. Bu enstrüman, tüm sıradışı ve modern müzik tiplerinde kendisine yer buluyor.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

30 Kasım 2009 / ThinkerBeLL Sanat
9 Eylül 2011 / BYAYD SPEOPLE Sanat
21 Ağustos 2009 / _cesminaz_ Sanat
9 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
9 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular