Arama

İstanbul - Fatih - İstanbul Lisesi

Güncelleme: 1 Temmuz 2013 Gösterim: 6.434 Cevap: 0
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
29 Temmuz 2011       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
İstanbul Lisesi
MsXLabs & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

800px IELfrontgate

İstanbul Lisesi, Türkiye'nin en tanınmış ve en eski liselerinden biridir. Geçmişte Osmanlı Devleti'nin batı tarzı ilk Türk liselerinden olup, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyaca tanınan en meşhur liselerindendir. 1884 yılında kurulan İstanbul Lisesi bir devlet okuludur. Anadolu Lisesi statüsünde olan İstanbul Lisesi, ayrıca Almanya'nın en yüksek seviyeli lisesi olan 'Gymnasium' derecesinde yer almaktadır. 1933 yılından günümüze Fatih ilçesinin Cağaloğlu semtinde bulunan eski Duyunu Umumiye (Osmanlı Devleti Genel Borçlar Kurumu) binasında eğitim ve öğretim hizmetlerini sürdüren İstanbul Lisesi, konumu itibarıyla eşsiz bir Boğaz ve Haliç manzarasına sahiptir.
İstanbul Lisesi Türkiye'de;
  • ilk öğrenci gazetesini yayınlayan, (1887'den önce)
  • "Lise" terimini ilk kez kullanan, (1910)
  • Öğrencilere ilk kez Almanca eğitim sunan, (1912)
  • İlk kez bir okulda film gösterimi yapan, (1913) ("Les Miserables")
  • İlk öğrenci tiyatro grubunu kuran, eğitim kurumudur. (1913) (Abdulhak Hamid'in "Esber" ve Teodar Kasap tarafından Türkçeye uyarlanan Moliere 'in “Pinti Hamid” (L’avare) oyununu sahnelemişlerdir.
Eğitim

İstanbul Lisesi öğrencilere Türk ve Alman eğitim sistemlerinin müfredatlarının birleşiminden oluşan bir eğitim vermektedir. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Almanca, İngilizce, Enformatik, Almanya ve Dünya Genel Kültür ve Coğrafyası (Landeskunde) dersleri Alman öğretmenler eşliğinde , Alman Eğitim Müfredatına uygun olarak işlenmektedir.
Türk Edebiyatı, Türk Dili ve Anlatım, Tarih, Coğrafya, Sağlık Bilgisi, Milli Güvenlik, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Demokrasi ve İnsan Hakları, Beden Eğitimi dersleri Türk öğretmenler eşliğinde, Eğitim müfredatına göre işlenmektedir.
Müzik dersi Alman öğretmenler ya da Türk öğretmen ile beraber, Resim dersi ise Türk öğretmen ile yapılmaktadır.
Eğitim Süresi 1 yılı hazırlık olmak üzere 5 yıldır. İstanbul Lisesi'nde, Almanca yanında kapsamlı İnglizce dil eğitimi de verilmektedir. Öğrenciler okuldan 2 yabancı dil bilerek mezun olurlar. Türk Eğitim diploması yanında, sayısal grup öğrencileri Alman Abitur Diploması (Reifeprüfung) alma hakkına da sahiptir. Okul eğitimi Abitur üzerine temellendirilmiştir. Bununla beraber eğitimlerini ilerleyen süreçte Türkiye'de sürdürmeye kararlı olan öğrenciler için, kişinin üst düzey Almanca bilgisine sahip olduğunu gösteren Sprachdiplom (B2-C1) sınavları yapılmaktadır. 11. sınıfta öğrenciler Abitur ve Sprachdiplom (Almanca Dil Belgesi) dan birini seçmek zorundadır. 12. sınıfta öğrenciler eğitimlerini buna göre devam ettirerek ilgili sınavlara girerler. Okul öğrencileri Abitur ya da Sprachdiplom sınavlarından birini tamamlamakla yükümlüdürler. Eşit ağırlık ve sözel grubu öğrencilerinin ise; Abitur hakları yoktur, bu öğreciler doğrudan Sprachdiplom sınavına girmek zorundadırlar.
Abitur, Uluslararası bir diploma olup öğrenciler bu diploma sayesinde dünyanın bir çok ülkesinde istedikleri Üniversitede Eğitimlerini devam ettirme hakkı kazanırlar. Abitur Sınavı, öğrencileri Matematik, Almanca, İngilizce, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinden sözlü ve yazılı olarak değerlendirmektedir. İstanbul Lisesi bu olanakları sayesinde yurtdışına pek çok öğrenci göndermektedir. Bunun yanında Okul ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı)'de en başarılı Anadolu Liselerinden biri olma sıfatını yıllardır kaybetmemiştir.

800px Istanbul Erkek Lisesi


Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 1 Temmuz 2013 20:57 Sebep: Düzenleme

Benzer Konular

23 Temmuz 2009 / Kubilay Torun Soru-Cevap