Arama

Galatasaray Üniversitesi

Güncelleme: 3 Ağustos 2011 Gösterim: 8.532 Cevap: 2
Tiglon - avatarı
Tiglon
Ziyaretçi
8 Eylül 2007       Mesaj #1
Tiglon - avatarı
Ziyaretçi
logo
Bugünkü adıyla Galatasaray tarihte ilk kez 1481 yılında Sultan II. Beyazıd tarafından Galata Sarayı adıyla bir Enderun okulu olarak kurulmuştur. Okul, bugünkü Galatasaray Lisesi’nin bulunduğu yerde eğitime başlamıştır. Amaç, Devletin çeşitli yönetim kademelerine memur yetiştirmekti. Çalışkan ve yetenekli gençler orta dereceli bir okulda eğitiliyor ve yüksek derecedeki Enderun’a gönderiliyordu. Yatılı, düzenli ve çağın gerektirdiği eğitimi veren Galata Sarayı’ndaki Saray kelimesi, devlet işlerinin görüldüğü idare merkezi ve yüksek derecede Enderun okulu anlamındadır. Günümüze kadar adını, geleneksel yapısını ve işlevini sürdüren tek eğitim kurumu Galata Saray’dır.
Sponsorlu Bağlantılar
Tabii her kurum gibi Galata Sarayı da bazı duraklamalar, gerileme ve yeni atılımlar yaşamıştır.

1838 yılında mevcut bina yeniden inşa edilmiş ve Galata Sarayı, Tıbbiye-i Şahane’ye dönüştürülmüştür. Öğretim dili Fransızca olan bu yüksek okuldan ilk Türk kadın ebeler ile sağlık alanında Devlete hizmet veren kişiler yetişmiştir. Böylece sivil öğretim alanında batı bilimine yönelişin önemli bir adımı atılmıştır. 1868 yılında bugünkü Galatasaray’ın üçüncü aşamasını oluşturan Mekteb-i Sultani hizmete açılmıştır. Fransızca öğretime ağırlık veren bu okulun kurulması için büyük çaba sarfedenlerden biri, tıbbiye-i şahane’den mezun, o dönemin Hariciye nazırı ve daha sonra Sadrazam olan Keçecizade Fuat Paşa, diğeri ise Ali Paşa’dır. Tarihi okul ile işlevsel, mekansal ve beşeri bağlantıya mensup gençlerin yatılı bir düzende birlikte ve tam bir vicdan özgürlüğü içerisinde eğitildikleri bir eğitim ve öğretim kurumu olmuştur. 1874 yılında Sultan Abdülaziz’in iradesiyle Mekteb-i Aliye-i Sultaniye adı altında toplanan ve Galatasaray Hukuk Mektebi, Galatasaray Mülkiye Mühendisliği Mektebi ve Galatasaray Edebi Mektebi’nden oluşan üç tane yüksekokul açılmıştır. Bu yüksekokulların idari örgütü ile ders programları Sorbonne Üniversitesi’ne uygun bir şekilde yapılmıştır. Özellikle Mekteb-i Hukuk, günümüzün hukuk fakültelerinin tarihi gelişimi bakımından Batı’daki emsalleri gibi öğretim veren bir okul olmuştur.

Mekteb-i Aliye-yi Sultaniye 1877 yılında Darülfünun-u Sultaniye adını almış ve bünyesinde ayrıca, Devletin üst düzey memurlarının bilgi ve kültür düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla kurslar da düzenlenmiştir.
Galatasaray, büyük Atatürk ve kadrosunun gerçekleştirdiği yeni devlet düzeniyle birlikte Cumhuriyet Lisesi olarak hizmet vermeye devam etmiş ve Galatasaray Lisesi adını almıştır.
Galatasaray Egitim ve Öğretim Kurumu, 6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kanunla Galatasaray Üniversitesi’ne dönüşmüştür. Kurum üniversite statüsünü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korumuş ve Galatasaray Lisesi ile ona bağlı İlkokul ve Rektörlüğe bağlı öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır (K.m.1). Anılan kanunla yüksekokullar yerine fakülteler ihdas edilmiş; böylece 1992 tarihli Anlaşma ve Eşit Temsilli Komite kararları uyarınca "Devlet Bilimleri Yüksekokulu" ve "Mühendislik ve Teknoloji Yüksekokulu" olarak anılan birimler yerine aşağıdaki kurumlaşma gerçekleştirilmiştir.
Üniversitemize ulaşmak şehiriçi ulaşım araçlarıyla çok kolaydır. Taksim / Eminönü yönünden gelecek olanlar için Boğaz hattından giden herhangi bir belediye otobüsü veya özel halk otobüsü üniversitemizin önünden geçmektedir. Asya yakasından ulaşım ise, Üsküdar veya Kadıköy’den her 30 dakikada bir kalkan Beşiktaş vapurlarına binmek suretiyle 15 dakikalık yürüme mesafesindeki vapur iskelesinde inilerek sağlanabilir.

Adres : Galatasaray Üniversitesi Çırağan Caddesi No:36 34357 Ortaköy/İstanbul
Tel:02122274480
_______________________________FAKÜLTELER________________________________
Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi:
1993-1994 akademik yılında üniversitemizin açılmasıyla birlikte hayat bulan Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi, kuruluşundan beri dekan Prof. Dr. Ethem TOLGA tarafından yönetilmektedir. Fakülte bünyesinde Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Birbirleri ile doğrudan ve dolaylı ilişki içinde olan bu bölümler, günümüzün en geçerli ve gözde mühendislik dallarıdır. Fakültemiz bölümlerine ilk senelerde 25`er öğrenci alınmış, bu sayı 1995-96 öğretim yılından itibaren 35`er öğrenciye yükseltilmiştir.
Fakültemize bağlı bölümlerde lisans eğitimi dört yıldır. Yeterli Fransızca seviyesine ulaşmış öğrenciler için, ilk iki yıl, ağırlıklı olarak temel mühendislik derslerinin verildiği bir program uygulanır. Meslek derslerinin ağırlık kazandığı üçüncü yıldan itibaren ise öğrenciler, kendi bölüm kimlikleri altında lisans eğitimlerine devam ederler.

Mühendislik eğitiminde alınan kuramsal bilgilerin pratik uygulamalarla pekiştirilmesi önemli bir yer tutar. Bu amaçla kurulan laboratuvarlar, öğrencilerimize çeşitli alanlarda hizmet vermektedir. İlk iki senenin programları dahilinde fizik, elektronik ve kimya laboratuvarları, ayrıca üç adet gelişmiş bilgisayar laboratuvarı ve yine her iki bölüme de hizmet vermek üzere tasarlanmış bir Robotik-CIM laboratuvarı fakültemiz bünyesinde yer almaktadır. Öğrencilerimizin edindikleri kuramsal bilgileri gerçek hayata aktarabilmelerinin bir yolu da stajlardan geçmektedir. Öğrencilerimiz stajlarını Türkiye`de ya da yurtdışında yapabilmekte, üniversite imkanları, öğrencilerimizin bu staj dönemini en yararlı şekilde geçirebilmeleri amacıyla seferber edilmektedir. Fakültemizde bilgisayar bütünleşik imalat alanında bir UNESCO kürsüsü bulunmaktadır. Bu kürsünün eşbaşkanlığı Prof.Dr. Ethem TOLGA ve Prof.Dr. E. Ertuğrul KARSAK tarafından yürütülmektedir.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü -Endüstri Mühendisliği Bölümleri ile eitim ve öretimine devam ettirmektedir.
İletişim Fakültesi:
İletişimin gün geçtikçe toplumların gündemini daha çok belirlediği günümüzde bu alanda çalışacak nitelikli ve donanımlı genç iletişimcileri yetiştirmekle görevli iletişim fakültelerinin sorumluluğu daha da ağırlaşmaktadır.
1994’te kurulduğundan bu yana bu sorumluluğun bilinciyle hareket eden Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, ülkemizde yükseköğretim düzeyinde iletişim eğitimi veren seçkin kurumlar arasında yerini almıştır.

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin yalnızca donanımlı birer medya uygulamacıları olarak değil, aynı zamanda sağlam bir sosyal bilimler eğitimi almış iletişimciler olarak yetişmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle, 1. ve 2. sınıf ders programlarında ağırlıklı olarak, öğrencilerimizin ‘Sosyal Bilimlere Hazırlık’ sınıflarında tanıştıkları kavram ve yaklaşımları çeşitli sosyal bilimlerin penceresinden daha derinlemesine inceleyebilmelerine olanak sağlayan dersler yeralmaktadır. 3. sınıftan itibaren ise, öğrencilerimizin ileride çalışmayı düşündükleri mesleki alanlarda kendilerine gerekli olacak uygulama becerilerini geliştirmelerini sağlayacak dersler üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Bu arada öğrencilerimizi farklılaşan uzmanlaşma beklentilerini karşılamak amacıyla açılan çeşitli seçimlik dersler de alabilmektedir.
Gazetecilik ve İnternet Yayıncılığı Bölümü-Halkla İlişkiler, Tanıtım ve Reklamcılık Bölümü
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü bulunmaktadit
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi:
Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1994-1995 ders yılında eğitime başlamıştır. 1998 Haziran döneminde ilk mezunlarını veren fakültenin bünyesinde İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde eğitim yapılmaktadır. Galatasaray Üniversitesine kayıt olan öğrencilerin fakültede lisans eğitimine başlamaları için Fransızca ile İleri Fransızca ve Sosyal Bilimlere Giriş hazırlık sınıflarını başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Fakültenin eğitim modeli ders geçme sistemine dayanan zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Eğitim Fransız ve Türk dillerinde yapılmaktadır. Öğrencilerin hazırlık sınıflarından başlayan ve basamaklı kur sistemine dayalı İngiliz dili eğitimine katılmaları zorunludur. İngiliz dili eğitimini tamamlayan öğrencilere bu dilde açılan seçmeli dersleri almalarına olanak verilmektedir. Fakülte, öğrencilerin derslere aktif katılımını sağlayan pedagojik yöntemlere dayalı eğitim yapmaktadır. Üniversitenin sürekli kullanıma açık bilgisayar laboratuarları ve Internet kanalı ile uluslararası kütüphane sistemine bağlı dökümantasyon merkezinin sağladığı olanaklar eğitim anlayışına uygun destek hizmeti vermektedir. Bölümlerde eğitim; Türk ve Fransız, kadrolu ve misafir öğretim üyeleri tarafından yapılmaktadır. Öğretim üyelerinin verdiği eğitimi zenginleştirmek amacı ile konusunun uzmanları ve yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin katıldığı konferanslar düzenlenmektedir.
Öğrencilerin girişimi ile bölümlere bağlı olarak kurulan akademik amaçlı kulüpler eğitime destek veren çalışmalarda bulunmaktadır. Kulüpler, güncel konulara yönelik ve akademik eğitimi genişleten seminer ve panelleri düzenlemenin yanısıra staja ve mezuniyet sonrasına yönelik kariyer haftasının da yaratılmasında öncülük yapmaktadır.
İşletme Bölümü -Uluslararası İlişkiler Bölümü -İktisat Bölümü -Siyaset Bilimi Bölümleriyle egitimini sürdürmektedir.
Fen Edebiyat Fakültesi:
Bilim, günümüzde sayısız uzmanlık alanlarına ayrılmış, her biri kendi yöntemsel donanımını ve dilini oluşturan bir çok disiplinden oluşmaktadır. Üstelik ulaşılan her yeni bilgi daha önce var olmayan bilim dallarının ortaya çıkmasına yol açabilecek birikime katkıda bulunmaktadır. Bu ayrışma süreci, her ne kadar bilimsel bilginin ufkunu sürekli geliştirme yeteneğine sahipse de, aynı zamanda özerkleşip kendini yeniden üretme mekanizmalarını kuran her bir uzmanlık dalınının git gide daha kapalı bir yapı oluşturmasına da yol açabilmektedir. Bilimsel etkinlik, salt teknik bilginin yine teknik nedenler dolayımıyla tartışılması sonucunu doğurmaktadır. Böyle bir gelişme, bilme eyleminin insani var oluş koşullarını aşındırabilmektedir. İşte bu anlamda, bilimsel bilginin özsel niteliğini tartışması gereken kapsayıcı disiplinlere gereksinim doğmaktadır; bu işlevi ise, doğal olarak diğer tüm bilimleri türeten temel bilimler yüklenmelidir.

Galatasaray Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi?nin kuruluş mantığında, bu nedenle bilimsel bilginin temel kaynaklarının kaybedilmemesi çabası yatmaktadır. Bu perspektif içinde fakültemiz bünyesinde iki temel bilim mevcuttur: Felsefe ve sosyoloji. Böylece, bir yandan genel bilimsel bilme eyleminin yalnızca teknik bigi sınırları içinde kalmasına karşı çoğulcu bir araştırmacılığın kurumsallaştırılmasına çalışılırken, diğer yandan temel bilimlerin kendi aralarında uyumlu işbirliğine gitmeleri amaçlanmaktadır.
Sosyoloji Bölümü -Felsefe Bölümleri bulunmaktadir.
Hukuk Fakültesi:
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Fransızca bilmeyen öğrenciler 2 (iki) yıl hazırlık eğitimi görürler.
Hazırlık eğitiminin ardından başlayan Lisans Programı her biri iki yarıyıldan oluşan dört öğrenim yılında, toplam sekiz yarıyılda tamamlanır. Yürürlükte olan yönetmeliğe göre öğrencilerin devam zorunluluğu vardır ve Fakültemizde ders geçme esası uygulanır. (Bkz. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği R.G., 4.1.2002, sayı : 24630).
Öğrenciler, 1998-1999 öğrenim yılından itibaren Kamu Hukuku, Özel Hukuk ve 2002-2003 yılından başlayarak (Panthéon-Assas Üniversitesi, Paris 2 ile işbirliği ile) Avrupa Birliği Hukuku ve Ekonomi Hukuku alanlarında Yüksek Lisans ; 2000-2001 öğrenim yılından bu yana da Kamu Hukuku ve Özel Hukuk alanlarında doktora eğitimlerini Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde sürdürebilmektedir.
________________________________ENSTITÜLER________________________________
Sosyal Bilimler Enstitüsü:
Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 03.06.1998 tarih ve 23361 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanmasıyla Enstitümüz 1998-1999 Öğretim Yılında faaliyetine başlamıştır. Enstitü Müdürlüğü görevini Doç.Dr.İdil KAYA, Enstitü Müdür Yardımcılığı görevini Yard.Doç.Dr.Ümit KOCASAKAL, Enstitü Sekterliği görevini ise Fikriye KERİM yürütmektedirler.
Sosyal Bilimler Enstitüsü tezli ve tezsiz YüksekLisans programları yanında T.C. ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki 14 Nisan 1992 tarihli andlaşma eki protokolün 3/e hükmü uyarınca ve Türk mevzuatına uygun olarak kamu görevlilerinin adaylık dönemi ve hizmet içi eğitimlerini de yürütür.
Fen Bilimleri Enstitüsü:
Mühendislik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı, ürün, süreç ve bilgi yönetimine bütünleşik bir yaklaşımı esas almaktadır. Mühendislik Yönetimi programının amacı, mühendislik ve teknoloji yönetiminde operasyonel ve stratejik düzeydeki karar verme ve uygulama aşamalarında gerekli bilgi birikimini öğrencilere aktarmaktır. Mühendislik Yönetimi programının içeriği, günümüzde yaygın teknoloji kullanımı olan organizasyonlarda karşılaşılan artan karmaşıklıktaki yönetim problemlerinin çözümüne olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Öğrencilere, problem çözmeye odaklanmış bir yapı içerisinde, yönetimin temelleri ve kantitatif yöntemler arasında dengeli bir içerik sunulmaktadır.
Mühendislik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı, Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde belirtilen esaslara uygun olarak yürütülecektir.
Mühendislik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı, toplam 30 kredilik 10 adet dersten ve kredisiz bir dönem projesinden oluşmaktadır.
Endüstri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı -Mühendislik Yönetimi İkinci Öğretimde Tezsiz Yüksek Lisans Programı -Endüstri Mühendisliği Doktora Programlamlariyla egitimini sürdürmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen kompetankedi; 23 Temmuz 2008 22:27
tuce_mehmet - avatarı
tuce_mehmet
Ziyaretçi
29 Nisan 2008       Mesaj #2
tuce_mehmet - avatarı
Ziyaretçi
Beşyüz yılı aşkın bir eğitim ve öğretim geçmişinin ulaştığı aşama:

Sponsorlu Bağlantılar
Galatasaray Üniversitesi...

Bugünkü adıyla Galatasaray tarihte ilk kez 1481 yılında Sultan II. Beyazıd tarafından Galata Sarayı adıyla bir Enderun okulu olarak kurulmuştur. Okul, bugünkü Galatasaray Lisesi'nin bulunduğu yerde eğitime başlamıştır. Amaç, Devletin çeşitli yönetim kademelerine memur yetiştirmekti. Çalışkan ve yetenekli gençler orta dereceli bir okulda eğitiliyor ve yüksek derecedeki Enderun'a gönderiliyordu. Yatılı, düzenli ve çağın gerektirdiği eğitimi veren Galata Sarayı'ndaki Saray kelimesi, devlet işlerinin görüldüğü idare merkezi ve yüksek derecede Enderun okulu anlamındadır. Günümüze kadar adını, geleneksel yapısını ve işlevini sürdüren tek eğitim kurumu Galata Saray'dır.

Tabii her kurum gibi Galata Sarayı da bazı duraklamalar, gerileme ve yeni atılımlar yaşamıştır.

1838 yılında mevcut bina yeniden inşa edilmiş ve Galata Sarayı, Tıbbiye-i Şahane'ye dönüştürülmüştür. Öğretim dili Fransızca olan bu yüksek okuldan ilk Türk kadın ebeler ile sağlık alanında Devlete hizmet veren kişiler yetişmiştir. Böylece sivil öğretim alanında batı bilimine yönelişin önemli bir adımı atılmıştır. 1868 yılında bugünkü Galatasaray'ın üçüncü aşamasını oluşturan Mekteb-i Sultani hizmete açılmıştır. Fransızca öğretime ağırlık veren bu okulun kurulması için büyük çaba sarfedenlerden biri, tıbbiye-i şahane'den mezun, o dönemin Hariciye nazırı ve daha sonra Sadrazam olan Keçecizade Fuat Paşa, diğeri ise Ali Paşa'dır. Tarihi okul ile işlevsel, mekansal ve beşeri bağlantıya mensup gençlerin yatılı bir düzende birlikte ve tam bir vicdan özgürlüğü içerisinde eğitildikleri bir eğitim ve öğretim kurumu olmuştur. 1874 yılında Sultan Abdülaziz'in iradesiyle Mekteb-i Aliye-i Sultaniye adı altında toplanan ve Galatasaray Hukuk Mektebi, Galatasaray Mülkiye Mühendisliği Mektebi ve Galatasaray Edebi Mektebi'nden oluşan üç tane yüksekokul açılmıştır. Bu yüksekokulların idari örgütü ile ders programları Sorbonne Üniversitesi'ne uygun bir şekilde yapılmıştır. Özellikle Mekteb-i Hukuk, günümüzün hukuk fakültelerinin tarihi gelişimi bakımından Batı'daki emsalleri gibi öğretim veren bir okul olmuştur.

Mekteb-i Aliye-yi Sultaniye 1877 yılında Darülfünun-u Sultaniye adını almış ve bünyesinde ayrıca, Devletin üst düzey memurlarının bilgi ve kültür düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla kurslar da düzenlenmiştir.

Galatasaray, büyük Atatürk ve kadrosunun gerçekleştirdiği yeni devlet düzeniyle birlikte Cumhuriyet Lisesi olarak hizmet vermeye devam etmiş ve Galatasaray Lisesi adını almıştır.
Üniversite - Tarihçe - Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu

Galatasaray Eğitim Vakfı'nın girişimleriyle gerçekleşen ve 14 Nisan 1992 tarihli anlaşmayla kurulan yükseköğretim kurumumuz, Haziran 1994 tarihine kadar Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu adı altında faaliyet göstermiştir. 6 Kasım 1992 tarih ve 21397 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren Kurum Statüsü, 6 Haziran 1994 tarih ve 3993 sayılı kanunun 6. maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu, kamu tüzel kişiliğine sahip ve ilköğretim, lise ve yükseköğretimin çeşitli kademe ve bölümlerinden oluşan entegre bir eğitim-öğretim kuruluşu olarak üniversite statüsünü alıncaya dek geçen 19 ay süresince, Başkan Prof. Dr. Yıldızhan YAYLA, Türk Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Barlas TOLAN, Fransız Başkan Yardımcısı Annie PETIT, Mühendislik ve Teknoloji Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ethem TOLGA ve Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Erdoğan TEZİÇ ve Genel Sekreter Doç. Dr. Yalçın ÇAKALIR'dan oluşan Yönetim Kurulu tarafından, 1992 tarihli uluslararası anlaşma, Kurum Statüsü ve Eşit Temsilli Komite kararlarına uygun şekilde alınan kararlar çerçevesinde faaliyetini sürdürmüştür. Üniversite - Tarihçe - GS Eğitim Vakfı ve Üniversite Projesi
Galatasaray Lisesi mensuplarının kurduğu dernek, kulüp ve benzeri kuruluşlar kendi alanlarında olumlu çalışmalar yapmaktadır. Ancak, faaliyet alanı içerisine girmediğinden hiçbir kuruluş eğitim olgusu üzerinde ağırlıklı olarak duramıyordu. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçe olanaklarına bağlı olarak faaliyet gösteren Galatasaray Lisesi'nin eğitime ilişkin gereksinimleri ve hedefi dar koşulları aşıcı konumdaydı. Bu olgunun bilinciyle 1980 başlarında bir grup Galatasaraylı,Sayın İnan KIRAÇ'ın girişimiyle eğitime yönelik yeni bir örgütlenme çalışmasına girişti. 29 Aralık 1981 tarihinde girişimin önderi İnan Kıraç'ın başkanlığında GALATASARAY EĞİTİM VAKFI kuruldu.

Vakıf, kurulduğundan bugüne "başlangıç" maddesinde öngörülen amacı çok başarılı bir şekilde yerine getirmektir. Bu madde aynen şöyledir: "Mezun oldukları, feyz aldıkları, ülkeye büyük değerler yetiştirmiş olan, 500 yıllık şerefli bir geçmişe sahip bulunan Galatasaray Lisesi'ne şükran borçlarını ödemek, bu yararlı ve tarihi eğitim kurumunun varlığını daha da geliştirerek muhafazasını sağlamak, bu kurumdan daha binlerce Türk gencinin feyz almasını temin ederek, Türk kültür ve eğitimine katkısını artırmak,Lise'nin yerine getirmekle mükellef olduğu resmi eğitim hizmetlerini daha üst düzeyde sürdürmek arzu ve heyecanıyla bir Eğitim Vakfı kurulmuştur. " Vakıf, 10 yıl içerisinde Lise ve Camiaya büyük katkılar yaparken, üniversite projesi de yavaş yavaş gündeme gelmeye başlamıştı. Zaten Galatasaraylıların çoğunun gönlünde üniversite yatmaktaydı.

1989 yılında Vakıf İkinci Başkanı Sayın Yiğit OKUR, Yönetim Kurulu'na bir rapor sunarak, Vakfın çalışma programının daha rasyonel esaslara dayanmasını teklif etti. Bu raporda çalışma grupları yer almaktaydı. Grupların biri de "Üniversite Komisyonu" idi. Üniversite Komisyonu Başkanı Büyükelçi Coşkun KIRCA, üyeler ise Prof.Dr.Yıldızhan YAYLA, Prof.Dr. Barlas TOLAN, Prof.Dr. Erdoğan TEZİÇ, Prof.Dr.Tahsin YÜCEL,Prof.Dr.Niyazi ÖKTEM,Prof.Dr.Ethem TOLGA,Prof.Dr.Haluk ERKUT ve Levent DİLMAÇ idi. Komisyon yoğun bir şekilde çalışmalara başladı ve özellikle Sayın Büyükelçi Coşkun KIRCA ile Sayın Prof.Dr.Barlas TOLAN'ın özverili çalışmalarıyla kısa zamanda ayrıntılı bir proje ve program düzenlendi. Hazırlanan program, hemen Türk ve Fransız yetkililere tevdi edildi. Başta dönemin Türk Devlet adamları olmak üzere, proje her iki kanatta da büyük destek gördü. Bunun üzerine 6 Aralık 1991 günü Türk ve Fransız Heyetleri üniversite protokolünü imzaladılar. Protokolün imzalanmasından önce dönemin Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL Haziran 1991 tarihinde Elysée Sarayı'nda François MITTERRAND ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirmişti. 13 Nisan 1992 yılında bu amaçla Türkiye'yi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı MITTERAND, 14 Nisan 1992'de Galatasaray Lisesi'ne gelerek , Turgut ÖZAL ile birlikte Türk Dışişleri Bakanı Sayın Hikmet ÇETİN ve Fransız Dışişleri Bakanı Sayın Roland DUMAS'nın imzaladığı Galatasaray Üniversitesi Kuruluş Belgesi imza töreninde hazır bulundu. Galatasaray Eğitim Vakfı'nın hazırladığı proje böylelikle uluslararası bir tören ve belgeyle hukuksal kimliğini aldı. Galatasaray Üniversitesi, Devlet Başkanlarının katılımıyla kurulan ilk ve tek yükseköğretim kurumudur.
Üniversite - Tarihçe - Galatasaray Üniversitesi

Galatasaray Egitim ve Öğretim Kurumu, 6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kanunla Galatasaray Üniversitesi'ne dönüşmüştür. Kurum üniversite statüsünü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korumuş ve Galatasaray Lisesi ile ona bağlı İlkokul ve Rektörlüğe bağlı öğretim birimleri olarak tanımlanmıştır (K.m.1). Anılan kanunla yüksekokullar yerine fakülteler ihdas edilmiş; böylece 1992 tarihli Anlaşma ve Eşit Temsilli Komite kararları uyarınca "Devlet Bilimleri Yüksekokulu" ve "Mühendislik ve Teknoloji Yüksekokulu" olarak anılan birimler yerine aşağıdaki kurumlaşma gerçekleştirilmiştir.


İLK KURULUŞ
  • Rektör:
    • Prof. Dr. Yıldızhan YAYLA
  • Rektör Yardımcıları:
    • Prof. Dr. Barlas TOLAN
    • Prof. Dr. Erdoğan TEZİÇ
    • Annie PETIT
  • Genel Sekreter:
    • Doç. Dr. Yalçın ÇAKALIR
  • Fakülteler
    • Hukuk Fakültesi
      • Dekan: Prof. Dr. Kemal OĞUZMAN
    • Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi
      • Dekan: Prof. Dr. Ethem TOLGA
        • Endüstri Mühendisliği Bölümü
        • Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
    • İktisadi İdari Bilimler Fakültesi
      • Dekan: Prof. Dr. Osman ZILLIOĞLU
        • İşletme Bölümü
        • Kamu Yönetimi Bölümü
        • Kamu Maliyesi ve İktisat Bölümü
        • Uluslararası İlşkiler Bölümü
    • İletişim Fakültesi
      • Dekan: Prof. Dr. Niyazi ÖKTEM
    • Fen-Edebiyat Fakültesi
      • Dekan: Prof. Dr. Ahmet ABDİK

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
3 Ağustos 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Galatasaray Üniversitesi

İstanbul'da yükseköğretim kurumu. 14 Nisan 1992 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransız Cumhuriyeti Hükümeti arasında aktedilerek 1 Eylül 1992 tarihinde kanun kuvvetiyle yürürlüğe giren anlaşma uyarınca kuruldu. Dört fakülte (Hukuk Fakültesi; İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi; İletişim Fakültesi; Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi).

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

2 Şubat 2017 / Kral_Aslan Spor
9 Kasım 2008 / The Unique Taslak Konular