Kahramanmaraş Ziraat Fakültesi, 18.06.1987 tarih ve 41 sayılı Kanun hükmünde kararnamenin Ek 2. Maddesi gereğince Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuştur. Fakültenin kuruluş aşamasında sadece Tarla Bitkileri Bölümüne 1988-1989 öğretim yılında lisans düzeyinde öğrenci alınarak öğretime başlanmıştır.
03.07.1992 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 3837 Sayılı Kanunun Ek 26. Maddesinin (a) bendine istinaden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin (KSÜ) kurulmasıyla, Kahramanmaraş Ziraat Fakültesi Gaziantep Üniversitesi'nden ayrılarak 1993 yılı Ocak ayında KSÜ ye bağlanmıştır.
Ziraat Fakültesinde; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Toprak, Su Ürünleri ve Zootekni Bölümleri olmak üzere toplam 10 Bölüm faaliyet göstermektedir. Bölümler; bitkisel ve hayvansal üretim lisans programlarındaki derslerin yürütülmesi yanında, konularıyla ilgili araştırma ve yayım çalışmaları da yürütmektedirler.
BİTKİ KORUMA
Bitki Koruma Bölümü, Ziraat Fakültesinin kuruluş yılı olan 1992 yılında kurulmuş olmakla birlikte lisans öğrenimine 1998-1999 eğitim öğretim yılında başlamıştır. Bitki Koruma Bölümü, eğitim ve öğretim faaliyetlerine ek olarak araştırma ve yayım faaliyetlerinde de bulunmaktadır. Bu bağlamda, Kahramanmaraş ve çevre illerde kültür bitkilerinde hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile bunların doğal düşmanlarının belirlenmesi, biyolojisi ve mücadele yöntemleri üzerinde araştırmalar yapmakta ve elde edilen sonuçları yayın faaliyetleri ile ilgili kesimlere ulaştırmaktadır.
Bölüm Entomoloji ve Fitopatoloji olmak üzere iki ana bilim dalından oluşmakta, bölümün araştırma faaliyetlerinde ve öğrenci uygulamalarında kullanılabilecek kapasitede aletlerle donatılmış bir laboratuarı; sıcaklık, orantılı nemi ve ışıklanma süresi tam kontrollü üç adet iklim odası bulunmaktadır.
Bitki Koruma Bölümü'nün araştırma-geliştirme stratejisi ve hedefleri içerisinde; Kahramanmaraş ve çevre illerdeki fauna ve floraya ait örneklerin yer aldığı bir koleksiyon ünitesi oluşturmak, çalışma alanlarındaki önemli kültür bitkilerinde hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede biyolojik mücadele ağırlıklı entegre mücadele modelleri oluşturmak, hastalıklar ve zararlılar ile ilgili çalışmalarda biyoteknolojik yöntemlerden yararlanma yollarını araştırmak yer almaktadır.
Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği; temel bilimler, mühendislik bilimleri ve mesleki bilim disiplinleri ile, yeterli düzeyde sosyal içeriğe de müfredatında yer vererek öğrenci yetiştiren bölümlerdendir.
1993 yılında Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak kurulan bölümümüz, diğer üniversitelerle birlikteliğin sağlanması amacıyla 2004 yılında Yüksek Öğretim Kurulu’na başvurmuş ve adı, Gıda Mühendisliği Bölümü olarak değiştirilmiştir.
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı ile faaliyetini sürdüren bölümümüz 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimine başlamıştır.
Programdan mezun olacak öğrenciler; gıda ile ilgili tüm sektör ve yan kuruluşlarında, gıda işleyecek makine, ekipman ve donanımların üretim-pazarlama hatlarında, her türlü gıdanın; işleme, ambalajlama, pazarlama, depolama, kalite kontrol, analiz, mevzuat ve standartlarına konu olan özel ve resmi tüm kurum, kuruluş ve yapılanmada etkin ve yetkin bir şekilde görev alabileceklerdir. Programa destek verecek üniversite ve bölüm akademik kadromuz, sözü edilen disiplinleri uygulamalı olarak verecek donanım ve birikime sahip bulunmaktadır.
Ünü ve çeşidi zengin bir gıda potansiyeline sahip olan kentte, geleneksel ve modernize gıda üretim ve işleme hatlarından, raflara hatta sofraya kadar uzanan süreçle ilgilenmek bölümümüzün doğal görevleri arasındadır.
Dondurması, kırmızı biberi, tarhanası, zeytinyağı, peyniri, bağcılık ürünleri ve şekerlemeleri gibi pek çok gıdanın işleyicileri, yörede geleneksellikten gelen tecrübe ve ustalık geçmişlerini, günümüz modernizasyon ve teknolojisiyle buluşturmuş ve/veya bunun gayreti içerisindedirler. Üniversite-çiftçi, üretici ve sanayici işbirliği tam da bu noktada işlevsel olmakta, bu anlamda bölümümüze yapılan başvuru ve bilgilenme istekleri olanaklar çerçevesinde değerlendirilerek sorunlara çözüm üretilmeğe çalışılmaktadır.
Yerel üretici ve sanayicilere yönelik olarak organize edilen seminer, bilgilendirme toplantıları ve konferanslarda, uzman personelimiz bilimsel birikim ve yaklaşımlarını katılımcılarla paylaşmaktadırlar. İlaveten, yapılan çalışmalar yerel, ulusal ve uluslar arası çalıştay, sempozyum ve kongre katılımlarıyla sunulmakta, bu platformlar; bazen de yöre ile ilgili gerçekleştirilen çalışmaların ortaya konması ve mevcut gerçeklerin paylaşılması noktasında dikkatleri çekmeye yarar sağlamaktadır.
Bunun yanında, araştırma, yayın yapma, fakültemiz ve üniversitemiz diğer bölüm ve programlarına ders servis etme, mezuniyet çalışmaları ve stajlarda görev üstlenme gibi faaliyetler de, bölüm elemanlarımızca yerine getirilen akademik sorumluluk ve görevlerdendir. Bölümümüz; ilgili kamu kurum-kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerimizin adaş bölümleriyle işbirliği ve uyum içerisinde, yöre, bölge ve ülke insanına katma değer sağlayacak her çalışmaya mesleki katkı sağlama azim ve gayreti ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Su Ürünleri Bölümü
Su Ürünleri Bölümü 1992 yılında balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında eğitim vermek amacıyla kurulmuştur. Hayvansal Üretim Programında yada Ziraat Mühendisliği Programında 4. sınıfa gelen öğrenciler Su Ürünleri Alt Programından ders seçebilmektedir. Ayrıca 2005 yılındfan itibaren Su Ürünleri Ana Bilim Dalına yüksek lisans öğrenmcisi alınmaya başlayacaktır.Su Ürünleri Bölümünde balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği konularında dersler verlimektedir. Bölüme ait 6,5 m boyunda bir araştırma teknesi, avcılık malzemeleri ve Sır Baraj Gölünde yüzer konumlu bir kafes işletmesi mevcuttur. Ayrıca bir akvaryum ünitesi ve laboratuvar bulunmaktadır. Su Ürünleri bölümünde su ürünleri temel bilimleri ve balık yetiştiriciliği konularında araştırmalar yapılmaktadır. Bölümden ders alan öğrenciler Ziraat Mühendisi ünvanıyla mezun olmaktadırlar.
Tarla Bitkileri Bölümü
Tarla Bitkileri ile ilgili olarak yetiştirme teknikleri, çeşit adaptasyonu, alternatif üretim teknikleri, bitki fizyolojisi, bitki ıslahı ve genetiği ile biyoteknoloji konularında çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
Laboratuar olanakları, bilgisayar ve arazi alet ekipmanları bakımından bölümümüz oldukça iyi konumdadır.
Bölümümüzde Lisans ve Lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) programları yanında, çeşitli konularda bilimsel araştırmalar yapılmakta, yöre üreticisi ve teknik elemanlar için eğitici seminerler ve kurslar düzenlenmekte, yöre ve ülke tarımına olabildiğince katkıda bulunulmaya çalışılmaktadır. Bölümümüzde yürütülen arazi çalışmalarının önemli bir bölümü Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında sürdürülmektedir.
Tarla Bitkileri Bölümü'nde halen 7 Profesör, 3 Doçent, 2 Yardımcı Doçent, 1 Araştırma Görevlisi Doktor ve 6 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
Tarım Ekonomisi Bölümü
Genel ekonomi prensiplerinin tarıma uyarlanması konusunda uğraş veren Tarım Ekonomisi Bölümü iki ana bilim dalına ayrılmaktadır. Bunlar Tarım İşletmeciliği ile Tarım Politikası ve Yayım ana bilim dallarıdır. Tarım İşletmeciliği ana bilim dalı ağırlıklı olarak tarım işletmelerinin analiz ve planlanması, tarımsal projelerin hazırlanması ve analizi, tarımsal kıymet taktiri ve bilirkişilik, tarım muhasebesi, tarımsal kooperatifçilik, tarım işletmelerinin finansmanı, mikro-ekonomik analizler ve ekonometri konularını kapsamaktadır.
Tarım Politikası ve Yayım ana bilim dalında ise tarım politikaları, kırsal kalkınma politikaları, köy sosyolojisi, doğal kaynaklar ve çevre politikaları, tarımsal yayım ve iletişim teknikleri, makroekonomik analizler ve tarım hukuku konuları ele alınmaktadır.
Tarım Ekonomisi Bölümü, Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim ve Tarım Teknolojisi Programlarının bir ortak alt programı olarak lisans eğitimi vermektedir. Her bir programda üç yıl eğitim gören ziraat fakültesi öğrencileri tercih ettiklerinde dördüncü sınıfı Tarım Ekonomisi Bölümünde tamamlayabilmektedir. Aynı uygulama Ziraat Mühendisliği uygulamasında da devam edecektir. Bölüm mezunları kamu sektörünün ziraat fakültesi mezunlarına sağladığı istihdam olanaklarından yararlanmakla birlilikte, aldıkları ekonomi ve işletmecilik eğitimiyle de özel sektörde istihdam olanakları bulabilmektedir.
Bölümde hali hazırda yüksek lisans eğitimi yapılmaktadır. Yüksek lisans eğitiminin ders aşamasında yukarıda anılan konular daha ileri düzeyde işlenmektedir. Tez aşamasında çalışılacak konunun seçiminde öğrenci tercihleri göz önünde bulundurulmaktadır. Bölüm olarak daha çok Kahramanmaraş ve çevre illerin tarım işletmelerini ve kırsal toplumunu konu alan araştırmalara öncelik tanınmaktadır. Son yıllarda yürütülmekte olan tez çalışmaları Kahramanmaraş yöresinde hayvancılığı geliştirme stratejileri, ailelerin gıda tüketim harcamaları, modern tarım teknolojilerinin yayılması ve benimsenmesi konularına ağırlık vermiştir. Bölümden yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler de kamu sektöründe veya özel sektörde istihdam olanağı bulabilmektedir. Bölüm olanakları çalışkan, azimli ve hedefleri yüksek öğrencilere sonuna kadar kullanılmaktadır. Yüksek lisans tez projelerinin yanı sıra bölüm elemanlarınca KSÜ Araştırma Fonuna, TÜBİTAK’ a ve Devlet Planlama Teşkilatına yöreyle ilgili çeşitli araştırma projeleri sunulmaktadır.
Tarım Makinaları Bölümü
Bölümün amacı, tarım makinalarının projelenmesi, imalatı, ergonomisi, ekonomik bir şekilde işletilmesi, tarımda enerji kullanımı konularında eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmaktır.
Bölümümüz tarafından yapılan araştırma çalışmaları "faaliyetler" başlığı altında verilmiştir. Gündemde olan araştırma konuları ise aşağıda sunulmuştur:Kahramanmaraş'ta görülen yaygın sorunlardan birisi, toprak sıkışmasıdır. Toprak sıkışmasını azaltmak konusunda sonuç veren araştırmalarda bulunmak için gerekli altyapı oluşmaya başlamıştır.
Kültivatörden modifiye edilerek imal edilen bir mekanik nohut ekim makinesi bölümümüzce test edilmiş, dağıtıcı ile yapılan serpme ekim yöntemine göre üstünlükleri gösterilmiştir. Mekanik nohut ekim makinesi, pnömatik ekim makinesine göre çok daha ucuz olduğundan hızla yaygınlaşmaktadır. Bölümümüz, bu makinenin hareket iletim düzeneğinin geliştirilmesi üzerine çalışmaktadır.
Bölüm, tarımda çevre faktörlerinin iş verimine ve işçi sağlığına etkileri konularına önem vermekte, tarımda ergonomi çalışmalarını sürdürmektedir. Traktör ve biçerdöver operasyonlarında ve tarıma dayalı sanayi tesislerinde çevre faktörlerinin ergonomik değerlendirmesi sürdürülmektedir. Tarımda ergonomi konusuna, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önem verilmeye başlanmıştır.
Sert kabuklu meyveler Kahramanmaraş için önem taşıyan bahçe bitkileridir. Ülkemizde sert kabuklu meyveler için hasat sonrası işleme teknolojileri henüz yeterince geliştirilmiş değildir. Bölümümüz, badem için bir proje hazırlamış, fiziko-mekanik özelliklerin incelenmesiyle işe başlamıştır. Bu proje 2005 yılı içinde bitirilecek, bir sonraki aşamada mekanik işleme için gerekli projelendirme çalışmalarına geçilecektir.
Toprak Bölümü
Topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdır. Bütün canlılar için beslenme, barınma ve yerleşme ortamıdır. Bu nedenle tarım, orman, çevre ve mühendislik çalışmalarında çok önemli role sahiptir. Bitkisel üretimde toprak verimliliği en önemli etmenlerden birisidir. Tarımsal üretimde bilinçli gübreleme yapılmaksızın yüksek ve kaliteli ürün alınması olanaklı değildir. Toprak analizlerine göre bilinçli bir gübreleme yaparak, insan sağlığını, çevre kirliliğini ve ekonomik kayıpları engellemek olanaklı olmaktadır.
Toprak bilimi, biyoloji, fizik, kimya ve matematiğe dayalı bir uygulamalı bilim olduğundan söz konusu bilim dalları ile ilişkilidir. Bu da öğrencilere, temel bilimlere dayalı sorunların çözümünde önemli avantaj sağladığı gibi, geniş bir çalışma alanı olanağı sağlamaktadır. Bu nedenle toprak bilimi farklı yetenek ve ilgi alanlarına sahip öğrencilerin kolayca uyum sağlayabilecekleri bir bilim dalıdır.
Toprak bölümü öğrencileri lisans üstü eğitim olanağına da sahip olup, tarımsal üretim, çevre koruma, toprak ve su kaynakları yönetimi konularında kendilerini geliştirebilirler. Toprak bölümü öğrencilerinin çalışma alanlarından başlıcaları şunlardır: Tarımsal üretim - Gübre üretimi ve pazarlaması -Toprak ve su koruma - Toprak etüt ve haritalama - Toprak sanayi - Arazi kullanım planlaması - Çevre koruma - Akademik Çalışmalar. Toprak bölümü mezunlarına imkanı sağlayan bazı kurumlar ise şunlardır: Tarım Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, DSİ, Köy Hizmetleri, TİGEM, Gübre Sanayi, Tuğla- Kiremit ve Seramik Sanayi, Toprak ve Gübre analiz Laboratuarları, Serbest Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA
K.S.Ü. Ziraat Fakültesinin Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, 1992 yılında kurulmuştur. Lisans düzeyinde eğitim-öğretime 2002-2003 yılında başlamıştır. Bu amaçla anılan eğitim-öğretim döneminde Tarım Teknolojisi Bölümüne 30 öğrenci alınmıştır. Bunun yanında yüksek lisans (master) öğrenimine 1997-1998 akademik yılında başlamıştır. Ayrıca bölüm öğretim elemanları tarafından diğer bölümlere servis dersleri verilmektedir.
Tek bir anabilim dalından oluşan bölüm, tarımda bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bu ürünlerin depolanması ve işlenmesi ile kırsal alanda yaşayan toplumun yaşam düzeyinin yükseltilmesine yönelik yapı ve altyapı sistemlerinin planlanması, projelenmesi ve inşaatında biyoloji ve mühendislik prensiplerini entegre eden bir bilim dalıdır.
Bölüm, uğraşı alanı içerisindeki su kaynakları (sulama ve drenaj) ile tarımsal yapılar ve çevre denetimi olmak üzere iki grupta toplanabilen konularda eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini sürdürmektedir. Su kaynakları grubunda toprak ve su kaynaklarının uygun kullanımı, geliştirilmesi, iyileştirilmesine yönelik analiz, projeleme ve işletim yöntemleri, sulama suyu sağlanması, tarımsal sulama, su kalitesi, tuzluluk, hidroloji, hidrolik gibi konular; tarımsal yapılar grubunda ise seralar, hayvan barınakları, gübre işletimi, depolama yapılarının analiz ve projelenmesi, bu yapılarda optimum çevre koşullarının sağlanması, arazi toplulaştırması ve kırsal yerleşim planlaması gibi konular incelenmektedir.
Temel araştırma konuları; çeşitli bitkilerin su tüketimleri, sulama programları ve su-verim ilişkilerinin belirlenmesi, farklı sulama yöntemlerinin karşılaştırılması, seraların sulama, drenaj ve yapısal sorunları, tuzlu ve alkali toprakların iyileştirilmesi, optimum barınak içi çevre denetiminin sağlanması, hayvan barınaklarını optimum koşullarda projeleme ve işletme yöntemleri olarak sayılabilir. Güncel araştırma konularının bazıları ise; uygun sera tip ve konstrüksiyonlarının belirlenmesi, sera içi iklim denetiminde otomasyon, bitki çevre simülasyon modellemesi, sulama programlamasında yeni tekniklerdir.
Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü mezunları; Kamu Kuruluşlarında veya Özel Sektörde çalışma olanağı bulurlar. Kamu kuruluşları arasında D.S.I (Devlet Su İsleri), Koy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı sayılabilir. Özel sektörde ise sulama alet ve ekipmanı üreten şirketler, proje büroları v.b yerler olabilir.
ZOOTEKNİ
Zootekni Bölümü 1994 Eğitim-Öğretim yılında ilk kez öğrenci almıştır. Büyük bir hızla araştırma, uygulama ve üretim birimlerinin kurulması çalışmalarına başlanmıştır. İlk öğrenciler mezun olmadan yem analizleri, biyoteknolojik çalışmalar, karkas çalışmaları, yumurta kalite ölçümleri ve arıcılık konusunda araştırmaları destekleyecek bir bölüm laboratuarı kurulmuş, varolan süt sığırcılığına keçicilik, kanatlılar ve arıcılık araştırma ve uygulama üniteleri eklenmiştir. Öğrenciler bu birimlerde uygulama yapmalarına ek olarak araştırma faaliyetlerinin yürütülmesinde de görev almaktadırlar. Hayvancılık ünitelerimizde çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları yapılmakta olup yöre çiftçisinin istekleri göz önünde bulundurulmaktadır. Ziraat fakültelerinin Türkiye genelinde yürütülen yeniden yapılanması kapsamında Zootekni, Tarım Ekonomisi ve Su Ürünleri alt programları şeklinde üç alt programdan oluşan “Hayvansal Üretim Programı” olarak eğitim-öğretime devam etmektedir.
ZİRAAT FAKÜLTESİ