Arama

Osmanlı Hanedanı

Güncelleme: 12 Temmuz 2012 Gösterim: 3.858 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Haziran 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı Hanedanı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ülke: Osmanlı Devleti
Ünvanlar: Padişah, Sultan, Bey, Han
Kurucu: Osman Gazi
Son hükümdar: VI. Mehmet
Yıkılış tarihi: 1922
Etnik Grup: Türk (Kayı boyu'dan)
Ad:  Osmanli_nisani.svg.png
Gösterim: 250
Boyut:  370.7 KB
Osmanlı Nişanı

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı Devleti’ni yaklaşık 600 yıl yöneten hanedandır. Osmanlılar ve Osmanoğulları olarak da bilinir. Hanedan adını, Osmanlı Beyliği’nin kurucusu olan Osman Bey’den alır. Osmanlı Hanedanı’nın 1299 yılında başlayan yönetimi, 1922 yılında Ankara Hükümeti’nce saltanatın kaldırılmasıyla son bulmuştur.
Osmanlı Hanedanı’ndan hükümdar olanlar yaygın olarak padişah olarak bilinir. Ancak kuruluş yıllarında hükümdarlık unvanı bey idi ve bunun yerine daha sonra han unvanı kullanıldı. Sultan unvanı da Osmanlı Hanedanı’nda yaygın kullanılan bir unvandı; ama bu unvan erkek hükümdarların yanı sıra kadınlar için de kullanılıyordu.

Kuruluşu
Ayrıca Baknız: Osmanlı İmparatorluğu - Kuruluş Dönemi
Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu Osman Bey, Anadolu Selçuklularını uç beylerinden biriydi. Bizans sınırına yakın bir bölgede Anadolu Selçuklu Devleti'ne hizmet ediyordu. Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra iktidarını ilan etti ve sonradan Osmanlı Beyliği olarak adlandırılan devleti kurdu. Kendisi de bu devletin ve hanedanın ilk hükümdarı oldu. Osman Bey'den sonra devletin başına oğlu Orhan Bey geçti.

Fatih Kanunnamesi
Fatih Sultan Mehmed'in saltanatının son yıllarında oluşturulan "Kanunname-i Ali Osman", daha önceki padişahların yazılı kurallarını birayaya getirmekle birlikte, devlet yönetimini aşırı merkeziyetçi bir yapıya dönüştürmüş ve padişahı "mutlak hakim" kılmıştır. Fatih Kanunamesi olarak anılan bu düzenlemede, tahta çıkan şehzadenin, erkek kardeşlerini öldürtmesine yasallık kazandırmasıyla ünlüdür:
“Ve her kimesneye evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların nizamı âlem için katletmek münâsibdir.”

Hanedanın Sonu
Osmanlı Hanedanı'ndan son padişah olan VI. Mehmed, Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı Devleti'nin de son hükümdarıydı. Anadolu topraklarının bölünmesini öngören Sevr Antlaşması'na karşı Anadolu'da gelişen Kurtuluş Savaşı'nın başarıya ulaşmasının ardından, VI. Mehmed'in hükümdarlığına son verildi ve padişah ile çevresiyle birlikte yurtdışına sürüldü.

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Osmanlı Hanedanı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

1299'da Osman Gazi tarafından kurulan Osmanlı İmparatorluğu'nu 1920 yılına dek yöneten hanedan. Adını, kurucusu Osman Gazi'den (1258-1326) almıştır. Yeryüzünde Osmanlı hanedanı kadar uzun süre ve kesintisiz olarak egemenliğini sürdüren başka hiçbir hanedan yoktur (621 yıl). Bu süre içinde hanedandan 36 kişi padişahlık yapmıştır. Osmanlı hanedanının bir özelliği de, hanedan mensuplarının ana tarafından akrabalarının olmayışıydı. Bu durum Çelebi Mehmet'ten (saltanatı: 1413-1420) sonra meydana gelmiştir. Hareme alınan cariyelerin akrabaları bilinmediğinden, doğan şehzade ve sultanların doğal olarak ana tarafından teyze, dayı, anneanne vb. akrabaları da olmazdı. Osmanlı İmparatorluğu'nda baştan itibaren saltanat babadan oğula geçerdi. On üçüncü padişah III. Mehmet'ten sonra bu usul bırakıldı; hanedanın en yaşlı erkeği hükümdar oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nda hanedan dışında hiçbir kimsenin babadan kalma soyluluk unvanı olamazdı. I. Selim'den (Yavuz) başlayarak sonuncusuna kadar 28 Osmanlı padişahı aynı zamanda "halife" unvanını da taşıdı. 3 Mart 1924'te Osmanlı hanedanı TBMM'nin kararıyla yurt dışına sürüldü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
12 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı sultanları ve halifeleri

vikipedi,özgür ansiklopedi

Moğol Hanı Hülagü, 1258’da halifeliğin merkezi konumundaki Bağdat’ı fethetmiş, Abbasi soyundan gelenleri de öldürerek bu makama son vermişti. Fakat feth sırasında kaçan bazı Abbasi üyeleri, Memlüklüler’e sığınarak burda halifeliği tekrar ilan ettiler (13 yy.). Bu halifeliğin dini törenlerde protokolde durmaktan başka bir siyasi otoritesi yoktu. Bu şekilde yaklaşık üçyüz yıl devam eden bu durum I. Selim’in Mısır’ı fethetmesiyle sona erdi. Hilafetin koruyuculuğu Osmanoğullarına geçti. O dönemin halifesi III. Mütevekkil İstanbul’a getirilerek hayatını siyasi yetkisi olmadan burda geçirmiştir.
1 Kasım 1922 tarihinde Saltanatın Kaldırılması’ndan sonra da Ankara Hükümeti halife olarak, T.B.M.M.’nin seçtiği Halife Abdülmecid Efendi’den, sadece Müslümanların Halifesi unvanını kullanması ve gösterişli hareketlerde bulunmaması istemişti. Abdülmecid Efendi, T.B.M.M. Yönetimi tarafından halife seçildikten sonra kendisine verilen talimâta aykırı olarak, "Halife-î Müslimin" ünvanından başka sıfat ve unvanlar kullanarak, Cumhuriyet hükümetinin talimâtı dışına çıktı. Son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’nin, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyetin İlânından sonra gerçekleştirmeyi planladığı devrimlere engel olabilmesi ihtimal dahilinde bulunan bir hilafet kurumuna karşı en sert tedbirleri almaktan kaçınmayacağını göz ardı etmemesi gerekirdi. Bir taraftan Abdülmecid Efendi’nin, bu yanlış yöndeki davranışları Halifeliğin kaldırılması için bahane edilerek ve diğer taraftan da başka sebepler ileri sürülmek suretiyle, hilafet müessesesi 3 Mart 1924 tarihli Halifeliğin kaldırılması ve Hanedan-ı Osmaniye’nin Türkiye Cumhuriyeti memâlik-î hariciyesine çıkarılmasına dair kanûn ile sona erdirildi.

Benzer Konular

30 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
20 Ağustos 2013 / Mira Siyaset ww
16 Ocak 2016 / Jumong Siyaset ww
29 Ağustos 2012 / Efulim Siyaset ww