Arama

Antlaşmalar - Edirne Antlaşması

Güncelleme: 14 Eylül 2016 Gösterim: 9.564 Cevap: 3
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
22 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Edirne Antlaşması

Ad:  Edirne Antlaşması.jpg
Gösterim: 6211
Boyut:  39.7 KB

Edirne’de imzalanan ve 1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı’nı sona erdiren antlaşma (14 Eylül 1829).
Sponsorlu Bağlantılar

Doğu Avrupa’da Rusya’nın konumunu güçlendirirken, Osmanlı Devleti’ninkini zayıflatmıştır. Osmanlı Devleti’nin Avrupa güç dengesine bağımlı bir duruma düşmesine ve Balkanlar’daki topraklarını kaybetmesine yol açan gelişmelerin başlangıcı olarak kabul edilir.

Balkan ve Kafkas cephelerinde zafer kazanan Rusya, Osmanlı Devleti’nin öbür devletlerce parçalanması yerine zayıflamış varlığını sürdürmesini yeğliyordu. Böylece antlaşmayla Tuna ağzındaki adaların yanı sıra Anapa ve Poti kalelerinin de bulunduğu Kafkasya’nın Karadeniz kıyı şeridini ele geçirdi.

OsmanlIlar, Rusya’nın Gürcistan ve öbür Kafkas prenslikleri üzerindeki egemenliğini tanıdılar. Ayrıca Çanakkale ve İstanbul boğazlarını Rus gemilerine açmayı ve Yunanistan’ın özerkliğini kabul ettiler; Akkerman Antlaşması’m (1826) yeniden onaylayarak Sırbistan’a ve Rusya’nın denetimi altında olmak üzere Eflâk ve Boğdan’a özerklik verdiler.

kaynak: Ana Britannica
BAKINIZ Edirne

Son düzenleyen NeutralizeR; 14 Eylül 2016 01:24
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Haziran 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Edirne antlaşması


1828-1829 türk -rus savaşı sonunda Edirne’de imzalanan barış antlaşması (14 eylül 1829).
Sponsorlu Bağlantılar

Yunanlılar'ın Mora'da osmanlı yönetimine karşı başlattıkları ayaklanmaya (1821) büyük Avrupa devletleri kendi çıkarları doğrultusunda karışarak Yunanistan'a bağımsızlık verilmesini önerdiler. OsmanlI devleti bunu içişlerine karışma sayarak yapılan önerileri geri çevirdi, ingiliz-rus ortak donanması Navarin’de tüfk-mısır donanmasını yaktı (1827). Navarin olayından- sonra bazı diplomatik girişimlere karşın, çıkarları açısından bir fırsat doğduğuna inanan Rusya, Osmanlı devletine savaş ilan etti (26 nisan 1828).

Kaldırılan Yeniçeri ocağı'nın (1826) yerine kurulan Asa- kiri mansurei Muhammediye daha gelişmediği ve donanma da Navarin'de yok edildiği için Osmanlı devletinin durumu savaşa elverişli değildi. Bu ortamda başlayan savaş, Balkanlar’da ve Kafkasya' da Osmanlı devletinin ağır yenilgisiyle sonuçlandı. Ruslar doğuda Erzurum'u, ardından da batıda Edirne'yi (20 ağustos 1829) alınca, Osmanlı devleti prusya elçisi aracılığıyla Rusya'dan ateşkes istemek zorunda kaldı. Bu arada, İstanbul’ daki İngiliz ve fransız elçileri, hükümetlerinden aldıkları direktife dayanarak Mora' nın (Yunanistan) bağımsızlığını tanıması konusunda daha önce BabIâli’ye verdikleri resmi önergeye ivedi yanıt istediler. Bebek köşkü’nde yapılan görüşmelerde ilgili devletlerin kendi aralarında Londra’ da aldıkları kararları (6 temmuz 1827) BabIâli benimsemek zorunda kaldı. Öte yandan, ateşkesten sonra, türk ve rus delegeleri arasındaki barış görüşmelerine Edirne'de başlandı (25 ağustos 1,829).

Bir ay kadar süren görüşmelerden sonra imzalanan 16 maddelik antlaşmanın başlıca hükümleri şunlardı: Rusya, Tuna ırmağı ağzındaki adalar dışında Rumeli'de ele geçirdiği yerlerden (Boğdan, Eflak bölgesinde Dobruca, Silistre, ishakçı, Pazarcık, Varna, Yanbolu, Aydost, Kırkkılise, Edirne vb.) çekilecek, Prut ırmağı eskisi gibi Tuna’ya karıştığı yere kadar iki devlet arasında sınır; Tuna ırmağında ticaret ve gemi işletmeciliği her iki devlet için de serbest olacak; doğuda sınır Ahıska, Poti, Anapa kaleleri Rusya'da, Kars, Bayazıt, Erzurum kaleleri Osmanlı devletinde kalmak üzere düzenlenecek; Sırbistan, Eflak ve Boğdan'a daha önce verilmiş haklar yenilenerek genişletilecek ve bu eyaletlerde türk askeri bulunmayacak; rus ticaret gemileri Boğazlar’dan serbestçe geçebilecek ve Ruslar türk topraklarında ticaret yapma hakkına sahip olacak; OsmanlI devleti, 6 temmuz 1827'de Londra'da Rusya, İngiltere ve Fransa’nın aralarında yaptıkları antlaşmaya uyarak Yunanistan’ın kurulmasını onaylayacak ve bağımsızlığını tanıyacak; Osmanlı devleti, savaş tazminatı olarak Rusya'ya on bir buçuk milyon duka altını ödeyecek; her iki devlet savaş sırasında işgal ettikleri topraklarda genel af ilan edecek ve savaş tutsakları bu antlaşmanın onaylanmasından hemen sonra serbest bırakılacaktı.

Edirne antlaşması, Balkanlar’da Rusya'nın etkisini artırdı, Yunan devletinin Türkiye zararına kurulmasını sağladı ve ağır savaş tazminatıyla. Osmanlı devletinin zaten bozuk olan ekonomisine büyük bir darbe indirdi.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2016 19:38
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
13 Ocak 2010       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

Edirne Antlaşması


Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında Edirne'de imzalanan antlaşma (14 Eylül 1829). Antlaşma on altı madde ile antlaşmaya bağlı iki senetten oluşmaktadır.

Antlaşmanın önemli maddeleri şunlardır:


  • Prut Nehri iki devlet arasında sınır olacak,
  • Anapa, Poti, Ahıska ve Ahılkelek, Çarlık Rusyası'na terk edilecek, Erzurum, Kars, Doğubeyazıt Osmanlılara geri verilecek,
  • Bu antlaşma ile Çarlık tebası Osmanlı ülkelerinde karada ve denizde ticaret yapmakta serbest olacak, bunlar her türlü saldırıdan korunacaktı. Çarlık Rusyası'na ait ticaret gemileri ve diğer devletlerin ticaret gemileri boğazlardan Karadeniz ve Akdeniz yönlerine giriş ve çıkışta serbest olacaktı.

Edirne Antlaşması'na ekli savaş tazminatıyla ilgili senet gereğince:


  • Savaş sırasında Çarlık Rusyası'nın ve Osmanlıların eline geçen kale ve yerler eski sahiplerine iade edilecek,
  • Osmanlı Devleti 1806 yılından beri Çarlık Rusyası teba ve tüccarlarına verilen zararın karşılığı olarak 1,5 milyon Macar altını tazminat verecek,
  • Ayrıca savaş giderlerine karşılık olmak üzere Osmanlı Devleti, Çarlık Rusyası'na 10 milyon Macar altını tazminat ödeyecektir. Edirne Antlaşması'nda Eflâk-Boğdan ile ilgili senete göre Eflâk-Boğdan voyvodaları, azledilmeleri ve istifaları hariç, ömürleri boyunca makamlarında kalacaklardı. Eflâk-Boğdan'da Müslümanlar oturamayacaklar, o güne kadar padişahlara verilmekte olan zahire, koyun, kereste bundan böyle verilmeyecek, halk angaryada kullanılmayacaktı.
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org
Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2016 19:41
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Haziran 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Edirne Antlaşması:

(1829)
  • Ruslar ve İngilizler, Akdeniz ülkelerinin Mehmet Ali Paşa'nın eline geçmesini istemiyordu.
  • Fransa 1815'de kendisine karşı kurulmuş "kutsal birliği" parçalamak için Mora ihtilaline karıştı.
  • Osmanlı Devleti İngiliz, Fransız ve Rusların Yunanlılar hakkında istediklerini kendi iç işlerine karışma olarak gördüğü için reddetti.
  • Bu durum karşısında müttefik donanmaları 1827'de Mısır ve Osmanlı donanmasını "Navarin" de yaktı.
  • İngilizler ve Fransızlar Ruslarla siyasi ilişkileri kesti.
  • Osmanlılar ile Ruslar savaştılar.
  • Osmanlıların savaşacak gücü yoktu. (2 yıl önce yeniçeri ocağı kaldırılmış yeni ve düzenli ordu tam kurulamamıştı.)
  • Ruslar Tuna'dan geçerek Edirne'yi ele geçirdi.
  • Doğu Anadolu'da Erzurum ve Kars elden çıktı.
  • Bu durum karşısında Osmanlılar barış istedi.

Edirne Antlaşması'na Göre:

  • Yunanistan bağımsızlığını aldı. (İlk bağımsızlığını alan devlet)
  • Osmanlıların zayıf yönünden yararlanan Fransa Cezayir'i zaptetti.
  • Osmanlıların Eflak, Boğdan ve Sırbistan'a imtiyazlar vereceği kabul edildi.
  • Rus Ticaret gemilerinin Boğazlardan serbest geçmesi­ni kabul edildi.
  • Rusya'ya savaş tazminatı ödendi.
Önemi :
  • Edirne Antlaşması Osmanlıların Küçük Kaynarca'dan sonra imzaladığı en ağır koşullu antlaşmadır.
Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2016 19:42

Benzer Konular

10 Nisan 2017 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
9 Eylül 2012 / _KleopatrA_ Osmanlı İmparatorluğu
21 Haziran 2010 / GusinapsE Taslak Konular
13 Ocak 2010 / Pollyanna Osmanlı İmparatorluğu
26 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Osmanlı İmparatorluğu