Arama

Osmanlı Kurumları - Sadaret Kethüdası

Güncelleme: 17 Mart 2010 Gösterim: 3.119 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ağustos 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Sadaret Kethüdası Sadrazamın yardımcısı demektir.
Sponsorlu Bağlantılar

18. yüzyıldan îtibâren resmî sıfat kazandı. Tâyinleri, sadrâzamın teklifiyle yapılırdı. Zamanla, sadâret kethüdâlığından, sadrâzam tâyin edilenler oldu. Çoğu zaman da, sadrâzamlar azledilince, sadâret kethüdâları da azledilirlerdi.

Bütün devlet işleri, sadrâzamdan önce, sadâret kethüdâsının elinden geçer, Bâbıâlî’den çıkan emirler onun tavsiyesine göre tatbik olunurdu. Daha çok dâhilî işlerle meşgûl olan sadâret kethüdâlığı, 1835 yılında Mülkiye, 1837’de de Dâhiliye Nezâreti adını aldı.

kaynak

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mart 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sadaret Kethüdası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı Devleti'nde kuruluş döneminden Dahiliye Nezareti'nin teşkil edildiği 1836'ya dek İçişleri Bakanlığı'na denk gelen makam.
Kethudây-ı sadr-ı âl-î olarak da kullanılan unvan, sadrazam'ın dairesinin başı olan ve sadrazamın bizzat yardımcılığını üstlenen içişlerinden sorumlu yetkiliye verilen addı. 1718'den itibaren Divan-ı Humayun üyesi de olan Sadaret Kethüdası protokolde başlangıçta nişancıdefterdardan (Maliye Bakanı) sonra gelirken zamanla bunların da üzerine yükselmiştir. (Dışişleri Bakanı) ve
Öte yandan, eyalet valileri Türkiye Cumhuriyeti'nde valilerin İçişleri Bakanlığı'na bağlı olmasında olduğu gibi Sadaret Kethüdası'na değil, doğrudan sadrazama bağlı olarak görev yaparlardı. XVIII. Yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren beylerbeyipayesinde olan sadrazam kethüdaları İstanbul vilayetinin de yüksek mülkî yöneticiliğini görevini de yürütmeye başladılar.
II. Mahmud döneminde Divan yerine Bakanlar Kurulu teşkil edilmesiyle, "Sadaret Kethüdası" makamı da Dahiliye Nazırı makamına dönüştürüldü ve bu makama gelenler Cumhuriyet dönemine kadar bu unvanlarını muhafaza ettiler.

Benzer Konular

26 Mayıs 2011 / virtuecat Osmanlı İmparatorluğu
20 Ağustos 2009 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
10 Haziran 2011 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
19 Haziran 2011 / Misafir Taslak Konular
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular