Arama

Osmanlı Kurumları - Aşiret Mektebi (Mekteb-i Aşiret-i Hümayun)

Güncelleme: 29 Nisan 2010 Gösterim: 2.307 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aşiret Mektebi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


350px AC59Firet Mektebi

Akaretler1893


Aşiret Mektebi (özgün adıyla Mekteb-i Aşiret-i Hümayun), Sultan İkinci Abdülhamid21 Eylül 1892 tarihinde açılan okul. İstanbul'da Akaretlerdeki bir binada bir yıl faaliyet gösteren bu okul Kabataş'taki Esma Sultan Konağına taşınmış, kapanana kadar burada eğitime devam etmiştir. Okul kapandıktan sonra aynı binada Kabataş Lisesi eğitime başlamıştır. tarafından,
Aşiretlerin yoğun ve hakim olduğu bölgeleri muhafaza etmek için, bunların reislerinin ve ağalarının çocuklarını, Osmanlı kültürüyle yetiştirerek devlete ve saltanata bağlamak amacıyla açılmıştır.
Mektebe ilk olarak Halep, Bağdat, Suriye, Musul, Basra, Diyarbakır, Trablusgarp vilayetlerinden ve Kudüs, Bingazi ile Zur sancaklarından, kabiliyetli ve muteber ailelerin 12 ile 16 yaş arasındanki çocukları alınmıştır.
Bunlar, özenle yetiştirildiler ve daha sonraki senelerde sayıları arttırıldı. İki yıllık öğretim programı, beş yıla çıkarılan okulda Kuran-ı Kerim, fıkıh, ilmihal gibi din bilgileri yanında, zamanın fen bilgileri, Fransızca, Türkçe, coğrafya, tarih, edebiyat ve askerî dersler okutuldu.
Başlangıçta sadece Arap aşiret reislerinin çocukları alınırken, sonraki yıllarda, okulun prestijinin artması üzerine Kürt ve Arnavut aşiret reislerinin çocukları da kabul edilmeye başlandı. Böylece mektep, bütün aşiretlere hitap eder duruma geldi. Aşiret mektebinden mezun olan çocuklar, Harbiye ve Mülkiye mekteplerine gönderildiler. Arşivler 1906'da çıkan yemeklerle ilgili bir ayaklanmada kapatıldığını yazsa da, politik bir ayaklanma sonucu kapatıldığı sanılmaktadır.
YesilBoncuk - avatarı
YesilBoncuk
Ziyaretçi
29 Nisan 2010       Mesaj #2
YesilBoncuk - avatarı
Ziyaretçi
Aşiret Mektebi
ikinci abdülhamid han tarafından 1892’de aşiret çocuklarının eğitimi için istanbul’da açılan mektep.on sekizinci ve 19. yüzyıllardavirgul batılı büyük devletlervirgul imparatorluk dışındaki islam cemiyetlerini siyasi ve ekonomik hakimiyetleri altına almışlardı. osmanlı devlet adamlarıvirgul emperyalist batı tehlikesinin imparatorluğa yaklaştığının farkındaydılar. bilhassa Milliyetçilik propagandası etkisinde kalabilecekvirgul imparatorluğun merkezinden uzak ve ingiliz menfaatlerinin büyük olduğuvirgul araplarla meskûn bölgeler için tehlike mevcuttu. iştevirgul sultan ikinci abdülhamid hanvirgul bu tehlikeleri önlemek ve aşiretlerin yoğun ve hakim olduğu bölgeleri muhafaza etmek içinvirgul bunların reislerinin ve ağalarının çocuklarınıvirgul osmanlı kültürüyle yetiştirerek devlete ve saltanata bağlamak maksadıylavirgul aşiret mektebi açılmasını faydalı buluyordu. ayrıca bu fikrin gerçekleşmesi sonucundavirgul büyük bir kısmı aşiret halinde yaşayan ve arapça konuşan Halkvirgul tek otorite olarak halifeyi tanımış ve ona itaat etmişvirgul dolayısıyla ülkede din birliği temin edilmiş olacaktı. nitekim bu gaye ve düşüncelerle nizamnamesi ve programı hazırlanan aşiret mektebivirgul 21 eylül 1892 tarihinde açıldı. mektebe ilk olarak halepvirgul bağdatvirgul suriyevirgul musulvirgul basravirgul diyarbekirvirgul trablusgarp vilayetlerinden ve kudüsvirgul bingazi ile zur sancaklarından dörder talebe alındı. bu çocuklarınvirgul kabiliyetli ve muteber ailelerin çocukları olması ve 12 ile 16 yaş arasından seçilmesi şart koşuldu. bunlarvirgul fevkalade bir ihtimamla yetiştirildiler. daha sonraki senelerde sayıları arttırıldı. iki yıllık öğretim programıvirgul daha sonra beş yıla çıkarıldı. kur’an-ı kerimvirgul fıkıhvirgul ilmihal gibi din bilgileri yanındavirgul zamanın fen bilgilerivirgul fransızcavirgul türkçevirgul coğrafyavirgul Tarihvirgul edebiyat ve askerî dersler okutuldu.
Sponsorlu Bağlantılar
Aşiret mektebine başlangıçta sadece arap aşiret reislerinin çocukları alınırkenvirgul sonraki yıllardavirgul doğu anadolu ve arnavutluk bölgelerindeki aşiret çocukları da kabul edilmeye başlandı. böylece mektepvirgul bütün aşiretlere hitap eder duruma geldi. aşiret mektebinden mezun olan çocuklarvirgul harbiye ve mülkiye mekteplerine gönderildiler. bu mektepte yetişen aşiret çocuklarıvirgul aşiretlerine döndükleri ve aşiret reisi olduklarındavirgul içinden yetiştikleri Halkınvirgul osmanlı devletine sadakatini temin ettiler. aşiret mektebivirgul 1907 senesinde o günkü siyasi fikir ve akımların tesirine girmesi sebebiyle kapatıldı.


Benzer Konular

18 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL X-Sözlük
9 Mayıs 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
2 Aralık 2012 / Misafir Taslak Konular
21 Ağustos 2009 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu